Şimdi Ara

GAZ GÖSTERGESİ ARIZASI

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
5 Misafir (2 Mobil) - 3 Masaüstü2 Mobil
5 sn
4
Cevap
0
Favori
30.911
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • https://www.lpgyedekparca.com/gaz-gostergesi-arizasi

    Araçlarda Gaz Göstergesi Arızası ve Sebepleri
    Araçlarda gaz göstergesi arızası yaşandığında araç sahipleri LPG gösterge ışığı yanmıyor, LPG göstergesi full gösteriyor gibi şikayetlerle LPG servisinin yolunu tutarlar. Bu yazımızda herkesin kolayca anlayacağı şekilde yazılı görsel ve videolu LPG gösterge sorunu nasıl giderilir konusuna açıklık getireceğiz. Konu hakkında teknik bilgiler vermeye başlamadan önce düğmedeki LPG gösterge ışıklarının hangi mantıkta çalıştığını bilmemiz gerekir.

    LPG Gösterge Işıkları Nasıl Çalışır?
    LPG şamandırasında tankındaki yakıt miktarına göre hareket edip şamandıra üzerindeki yakıt seviye sensörüne hareket veren manyetik kol bulunur. Şamandıra sensör ibresi bu koldan alğıladığı manyetik güçle hareket edip LPG tankındaki yakıt miktarını üzerine bağlı kablo vasıtasıyla düğmesine iletir ve gösterge ışıklarının çalışmasını sağlar. Bu bilgiler dahilinde LPG gösterge arızası şamandıra, sensör, ve sensör kablosu kaynaklı üç ana sebepten ortaya çıktığını aklımıza yer edip arıza türlerini sıralayalım.

    Araçlarda Yaşanan LPG Gösterge Arıza Türleri
    * Depo Doluyken Boş Göstermesi
    * Sürekli Depo Dolu Göstermesi
    * Depodaki Yakıt Mikatarını Eksik Yada Fazla Göstermesi
    * Yeşil Işıkların Çabuk Sönerek Kırmızı Işıkta Aracı Çok Kullanmak

    1- LPG Sensör Kablosu Arızası Belirtileri ve Tespiti
    Yukardaki belirtilen arıza türlerinden hangisi yaşanırsa yaşansın ilk olarak LPG tankından aracın ön kısmına gelen sensör kablosunda kopukluk olup olmadığı kontrol edilmelidir. Sensör kablosunun görevi şamandıra sensöründen aldığı depodaki yakıt miktarını LPG düğmesine iletmektir. Kabloda arıza genelde aracın altını sürterek kopması veya bağlantı uçlarının oksitlenmesinden yaşanır. Beraberinde şamandıra ile düğme arasındaki iletişimi kesilip gaz tankı dolu olsa bile düğmede LPG gösterge ışıkları yanmıyor olarak görünür. Sensör kablosu aracın modeline göre alt kısımda resimde gösterildiği üzere şamandıradan ecu'ye veya direk olarak LPG düğmesine bağlanır. Kablodaki kopukluk ve oksitlenme sorunu giderildiğinde LPG gösterge ışıkları depodaki yakıt seviyesini göstermeye başlayacaktır.

    Gaz Gösterge Arızası

    LPG Göstergesi Hep Kırmızı Yanıyor

    2- Şamandıra Sensör Camı Arıza Tespiti Nasıl Yapılır?
    Sensör camları çok hassas parçalar olduğu için aşırı voltaj ve içerisine kaçan tozdan etkilenerek direnç ve ibresinde iki tür arıza yaşanır. Bu arızalar kısaca düğmede kırmızı ışık yanıp yani depo boş gösterip arka depodan bakınca full göstermesi ne kadar gaz alınsada boş göstermesi gibi arızalardır. Sensör arıza tipleri ve arıza tespit yöntemleri aşağıda yazılı ve görsel olarak paylaşılmıştır.

