Şimdi Ara

FORMULA 1 2019 Sezonu Bitti | Hamilton ve Mercedes Şampiyon! (18. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
704
Cevap
14
Favori
24.924
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
1 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 1617181920
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Verstappen'in geçişi son derece temizdi bence. Hatayı Leclerc'de buluyorum %65 oranda..
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Öner

    Herkesi ayni yerde geçmiş
    Herkesi farklı yerde mi geçmesi gerekiyordu??

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: mu5tafa

    Herkesi farklı yerde mi geçmesi gerekiyordu??

    Alıntıları Göster
    Mesajı yanlış anlamışsın.
    kötü ya da komik olsun diye yazmadım.
    Bu virajda iyi yer tutup sırayla her tur birilerini geçmiş.
    Abone olmuş o viraja.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: nomenmihiestaad

    Verstappen'in geçişi son derece temizdi bence. Hatayı Leclerc'de buluyorum %65 oranda..
    FIA son zamanlarda kurallar konusundaki sert tutumunu ne hikmetse Verstappen lehine yumuşattı. Bana kalırsa bende ceza verilmesine karşıyım. Pilotların daha çok birbirleriyle yarışabilmesine imkan sunmak lazım. Kurallar bazen yumuşatılabilmeli. Ama aradaki dengeyi hakem kurulu koruyamıyorsa ve bir çifte standart oluşuyorsa, kitapta yazanı harfiyen uygulamalılar. Bu şekilde yürümez. Ferrari'nin de bir şekilde artık ağırılığını FIA üzerinde hissettirmesi gerekiyor. Aynı şey Hamilton'ın başına gelse şuan Toto'nun çenesi durmuyordu. Yeryerinden oynamıştı. Mercedes'e tam olarak bu spora girerken neler vaad edildi bilmiyorum ama sağlam bir lobi oluşturdukları kesin.

    Ferrari'ye gelirsem hala takımın mühendisleri leyla gibi, pit ekibi ciddiyetsiz. Salmışlar resmen. Bir Mercedes'in yada Redbull'un çalışma disiplininden çok uzak durumdalar. Binotto desen farklı kafalar yaşıyor. Q2 de sert lastikle zaten Q1 e kalacakken yumuşak hamurla çıkmalar falan. Vettel'e ekstra pitstop yaptırmalar. Adamlar tek pilota anca fokuslanabiliyorlar. 2 pilot yeni ekibe fazla geliyor sanırım. Birini düzgün yapsalar diğerinde hata yapıyorlar. İkisinide kusursuz gitmek isterlerse ikisinide batırıyorlar. Koca Ferrari kimlerin eline kaldı. Kendi adamınıda yetiştiremiyorsun. O zaman işin ehli kimse avcılık yapıp alacaksın.
  • Lyrazed kullanıcısına yanıt
    Bayağıdır forumda yoktum şimdi gelebildim. Yanlış anlaşılmasın FIA'nın her yaptığını doğru bulmuyorum ben de. 2016 Rosberg Verstappen olayında da Verstappen'in %65 hatalı olduğunu düşünüyorum. Karun Chandok demişti sanırsam bu Avusturya yarışından sonra "bizim zamanımızda geçildiğini fark eden pilot ayağını gazdan çekerdi" diye. Haklı da bence çünkü Max (2016'da Rosberg) virajı döndükleri sırada öndeydi ve bu noktada Leclerc'in (2016'da Max'in) ayağını gazdan çekmesi lazımdı. Şunun şurasında 2015 öncesi pistlerde olsaydı, pistin sınırlarını belirleyen beyaz çizgilerin hemen dışında çakıl havuzu veya çimenler olurdu asfalt kaçış alanı yerine ve pilotların da yaptıkları hamlelerde pist sınırlarına sadık kalması gerekiyor. Leclerc orda asfalt kaçış alanı var bişey kaybetmem deyip ayağını gazdan çekmedi. Aslında çekmesi lazımdı. 2016 olayında da Rosberg'e verilen cezanın çok mantıklı olduğunu düşünmüyorum bu açıdan. Anlatmaya çalıştığım noktayı belki koyacağım görsel daha iyi şekilde anlatır. FORMULA 1 2019 Sezonu Bitti | Hamilton ve Mercedes Şampiyon!

