Şimdi Ara

Gebze Teknik Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği 2017 - Soru/Cevap

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
88
Cevap
14
Favori
23.757
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
7 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • UPDATE: 2019 güncellemesi aşağıda

    Hadi başlayalım
    Sorularla GTU Bilmuh

    Öncelikle sen kimsin?
    GTU Bilmuh 4.sınıf öğrencisiyim. Bir sorun olmazsa bu yıl mezun olacağım. Elimden geldiğince en doğru şekilde soruları cevaplamaya çalışacağım.

    BARINMA, ULAŞIM VE ERASMUS

    • Erasmus imkanları nasıl? Nasıl gidiliyor?
      Her yıl başvurular açılır. Temel şart 2.5ustu ortalama olmasıdır. İngilizce sınavı ve ortalamanın karışımı alınarak gidecek kişiler belirlenir. Bölümde az öğrenci olduğu için çıkma olasılığı çok yüksektir. 2.8ort+70ing notu ile gidebilirsiniz.
      Eskiden Polonya falan vardı. Hem ucuz hemde dersleri geçmek kolaydı. Şimdi Almanya falan var Fransa var galiba.
      Devlet belli bir yardım parası da veriyor. Yarısını gitmeden önce diğer yarısını sen gidince toplu olarak hesaba yatırıyorlar. O para düzgün harcanırsa yetiyormus ama biraz hazırlıklı gitmekte fayda var.
      Eğer gidecekseniz okulun uzamasını göze almanız lazım. Çünkü bölüm derslerinin çoğu kolay geçildiği için sayılmıyor. Bizimkiler daha çok sosyallik, ortam, yurtdışı, İngilizce için gidiyorlar.
    • Nerede kalıyorsun? Okula ulaşımı nasıl sağlıyorsun?
      Muallimköy’de bulunan KYK yurdunda kalıyorum. Aylık olarak 205TL yurt ücreti ödüyorum. Ulaşım için servis kullanıyorum ama belediye otobüsleri(1 Basım 1.5TL) ile 45-50dk, özel servis(Aylık 110TL ama artacakmış) ile 15-20dk da okula ulaşımı sağlamak mümkün.

    • Yurt imkanları nasıl? Yemekler, internet, ortam nasıl?
      Yurt muallimköy’de olduğu için etrafta kafe falan yok. Çok sessiz sakin bir yere yurt
      açmışlar. Sosyal imkanlar çok kötü anlıyacağınız. Kantinde falan oturursunuz, yine yurttan kişiler ile takılırsınız yada Gebze Center gibi yerlere gidip dışarda eğlenebilirsiniz.
      Yemekler bence çok kötü. Ama tüm yurtlarda durum buna yakınmış. Aç kalmıyoruz ama zevkle yemekte yiyemiyoruz.
      Internet, çoğu zaman verem edecek seviyelerde yavaş, geri kalan zamanlarda ise (sabah 3-6 arası) güzel.

    • Yurt dışında başka alternatifler var mı?
      Devlet yurdu dışında 1-2 tane özel yurt var ama onları tam olarak görmediğim için pek bilgi sahibi değilim.
      Kendiniz eve çıkabilirsiniz. Kiptaş konutları okula yakın sayılır. Kiralar ise 700-900 arası değişiyor. 3-4 arkadaş bir araya gelip güzel bir eve çıkabilirsiniz. 1+1 evler yok. 2+1 ve 3+1 evler var. Buradan üniversiteye ulaşım için shuttle(özel servis) var. Bununla rahatlıkla gidip gelirsiniz. Kiptaş konutları dışında Fi Yapıda kalan arkadaşlar var. Hemen arkasında. Burada kiralar daha pahalı ve 1+1 evler mevcut. Pendikte kalan arkadaşlar var tek vasıta ile okula gelip gidebiliyorlar. Kiralar 600-900 arası değişiyor.

    • Marmaray ne zaman açılacak? İstanbul’dan ulaşım nasıl sağlanıyor?
      Ben 2013 girişliyim. 2014 te açılacak diyorlardı. 2014 oldu 2015 dediler. Sonuç olarak yıl 2017 oldu ama istansyonun çoğunu tamamlamış durumdalar. Benim tahminim 1-2 yıla tamamen açılır :D

      Istanbul’dan okula gelen çok kişi var. Kartal köprüsünden sabahları okula direk 17B Halk otobüsü geliyor.

      Harem minibüsleri ile çayırova köprüsüne gelip 5-10dk yürüyerek okula ulaşabilirsiniz.
      Diğer alternatif ise 130Ş/500T ile şifa mahallesine gelip aktarma(1 Durak) yapabilirsiniz.

    HAZIRLIK EĞİTİMİ VE ORTAMI

    • Hazırlık okumalı mıyız?
      Eğer yeterli bilginiz olduğuna inanıyor ve yazın çalışıp sınavı geçerim diyorsanız OKUMAYIN. 1 yıl erken başlamanız faydanız olacaktır. Alt dönemlerden gördüğüm kadarıyla verilen hazırlık eğitimi halen çok iyi değil.
      Okulu 4 yılda bitirmeme gerek yok, biraz rahat bitsin havasındaysanız okuyun. Gezecek bir yılınız olur.

