Şimdi Ara

Formula-1 2001 Sezonu Haberleri (2. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
3 Misafir (1 Mobil) - 2 Masaüstü1 Mobil
5 sn
104
Cevap
0
Favori
1.596
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Taktir edilmek çok güzel bir duygu, böylece Formula-1'e ilgi duyan ancak sitelerin çoğunun İngilizce olmasından ve Türkçe olanlarında gözlemlediğim kadar pek sık güncellenmediği için (www.ntvmsnbc.com hariç çünkü bu onların zaten işi) böyle bir şey yapmaya karar verdim ve gördüğüm kadarıyla arkadaşlar cevap yazmasada okuyorlar bu da açıkçası hoşuma gidiyor. Site açmayı düşündüm ancak herhalde açsam bu kadar ilgi görmezdi. Hatta aslında yetkili arkadaşımız web master'ımız bir Formula-1 başlığı açsa ben konu konu ayırt eder, çok mükemmel içerikli bir ortam hazırlayabilirim. DUYURULUR. Şimdilik burdan seslenmeye devam ediyorum.

    Astek
  • FORMULA-1 VE CENTİLMENLİK BİRDE FUTBOLA BAKIN.

    Gerçekten bir Mclaren taraftarı özelliklede David hayranı olduğum için açıkçası Mika'nın başına gelene üzüldüm belki de ondan fazla ancak en çok hoşuma giden olaylardan biri Prost'un (Sanırım Jean Alesi idi)durup Mika'nın stop ettiği yerden onu alıp tören yerine getirmek isteyişi oldu. Ancak Mika kibarca geri çevirdi çünkü o bunu takım arkadaşı ile paylaşmak istiyordu ve de tören alanına Mika, David'in aracında (Formula-1 aracı)geldi. İkincisi ve en önemlisi ise Michael Schumacher'in içtenlikle gelip Mika'yı teselli etmesi oldu. Bir bakın en büyük iki rakibin arasındaki dostluk, centilmenlik olayına bir bakın yalnız bizim Ülkemizdeki değil, Dünyadaki futbola. Onun için dünyada en çok izlenen spor dalı Olimpiyatlardan sonra Formula-1 geliyor. Bende bunu amaçlamak istiyorum, keşke bu formdaki herkes zaman bulsa Pazar günleri Formula-1 izlese, inanıyorum ki herkes hayran kalacak.

    Astek
  • TALİHSİZ AÇIKLAMA.

    İspanya Grand Prix'inin hemen sonunda yapılan basın toplantılarında takım şefi Ron Dennis'in David Coulthard'ın grid'de kalmasını dalgınlığına bağlaması David Coulthard tarafından talihsiz bir açıklama olarak değerlendirildi. David, Ron bu açıklamayı yapmadan önce keşke bana ve mekanikerlere sorsaydı, böylece gerçeği öğrenebilirdi şeklinde açıklamada bulundu.Ron Dennis'i böyle bir açıklamaya iten sebebin önyargı olduğu kesin. Traction control sisteminde aracın stop etmesi gibi bir durum söz konusu değildir genelde çünkü herşey tam otomatiktir. Ancak David'de ortaya çıkan sorun bir donanım değil bir yazılım hatasıydı ve araç manuel olarak çalıştırılmak zorunda kaldı.

    David o anki düşüncelerini şöyle açıkladı:
    "O an aracı çime çekip eve gitmeyi istedim çünkü muhtemel bir podyum şansından oldum ve bu benim hatam değildi, böyle olduğunda gerçekten çok büyük hayal kırıklığı yaşıyorum, ancak sonra şansım yolunda gitti ve 2 puan alabildim, bu bile hiç yoktan iyidir" şeklinde açıklamada bulundu.

    Öte yandan Mclaren takımı takım emirlerinin ancak bir pilotun hiç şampiyonluk şansı kalmadığı andan itibaren geçerli olabileceğini veya diğer pilotun kendi rızası ile bunun gerçekleşebileceğini belirtti. Böyle bir durumun şimdilik sözkonusu olmadığını ve bunun için sezonun en azından yarısının geçilmesinin gerektiğini de vurguladı.

    Astek
  • FERRARI RUBENS'TEN MEMNUN.