    Ferrari konusunda da haklısınız yani koskoca yılların takımı ne hallere kaldı. Sırf inceleme geldiği için bile o 3 saat içerisinde Horner asla susmadı, Binotto ne yaptı? Tüm suçu da Binotto'ya yüklemek istemiyorum çünkü çok uzun yıllardır Ferrari'de "mühendis" olarak çalışıyor adam ve bir çok şampiyon araçta direkt etkisi var. Fakat şu nokta var: Binotto bir mühendis, patron değil. Çok başarılı araçlar yapılmasına büyük etkisi olabilir bu adamın geçmişte ama takım yönetmek çok bambaşka bir iş. Burada asıl suçun Binotto'yu o pozisyona getiren kişi olduğunu sanıyorum ki oklar John Elkann'ı gösteriyor sanırsam... Tabii Ferrari'nin strateji ekibi de var ki onlar için parmaklarımı yormak bile istemiyorum. Biz buradan izlerken bile onlardan daha akıllı strateji oluşturabiliyoruz adamların yaptıkları işe bak..
  • nomenmihiestaad kullanıcısına yanıt


    Koyduğunuz görsel tam olarak Leclerc-Verstappen olayını yansıtmıyor. Görsel normal koşullar altında yapılan bir atak için geçerli olabilir ancak Avusturya'daki olay bundan çok farklı. Avusturya'da Verstappen çok geç fren yaptığı için virajı ideal şekilde dönemedi bu nedenle Leclerc'in virajı normal bir şekilde dönmesini de engelledi. (Attığım videonun 9.saniyesinde Leclerc'in sağa doğru dönülen virajda Verstappen ile olası bir teması önlemek için bir anlık refleks ile sola doğru bir direksiyon hareketi yaptığını görebilirsiniz.) Viraj çıkışında ikisi hemen hemen yan yana iken Verstappen'in 49. saniyedeki direksiyon hareketine dikkat ederseniz, Leclerc'in sahip olduğu boşluğu engelleyip onun pozisyonunu koruyamaması için onu pist dışına çıkmaya zorladığını fark edebilirsiniz. Zaten Verstappen'in o direksiyon hareketinden sonra da temas yaşanıyor. (Kanada'da Vettel'e verilen cezada Vettel'in ikinci kez sağa doğru yaptığı direksiyon hareketinin sıkıntılı olduğu ve bu nedenle ceza verildiği açıklanmıştı ancak burada Verstappen'in direksiyon hareketini görmezlikten geldi komiserler.)

    Birkaç mesaj önce Leclerc'i %65 oranında hatalı buluyorum demişsiniz, niçin Leclerc'i hatalı bulduğunuzu anlayamadım açıkçası. Eğer ki Leclerc'in yaptığı savunmadan ötürü yani kapıyı çok açık bıraktığı için hatalı bulduysanız, Leclerc'in, artık sola doğru açılıp ideal çizgiye geçtikten sonra normal bir şekilde virajı döneceğini ve o andan sonra artık Verstappen'in atak yapacak mesafede olmadığını düşündüğünü de göz önünde bulundurmalısınız. Çünkü gerçekten Verstappen içeriye çok geç daldı ve çok da geç fren yaptı zaten videoda o anları tekrar izlerseniz Verstappen'in ideal yarış çizgisinden çok uzak bir çizgide dönmeye başladığını görebilirsiniz. 68.turda Verstappen'in yaptığı ancak devamında Leclerc'in de pozisyonu için savaşıp yerini geri aldığı atağa baktığınızda o atağın çok iyi bir atak olduğu iki pilotun da çok sert ama aynı zamanda oldukça adil bir şekilde yarıştığını görebilirsiniz. 68 ve 69.turda ki atakları karşılaştırdığımızda Verstappen'in liderliği aldığı atağın neden sorunlu olduğunu çok kolay anlayabiliriz.