    • Hocalar nasıllar? Öğrenciye karşı tutumları nasıl?
      Bizim zamanımız üzerinden örnek verecek olursam, çok iyi. Gerçekten tek tek sizinle ilgileniyorlar. Çoğu güzel yerlerden mezun hocalar. Öğrenciye karşı egoist davranan hocalarda var tabiki. Sürekli laf sokmaya çalışanda var ama genel olarak iyiydiler. Kadro bildiğim kadarıyla değişmedi. İyi hocalar halen duruyorlar.

    • Ortam nasıl?
      Yabancı diller bölümün olduğu kısım okulun tek sosyal alanı diyebilirim. Yemekhane, kafe ve restoran hemen dibinde. Tüm okul oraya takılır( Bilgisayarcı pek bulamazsınız ama). Ortam yapmak, ortamlara atılmak, kulüplerde görev almak, etkinliklere katılmak tamamen size bağlı. Ben çok sosyal olmadığım için görev almadım bu tarz etkinliklerde.


    Bilgisayar Mühendisliği

    • Bölüm hocaları nerelerden mezunlar?
      Gebze Teknik Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği 2017 - Soru/Cevap
    • Neler öğreniyorsunuz? Neden Bil. Müh.?
      Problemler karşısında en verimli çözümü bulmamızı sağlayacak eğitimler, daha önceden karşılaşılan problemler, genellik kazanmış yöntemleri falan öğreniyoruz temel olarak. Full programlama dili görmüyoruz. MÜHENDIS DEDİĞİN PROBLEM ÇÖZEN KİŞİDİR. Çözüm yolunu bildikten sonra kullandığın araçların pek bir önemi kalmıyor.

      Dünyayı az çok takip eden birer birey iseniz, en zengin şirketlerin hep mühendislik şirketi olduğunu fark edersiniz. Endüstri 4.0 dediğimiz bilişim çağını yaşıyoruz. Artık her şey bilgisayar gücü kullanılarak halledilmeye çalışılıyor. Çünkü bilgisayarlar insanlardan çok daha(hızını ölçmek için bile bilgisayarları kullanırız) hızlılar.
      Geleceğin mesleğidir Bilgisayar Mühendisliği.

    • Sıralama hakkında tahminin nedir?
      Okulun sıralaması son 3yıldır yükselişte. 55k->51k->46k diye ilerliyor. Bu yılda 41-42k civarlarına gelmesini bekliyorum. Rektör gerçekten güzel çalışıyor. Okul hak ettiği sıralamalara doğru yaklaşıyor.

    • Yatay geçişle diğer üniversitelere geçen sayısı neden çok?
      Bu biraz kişiye bağlı. Geçiş yapanların çoğu genelde baraj derslerini geçemedikleri yada yoğunluklara alışamadıkları için gidiyorlar. Kabul edelim katlanması biraz zor bir okul ama sonuç güzel oluyor.

    • Staj/İş olanakları nasıl?
      İkiside çok çok fazla. Çevrede GOSB, TEKNOPARK ISTANBUL, TUBITAK gibi teknoparklar var. Çalışan çok gtü mezunu var. Stajlarımızı bulurken çok zorluk çekmiyoruz.(Tek zorluğu mülakatlar için sürekli teknoparklara gitmek bence)
      Olduda staj bulamayan olursa hocalarımızdan rica etmeleri ve derslerinde başarılı olmaları durumunda hocalardanda tavsiye alabiliyorlar.

    • GTU de hangi diller/dersler öğretiliyor?

      • 1. SINIF
        1.dönem temel YÖK dersleri(türkçe-tarih), matematik, fizik ve bilgisayara giriş dersi verilir. En önemlisi bilgisayara giriş dersidir çünkü tüm 4 yılın özeti gibidir. Dersi güncel olarak Doç. Dr. Erdoğan Sevilgen hocamız vermektedir. Dersten kopmaları önlemek için her hafta quizler düzenler hocamız. Çok zor bir ders değildir, sadece alışmaya bakın. Birde bu dersin laboratuvarı oluyor. Ordada tutorlarında(lab. dersinde size yardımcı olan kişiler) desteği ile python/html/lisp gibi programlama dillerine ufak ufak girişler yapılır.

