Şimdi Ara

Formatta ntfs mi fAT 32 mi neden

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
3 Misafir - 3 Masaüstü
5 sn
27
Cevap
0
Favori
31.530
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • format zamanı ntfs mi fat mı?bu konuda çeşitli bilgiler mevcut.bir donanım işleri il uğraşan birisi ben hep fat atarım dedi.neden dedim.NTFS-yi her kes kurar.ve benim kurduğum format ta kolay kolay çökmez dedi.

    ama googlede ve çeşitli yerlerde hep htfs tafsiye edilir.nedir bu işin sırrı bilmeiyorum



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi alia -- 14 Ocak 2008; 22:28:02 >



  • NTFS türü 20GB ve üstü için idealdir .
    FAT 32 ise 20 GB altı için . senin harddiskin kaç gb ise veya kaça böldün ise yüklemek istediğin bölümü seçip boyuta göre seç . 20 gb dan yukarısı içn NTFS iyidir. nedeni veriler daha düzenli ve yazma okuma sürelerini kısalttığı içindir.
    fat 32 ise 20 gb altı için idealdir .
  • ntfs fat tan çok daha iyidir.bir kere fatta 4gb dan büyük dosyalarla işlem yapamazsın.ntfs nin önbellekleme özelliği çok daha gelişmiştir.şifreleme özellikleri vardır kısaca ntfs fattan çok çok daha iyidir.
  • yeri gelmişken şunu da söyleyim. bu donanımcı format atarken onda f8 ile kabul et ,diye bir şey de çıkmıyor.bana dedi ki bostan ayarladığın zaman format atarken f8 ile kabul et diye bir şey çıkmaz.ama nasıl?
  • tabikide NTFS
    NTFS nin genel özelliklerine baktıktan sonra fat32 ile kıyaslama
    * NTFS harddiskteki dağınıklıktan etkilenmez.yani disk birleştirme işlemine daha az ihtiyaç duyarsınız.FAT32 de ise durum bunun tam
    tersidir.sık sık disk defrag yapmazsanız aşırı derecede yavaşlama olur.

    *FAT32 de tek bir dosya için desteklenen max bir boyut vardır(2 yada 4 gb dı unuttum ) fakat NTFS de tek bir dosya nekadar büyük olursa olsun açılış hızında fazla bir değişiklik yaşanmaz.

    * disk birleştirme yaptığınızda eğer büyük bir harddiskiniz varsa kesinlikle daha hızlı olur defrag sonunda.

    *NTFS de dediğim gibi log tutulduğu için ve veriler 1kb alana yazıldığı için elektrik kesintisi,sistemin yanlış kapanması
    gibi durumlarda otomatik olarak diski kararlı hale getirmeye çalışır FAT32 de ise scandisk yada chkdisk yapılması zorunludur.

    *cluster alanları küçük olduğu için açılıştaki hız çok daha fazladır.NTFS dosya sistemi kullanılan os'lerde açılışta okunması gereken veri FAT32 ye göre çok düşük olur ve sistem daha hızlı açılır.
    *yine bu verilerin 1KB lık girişler halinde loglanması sebebiyle büyük dosyalarda istenilen bölüme ulaşma daha hızlı gerçekleşir. FAT32 de ise HDD daha dağınık olduğu için bir divx açarken büyük boyutlu bir klasör açarken daha yavaş açılmaktadır.
    --------------------------------------------------------------------------

    Dosya sistemleri bilgisayarların saklama ortamlarını kullanmamızı sağlar.windows ile kullanılan temelde 2 ayrı dosya sistemi mevcut.FAT dosya sistemi
    nden başlayalım..
    FAT(file allocation table) dediğim gibi bir dosyalama sistemidir.windowsun eski sürümlerinden itibaren FAT16 kullanılmaktaydı fakat win98 le beraber FAT32 dediğimiz dosya sisteminini geliştirdiler.


    fat32 sadece fat16 nın biraz gelişmiş hali.aynı temel üzerinekurulmuşlar.FAT32 de cluster alanları küçültülmüş ve daha bütük bir partition büyüklüğü sağlanmıştır.
    Cluster demişken tanım yapayım ; cluster sabit disk üzerinde parçalara ayrılmış küçük alanların herbiridir. Bir dosyayı yada programı disk üzerine kaydetmek demek,verilerin bu cluster dediğimiz küçük alanlara yazılmasıyla gerçekleşir.daha küçük cluster alanı HDD alanının daha ekonomik kullanılması demektir.