    Jean Todt yaptığı açıklamada, Ferrari takımının pilotlarından memnun olduğunu, ve değiştirmek gibi bir fikirlerinin olmadığını deklare etti. Özellikle bu yıl Barrichello'nun performansından oldukça memnun olduklarını belirten Ferrari takım şefi Jean Todt, eğer araba arıza vermeseydi Rubens muhtemelen ikinci olarak podyumda olacaktı. Ama biz ona sonuna kadar güveniyoruz.

    Barrichello ise şu an sadece işine konsantre olduğunu, gelecekle ilgili planlarını zamanı geldiğinde düşüneceğini vurguladı.

    Astek
  • Arkadaşlara bir ara menü yapayım dedim: Formula-1'de 5 yarış ardından sürücüler ve takımlar klasmanındaki son puan durumu şöyle oluştu:

    PİLOTLAR KLASMANI TAKIMLAR KLASMANI
    ------------------- -----------------
    1- Schumacher--- 36 1- Ferrari ----50
    2- Coulthard --- 28 2- Mclaren ----38
    3- Barrichello-- 14 3- Williams ---18
    4- R. Schumacher 12 4- Jordan -----13
    5- Heidfeld ---- 8 5- Sauber ----- 9
    6- Trulli ------ 7 6- Bar -------- 7



    Astek
  • VALENCIA'DA TEST SÜRÜŞLERİ.
    01 R.Schumacher Williams 1'08"918 48
    02 E.Irvine Jaguar 1'09"057 26
    03 J.P.Montoya Williams 1'09"272 78
    04 J.Button Benetton 1'09"661 72
    05 P.de la Rosa Jaguar 1'10"412 62
    06 J.Alesi Prost 1'13"032 42



    Astek
  • İNGİLTERE SILVERSTONE PİSTİ
    TEST SONUÇLARI (3.GÜN)
    -----------------------------
    01 O.Panis BAR 1'23"784
    02 J.Trulli Jordan 1'23"929
    03 P.Lemarie BAR 1'24"370
    04 N.Heidfeld Sauber 1'24"676
    05 R.Zonta Jordan 1'24"939
    06 E.Bernoldi Arrows 1'25"218
    07 J.Verstappen Arrows 1'25"349

    Burada 1. gün testinde Jordan test pilotu Ricardo Zonta, 2. gün ise Bar takım pilotu Olivier Panis en hızlıydı.

    Aslında bu testler, yarışlar için bir kıyas değil, çünkü testlerde amaç, değişik ayarlarla (setup)araçı revize etmek. Daha çok lastik geliştirme ve ayrodinamik üzerinde duruluyor. Traction kontrol (çeliş kontrol)sistemiyle takımlar sistem üzerinde daha fazla zaman harcıyorlar. Williams takımı traction kontrol konusunda en çok sorunu olan takımlar arasında geliyor. Ferrari ve Mclaren ise geniş bütçeleriyle bu konuda en başarılı takımlar arasında gözüküyor.




    Astek
  • AVUSTURYA GRAND PRIX
    Haber:www.f1turkiye.com

    Bu hafta sonu yapılacak olan 2001 Dünya Şampiyonasının altıncı ayağı 24.Avusturya Grand Prix'sine sahne olacak. İlk Avusturya Grand Prix'si inişli çıkışlı 3.2 kilometrelik Zeltweg hava alanında 1964 yılında yapıldı. Sadece Monaco'nun ilk pistleri bundan daha kısa idi. Ancak başarılı olamadı ve Grand Prix yarışlarının tekrar bu ülkeye dönmesi için altı yıl geçmesi gerekti.

    Bu aşamaya kadar, Almanya doğumlu Avusturyalı Jochen Rindt Formula 1 de başarılı oluyordu ve netice olarak özellikle Avusturya Grand Prix'Si için Zeltweg yakınlarında bir pist inşa edildi. Bu piste Ostterreichring ya da litetatürde Avusturya Pisti ismi verildi. Bu pistin özellikle çok hızlı iniş sağ virajı olması ile önemli birkaç özelliği vardı. Ancak, ilk köşe olan Hellalicht, 1975 yılında Amerikalı Mark Donohue'nin yaşamına mal olduğu ciddi kazadan sonra bir engel ile yavaşlatıldı.