        2.dönem zurnanın zort dediği dönemdir. Çünkü C Programlama dersi verilir. Dersi eskiden Erdoğan hoca vermekteydi ama son 2 yıldır Yrd. Doç. Yakup Genç hocamız vermektedir. Ders bölüme yeni gelenlerin korkulu rüyasıdır. Ama neden?
        Çünkü dersi alıp, yeteri kadar çalışmayıp kalan öğrencilerin alt sınıfları korkuttuğu derslerin başında gelir. KORKMAYIN. KORKMAYIN. KORKMAYIN. Haftalık verilen ödevleri yapın rahat rahat geçersiniz. Kopya çekmeyin, düşünmeyin bile çünkü yollanan tüm ödevler program yardımıyla kontrol ediliyor ve belirli benzerlikler olursa -100/-200 alıyorsunuz. Program beni yakalayamaz demeyin. YAKALAR. ÇOK KURBAN VERDİK ÇOOK

        Yeri gelmişken söyleyeyim 4 yıl boyunca neredeyse her hafta ödev vardır. Bazen haftada 4-5 bazen 1-2 ama kesin vardır. EN UZUN ÖDEV VERİLEMEME SÜRESİ 10saat falandır herhalde. Okul olarak temel mantık ödev vererek öğrencilerin sürekli olarak gelişim içinde kalmasını sağlamak.

        Yine ufak bir not: Ödevler ve sınavlar asla ama asla zamanında okunmaz. Dönem sonu gelir, önce finaller sonra vizeler sonra ödevler diye gider.

        C dersini başarıyla geçtiniz. Sırada 2.sınıf vardır.

      • 2.SINIF
        2.Sınıf 1.dönem. Yine bir sürü matematik dersi falan filan geçelim bunları. En önemlisi Object Oriented Programming(nesne yönelimli programlama) dersi vardır. Ön şart dersi C dersini en az DD ile geçmektir. Dersi Prof. Dr. Yusuf Sinan Akgül hocamız vermektedir. Biz kısaca YSA deriz. YSA diyin herkes anlar. Bu ders içinde bir takım hurafeler vardır. YSA çok zor geçirir, C yi AA ile geçenler bile kalıyor falan ama tabii ki de yalan. Çok güzelde geçiliyor ve Yusuf Hoca gerçekten çok bilgili. Her hafta ödev vermesi ile bilinir YSA. Ödevleri yapmaya fırsat bulamadığımızda ise “ZAMANINIZ YOKSA UYUMAYIN” der kendisi.
        NOT:Herkes önlerden yer kapıp dersi iyicene anlamaya çalışır. Merak edenler için ders video linkini buraya bırakıyorum.
        https://www.youtube.com/watch?v=4d3OZDhALYw&list=PLTMASlxUIZykeAb5_uvURwOl7OAaS44vU

      • 2.Sınıf 2.dönem

        Bu dönemde 2.tane önemli ders vardır. Sistem programlama ve Veri yapılarına giriş. Veri yapıları dersini Erdoğan hoca vermektedir. Ders her hafta ödevler olduğu için yoğun ama kolay bir ders. Düzenli çalışma gereken derslerden. Zaten bu okulda her şey düzenli çalışma bence.

        Diğer ders ise Sistem Programlama namı değer sistem. Bu ders için destan bile yazabilirim. Asistanların en çok haksızlık yaptığı, en çok gözyaşının döküldüğü derstir. Ben buraya bir video linki bırakayım. İzlerseniz çok iyi bir şekilde anlıcaksınızdır.
        https://www.youtube.com/watch?v=lkFKbbYS0g4&feature=youtu.be

        Prof. Dr. Erkan Zergeroğlu’nu internette araştırırsanız dünya çapında nâmını az çok öğrenirsiniz. 2.Sınıflar kendisini sistem dersinden dolayı sevmez ama 3.Sınıfta en sevdiğimiz hocaların başında gelir. Özellikle bitirmelerde babalık yapar.

        En çok kopmaların olduğu, özellikle okulun uzamasına sebep olan dönemdir. Hocalar zorluyorlar, her biri dersleri için ayrı ilgi istiyorlar.
      • 3.Sınıf
      • 3.Sınıf 1.Dönem
        Burada sizi çok güzel bir ders bekliyor: Proje 1 dersi. Bu ders kapsamında donanım ile yazılımı nasıl birlikte kullanacağınızı görecek ve bir ekip ile çalışmanın tadı nedir, zorlukları nedir bunları deneyimleyeceksiniz. Başka üniversitelerde böyle bir ders yok. “Bunun bize kazandırdığı ne?” diye sorarsanız; ekip çalışması, stres yönetimi, bilmediğiniz bir platformda uygulama geliştirme vs. Bu ders sınırlarınızı zorlayabilir. Şöyle ki okulda sabahlamak zorunda kalabilirsiniz. Bunun sonucunda sıralarda uyuma falan filan…

        Proje1: 2017 Sunum videoları izlemenizi tavsiye ederim.https://www.youtube.com/playlist?list=PL1HoTLuYrG5J_ItjaLSknbe4gcj5wSKxr