    Her nekadar günümüzde bu forumda FAT16 kullanan arkadaşımızolmasada fat32 nin 16 ya göre bazı avantajlarını yazalım.

    -2tb büyüklüğe kadar sabit disk alanı destekler.

    -sistemin kötü kapatıldığını otomatik belirler ve açılışta scandisk otomatik devreye girer.

    -veri koruma yöntemleri daha gelişmiştir.
    -daha küçük cluster alanı ile(4 kb) harddiskinizi daha verimli kullanmanızı sağlar.

    FAT16 istenildiği zaman fat32 ye çevrilebilir.yani convert edilebilir.bunu pattition magic gibi 3. parti programlarla yapabileceğiniz gibi windowsunda convert aracı mevcuttur.

    NTFS windows NT ile geliştirilmiş bir dosya sistemidir.(NT file sistem) disk kullanımı ve güvenlik yönünden kesinlik FAT ten çok gelişmiş özellikleri vardır.



    fat32 dosya sisteminide windowsun convert aracıyla yada 3. parti bi yazılımla NTFS te çevirmeniz mümkündür.

    dos altında "CONVERT sürücüadı: /FS: NTFS" yazmanız yeterlidir.ama ben bu convert işlemleri için kullanımı çok kolay
    olan Partition Magic programını öneriyorum.

    NTFS ile ilgili bir kaç ufak bilgi daha vereyim, biliosunuzdur zaten NTFS yi NT/2000/XP sistemleri desteklemekte.yani bu işletim
    sistemlerini kullanıyorsanız ntfs olarak sabit diskinizi formatlamanız öneriliyor. Sadece belli durumlarda FAT32 ile NTFS arasında fazla bir fark olmadan(hız açısından) kullanabilirsiniz.oda şu ki :

    -eğer HDD niz 32gb dan küçükse ve xp/2000 kullancaksanız fat32 yada ntfs olarak formatlamanız birşeyi değiştirmez.güvenlik konusu
    hariç tabi birde RAM iniz çok düşükse NTFS den fazla verim alamazsınız.bence FAT32 kullanacağınıza bu gibi durumlarda,hiç xp yada 2000 kurmadan direk 98 kurun.yada yeni ram alın.zaten xp için minimum önerilen ram miktarı bile 128 di yanlış hatırlamıyorsam.

    98 / ME gibi sistemler ise bilmeyenler için belirteyim NTFS dosya sistemini desteklemez.FAT32 olarak formatlamanız lazım.
    Bir kaç ipucuda vereyim sık sorulan sorularla ilgili eğer pc de 98/me ile beraber xp kurmayıda düşünüyorsanız ayrı bir partitiona önce 98/me yi kurun. dosya sistemleri arasında çeviri yapacaksanız verilerinizi yedekleyin. özellikle bir alt kademedeki dosya sistemine geçecekseniz; örneğin NTFS den FAT32 ye geçecekseniz veri kaybı olasılığı daha yüksektir. Partitionlar arası veri dosya aktarma gibi bir düşünceniz varsa 98 yada me nin NTFS yi görmediğini unutmayın. Bir partitionu kaldırdığınızda hala açılış ekranında dual boot seçenekleri geliyorsa ve sizden sistemi hangi işletim sistemi kullanarak açılacağını soruyorsa bundan "boot.ini" dosyasında o sisteme ait satırı silerek kurtulun

    (Ç)alıntı




  • Kesinlikle ntfs , arkadaşın verdiği alıntıda bariz anlatılmış zaten , bu arada başlıkta fat 32 değil nod 32 yazıyo :D
  • quote:

    Orjinalden alıntı: Dark_Lord_

    Kesinlikle ntfs , arkadaşın verdiği alıntıda bariz anlatılmış zaten , bu arada başlıkta fat 32 değil nod 32 yazıyo :D



    o tamamyle kopmalık neden dosya sistemyle virs prog.alakası ne acaba dedm meğerse imla hatasııııı
    anlaşılıo yhaa o yetti bence
  • quote:

    Orjinalden alıntı: alia

    yeri gelmişken şunu da söyleyim. bu donanımcı format atarken onda f8 ile kabul et ,diye bir şey de çıkmıyor.bana dedi ki bostan ayarladığın zaman format atarken f8 ile kabul et diye bir şey çıkmaz.ama nasıl?

    biostan nasıl ayarlancak ki?katılımsız xp cd si kullanmıştır.
  • xp home edition da f8 e basmadan kabul ediliyor , arkadaş onu diyor sanırım
  • [Deleted by Admins]
  • ntfs yi herkes kurar. ama benim kurduğum sistem çökmez ne demek ?? o arkadaşına söyle becerebiliyorsa vista yı fat 32 ye kursun fat dosya sistemi vista ile birlikte resmen son buldu...NTFS günümüz diskleri için kaçınılmazdır
  • fat formatı küçük boyutlu dosyalar için , ntfs büyük boyutlu olanlar için idealdir.