    Aynı yıl, Avusturya'da hava sorunları ortaya çıktı. Grand Prix yarışı 29 turdan sonra durduruldu ve yarışı kazanan Vittorio Brambilla damalı bayraktan sonra kaza yaptı. Bu yarış, yarış tarihinde üçüncü en kısa Dünya Şampiyonası oldu ve sadece yarım puan verilen dört yarıştan birisiydi. Bir yıl sonra, John Watson Penske'nin tek Grand Prix birincisi oldu ve bunu takip eden yıl ise, Alan Jones, Shadow için aynı başarıyı gösterdi. 1978 yılında Grand Prix tekrar yağmur nedeni ile durdu.

    Kuşkusuz Rindt Avusturya'nın ilk Dünya Şampiyonu idi. Niki Lauda ikinci geldi üç derece aldı, dört kez başarı kazandı ve Avusturya'yı tüm zamanların ulusal derecelendirmesinde dördüncü sıraya yerleştirdi. Gerhard Berger, Lauda ve Rindt 41 Grand Prix kazandı ve sadece İngiltere, Brezilya ve şimdi ise Almanya'dan gelen pilotlar daha fazla yarış kazandılar. Gerhard, bir derece almadan en fazla Dünya Şampiyonluğu puanını kazanan pilot olarak tarihe geçti.

    Avusturya aynı zamanda tüm zamanların en yakın yarış bitirme derecesine sahip olduğu yerdir. 1982 Grand Prix yarışında 31. Turda Keke Rosberg, Alain Prost, Ellio de Angelis ve Nelson Piquet'in arkasında dördüncü idi. Ancak Piquet bu turda yarıştan ayrıldı ve Rosberg üçüncü sıraya yerleşti. Angelis'in 10 saniye arkasında idi. Keke formunun zirvesindeydi. Williams aracı İtalyan Lotus'a göre iyi bir performans yakalamıştı. 49. Turda Prost yarıştan ayrılınca ikinci sıraya yerleşti. Yarışılacak üç tur daha vardı. Angelis'in sadece 2.5 saniye arkasındaydı. İki tur kala, 1.6 saniye arkada idi. Bir tur kala ise Angelis'in hemen dibindeydi. Ancak Lotus motoru teklemesine rağmen, Keke onu geçemedi. Bitiş çizgisinde Angelis'in kuyruğundaydı. Ancak İtalyan pilot sadece 0.050 saniye farkla birinci oldu. Diğerlerine tur bindirilmişti.

    1984 yılında, 400. Dünya Şampiyonası ayağı yapıldı. Tüm araçların turbo olduğu ilk yarıştı. Hatalı start yüzünden durduruldu, ancak Lauda Avusturya'nın kendi evinde kazanmasını sağladı. Bunu takip eden yıl, start çizgisindeki bir kaza yüzünden Grand Prix durduruldu. 1986 yılında Alain Prost bir turdan fazla bir ara ile Michele Alboreto'yu geçti. Fransız pilotun ülke içindeki üçüncü başarısı idi. Hiç kimse ondan daha fazla kazanamadı.

    1987 Avusturya Grand Prix'ini başlatmak için üç kez girişimde bulunuldu. Ve FIA yeniden inşa edilen pitlere ve diğer bir Avusturyalı yıldız olan Gerhard Berger'in ortaya çıkmasına rağmen yarışın takvim üzerinde yerini kaybetmesinden dolayı etkilendi. On yıl geçti ve Grand Prix yarışları tekrar Avusturya'da. Bu kez Spielberg denilen yerde A-1 Ring'i ismi ile tanınan pist üzerinde. Aslında bu pist Osterreichring'in değiştirilmiş bir versiyonu. A1 mobil telefon şirketi tarafından finanse edilmiş. Ve Zeltweg yerine yakındaki Spielberg şehri tarafından destekleniyor.

    Geçmişe bir baktığımızda, Avusturya'da en başarılı olan ekip McLaren. Beş kez birinci oldu. Ferrar ve Williams ise üçer kez kazandılar. Bunlar kredilerine puan katarken, McLaren Mika Hakkinen ve David Coulthard ile iki kez kazandı. Michael Schumacher Avusturya'da hiç kazanmadı. Ancak, günümüz pilotlarından Mika Hakkinen geçen yıl ve 1998 de birinci oldu. Eddie Irvine 1999 da kazandı ve Jacques Villeneuve ise 1997 de zafer elde etti.

