Şimdi Ara

Galerilerin 0 km araç satması yasaklanmalı

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
181
Cevap
0
Favori
8.882
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
156 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Bu ülkede sıfır km otoyu bayiler satar. Çok parası var diye buradaki araçları toplayıp karaborsa oluşturup bayi fiyatının üstüne satmak ticaret değil fırsatçılıktır. Sıfır değil ikinci el olarak satıyorsa da buna bir çözüm bulunmalı.

    Devlet, bayi fiyatı üstüne araç satanlara ciddi yaptırımlar uygulamalı, tespiti halinde yine ciddi cezalar getirmeli. Al-satı engellemek için bir kişinin belli bir sayının üstünde araç alıp satması zorlaştırılmalı.

    Alan memnun satan memnun diyemezsiniz çünkü bir ürünün fiyatı haksız yere yükseliyor. Net biçimde karaborsacılık oluşuyor.

    Devlet özel sektöre müdahale etmesin tamam da bayilerle galericiler aralarında anlaşıp işi kolaya bağlamışlar. Olan vatandaşa oluyor. Bu durumda devlet müdahalesi şart.

    Ekleme: Yahu vergilerin yüksek olduğunu, araç üretiminin kısıtlı olduğunu biliyor herkes. Olan az sayıdaki aracın da haksız kazançlarla satılmaması için bir şeyler yapılmalı. Aynı kişi bir kuruş vergi vermeden haftada üç araç satıyor. Bu serbest piyasa mı, ticaret mi? Getirirsin gerekli yasal düzenlemeleri, fırsatçıların istedikleri gibi at koşturmasını en aza indirmeye çalışırsın.

    Ben kasımda 119 bine araç aldım. şimdi 160-165 bin olmuş. Bu artışın oluşmasında vergiler, üretim, dolar, euro vs. etkili. Buna kimse bir şey demiyor. Araç fiyatlarının artışının tek sorumlusu galericiler de demiyoruz. Gelip de vergi, dolar, euro yazıyorsunuz. Her şeye saçma diyorsunuz, sonra da devlet vergileri sıfırlasın diyorsunuz. He, sıfırlar devlet. Aklına gelmemiştir, gelirse sıfırlar.

    Devlet doğrudan millete tabi ki araba satmaz ama artık ikinci el mi, başka şekilde mi ülkeye araç girişine önayak olması gerekiyor. Araç yoksa da vergi mergi de para etmez.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi turrkka -- 16 Temmuz 2020; 13:49:41 >







  • Zaten sıfır araç satmıyor çoğu bayi. Teorik olarak plakalı, başkasının adına alınmış bir aracı satıyorlar. Hadi km bazında bir yasak koysan bu sefer birkaç yüz km gezip yine satılır. Yani yasak falan hikaye, sen galerileri denetleyen, düzenleyen bir yasa vs çıkartmazsan herkes istediği gibi at koşturur.
    Bazı galeriler ithal ederek araçlarını getiriyor. Sıfır kilometre otomobil olarak onların da satış yetkisi var. Ticaret kanunlarına aykırı bir durum oluşmuş olur. Sonuçta galeriler bunu yapmasa bile şahıs üzerine alıp yine yapar. Sonu olacağını düşünmüyorum..

    Daha net çözümler gerekli örneğin üretimin yükselmesi, talebe yetecek kadar aracın gümrüklerden içeri girmesi gibi gibi..

    Korona geçse bile ülke politikası olarak ithal araçların ülkemize girmesi sınırlandırılabilir. Bu sayede cari açık bir nebze düşürmeye çalışılabilir. Bunlar hep yapılabilecek şeyler..
    Devlet milletin talebini karşılamak için vardır. Bırakın arabayı avrat istiyoruz bizdekiler yetmiyor diyorsa bile bir şekilde çözüm aranır.

    Çünkü siyaset millet içindir.

    Şimdi faizlerin düştüğü ortamda yüksek araç talebini devlet markalarla oturup konuşmalı ve orta yolu bulmalı. Ancak problem çok derin. Firmalar çok düşük satış adetleri için kota arttırmıya değmediğini düşünüyor. Bunu 2018 de yaptı ve çoğu boyunun ölçüsünü aldı.

    Problemin bayi, galerici ile grrram alakası yok şu anda. Çünkü hangi bayiye gitsen araç yok diyorsa bu topluca manipülasyon olmaz. Bu artık bir sistem oldu. 90 lı yılların biraz değişiği işte.