    örneğin fat olarak format atarsan 1 gb lık bir dosyayı açmaya kalkınca bilgisayarın donabilir.

    ntfs daha ileri bir teknolojidir. ben hep ntfs ile format atarım.
  • fat ile disk birleştirmesi de çookk uzun sürer..ntfs her zaman..arkadaşına söyle traş yapmasın
  • pcde fat olayı artık öldü kabul edilmeli. sadece harici hddleri usbli dvd playera bağlayıp film izleyenecek ise o zaman kullanılmalı.
  • Arkadaşlar fat in birtek avantajı var.Oda sadece harici disklerde.Nasılmı? Bazı usb girişli dvd vb cihazlar ntfs diskleri gormuyor.Yanı dur şu harici diski dvdye bağlimda filmi oradan seyredim dediğinde anlıyosun durumu.Onun dışında baska bi avantajı yok.Bence boşa tartısılıyor.NTFS tabiki.Sadece harici diskinde film,müzik video arşivi yapanlar bunları farklı cihazlara taktığında calışma garantısı ıstıyorsa fat yapabilir.
  • quote:

    bir donanım işleri ile uğraşan birisi ben hep fat atarım dedi.neden dedim.NTFS-yi her kes kurar.ve benim kurduğum format ta kolay kolay çökmez dedi.


    quote:

    bu donanımcı format atarken onda f8 ile kabul et ,diye bir şey de çıkmıyor.bana dedi ki bostan ayarladığın zaman format atarken f8 ile kabul et diye bir şey çıkmaz.


    sen bu "donanımcı" arkadaşın söylediği şeylere pek itibar etme bence...
  • quote:

    Orjinalden alıntı: TriaThlon
    quote:

    bir donanım işleri ile uğraşan birisi ben hep fat atarım dedi.neden dedim.NTFS-yi her kes kurar.ve benim kurduğum format ta kolay kolay çökmez dedi.

    quote:

    bu donanımcı format atarken onda f8 ile kabul et ,diye bir şey de çıkmıyor.bana dedi ki bostan ayarladığın zaman format atarken f8 ile kabul et diye bir şey çıkmaz.

    sen bu "donanımcı" arkadaşın söylediği şeylere pek itibar etme bence...

    Bu donanımcı arkadaş sanıyorum hurdacı kıvamında bi donanımcı bu engin bilgi ve kabiliyete sahip olduğu düşünülürse.
    Benim yorumum: Fat32, tüm işletim sistemlerinin görüp kullanabildiği + microsoft güvenliğinin pek etkili olmadığı bi dosya biçimi. ama yeni teklonojilerle beraber NTFS ye mahkum kalıyoruz tabi.




  • quote:

    Orjinalden alıntı: alia

    format zamanı ntfs mi fat mı?bu konuda çeşitli bilgiler mevcut.bir donanım işleri il uğraşan birisi ben hep fat atarım dedi.neden dedim.NTFS-yi her kes kurar.ve benim kurduğum format ta kolay kolay çökmez dedi.

    ama googlede ve çeşitli yerlerde hep htfs tafsiye edilir.nedir bu işin sırrı bilmeiyorum


    o bilgisayarcı biraz uydurmuş diyeyim artık.

    ne yani FAT ile kurunca pc çökmüyor mu.

    ayrıca

    f8 ile kabul et olayının çıkmaması sadece katılımsız kurulum ile ayarlanabilir, yani bios'dan ayarlanabilecek birşey değil.
  • hepinize çok çok teşekkür ederim.ben gerçekten sizlerin sayesinde donanaımcıyım,bilgisayarcıyım diyenlerin iç yüzünü gördüm.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi alia -- 15 Ocak 2008; 18:34:01 >
  • 2 tb lik Toshiba markai harici hard diski buradan öğrendiklerine göre NTFS olarak yeniden biçimlendirdim. Ancak biçimlendirmeyi hizlimi yavaşmı yapmaliyiz. En iyisi hangisidir?

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.