        Bilgisayar Organizasyonu, bu derste ilk defa donanım kısmında bir işlemci nasıl çalışır onu göreceksiniz. Çok fazla detaya girmeyeceğim bu ders ile alakalı zira ders çok zor değil. Ayrıca Alp Hocadan ders alınca, hayata farklı bakacaksınız. Ne hocalar var bee diceksiniz. Kendisi okulumuzun donanım sevdirme elemanıyım der.
        Algoritma Tasarımına Giriş;
        Yazılım Mühendisliği; bu derste de bir yazılımın hangi yöntemler ile geliştirildiği nasıl testler yapıldığı diyagramlar vs göreceksiniz. Bilgisayar mühendisliğinin genel kültür dersi olarak görüyorum ben. Zaten veri yapılarını daha önceden almış olacağınız için ders çok zorlamayacaktır.
      • 3.Sınıf 2.Dönem
        Proje 2 dersini proje 1 dersini anlattığım için anlatmıyorum. Aynı hoca( Erkan Hoca) veriyor.
        Proje2 Sunum Videoları :https://www.youtube.com/watch?v=VfTD-aIwbSU&list=PLTMASlxUIZymTl5goRnJNhIcuaM_6979d

        Mikroişlemciler dersi. Dersi yine Alp Hocamız veriyor. Seveceğiniz garanti. Bu derste mikroişlemciden çok mikrokontroller programlamayı öğreneceksiniz. Ve tek başınıza bir işlemcinin manuel’ini okuyarak nasıl programlayacağınızı öğrenebilecek düzeye geliyorsunuz. Bu dersin bir de laboratuvar dersi var. Doküman olmadan lab.a giriyorsunuz yine tutorlar oluyor. Bir gün önceden size soracakları konuları mail yoluyla haber veriyorlar ve siz buna çalıştığınızda kesinlikle dersten geçersiniz.
        Bilgisayar Ağlarına; bu derste bilgisayarlar arasındaki kablolardan tutunda en yeni teknolojileri öğreniyorsunuz ama dersin hocasının sizi derste tutması biraz zor. Uyuyarak geçebilirsiniz.
        Veritabanlarına Giriş; çok girmeye gerek olmayan bir ders. Öyle yada böyle geçiyorsunuz.

      • GTÜ 4. Sınıf
        4. sınıfta artık Bilgisayar mühendisliğinde uzmanlaşmaya başladığınız sınıftır. Bu sınıfta tüm dersler seçmelidir. 2 dönemde toplamda 8 seçmeli ders alıp vermeniz gerekmektedir. Ayrıca 2 tane YÖK’ün zorunlu kıldığı Girişimcilik dersleri vardır. Bu dersleri alarak Girişimcilik sertifikası kazanıyorsunuz. Bu sertifika ile yeni bir şirket kurduğunuzda 150 bin TL destek alabiliyorsunuz. (Projenizin parayı veren kurum tarafından onaylanması gerekmektedir. 50 bin TL geri ödemesiz hibe, 100 bin TL faizsiz kredidir.)

        4. sınıfta her bölümde olduğu gibi Bitirme Projesi de alıyorsunuz. Birçok üniversitede 2 dönemde 1 bitirme projesi yapılmakta, ilk dönem proje gereksinimleri çıkartılıp rapor, dokümantasyon oluşturulmakta, diğer dönemde ise proje tamamlanmaktadır. Fakat GTÜ Bilgisayar mühendisliğinin avantajı 4. Sınıf 2 farklı bitirme projesi yapıyor olmanızdır. Her dönem ayrı bitirme projesi seçilir, gereksinimler belirlenir, proje gerçekleştirilir (kod yazılır, donanım tasarlanır) ve dokümantasyonu yapılır. En son hocalara proje sunumu ve canlı proje demosu yapılır. 4. Sınıfı bitirdiğinizde 2 güzel bitirme projesi ile mezun oluyor olmanız CV’niz için büyük avantajdır. Projelerin bireysel olması kendinizi daha da geliştirmenizi sağlamaktadır. Tabi istisna durumlar mevcuttur. Örneğin projenin kapsamına göre büyük projeler 2 dönemde yapılmaktadır. Ancak böyle bir çalışmada ilk dönem projenin çalıştırılabilir bir sürümü yapılır, test edilir, demo yapılır. İkinci dönem ise proje genişletilir, farklı alanlarda implementasyon yapılarak tekrardan test, demo, sunum yapılır. İstisna durumlardan biri de 2 kişilik bitirme projeleri yapılmasıdır. Şahsen tavsiye etmesem de projenin kapsamın geniş olmasından dolayı bir arkadaşınız ile danışmanınız eşliğinde iş paylaşımı yaparak projeyi paylaşabilirsiniz.

        Örnek bitirme projeleri için Youtube’da GTÜ Bil495, GTÜ Bil496, GYTE Bil495, GYTE Bil496, CSE495, CSE496 tagları ile arama yapabilirsiniz.

        Benim yapmış olduğum ilk bitirme projesi Biyoinformatik alanında kullanılan yazılım araçları için Java tabanlı bir Desktop application tasarlayarak komut satırında çalışan analiz araçlarını kullanım kolaylığı artırmak için ara yüz tasarımı olmuştur. Çalışma da sadece ara yüz tasarlamakla kalınmamış, herhangi bir analiz aracı projeye eklenerek iş akışı oluşturulup sırayla çalıştırabilmesi sağlanmıştır. Projemi çalıştığımda şirketle birlikte yürüterek Tübitak ve Kosgeb’den destekler alınmıştır.