    McLaren pilotu David Couldhard burada kazanmak ve Michael Schumacher ile arayı kapatmak istiyor. Geriye doğru bakarsan Scot 1997 deki dönüşünden bu yana hep pistte kaldı ancak her zaman ikinci konumdaydı.


    Astek
  • SCHUMACHER'IN LASTİKLERİ İNCELEMEDE.

    İspany Grand Prix'i 2. pitstoptan sonra bildiğiniz gibi Michael oldukça yavaşlamak zorunda kalmıştı, buna sebep olan lastiklerdeki titreşimdi. Bridgestone yetkilileri Michael'ın 3. set lastiklerindeki bu arızayı kabul etti. Lastikler incelenmek üzere Japonyadaki Bridgestone labaratuvarına gönderilecek ve net cevap incelemelerden sonra verilebilecek.

    Astek
  • 1. COULTHARD McLaren Mercedes B 1'11"245 218.592 Km/h 43

    2. HAKKINEN McLaren Mercedes B 1'11"272 + 0'00"027 42

    3. BARRICHELLO Ferrari B 1'11"401 + 0'00"156 44

    4. R.SCHUMACHER Williams BMW M 1'11"555 + 0'00"310 45

    5. M.SCHUMACHER Ferrari B 1'11"773 + 0'00"402 32

    6. HEIDFELD Sauber Petronas B 1'11"776 + 0'00"531 44

    Serbest sıralama turlarında Mclaren takımı birinciliği hem 1 hem de sonuçlarını gördüğünüz bu 2. seansta birbirleriyle yarıştılar. David Coulthard birinciliği son turunda elde etti. Yarınki serbest antreman turlarında görüşmek üzere.

    Astek
  • MCLAREN İÇİN HAYAL KIRIKLIĞI
    ----------------------------
    Önce sıralamalar;
    1- M. Schumacher --- FERRARI
    2- J.P. Montoya ---- WILLIAMS-BMW
    3- R. Schumacher --- WILLIAMS-BMW
    4- R. Barrichello -- FERRARI
    5- J. Trulli ------- JORDAN-HONDA
    6- N. Heidfeld ----- SAUBER

    Mclaren takımı özellikle Mika Hakkinen'in arka kanat problemleriyle ugraşırken, David doğru bir tur bile atamadı. Her defasında trafiğe rastlayan David ancak 7. olabildi, Mika kanat değiştikten sonra bir sıralama turu atabildiysede ancak 8. sıraya yerleşebildi. Böyleye Michael yarış için mükemmel denebilecek bir avantaj yakaladı.
    Ancak hemen yanında Juan Pablo var, bence Michael'in startta şansı yok, istatistikler Montoya'nın startlarda en az 2 sıra öne geçtiğini gösteriyor, eğer debriyajı aynı serilikte kullanırsa Michael'i geçmesi zor olmaz.

    Astek
  • AVUSTURYA GRAND PRIX SONUÇLARI
    ------------------------------
    1- COULTHARD
    2- SCHUMACHER
    3- BARRICHELLO
    4- RAIKKONEN
    5- PANIS
    6- VERSTRAPPEN