    Devlet millete 200k ya clio talebini nasıl karşılarım yerine 70 75k ya araç nasıl satılır onu düşünsün. Ticarette bir kural vardır. Siz fiyatı ne kadar çekerseniz çekin o mal satılacak diye bir kaide yok. Her zamda alıcıların bir kısmı vazgeçer ve alıcı azalır. Bir eşiğe gelindiğinde satan kardan feragat etmemek için fiyatı düşürmez. Alıcı ise artık fiyata yetişemediği için talebi erteler. İşin en kötü yanı ise talep ertelense bile fiyatlar aşağı gelmez. Ve sistem kilitlenir. Devletin daha çok faiz indirip yüksek fiyattan alım yapması gerekecek. Bu sefer talep artacağı için yine fiyat artacak.

    Devletin bu kısır döngüye sokması fiyatları hep arttırır. 2020 araç krizini devletin çözmesi için yapması gereken tek hamle şu an faizleri arttırmaktır. Ancak bununla birlikte uzun vadeli talebi düşürmemek yeni yatırımlar için ötv sıfırlanmalı.

    Peki bu hükümet ne yapar derseniz bana kalırsa araç fiyatları inanılmaz artacak. Bir boş paket egeayı 250k ya göreceğimiz günler uzak değil. İşte fiyatlarda tavanı gördüğümüzde faiz indiriminin yanında ötv de sıfırlanması gerekecek. Bu durumlar oluştuğunda devlet bir süreliğine kdv den bile vazgeçer hale gelecek. Çünkü sistem bitmiştir artık. Eğer bu durumlara düşülmemesine istiyorsa egeayı 70 75k ya satacak herşeyi denemeli şu an.

    Özetle araç üretemeyince istediğin türküyü çal.
    Galeri bayiden topladığı aracı satabiliyor mu- satıyor, burada problem alıcı sahistir , o vakit enayi düşürmek için galeri açacaksınız, burada geçen sene 1 milyon TL lik daire , 2,5 milyon oldu daire , 1 milyonken kimse byuzune bakmamış, 2.5 dan kalmamış, milletimiz değişik davranıyor, korona çıktı heralde direk beyni öldürüyor,
    Bu yorumu yazmaktan ben sıkıldım siz sıkılmadınız.. .
    Yav arkadaş 6362 sayılı SPK Kanunu 1999 da çıktı. SERBEST PİYASA KANUNU.
    Ben bile yapabilirim yani. Gider bir 0 araç alır 10 bin koyar satarım. Kimsede hiç birşey diyemez. Bunu değiştirmek devlet için bile zor. Önce serbest piyasa kanunu kaldıracaklar veya baştan yeniden düzenlenecek ve satış kurallarını bedellerini devlet tarafından denetlenecek hale getirilecek. Ayrıca devletin de işine geliyor. Daha fazla vergilendirme yapılıyor. Bunu savunmak için söylemiyorum. Bu işleri başımıza baştakiler açıyor siz yanlış duvara ağlıyorsunuz.
    0 bir ww grubu araç olmuş 300 400 bin tl galericinin üzerine koyduğu 5 bin tl mi zorunuza gidiyor. Aracın dışarıdan gelişi 45 bin £ 200 bin e 0 ı geliyor 200 bin de devlet vergi koyuyor.
    Galerici ve al satçılar az bile yapıyor bu millete. keşke topyekün bütün araçları toplasalar da 30 40 bin tl koyup satsalar. Bizim insanımıza o müstehak.
    boşuna çabalıyorsunuz bu düzen değişmez, siz ucuz araba alacaksınız diye üç beş kodamanın rahatının bozulmasına izin vermezler, bir memlekette işler düzgün gitmiyorsa bu işten nemalanan arkası sağlam bir kesim vardır, arada sırada bir iki kişi kurban seçilip ipi çekilir kalanlar yeni düzen dahilinde işe devam ederler, daha çok salya sümük ağlarsınız
    Son 5-6 senedir özellikle, sıfır km araçların galeride satışı iyice arttı.
    Bakıyorsun ilana, sıfır km ya da 1000 km'de araç, bayii'den daha pahalı.

    galerici tayfası iyice mafyavari bir hale büründü.
    Bastılrıyor parayı, bayii'de kaç tane araç varsa hepsini alıyor.

    Siz sanıyormusunuz bu galericiler bu kadar parayı araç satışından elde ediyor.
    Hemen hemen hepsi illegal işler çeviriyor...

    Bence de galeriden sıfır km araç satışı yasaklanmalı kardeşim.

    Bu araçları son kullanıcı almalı..
    Bir maç öncesinde 100 liralık biletleri toplu alıp bunları 150 TL'ye satmak ticaret midir? Galericilerin yaptığı tam da budur.