        İkinci dönemki projemde ise ilk dönemde tasarlanmış olduğu JavaSE kullanarak desktop’da çalışan projeyi Java socket yapısı ile Server-Client mimarisine uyarlayarak Cloud’a taşıdım. Yani kullanıcılar biyoinformatik analiz araçlarını uzaktaki bir server’da çalıştırarak sonuçları kendi bilgisayarlarına aktarabilmektedir.

        Birçok alanda bitirme projesi yapılmaktadır. Projenizin ne olacağını kendiniz belirleyerek danışman hocanıza sunabilirsiniz. Kendisi de kabul ederse istediğiniz bir projeyi yapma imkanınız vardır. Aklınızda bir proje yoksa akademisyen hocalarla görüşerek onların uzman olduğu alanlarda önerdikleri projeleri yapabilirsiniz.

        4. sınıftaki seçmeli olarak alacağınız toplamda 8 dersten bahsedelim. Normal bir şekilde yani alttan bir dersiniz olmadan 4. Sınıfa geldi iseniz bir dönemde 4 ders almanız uygundur. Ders programın yoğunluğuna göre 5 ders alıp sonraki dönemin yükünü azaltabilirsiniz. Kaç ders alacağınız tamamen size bağlı (tabi gerekli şartları sağlıyorsanız: örneğin 4. Sınıf dersleri almak için o zamana kadar almış olduğunuz dersleri toplam kredi sayısı 100 ve üzeri olmalıdır. Ayrıca ortalamanız 2 ile 2.5 arası ise bir dönemde 25’den fazla kredi alamazsınız. Seçmeli dersler 3 kredidir, bitirme projesi 4 kredi, yök dersleri 2’şer kredidir.)

        4. sınıf seçmeli dersleri dönemlere göre değişmektedir. Derse olan yoğunluk, akademisyen hocaların branşı ve o dönemki ders yoğunluğuna göre bazı dersler verilememektedir. 2016-2017 eğitim öğretim yılında verilen seçmeli dersler şu şekildedir:
        Sonbahar dönemi

        • BİL463 – Bilgisayarla Görme - Prof. Dr. Yusuf Sinan AKGÜL (Bölüm Başkanı)
        • BİL454 – Veri Madenciliği - Yrd.Doç.Dr. Burcu Yılmaz
        • BİL 462/BİL562 – Artırılmış Gerçeklik - Yrd. Doç. Dr. Yakup GENÇ
        • BİL443 – Nesneye Yönelik Analiz ve Tasarım - Doç.Dr. Erchan Aptoula
        • BİL470 - Kriptografi ve Bilgisayar Güvenliği - Prof. Dr. İbrahim SOĞUKPINAR
        • BİL415 - Bilgi Sistemleri Yönetimi - Mücahit GÜNDEBAHAR
        • BİL433 – Gömülü Sistemler - Yrd. Doç. Dr. Alp Arslan BAYRAKÇİ
        • BİL485 – Robotik’e Giriş - Prof. Dr. Erkan ZERGEROĞLU

        NOT: Bil415 dersi her yıl değişebilmektedir. Farklı bir ders piyasadan gelen bir kişi tarafından verilmektedir. Örneğin Mücahit Bey Kuveyt Türk Bankası Bilgi Teknolojileri Grup Müdürüdür.

        Yök Dersleri

        • MUH453 – Patent (fikri sinai ve patent hakları idi sanırsam)
        • MUH451 - Girişimcilik

        İlkBahar Dönemi

        • BİL 473 Ağ ve Bilgi Güvenliği - Prof. Dr. İbrahim SOĞUKPINAR
        • BİL 436 Introduction to Digital Integrated Circuits - Yrd.Doç. Dr. Alp BAYRAKÇI
        • CSE 461 Computer Graphics - Doç. Dr. Mehmet GÖKTÜRK
        • CSE 444 Software Engineering II - Yrd. Doç. Dr. Didem GÖZÜPEK
        • CSE 455 Machine Learning - Yrd. Doç. Dr. Yakup GENÇ
        • BİL 453 Örüntü Tanıma - Yrd. Doç. Dr. Burcu YILMAZ
        • CSE 458 Introduction to Big Data Analytics - Doç. Dr. Erdoğan SEVİLGEN
        • CSE 437 Real Time System Architectures - Yrd. Doç. Dr. Yakup GENÇ
        • CSE 445 Compiler Design - Yrd.Doç.Dr. Shahid ALAM
        • CSE 422 Theory of Computation - Yrd. Doç. Dr. Zafeirakis ZAFEİRAKOPULOS
        • CSE 464 Digital Image Processing - Doç. Dr. Erchan Aptoula
        • CSE 425 Introduction to Operations Research - Prof. Dr. Ayhan DEMİRİZ
        • CSE 484 Introduction to Natural Language Processing - Prof. Dr. Yusuf Sinan Akgül

        Not: Hocaların unvanını pek önemsemeyin. Prof. Doç. Dr. Bunlar okulda kontenjan açılması durumda Yök tarafında yapılan sınav sonucu belli yılı dolduran hocalara verilmektedir. Hocaların kalitesini yayınlamış oldukları makalelerin sayıları, kalitesi, atıf miktarı belirlemektedir. Ayrıca ilkokulda bile geçerli olan hocaların ders anlatma yeteneğinin unvan ile alakası yoktur.