    Yarışa mükemmel startla başlayan williams pilotları startta Michel Schumacher'i geride bıraktı.
    Coulthard mükemmel çıkış yapanlar arasındaydı.
    Mika Hakkinen şanssızlıklar serisine bir yenisini ekledi.
    Ralf Schumacher fren sebebiyle yarışı erken terketmek zorunda kaldı.
    Ralf'in yarış dışı kalmasıyla Schumacher asıl yüzünü göstermeye başladı, Juan Pablo Montoya'ya ardı arkasına ataklar yapmaya başladı, ancak Juan öyle inatçıydıki bir türlü geçmesine izin vermedi. Ancak Montoya bariz şekilde yavaştı, bu belliydi, start finish düzlüğünün sonunda Michael bu sefer oldukça hızlı bir atak yaptı, ancak Montoya geçirmemek için geç frenaj yaptı, aracın kontrolünü kaybedip Schumacher'in üstüne sürünce her ikisi pist dışına çıktı, Schumacher şanslıydıki yoluna devam edebildi ama tahminim kesin bir birincilikten oldu. Montoya'nın yaptığı kesinlikle sportmenlik dışı bir davranıştı bence, çünkü geçilmişti, Montoya'nın ilk hamlesi yani geç frenajı yerindeydi ancak kontrolünü kaybettiğinde Schumacher'in üzerine yönelmesi pek hoş değildi, bu en çok Rubens'e yaradı, çünkü David'le arasında Verstrappen vardı ki (en mükemmel çıkış: 15.likten 4. sıraya yükseldi start anında) bu aradaki farkı açmasına neden olabilecekti ama bir türlü farkı fazla açamadı, bu arada Michel Panis ve Raikkonen'i geçerek David'in arkasına yerleşti ve farkıda 5 sn'den 1 sn'ye kadar indirdi. İlk pitstoplar yapılmadan önce Barri, Coulthard ve Şumi sıralaması vardı. İlk pitstopu Michael yaptı. 8.6 sn'lik pitstop onu tekrar 3. sıraya yerleştirdi. Ardından bir tur sonra Rubens pitstop yaptı, 8.7 sn pitstop onu Michel'in önünde çıkmasına yetti. Artık David'in pitstopu bekleniyordu, 7.sırada start aldığı için biraz daha fazla benzinle yarışan David 4 tur sonra pite girdi, bu sırada 26 sn fark vardı Rubens ile arasında, pitten çıktığında Rubens'in 1.8 sn önündeydi. Yarışta son 16 tura girilmişti, Rubens farkı 1 sn'ye kadar azaltmıştı ancak geçmek için David'in hatası gerekiyordu bu da gerçekleşmedi.
    Son turda David iyice rahatladı, çizgiden önceki son virajda Rubens takım emirlerine uyaraktan Michael'a yol verdi.

    Ferrarideki takım emri şu: Eğer 2. pilot 1. olma şansı yoksa 1. pilot arkasındaysa ona yol vermek zorundadır. Rubens'in durumu her iki kritere de uyduğu için kontratında yazılanları uygulamak zorunda kaldı.


    Astek
  • AVUSTURYA GP - MCLAREN

    David Coulthard : Seyretmesi güzel bir yarış olmalı, kesinlikle kullanması çok hoştu. Oldukça fazla yakın çekişme ve geçmeler yaşandı ve kazanmaktan dolayıda çok memnunum. Stratejimizde biraz esneklik sağlayabilmek için oldukça fazla yakıt yüküyle yarışa başladık. Yani Michael'den dört Barrichello'dan da üç tur sonra pite girebilirdim. Arka sıradakiler ile bir iki sorun yaşadım ama neyseki herhangi bir pozisyon kaybına yol açmadılar. Hiç rahat anı olmamasına ve Barrichello'nun devamlı baskısına rağmen yarışı tamamen kontrolum altında tuttuğumu hissediyorum.

    Mika Hakkinen : İnanılmaz derecede üzüntülü olduğumu itiraf etmeliyim. Halen problemin ne olduğunu bilmiyoruz, teknikde olabilir benden de kaynaklanabilir. Bütün dataları yakından inceleyeceğiz, ancak ne olursa olsun benim şampiyonluk şansım oldukça azaldı.

    Ron Dennis : David'in kazanması stratejilerimizi uygulayabilmemiz ile birleşince harika oldu. David'in disiplinli, agresif kullanımı bu zaferin ana kısmını oluşturdu. Mika'nın probleminin ne olduğunu yarın dataları inceleyinceye kadar bilemeyeceğiz. Bilgiler bize ulaşır ulaşmaz ne olduğunu her zamanki gibi sizlerle paylaşacağız.


    Astek
  • AVUSTURYA GP - FERRARI

    Michael Schumacher : Startta problemim vardı. Araç olması gerektiği gibi kalkmadı. Montoya ile her şey o olaya kadar gayet iyi gidiyordu. Daha sonra virajda beni dışarı çıkartmaya çalıştı, bende üstüne gidemediğim için çimene çıkmak zorunda kaldım. Yola değil benim nereye gittiğime bakıyordu. Daha sonra beklemeye ve pit stoplarda neler olacağını bakmaya karar verdim. Kimin ne zaman gireceğini bilmiyorduk. Ancak bu arada zorlayıp önümdeki araçları geçmeliydim, bu yüzden yakıttan tasarruf etmem mümkün değildi ve pite erken girdim. Rubens kenara çekildiği için çok memnun oldum. Hakkinen'in bitirememesi ile artık McLaren'in David'i şampiyona için hazırlıyacağı açık. Eğer Rubens'e bu kadar yakın olmasam takım ondan yol vermesini istemezdi. Ferrari bu konuda McLaren'den daha değişik felsefeye sahip olabilir. Ferrari bunu geçmiştede yaptı. Kuralları ihlal etmediğimiz müddetçe sorun yok bence.