    2016 Verstappen-Rosberg ve 2019 Verstappen-Leclerc olaylarında ceza çıkmaması gerektiğini savunabilirsiniz ancak 2016 yılında ki olayda ceza çıktığı için insanlar haklı olarak burada da bir ceza geleceği beklentisine giriyorlar, üstelik 2016 yılında temas bile yaşanmamışken burada temas da var. Dolayısıyla çok benzer iki olayda farklı kararlar çıkınca insanların buna isyan etmesi ve birilerinin kayrıldığını düşünmesi de son derece normaldir.

    Yazınızın Ferrari ile ilgili bölümlerine de katılıyorum. Maalesef Ferrari uzun yıllardır aynı hataları yapıyor ama bunlardan ders çıkarmıyor. Şampiyonluk için şart olan unsurlardan birisi de iyi bir stratejidir ancak bu, Ferrari'de uzun bir süredir görmediğimiz bir şey.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Sercann35 -- 3 Temmuz 2019; 2:11:14 >
  • Sercann35 kullanıcısına yanıt
    Bence görsel tam olarak karşılıyor. Max viraj öncesinde Leclerc'in önünde ve pist sınırları bitmiş durumda, Leclerc ayağını gazdan çekmeli, 9. saniyedeki gibi sola kırıp tam gaz devam etmemeli. 49. saniyeyi sanırsam 150 defa izledim hala daha Max'in nasıl pist dışına iten bir hareket yaptığını göremedim, sadece çok geç fren yaptı ve dışarı açıldı ama direksiyonu hiç bir zaman sola kırmadı.

    Vettel'in de Kanada cezası bence aşırı aptal bir cezaydı. Yarışı izlerken bence ceza olmaması lazım ama 2018 Japonya'da Max'e verdikleri için verirler diye düşündüm ve doğru da çıktı tahminim. Dediğim gibi haksız bir cezaydı açıkçası. Şöyle bir nokta da var Vettel en başında baskı altında hata yaparak kendini bu duruma düşürüyor ve tecrübesiz birisi değil, F1'deki 12. sezonunda olan 4 kez şampiyon bir pilot bu. Red Bull'daki Vettel'i özlemiyor değilim bu açıdan.

    Leclerc'i hatalı bulduğum yer de ayağını gazdan çekmemesi ve Max'in yanında pist bittiği halde dönmeye inat ederek çarpışmaya sebep olması. Max direksiyonu sola kırmazken Leclerc dönebileceğinden daha fazla biçimde sağa kırıyor ve lastikleri temas ediyor.

    Fakat her ne olursa olsun Lewis, Kimi, Sebastian, Fernando emekli olunca biz n'apıcaz, kimi izleyeceğiz gibi endişelerimizin yersiz olduğunu gördük. Elimizde ezelden beri birbiriyle kıran kırana mücadele eden mükemmel yetenekli iki pilot var. Şahsen bu iki delinin karşılaşması bana Hamilton-Vettel karşılaşmasından daha çok heyecan veriyor.


  • Attığınız görsel, bir pilotun normal bir frenleme ile rakibini geçtiği ardından kerbleri de kullanıp yoluna devam ettiği bir atak için referans olabilir. Ancak Verstappen'in Leclerc'e yaptığı atak için bu görsel örnek olarak gösterilemez. Nedenini yazdım ama yine yazayım. Önce Verstappen'in Leclerc'e yaptığı ilk atağa bakalım. Yukarıdaki videonun yaklaşık 4.dakikasında bu atak yer alıyor. 4:12'ye geldiğimizde Verstappen Leclerc'i geçmiş ve virajı da neredeyse kerblere en yakın yerden dönecek bir şekilde otomobilini yavaşlatıp atağını yapmış, devamında Leclerc'in üzerine açılmayıp ona yer vermiş ve Leclerc hızlanma bölümünde daha iyi bir çekiş yakalayıp yerini geri kazanıp içeriyi de kapatıp liderliğini korumuş. (Verstappen viraja yaklaşık 100 metre kalmışken frenleme yapıyor, soldaki tabelalardan takip edebilirsiniz.)