    Sen biletleri yani arabaları toplu alırsan zaten karaborsa ortamını yaratıyorsun. Çünkü milletin bilet yani araba alacak başka seçeneği yok.

    Bu da karaborsa değilse karaborsa diye bir şey yok demektir.
  • Bazı galeriler ithal ederek araçlarını getiriyor. Sıfır kilometre otomobil olarak onların da satış yetkisi var. Ticaret kanunlarına aykırı bir durum oluşmuş olur. Sonuçta galeriler bunu yapmasa bile şahıs üzerine alıp yine yapar. Sonu olacağını düşünmüyorum..

    Daha net çözümler gerekli örneğin üretimin yükselmesi, talebe yetecek kadar aracın gümrüklerden içeri girmesi gibi gibi..

    Korona geçse bile ülke politikası olarak ithal araçların ülkemize girmesi sınırlandırılabilir. Bu sayede cari açık bir nebze düşürmeye çalışılabilir. Bunlar hep yapılabilecek şeyler..
  • Galeri bayiden topladığı aracı satabiliyor mu- satıyor, burada problem alıcı sahistir , o vakit enayi düşürmek için galeri açacaksınız, burada geçen sene 1 milyon TL lik daire , 2,5 milyon oldu daire , 1 milyonken kimse byuzune bakmamış, 2.5 dan kalmamış, milletimiz değişik davranıyor, korona çıktı heralde direk beyni öldürüyor,

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Zaten sıfır araç satmıyor çoğu bayi. Teorik olarak plakalı, başkasının adına alınmış bir aracı satıyorlar. Hadi km bazında bir yasak koysan bu sefer birkaç yüz km gezip yine satılır. Yani yasak falan hikaye, sen galerileri denetleyen, düzenleyen bir yasa vs çıkartmazsan herkes istediği gibi at koşturur.
  • Yetkisi olan tabi ki alıp satabilir ama istediği fiyattan satamaz. Piyasada az bulunan bir ilacın fiyatını da eczacı yükseltebilir mi? Standardı vardır bunun.

    Talebe yetecek kadar araç getirilmesi konusunda aynı fikirdeyim. Bayiler burada sorumlu tutulmalı.

    Yerli üretim araçların üretimi artırılmalı veya bunlar için daha cazip koşullar sunulmalı.

    Yetkisi olmadığı halde sadece al-sat yaparak vatandaşın bütçesine zarar verenlere dur denilmeli.
  • Galeriden ziyade asıl rezillik yetkili bayilerin numunelik araç getirmesi, tabi bunuda ülkenin ekonomik durumuna borçluyuz


    Hamd olsun alamanya bizi gısganiyeah

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Sıfır araç satmıyor ki, bayiden alıp kendi satlığa koyuyor.

    Birine çatacaksanız az araba getiren, stok tutmayan bayiye çatın.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • redferrari R kullanıcısına yanıt
    Kazık küçükken korkuyor ama büyük kazık yavaş yavaş girince korkmuyorlar demek ki :)

    İşi bilen bilmeyen ne kadar şahıs varsa al sata başladı. Buna kanuni bir düzenleme şart. İsteyenin istediğini yaptığı bir yer olduk iyice.
  • Burada sorun salak alıcılarda. Piyasayı uzun süredir takip etmiyordum, aracımı satıp sıfır bir araç alıyım dedim, piyasanın anasını bellemişler. Millet parasının değerinin farkında değil yazıklar olsun. Bayiden yüksek fiyat veren satıcılardan alan alıcılar yüzünden böyle oldu. Buraya yazılacak şey çok da... Ulan zaten paran yok kredi çekmişsin gırtlağına kadae borca batıyorsun sonra son model arabaya biniyim diye geziniyorsun ortalıkta. Tamam borca battın gidiyosun bayiden pahalıya satan adamdan alıyorsun. İşte bunlara ne dendiğini siz çok iyi biliyorsunuz.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Araç Tanzim Satış Halk Pazarları

    mı kurulsun diyorsunuz yani nedir tam istediğiniz ?


  • quote:

    Orijinalden alıntı: MaDMaxiBo

    Araç Tanzim Satış Halk Pazarları

    mı kurulsun diyorsunuz yani nedir tam istediğiniz ?


    Et Balık Kurumu ne güne duruyor? Karkas araç ithal etsinler. 😂

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Mesele arz talep. Talep olduğu sürece arz da olacaktır.