    Rubens Barrichello : Michael'e takım istediği için yol verdim. İlk yarıda önlere kullanılmış arkaya ise yeni lastikler taktım. Her nekadar ilk yarının sonuna doğru önden tutuşta sorun yaşamaya başladıysamda iyi bir tercih idi. Startım iyi değildi ve benim için zor yarış oldu. Herhalde en iyi bir kaç yarışımdan birisiydi. Maalesef David pite girmeden önce benden daha fazla tur atabildi ve işinede yaradı. Yoksa yarışı kazanacağım konusunda emindim.

    Jean Todt: Startın kritik bir an olacağını biliyorduk. Ancak bizim için hiç iyi gitmedi. İki sürücüde elektronik sistemi kullandı, şimdi neler olduğuna bakmamız lazım. Bunun sonucunda sürücülerimizin zor bir savaş vermesi gerekti. Michael kendisinden daha yavaş olan Montoya'nın arkasına takıldı. Tam limtilerde fren yaparken ikinci virajda Kolombiyalı biraz geç kaldı ve Michael'ı çarpışmayı önlemek için geniş almaya zorladı. Bu olay Rubens'i lider konumuna sokarken Michael altıncılığa düştü. İkinci önemli an pit stoplarla geldi. Rakibimiz bizden üç tur sonra durdu, böylece bunun manasıda yarışın geri kalanında bizden daha hafif olacaklarıydı. Bizim birinciliğimize mani olan olay buydu. Rubens harika kullandı ve hızlı bir tempo yakaladı. Son turda şampiyonluk yarışında daha iyi durumda olduğu için Michael'e yol vermesini istedik. Avusturya'yı bu sonuçla terk etmek üzücü bir durum. Kazanabilecek bir aracımız vardı ancak istediğimiz sonucu alamadık.


    Astek
  • AVUSTURYA GP - WILLIAMS

    Juan Pablo Montoya : İyi bir çıkış yaptım, ve araç yarış sırasında devamlı daha iyi duruyordu. Michael'le olan sadece yarış olayıydı. O geç fren yaptı bende geç fren yaptım. Arka tekerleklerim kilitlendi ve geniş aldım. Sonunda hidrolik basıncını kaybettik, iki viraj önce alarm sinyalleri almaya başladığım anda her şeyin bittiğini anladım.

    Ralf Schumacher : Yarışa harika başladım, buda bizim kalkış sistemimizin çok iyi çalıştığını gösteriyor. Daha sonra ise fren basıncı ile sorunlar yaşamaya başladım. Yani frene basarken pedal her seferinde daha fazla derine gidiyordu ve sonunda neredeyse hiç basınç kalmadı. Yarışı bırakmaktan başka çarem yoktu.

    Patrick Head : Ralf'in arka frenlerinde sorunumuz vardı, ne olduğunu bilmiyoruz ancak aşırı derecede ısınmışlardı. Juan Pablo'nun aracında ise hidrolik kaçağı vardı. Ancak aracın hangi parçasından kaynaklandığını bilmiyoruz. Sonuçta güvenirlilik aısından iyi bir gün geçirmedik.




    Astek
  • AVUSTURYA GP - FIA BASIN TOPLANTILARI

    Soru: David, Kötü geçen bir hafta sonunda McLaren'e biraz neşe getirdin.
    D.Coulthard: Evlerinde oturanlar için niçin yarış sonunda şampanya patlatmadığımı anlatayım. Bu hafta sonu takımımızın çok önemli bir üyesi olan Paul Morgan'ı kaybettik, bu yüzden Grand Prix'yi kazanmak takım için itici bir güç oldu. (Paul Morgan Mercedes'in yarış mtorlarını yapan Ilmor şirketinin başıydı ve hafta sonunda geçirdiği uçak kazasında hayatını kaybetti).

    Soru: İlk pitine kadar inanılmaz uzun gittin, herkesden daha uzun ve ondan sonrada liderliği alarak çıktın. Taktikmiydi?
    D.Coulthard: Evet. Start anında bulunduğum yedincilikten yüklü kalkıp yarışın gidişine göre opsiyonlarımı açık bırakmak lazımdı. İlk bir kaç turdan sonra güvenlik aracınında yardımıyla motoru çok zorlamadığım için yakıttanda tasarruf yapabildim.