    Verstappen'in Leclerc'e yaptığı ikinci atak ise videoda 6:40 civarında başlıyor. 6:49'da ki frenlemeye baktığımızda Verstappen'in bir önceki turda yaptığı frenlemeden çok daha geç bir noktada frenleme yaptığını görüyoruz. (Bir önceki 100 metre civarıydı, bu atakta 100 metre tabelasını geçtikten sonra frenleme yapmış.) Zaten 6:51'de Leclerc virajı dönmeye çalışırken Verstappen otomobilini yavaşlatmaya çalışıyor, bu yüzden de dümdüz bir şekilde geliyor, Leclerc ise bir önceki mesajımda da bahsettiğim gibi olası bir çarpışmadan kaçınmak için -bu videoda gözükmeyen ancak bir önceki videoda gördüğümüz- bir anlık sola doğru bir hamle yapıyor. Devamında ise Verstappen'in çok geç frenleme yaptığı için otomobilini istediği kadar yavaşlatamadığını ve 6:52'de gördüğümüz noktadan yani kerblerden epey uzakta virajı dönmeye başladığını görüyoruz. 6:53'te ise Verstappen'in direksiyonun pozisyonu tam sağa doğru iken çok ufak bir direksiyon hareketiyle sol yaptığını ve Leclerc ile temas yaşandığını da görüyoruz. Verstappen'in buradaki amacı Leclerc'e boşluk bırakmamak ve onu pist dışına çıkmaya zorlamak, çünkü bir önceki turda Verstappen, Leclerc'e boşluk bırakınca neler olduğunu görmüştü. (Verstappen'in sola doğru olan direksiyon hareketini göremedim demişsiniz ben onun için bunun belirtildiği bir tweet bırakıyorum.)
    https://twitter.com/ac_dario/status/1145403392669429762

    Leclerc'in ayağını gazdan çekmemesini hata olarak değerlendirmişsiniz ancak yarışın bitmesine 3 tur kala liderlik için mücadele eden ve o kalitede hiçbir pilot ayağını gazdan çekmez ve çekmemeli de. Zaten ayağını gazdan çekmesi için hiçbir sebep yok, Verstappen ona bir önceki turda yaptığı gibi yeteri kadar boşluk bırakmış olsa yine pozisyonunu korumak için mücadele edecekti. Siz temasın Leclerc'ten kaynaklı olduğunu düşünüyorsunuz ancak yukarıdaki tweete baktığınızda Verstappen'in çok hafif sola doğru olan hamlesinden sonra temasın yaşandığını ve bu temasta suçlanması gereken kişinin Leclerc yerine Verstappen olması gerektiğini görebilirsiniz.

    2018 Japonya'daki Verstappen-Raikkonen olayı ile Kanada'daki Vettel-Hamilton olayını aynı kefeye koymak doğru değil. Verstappen frenleme noktasını kaçırıp haliyle virajı da kaçırıp kaygan olmayan zeminde otomobilinin kontrolü tamamen kendisindeyken piste dönüp hatta piste döndüğü anda herhangi bir kontra dahi vermeden Raikkonen'in bilerek ve isteyerek önüne kırıyor. Raikkonen bu temastan kaçınmak için çimlere kadar çıkıyor ve bunun sonucunda bir sıra geri düşüyor. Kanada'daki olayda ise Vettel çimlere çıkıp piste döndüğü anda iki kez kontra vermek zorunda kalıyor, Vettel'in o esnada gidebilecek başka bir yeri yok. Bana göre de Kanada'da ki ceza ağırdı ancak ceza geldi. Avusturya'da Verstappen'in hareketi bana göre Kanada'daki Vettel'in hareketinden daha çok cezayı hak etmesine ve geçmişte de bu tür olaylara ceza gelmesine karşın Verstappen'e ceza gelmemesi komiserlerin cezalar konusundaki tutarlılığı ciddi bir biçimde sorgulanır oldu.