        Hangi dersleri almak istediğiniz tamamen sizin ilgi alanınıza bağlıdır. Ancak 4. Sınıfta paket sistemi denilen bir sistem mevcuttur. Bu sistemde 3 farklı paket mevcuttur ve buna paketlerde belirtilen dersleri alan kişiler yıl sonu uzmanlık alan belgesi almaktadır.
        3 farklı uzmanlık alanı şu şekildedir:

        • Sistem Mühendisliği
        • Yazılım Mühendisliği
        • Bilg. Ağları ve Güvenlik

        Bu paketlere özel dersler mevcuttur ve uzmanlık alan belgesi almak isteyenler bu dersleri almalıdır. 8’den 1’i herhangi bir alandan alınabilir. 7 dersten bazıları alana göre zorunlu bazıları ise o alan içerisinde alternatiflere ayrılmaktadır. Örneğin yazılım mühendisliğini seçen 2016-2017 yılındaki öğrenciler BIL433 ve BIL444 dersleri zorunlu almakta, BIL424, BIL445, BIL454, BIL455, BIL456, BIL461, BIL463, BIL474, BIL481, BIL484 derslerinden 5 tane seçmelidir. Arta kalan 1 dersi diğer alanlardan ya da yine kendi alanından seçebilir. Diğer alanlar için hangi dersler gerektiği bilgisini fazla detaya inmemek için vermiyorum.

        Hangi alanı tavsiye edersiniz derseniz ben yazılım alanını seçtim ama diğer alanlardan da ders aldım. Benim tavsiyem hangi dersleri alacağınıza karar vermeniz. Uzmanlık alan belgesinin iş hayatında pek bir önemi yok. Amaç öğrencileri belli bir alan yönelterek o alanda uzman yapmak. Her telden çalan bir öğrenci iş bulmakta zorluk çekecektir. Kendinize bir alan belirleyin ve orada ilerleyin.

        Not: Yazılım alacak arkadaşlara Gömülü sistem dersini almaları tavsiye ediyorum. Alparslan hoca hem çok bilgili hem çok güzel ders anlatıyor hem de yazılımın yanında biraz da donanım bilmek avantaj olacaktır.

        Seçmeli derslerde genel olarak hocalar 1 proje ve 3-4 sayıda ödev vermektedir. Bunlar sayesinde o dersi iyice kavrama olanağı sağlamaktasınız. Size şiddetle tavsiye ediyorum tüm ödevleri ve projeleri yapın. Yoksa hem dersi zor geçer hem de geçseniz bile pek bir şey öğrenmeden dersi vermiş olursunuz. “Ödevler zor, deadline kısa, yetiştirilmiyor, hocalar geç yollayana puan vermiyor vs.” diyen öğrencilere aldırmayın, “pek çalışkan değilim, çabucak mezun olayım, iş hayatında kendimi geliştiririm” diyorsanız burayı tercih ederken bir daha düşünün.




    ------------- 2018 Ağustos --------------------------

    Selam, yine ben ve mezun oldum . 3.sınıf ve sonrasında olan güncellemelere hoş geldiniz.

    3. Sınıf sonlarında her öğrenci gibi staj arayışına girdim ve bir sürü mülakata girdim. Gittiğim yerlerin çoğundan kabul aldım (Diğer arkadaşlarım gibi). Staj sonrası firmada devam ederek 4.sınıf boyunca yoğunluğu göze alarak part-time gömülü yazılım mühendisi olarak çalıştım ve sonra tam zamanlı olarak işe başladım.

    4. Sınıfta 2 bitirme projesi ve alan seçmeli dersler aldım. Bu yılın en güzel yanı bitirme çalışmalarında hocalar ile birebir çalışmak ve ayda bir sunum yapmak oldu benim için. Öğrenci sayısı çok olmadığı için bitirme hocalarım ile direkt olarak ve istediğim zaman konuşabiliyordum. Bir okul düşününki hocalar öğrencilerin peşinden koşuyor(başka ifade bulamadım sayın hocalarım:( İyiliğimiz için bizleri sürekli teşvik ediyorlar diyede düşünebiliriz). Diğer okullardan duyduğum şuydu: Hocalar hiç takmıyorlar, dersten sonra göremiyoruz. Ben bunları hiç yaşamadım ve hatta okula gelemediğim günlerde ise skype üzerinden haftalık toplantılarımızı yaptık.