    Soru: Michael, niçin iyi start alamadığını açıklayabilirmisin?
    M.Schumacher: Bazı sorunlarımız vardı. Araba start alması gerektiği gibi start almadı, bende sonunda kendim kaldırmak zorunda kaldım, sonunda sorunun ne olduğunu bulacağımızdan eminim. Biliyorsunuz bu tür sistemler daha çok yeni, daha önceden Barcelona'da David'in başına geldiği gibi şimdide bana oldu. Her şey yerli yerine oturana kadarda daha bir kaç kişinin süprizlere uğrayacağını tahmin ederim.

    Soru: Bize Juan Pablo Montoya ile neler olduğunu anlatabilirmisin?
    M.Schumacher: Bu konuda biraz üzgünüm, açıkcası o virajı almasına imkan yoktu, bütün yapmak istediği beni de pist dışına çıkartmaktı. Zaten kaybetmişti. Bu yaptığından dolayı çim alana çıktım, dönüşü yapamadım, neredeyse ona çarpıyordum, ideal bir durum değildi ancak böyle oldu. Ancak bunun sonucunda altı yada yedinciliğe düştüm ve o trafik içinde yeniden yol yapmam lazımdı ki buda hiç kolay değildi. Michelin lastiklerinde sorun olduğu için eninde sonunda Montoya'yı geçecektim. Ancak diğer sürücüler Bridgestone kullanıyorlardı ve işim zordu. Onların hata yapmalarını beklemek zorundaydım ve ondan sonra Panis ve Raikkonen'ei geçebildim. Buda öndeki iki kişiyi yakalayabilmemi sağladı.

    Soru: Rubens, Michael'in geçmesi için neden kenara çekildin?
    R.Barrichello: Takım böyle yapmamı istedi.

    Soru: Bundan dolayı çok mutsuzmusun?
    R.Barrichello: Hayır. Konum hakkında mutsuzum. Bütün Grand Prix'yi kazanıyor gibiydim ve sonunda David daha uzun tur attı ve bende yarışı kaybettim. Bu yüzden çok mutsuzum.

    Soru: David, Michael ile arandaki fark sekiz puandı, şimdi Monaco'ya giderken yarı yarıya azalarak dörde düştü. Sezonun geri kalanı hakkında ne düşünüyorsun?
    D.Coulthard: Gördüğünüz gibi Grand Prix bizler ve Ferrari arasında, geçerken Williams'larıda unutmamak gerek. Sonunda herşey Monako'da kimin aracını ve lastiklerini iyi çalıştıracağına bağlı. Bu pisti severim geçmiştede orada iyi işler yaptım.




    Astek
  • RAIKKONEN'İN 4.LÜĞÜ İNCELEMEDE
    ------------------------------

    Bir BAR pilotunun ikazı üzerine Kimi Raikkonen'in 4.lüğü kritik duruma geldi. Alınan bilgiye göre yarışın 61. turunda Jenson Button'un yarış dışı kalmasıyla sallanan sarı bayraklarda Raikkonen'in Luciano Burti'yi geçmemesi gerekirken geçtiği ve kendisine avantaj sağladığı belirtiloyor, komisyon kasetleri inceledikten sonra kararını verecek.

    Astek
  • MONTOYA: "SCHUMACHER BENİ İLGİLENDİRMEZ"

    Montoya Avusturya Grand Prix'inde Schumacher'e pisti dar eden hareketleri ile ilgili olarak yukarıda gördüğünüz cümleleri sarfetti.
    Ayrıca şunları da belirtti:
    Eğer eskisi gibi her istediğini her yerde geçebileceğini düşünüyorsa ona haberlerim var: "Bunları unutsun".
    Yarışla ilgili olarak lider olduğumda bu durumumu korumak için ne yapabileceksem yaparım, bu durumda Ne Michael, ne takım arkadaşım ne de başka bir pilot beni bunu yapmamdan alıkoyamaz.
    Yarışta ilk 10 tur aracın oldukça iyi performans gösterdiğini ancak daha sonra Michelin teknik şefi Dipasquer'inde kabul ettiği lastiklerin sebep olduğu sorun yüzünden yavaşlamak zorunda kaldığını belirten Montoya, ileriki yarışlarda stilinin değişmeyeceğini belirtti.