    Verstappen ve Leclerc'in yanına Norris, Sainz ve gelecekte bir koltuk bulursa Ocon'u da ekleyebiliriz. Gasly için sezonun ilk yarışlarından sonra yazacaktım ama biraz daha sabretmek gerektiğini düşündüğüm için yazmamıştım. Gasly, Red Bull koltuğunu hak etmiyor bu çok net. Verstappen'in galibiyet için savaştığı bir yarışta ondan tur yemek açıklanabilecek bir şey değil. Red Bull sezonu onunla bitireceğini söylüyor ancak performansı artmazsa sezon içinde bir pilot değişikliği görebiliriz Red Bull cephesinde.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Sercann35 -- 3 Temmuz 2019; 15:23:59 >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: nomenmihiestaad

    2019 lastiklerini 2018'deki 3 yarışta kullanınca her takım ve başta Vettel olmak üzere "bu lastikler daha iyi" demedi mi? 2018 sonunda bu lastikler gelecek sezon kullanılsın diye tüm takımlar oy kullanmadı mı? Gridin yarısı lastikleri çalıştırmayı başarırken Ferrari'nin başını çektiği diğer grup çalıştıramayınca mı F1 Mercedes'in ve Hamilton'ın istediği şekilde yönetiliyor muhabbeti başlıyor?
    Gridde Mercedes harici lastikleri doğru dürüst çalıştırabilen bir takım yok. Hepsi şikayetçi durumdan.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: nomenmihiestaad

    2019 lastiklerini 2018'deki 3 yarışta kullanınca her takım ve başta Vettel olmak üzere "bu lastikler daha iyi" demedi mi? 2018 sonunda bu lastikler gelecek sezon kullanılsın diye tüm takımlar oy kullanmadı mı? Gridin yarısı lastikleri çalıştırmayı başarırken Ferrari'nin başını çektiği diğer grup çalıştıramayınca mı F1 Mercedes'in ve Hamilton'ın istediği şekilde yönetiliyor muhabbeti başlıyor?
    Gridin hangi yarısı lastikleri çalıştırıyor?

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • McLaren, Renault, Williams, Racing Point, Mercedes.
    https://tr.motorsport.com/f1/news/f1-takimlari-neden-sezon-ortasinda-lastik-degisimine-karsi-ciktilar/4484301/
    https://tr.motorsport.com/f1/news/sezon-ortasindaki-lastik-degisiminin-arkasindaki-sebepler/4483625/

    Gridin kalan yarısının aklı nerdeydi geçen yıl "bu lastikler iyi" derken? Bu aynı ödevini yapıp sınavı başarıyla geçen bir öğrencinin diğerleri tarafından hocaya şikayet edilip "bu ödevini çok iyi yaptı biz düşük aldık, konuları değiştirin" demesi gibi bir şey. Mercedes ve McLaren lastikleri çok güzel çalıştırırken diğerleri neden bunu yapmadı? Veya geçen yılki 3 yarıştan hiç mi veri elde etmediler de bu lastikler iyi, 2019'da incelmiş lastikleri kullanalım dediler, hiç bu eldeki verileri kullanıp da lastiklere uygun araç yapmadılar?
  • Sercann35 kullanıcısına yanıt
    https://www.youtube.com/watch?v=jgOVofdZjv4

    Verstappen'in de orada yol tutuşu yoktu ama artık Max konusunda tartışmaktan bıktım insanlar aşırı biçimde hater gözüyle bakıyor ben de uğraşmak istemiyorum. Ben ne desem de siz ikna olmayacaksınız, siz ne deseniz de ben olmayacağım.
  • https://www.youtube.com/watch?v=Sa8jPSZAJPc