    a- Sensör İbresinin Çeşitli Sebeplerden Sürekli Sabit Kalması
    Daha öncede söylediğimiz gibi sensör camı içerisine kaçan nem ve toz sensördeki ibrenin hareket etmesini engelleyip sürekli sabit konumda kalarak yakıt deposu boş olsada gaz göstergesi sürekli full gösteriyor veya depo dolu fakat gösterge ışıkları sürekli kırmızı yanıyor şikayeti üzerine araç sahibinin LPG servisine uğramasına yol açar. LPG düğmesindeki ışıklar sürekli boş veya dolu gösteriyor ise şamandra üzerindeki sensör camını söküp alt kısımdaki resim ve videoda gösterildiği gibi tornavidaya yaslayarak ibrebnin hareket edip edilmediği kontrol edilmelidir. Sensördeki ibre tornavidaya yaslanıp sağa sola dönderildiğinde oynamıyor ise ibre arızalı olup bu durumda sensör camının değişmesi gerekir.

    Şamandıra Sensör İbresinin Arıza Tespiti Nasıl Yapılır


    b- Sensör Dirençleri Kaynaklı LPG Düğmesinde Sürekli Kırmızı Işık Yanması
    Şamandraya bağlı sensör dirençlerin bozulması, sensör ibresinin tankdaki yakıt miktarını doğru göstermesine engel değildir. Sensör üzerindeki ibre depodaki yakıt miktarını doğru gösterse bile dirençler arızalı olduğu için LPG düğmesine sinyal gitmez ve LPG göstergesinde sürekli kırmızı ışık yanıp gaz deposu boş görünüyor şikayeti doğurur. Sonuç olarak sensör kablosunda kopukluk olmamasına rağmen sensör camındaki ibre kalkıp tankdaki yakıt miktarını gösteriyor ve LPG düğmesinde sürekli kırmızı ışık yanıyor ise sensör camını değişmesi gerekir. Alt kısımdaki resimde şamandıra sensör direnç arızası tarif edilmiştir.

    LPG Göstergesi Şamandıra Sensör Direnç Arızası



    LPG Şamandıra Arızası ve Belirtileri
    LPG şamandıra kolu boş veya dolu konumda takılı kalma sıkça yaşanan bir sorundur. Şamandıra kolu belirli bir seviyede sabit kaldığı için LPG sensör camına manyetik alan etksi oluşturamaz ve sensör camındaki ibre hareket edemez. Bu sebepten gaz doluykende boşkende düğmedeki yakıt sevyesi değişmez sabit olarak depo boş yada dolu sinyali verir. LPG şamandıra arızası yaşandığında profosyonel LPG ustası tarafından şamandırayı yenileyerek veya tamir ettirerek gaz göstergesi arızası sorunu çözülebilir.

    LPG Göstergesi Yanlış Gösterme Sebepleri
    Otogazlı araçlarda yaşanan diğer bir sıkıntıda LPG göstergesi yanlış gösteriyor şikayetidir. Basit bir örnekle 50 litrelik tank doldurulur normalde 350 km den sonra kırmızı ışık yanması gerekirken 250 km gibi mesafede düğmedeki yeşil ışıklar çabuk sönüyor kırmısı ışıkta 150 km gidiyor şikayetidir. Soru cvp şeklinde örnekler vererek açıklık getirecek olursak

    Araçdaki 50 litrelik Tanka 10- 15 Litre Gaz Koymama Rağmen İçerdeki Düğmede Kırmızı Işık Yanıyor Sebebi Nedir?
    Bu sorunun sebebi aşağıdaki sensör camının sağa doğru fazla dönük takılmasından dolayı tanka gaz konulduğunda sensördeki ibrenin geç oynamasından yaşanır. Sensörü tutan iki vida gevşetilip sensör sola doğru yaslayıp vidalar sıkıldığında sorun düzelecektir. Benzer bir soru ise
    LPG Düğmesindeki Yeşil Işıklar Çabuk Sönüyor Kırmızıda Çok Km Gidiyor Sebebi Nedir? sorusudur bu sorunda yukarda belirtiğimiz şamandıra sensörün sağa doğru fazla yaslanma sebebinden kaynaklanmakdadır.

    LPG Göstergesi Yanlış Gösteriyor

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >







  • prins sistem lpg li aracımda daima ful gösteriyor

    şamandıra mı değişecek

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • CeyKalDa kullanıcısına yanıt
    Şamandıranıza ve göstergelere bi baktirin derim

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.