    Mezun bir abimizin konusuhttps://forum.donanimhaber.com/bilgisayar-muhendisligi-hakkinda-sorulari-yanitliyorum--133814439

    Yasin arkadaşımızın detaylı yazısı - 2018https://medium.com/@aliyasineser/%C3%BCniversite-tercihleri-ve-bilgisayar-m%C3%BChendisli%C4%9Fi-90076a930554

    -----------------------------------------------------

    -------------- 2019 Temmuz --------------------------


    Selamlar, konunun güncel kalması için birkaç güncelleme ve öneride bulunmak istedim.

    Okulu bitireli 1 yıl oldu. Farklı farklı okullardan mezun mühendislerle çalışma fırsatı buldum. Bir kez daha hocalarıma teşekkür etmek istiyorum. Bizleri sürekli zorladıkları(aslında bunu egitimin zorlugu degilde yogunlugu olarak kabul etmek lazim)

    Derslerinizin başlamasına 2-3 ay ve sürekli olarak şu soruyu alıyorum. Okul başlamadan önce şu programlama dilini çalışmalı mıyım? Şu işletim sistemine bakmalı mıyım? Evet arkadaşlar bunlar sizin geliştirir ama zaten bunları etkili bir şekilde öğrenmek için 4-5(belki 6-7) yılınız olacak. Bu süreç boyunca özellikle hazırlıkta okursanız, en büyük önerim kitap okumanız, gezmeniz, genel kültür edinmeniz ve bol bol yabancı dizi izlemeniz. Farklı farklı arkadaşlarınız olsun. Ek olarak MARMARAY geçen dönem açıldı. İstanbul semtlerine ulaşım artık çok kolay. Duraktan bölüme yürümeniz 5dk kadar sürmekte.

    Bir diğer önerimde, ne olursa olsun ödevleri ertelemeyin. Aniden çıkıp gelen bir başka ödev zincirleme olarak diğer dersleri ve döneminizi mahvedebilir. Ben olabildiğince zamanında yapmaya özen gösterdim ve faydasını gördüm. Ödevler zor değil ama anlayıp yapabilmeniz için bir süre gerekiyor. Ödevlerin süreleri 2 hafta olarak veriliyorsa bunun bir amacı olmalı. 2 hafta yatıp sonra 1-2 gün hatta saat kalınca başlamayın.

    2019 Aday Tanıtım Sayfası http://aday.gtu.edu.tr/

    -----------------------------------------------------



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi hmenn -- 18 Temmuz 2019; 12:16:47 >







  • .



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi jackk001 -- 12 Haziran 2018; 18:48:48 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • jackk001 kullanıcısına yanıt
    Geçen yıl okula kayıt yapan herkese burs verildi ama bu yıl daha başarılı öğrencilere burs verilecekmiş. Onun dışında devlet bursu alabilirsiniz. Bir diğer ek olanak ise burs/staj koordinasyonu başvuru toplayıp kendi anlaştıkları vakıflara yolluyorlar, bu yollada çok burs alan oldu.

    Gayet güzel bir kütüphanemiz var ama teknik kitap sayısı malesef az. Ben aradığım çoğu kitabı bulamadım. Bu yıl yine bazı kitaplar alındı ama teknik çok az kitap vardı.www.gtu.edu.tr adresinden sağ üstten kütüphane/burs olanaklarına daha detaylı göz gözdirebilisin.

    Yurt dışında ya da yurt dışı ayaklı firmalarda çalışan çok kişi var. Linkedin üzerinden arama yaparak özellikle GTU/GYTE mezunu kişilere ulaşabilirsin.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi hmenn -- 29 Haziran 2017; 20:9:56 >




  • neworldgames N kullanıcısına yanıt
    Şu an bir sıkıntı yok. Tekrar dener misin?
  • GÜNCELLEME:

    Yatay geçiş sorusu, geçen yıl yaptığımız proje videoları ve 3.sınıf özeti eklendi.

    İyi günler
  • neworldgames N kullanıcısına yanıt
    1. Bölümü bitirebilmek için 160 GTU kredisi tamamlamak gerekiyor. Dersler genelde 3-5kredi arasında değişir. AKTS kredisi yurt dışı ağırlıklı galiba. Çok detayını bilmiyorum ama gtu kredisi önemli

    2.35 Taneden aktif olan 10tane falan vardır.
    Bilgisayar Topluluğu, İEEE, Havacılık Kulubü, Robotik Kulubü, dans, su altı topluluğu, kitap kulubü, kürek takımı falan var şuanda aklıma gelen. Bilgisayar topluluğunun, IEEE nin çok güzel etkinlikleri oluyor.
    http://gtubt.com/ &https://www.facebook.com/gtekbt/

    3. Bizim bölümde seçmeli yok diyebilirim. Alınacak derslerin hepsi bellidir. Seçmeliden kasıt işletmeye giriş, ekonom, iş hukuku gibi dersler var. Diğer bölümlerde spor dersleri falan var ama bilmuh te malesef yok. Biz zorunlu seçmeli diyoruz ders programımıza.