  • nomenmihiestaad kullanıcısına yanıt
    Reis hoşgeldin yav. Ben de bilgili insan arıyordum forumda. Tekrar hoşgeldin.
    Bu arada Rosberg Verstappen ceza almalı demiş bence haklı değil ama bunu söylememin nedeni Kanada'da RoSbErG'iN dEdİğİnE mİ bAkAlIm diyordunuz
    Konu güncel değil

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Leclerc müthiş bir savunma yaptı, harika performans gösterdi. Ferrari sağolsun içine ediyordu yine Leclerc'in yarışının derken Vettel günü kurtardı Leclerc adına. Hamilton güvenlik aracı kumarını oynadı o da çok iyi tuttu. Ondan sonra zaten üst üste hızlı turlarla arayı açtı ben Bottas'ın ilk turdan vereceğini düşünüyordum liderliği ama güvenlik aracına kadar çok iyi götürdü o da yarışı. Vettel ise bir nevi Çin 2018'in intikamını aldı sanki Verstappen'den. Onun dışında inanılmaz keyifli bir yarış izledik özellikle LEC-VER ve BOT-HAM kapışmaları güne damga vurdu. Arka sıralarda yine Norris-Ricciardo ve Sainz iyi kapıştılar. Bu arada demeden geçemeyeceğim Vettel berbattı bugün. Gasly'e bile pist üstünde geçilmesi, Verstappen ile teması falan Leclerc'e göre çok kötü sürdü.
  • Bottas'ı yine harcadılar.
  • Yarışın başındaki mersoların kapışması dışında, mersolar keyif vermedi. Hamilton balını konuşturdu yine. Bunu Hamilton'ın temiz kalbine veriyorum.

    3. lük mücadelesi çok iyiydi. Özellikle Leclerc ve Verstappen ikilisinin kapışması insanı ekrana kilitliyor. Verstappen' e en iyi savunma yapabilen pilotun Leclerc olduğunu birkez daha görmüş oldum bu pistte. Leclerc' i pist üzerinde geçemeyen Verstappen'i, 2 kez Leclerc'in önüne geçiren Ferrari pit duvarı ve yarış mühendislerinin rezilliği ve rakiplerine göre ne kadar zayıf olduklarını tekrar ve tekrar görmüş olduk.

    Leclerc bugün pist üzerinde çok iyiydi. Güvenlik aracı şansızlığı ve pit duvarına rağmen podyumu görmesi sevindirici.

    Vettel ise güvenlik aracının verdiği avantajı, Verstappen'in 2. atağında geçilerek ve geçilmeninde vermiş olduğu hırsla yaptığı büyük hata ile berbat etti. Gördüğüm kadarıyla Vettel emeklilik modunu açmış durumda. Ve geçtiğimiz senelerde Verstappen'in Vettel'e yapmış olduğu saçma ataklar sonucunda benim kaybedecek birşeyim yok argümanı, artık tersine dönmüş durumda. Vettel'in sanırım artık kaybedeceği birşey kalmadı.

    Verstappen haketmediği bir yerde yarışı bitirse de, yine çok iyi sürüş izletti. Gasly yaz arasında şutlanacaksın dostum. Bu kadar zayıf bir sürüş o araca hakaret. Redbull'un iki pilotuda bu aracı haketmiyor.
  • Verstappen’in avusturya ve büyük britanya’da ne kadar büyük bir pilot olduğunu gösterdi. Verstappen mercedes’e geçse üst üste şampiyon olur net. Leclerc denen zibidi vettel sayesinde podyuma geldi. Vettel olmasaydı onu da göremeyecekti

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Bir Mercedes ve Red Bull fanı olarak Leclerc'i tebrik ediyorum 1,5 yıllık F1 hayatı var ama güzel sürüyor Ferrari'ye yakışan bir pilot.
    Verstappen'in leclerc'den yukarıda bitirememesine üzüldüm. Vettel - Max olayında hata kesinlikle Vettel'indi ve cezasını da aldı zaten.
    Gasly'yi ilk 5 içinde ve Red Bull'un Ferrari'den daha fazla puan aldığını görmek mutluluk verici.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • 
Sayfa: önceki 1617181920
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.