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Şıh Hazretleri

    Zaten sıfır araç satmıyor çoğu bayi. Teorik olarak plakalı, başkasının adına alınmış bir aracı satıyorlar. Hadi km bazında bir yasak koysan bu sefer birkaç yüz km gezip yine satılır. Yani yasak falan hikaye, sen galerileri denetleyen, düzenleyen bir yasa vs çıkartmazsan herkes istediği gibi at koşturur.
    1000 km altı araç satışı yasak olsa
    Galericiden 1000 km'de 0 araç.Yasal engelden dolayı boş sahada araca 1000 km yaptırılmıştır araç 0'dır.
    Ya da
    Galericiden km'si 1000 yapılmış 0 km araç ilanları gelir.
    Yurdum insanı onada bir çözüm bulur.Devlet denetleme yapmadığı sürece böyle devam eder.0 araç almayalım 1 2 ay almadık ihtiyacı olan ne yapacak 3.ay gidip paşa paşa alacak.Devlet denetlemediği sürece düzelmez bu durum.




  • Sıfır diye satıyor o zaman ikinci el diye satsın, bu konuya muhalefet eden kimse ya galerici ya satış danışmanıdır , para yiyordur. Ahlaklı insan galericiyi savunmak.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi fblorenzo -- 14 Temmuz 2020; 16:28:6 >
    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • boşuna çabalıyorsunuz bu düzen değişmez, siz ucuz araba alacaksınız diye üç beş kodamanın rahatının bozulmasına izin vermezler, bir memlekette işler düzgün gitmiyorsa bu işten nemalanan arkası sağlam bir kesim vardır, arada sırada bir iki kişi kurban seçilip ipi çekilir kalanlar yeni düzen dahilinde işe devam ederler, daha çok salya sümük ağlarsınız
  • Bir maç öncesinde 100 liralık biletleri toplu alıp bunları 150 TL'ye satmak ticaret midir? Galericilerin yaptığı tam da budur.

    Sen biletleri yani arabaları toplu alırsan zaten karaborsa ortamını yaratıyorsun. Çünkü milletin bilet yani araba alacak başka seçeneği yok.

    Bu da karaborsa değilse karaborsa diye bir şey yok demektir.
  • Hocam bu nasil bir hayal dunyasi.

    devlet sirket kurup getircekmis. Nerden getircek acaba. Devletin sanki fabrikasi var. Devlet sirket kursa o da gene ayni markadan almaya calisacak ne degisecekki.

    Kimse zaten bayi fiyatinin uzerinde fiyat odeyip araba almaz. (Olmayan urunun fiyati da olmaz, internette fiyat yaziyor diye ona bayi fiyati diyemezsiniz) Eger urun varsa o fiyattir zaten o durumda da kimse gidip almaz. Sizin dediginiz gibi olsa ben bayi olarak olmayan urune 50 bin TL yazarim kimse 50 bin uzerine satamaz o zaman ben toplarim piyasadan boyle bir sey olabilir mi? Mantikli mi?
  • Yine uygulanması imkansız bir öneri gelmiş. Sıfır araç satışı yasaklanırsa 100 km gezip satar.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: fblorenzo

    Sıfır diye satıyor o zaman ikinci el diye satsın, bu konuya muhalefet eden kimse ya galerici ya satış danışmanıdır , para yiyordur. Ahlaklı insan galericiyi savunmak.
    Hocam aslinda zaten ikinci el diye satiyor. O araclar bayiden cikarken OTVsi KDVsi odenip satiliyor ve kayit oluyor yani ikinci el olmus oluyor.

    Zaten sorunda burada. Burda vergi sistemindeki hatadan dolayi bir kazanc doguyor.
    Fark ettiyseniz bu kazanc edilen araclar hep vergi bantlarinin sinirindaki araclar. Arac 210 bin Tl diyelim aldiniz. Yenisi geldiginde ust vergi dilimine gecmis oluyor. yeni fiyat 240-250 bin TL oluyor. Ama aslinda bu aradaki farkin 30 bin TL si devlete vergi olarak gidiyor. yani bayiye ureticiye, distributore sadece 10 bin TL extra kaliyor.

    Ama zaten OTVsi odenmis olan arac bu durumda ne oluyor 240 bine satiliyor ve aradaki 30 bin TL vergi olacagina satanin cebine giriyor.

    Bu durumun en buyuk sebebi kademeli OTV sistemindeki hatadir. Kademeli sistemlerde kademe atlaninca tum degerin vergisi degismez, kademenin sutundeki kismin vergisi artar. O zaman bu sekilde fiyat artislarina ve firsatlara yol acmaz. Ama kademeli sistemi bu sekilde yanlis kurarsaniz sonuc budur.




  • 
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.