  • Burslu olarak İzmir ekonomi yazılım mühendisliği istiyorum ancak ℅100 burs alamaz isem gtu bilgisayar mühendisliği yazacağım muhtemelen

    Uzmanlığımızı yazılım mühendisliği üzerine yapabiliyoruz sanırım

    http://www.gtu.edu.tr/icerik/120/1462/bilgisayar-muhendisligi-bolumu-lisans-ogrencilerine.aspx

    Bu konu hakkında bilgi verebilirmisiniz

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Evet. 4.Sınıfa geçtiğinizde Yazılım, Donanım ve Ağ güvenliği olmak üzere 3 farklı bölümde uzmanlık yada karışık dersler seçerek bitirebilirsiniz. Uzmanlık seçerseni extradan uzmanlık belgeside alacaksınız.

    Ayrıca bizim okulda 4.sınıfta 2 tane bitirme projesi yapılmaktadır. Uzman olmak istemiyorum derseniz farklı alanlardan, hocalardan bitirme alabilirsiniz.
  • Tercih donemi vs tanitim gunleri olacakmi?

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • jackk001 kullanıcısına yanıt
    Tercih dönemi ve tanıtım günleri oluyor. Henüz açıklanmadı.www.gtu.edu.tr adresinden takip edin.
  • jackk001 kullanıcısına yanıt
    Evet oluyor. Sitede açılacak form üzerinden istekte bulunup hoca, öğrenci veya mezun bir kişiyle telefon ile de konuşabilirsiniz.
  • gtü sıralamasındaki birçok üniversitenin akreditasyonu var ama gtüde yok, sormak istediğim akreditasyon önemi nedir, mezun olduktan sonra yurtdışına çıkma imkanı olurmu?
  • jackk001 kullanıcısına yanıt
    Yurt dışında çalışan gtülü bir çok kişi var sen mezun olana kadar büyük ihtimal akreditasyona sahip olursun çalışmalar sürüyordu geçen sene

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • ÖSYS sürecine tekrar dahil olsanız yine GTU yazar mıydınız ?
  • Robert Johnson kullanıcısına yanıt
    Eger ITU tutmuyorsa burası evet. Eğitimi cidden iyi bazı aksaklıklar dışında bir sıkıntı yok. O aksaklıklar yukarda ilk mesajda değindik.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Robert Johnson kullanıcısına yanıt
    Güzel soru gerçekten. Öncelikle herkesin beklentisi farklı o yüzden kendime göre nedenleriyle beraber cevaplayacağım.

    Ben tekrar yazardım.Zaten burası tutsun diye fazladan bir sene hazırlandım (57 K ile 2013te kazanabiliyormuşum ama kazanamam diye düşünüp bir yıl daha hazırlandım) 2014 te 44-48 k ile girdim.

    Artılar
    -Hocalar emek verip derslere hazırlanıp geliyor, ödevler projeler hazırlıyor.Araştırma görevlileri de aynı şekilde çok ilgililer öğrencilerle.(istisnalar var tabi)
    -Bölümdeki öğrenciler çok yardımsever. Çok samimi olmadığın insanlar bile gayet yardımsever.
    -Verilen eğitimin kalitesi ve geçerliliği(bu okulda 2.sınıf derslerini tamamen geçmiş birinin dışarıda rahatlıkla iş bulabileceğine inanıyorum)
    -Her yer ağaç...
    Eksiler
    -Notların açıklanması,sisteme girilmesi gecikebiliyor.
    -Çapraz dönemde çoğu ders açılmıyor.
    -Her dersten kapsamlı ödevler verilince, ödevler birikiyor yetiştiremeyebiliyorsunuz.
    Bu son iki maddeden dolayı(Okulu uzatma olasılığınız çok yüksek)

    Özet geç diyenler için: Elime bir diploma alayımda ne olursa olsun,gerisi önemli değil diyorsanız gelmeyin.
    Ama sağlam bir altyapım olsun, sadece teorik değil uygulama anlamında da çok iyi olayım diyorsan ve bu uğurda da gereken emeği vereceksen burası tam yeri.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi _brknt -- 6 Temmuz 2017; 0:5:1 >




  • Bölümde geleceğin popüler bölümü siber güvenlik alanında dersler varmi yada herhangi bir çalışma falan?

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • ozguralgul O kullanıcısına yanıt
    Evet güvenlik alanında dersler var ama 4.sınıfa geçince Ağ/Güvenlik alanında seçimler yapabiliyorsunuz. Ayrıca Siber Güvenlik Atölyesi'de var aktif olarak çalışıyorlar. Haftalık eğitimler, workshoplar, yarışmalar olur.

    https://www.facebook.com/gtekbt/photos/pcb.1130708810387965/1130708710387975/?type=3
  • Erasmus sorusu eklendi.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Selam arkadaşlar,

    Buradan okula özel sorulara bende yardımcı olmaya çalışacağım. İşteyken ne kadar vakit bulabilirsem artık :)
  • 
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.