    Astek
  • SCHUMACHER "DÜŞÜNDÜĞÜM KADAR ÖNEMLİ BİR OLAY DEĞİLMİŞ"

    Michel Schumacher, Avusturya Grand Prix'inde 16. turda Montoya ile olan çekişmesi sonucu çime çıkmasını hemen yarış sonrası Montoya'nın hatası olarak değerlendirmişti. Basın konferansında Montoya'nın yolla değil kendisiyle ilgilendiğini ve Montoya ile birlikte pist dışına çıkmaya zorladığını belirtmişti. Yine konferansta kendisiyle görüşeceğini ancak daha önce videodan durumu bir daha izleyeceğini söyleyen Schumacher sonradan yaptığı açıklamada:
    "Durum düşündüğüm kadar ciddi değilmiş, sadece bir yarış kazası. Yarışırken tüm durumu oturduğumuz yerden gözlemlemek mümkün değil, o psikoloji içinde kasıtlı yapıldığını düşünüyorsunuz ancak daha sonra videodan izlediğimde durumun kasıtlı olmadığını ve normal bir yarış kazası olduğunu gördüm".

    Ferrari takım şefi Jean Todt Schumacher bu açıklamayı yapmadan önce "Schumacher oturup videoyu izlemeli ve yaptığı manevranın ne kadar tehlikeli olduğunu bu şekilde görecektir" gibi bir açıklama yapmıştı.
    Kaynak:www.formula1.com
    www.f1-live.com

    Son söz; Ne diyeceğimi bilemiyorum, bana bile yarışı izlerken Montoya'nın yaptığının spor ahlakı dışında bir şey olduğu izlenimini verdi, demek Formula-1 o kadar da masum bir spor değil. Birde Montoya'nın açıklamalarından sonra şu ortaya çıkıyor "Lider pilot bu durumunu korumak için yaptıkları çarpmak hariç mubahtır".
    Birde aslında hoşuma giden böyle agresif bir pilotun pistlerde yarışıyor olması. Montoya 3 tur Michael'ın geçiş hamlelerine izin vermedi hemde aracı onunkinden yavaşken, oysa Schumacher Panis ve Raikkonen'e yaptığı ilk geçiş manevralarında başarıya ulaştı.


    Astek
  • VALENCIA TEST SONUÇLARI
    -----------------------

    MCLARENLER ZİRVEDE
    DAVID REKOR ÜSTÜNE REKOR KIRIYOR.
    Biraz sonra sonuçları da göreceksiniz David Coulthard daha önce takım arkadaşına ait pist rekorunu 1 sn kadar daha geliştirdi, gördüğünüz gibi kendisine en yakın pilota 1.5 sn fark atmış.

    1. David Coulthard - McLaren – 1:12.74
    2. Heinz-Harald Frentzen - Jordan – 1:14.14
    3. Jacques Villeneuve - BAR – 1:14.23
    4. Eddie Irvine - Jaguar – 1:14.35
    5. Darren Turner - McLaren – 1:14.63
    6. Kimi Raikkonen - Sauber – 1:14.73
    7. Olivier Panis - BAR – 1:14.777
    8. Enrique Bernoldi - Arrows - 1:14.778
    9. Juan Pablo Montoya - Williams – 1:14.779 10. Jarno Trulli - Jordan – 1:14.85
    11. Pedro De La Rosa - Jaguar – 1:15.06
    12. Jean Alesi - Prost – 1:15.09
    13. Marc Gene - Williams – 1:15.39
    14. Jos Verstappen - Arrows – 1:15.69

    Bu sonuçlar Perşembe günü test programına aittir. Tüm sonuçları buraya aktarmıyorum, eğer farklı olursa yaparım ancak Valencıa'da bir Mika bir David.
    Bu arada Ferrari kendi pisti Fiarona'da testlere devam ediyor ancak sadece kendi pilotları test yaptığı için sonuçlar çok anlamdı değil ancak genelde Michael'ın en iyi tur zamanı Rubens'ten daha hızlı. Gerçi Michael ezberlemiştir o pisti, 5 yıldan beri orda test yapıyor.

    Astek
  • 
Sayfa: önceki 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.