Şimdi Ara

Finans sektörünün beklediği devrim: Apple Pay

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
140
Cevap
1
Favori
3.162
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj


  • Finans sektörünün beklediği devrim: Apple Pay


    Dünyanın en büyük teknoloji şirketlerinden olan Apple, teknoloji dünyasının merakla beklediği yeni iPhone’ları geçtiğimiz salı günü düzenlediği etkinlikle kamuoyuna tanıttı. Ülkemize 26 Eylül’den itibaren satışa sunulacak olan yeni iPhone’lar, kullanıcılara daha büyük ekranda çok daha keskin, siyahın çok daha siyah olduğu, geniş bakış açısı sunarak zenginleştirdiği gelişmiş iOS deneyimini, sadece 7 mm’lik kasasında sunmayı başarıyor. 





    Tasarım gurusu Ive’ın yetenekli parmaklarıyla ortaya çıkan 7mm’lik ince tasarımı ve sahip olduğu yepyeni özellikler, iPhone 6 ve 6 Plus’ı etkinliğin yıldızı yapıyor şüphesiz. Ancak ilgileri hakeden iPhone’un yanında, etkinlikte tanıtılan bir yenilik var ki, teknoloji dünyasının son 15 senesine damgasını vuran Apple’ın bir kez daha yenilikçi kimliğini ortaya koyuyor. 2001 yılında iPod ve 2003 yılındaki iTunes ürünleri ile teknolojiden uzak bir sektörü, müzik dünyasını baştan aşağı değiştiren Cupertinolu teknoloji devi, bu sefer ise tüm dünya düzeninin merkezini oluşturan finans sektörünü gözünü kestirdi. Ne ile mi? Elbette Apple Pay ile…





    Finans sektörünün beklediği devrim





    Nakit para ile başlayan, çek ile farklı bir boyut kazanan ödeme araçları şüphesiz en büyük değişimi kredi kartları ile yaşadı. Gelişen anlık iletişim teknolojileri sayesinde günde milyarlarca insanın, milyar dolarlık işlem hacmi yaratmasını sağlayan bu kredi kartları, artık Apple Pay ile on yıllardır değişmeyen kullanım tarzında uzaklaşıp cebimize, iPhone’a ve bileğimize, Apple Watch’a kadar giriyor.





    Finans sektörünün kredi kartları ile ödeme esnasında oluşan operasyon yükünü azaltma, daha hızlı ve sağlıklı işlem yapabilme konusunda yaptığı çalışmaların geçmişi 1990’lara kadar uzanmakla birlikte; çalışmalar ticari olarak meyvesini ise 2008 yılından itibaren vermeye başlıyor. 





    Avrupa’dan başlayarak hızla yayılan temassız ödeme sistemi, uyumlu POS (ödeme noktası) terminaline ilgili kartın yaklaştırılmasıyla çalışıyor. RFID üzerinden kurulan iletişim, offline ya da online olduğu farketmeksizin, POS’dan saniyeler için yanıt buluyor ve ödeme işleminin tamamlanmasını sağlıyor. Ancak bu süreçte müşterinin kimliğiyle ilgili herhangi bir doğrulama yapılmıyor. Uygulamanın güvenlik noktasındaki bu açığına karşı MasterCard, Visa ve Amex gibi dev ödeme lisansörleri, çözümü temassız işlemlere düşük işlem limiti koyarak bulabildiler. 





    Bu alanda devrimsel bir çözüme ihtiyaç da tam bu noktada ortaya çıkıyor. Finans sektörü, kendi içinde temassız işlemlerdeki güvenlik eksikliğini giderme konusunda yıllardır ilerleme katedemeyince; iş yine yazılım ve donanım entegrasyonunu en iyi yapan firmaların başında gelen Apple’a düştü. 





    Apple Pay: Cüzdansız cüzdanınız. NFC’li.





    Apple Pay, NFC teknolojisini temel alıyor. (Bazı okuyucularımızın “NFC yıllardır var. Android’li birçok telefonda kullanılıyor. Apple’ın devrimi ancak bu kadar olur.” dediklerini duyar gibiyiz). Ancak Apple Pay’i farklı kılan çok kritik bir özellik bulunuyor: güvenlik teknolojileri. Apple Pay, alıştığımız NFC’li ödeme sistemlerine, getirdiği biyometrik kimlik tespiti ve kredi kartı güvenliği esnasında yaratılan dinamik süreçler ile farklılaşıyor.





    Apple, devrimsel ödeme sistemi için ayrı bir uygulama hazırlamaktansa, sistemi Passbook’a entegre etmeyi tercih etmiş. Bu karar aslında Apple’ın düzen ve sadeliğe verdiği önemin, önemli bir göstergesi. Kullanıcılar kredi kartlarını Passbook’a üç farklı yöntemle ekleyebiliyorlar:





    1) iTunes hesaplarındaki kartı güvenlik numarasını girerek doğrulayıp aktarabilme


    2) iSight kamerayı kullanarak kredi kartının fotoğrafını çekerek


    3) Kredi kartı bilgilerini elle girerek





    Apple Pay, güvenlik konusundaki yeteneklerini bu üç metottan biri ile iPhone ya da Watch’a kredi kartının (ya da nakit kartın) eklenmesinden itibaren konuşturmaya başlıyor. İlk olarak devreye “Cihaz Hesap Numarası” isimli, Apple tarafından geliştirilen adresleme bilgisi atama sistemi giriyor. İlgili adresleme yapıldıktan sonra, bilgiler şifreleniyor ve doğruca depolanmak üzere “Secure Element”e gidiyor. 





    Secure Element, iPhone ve Watch’da yer alan, sadece Apple Pay bilgilerinin güvenli şekilde saklanılmasını sağlayan bir yonga. Bu yongaya hiçbir şekilde, ne Apple’ın ne de 3.parti kişilerin (örneğin bankaların ya da POS sahiplerinin) ulaşması mümkün değil. İşin daha da güzeli, bu yongayı güvenli kılan özelliği sadece bu değil.





    Ödeme işlemi yapılacağı an (yani iPhone ya da Watch, temassız özellikli POS’a yaklaştırıldığında), kullanıcılar, iPhone’da Touch ID üzerinden, Watch’da ise arkadaki sensörlerin deri üzerinden yaptığı doğrulama ile, kimliklerini doğruluyor. Bu doğrulama aşaması başarıyla tamamlandıktan sonra Secure Element’den kredi kartı bilgileri, Cihaz Hesap Numarası adreslemesiyle tespit ediliyor ve bilgiler POS’a doğru yola çıkıyor. Ancak bu kredi kartı bilgileri POS’a dinamik güvenlik kodu ile gidiyor. Yani kredi kartlarımızın arkasında bulunan statik güvenlik kodu, Apple Pay’de yerini dinamik güvenlik koduna bırakıyor. Bu sayede, kredi kartının gerçek hiçbir bilgisi (numarasından statik güvenlik koduna kadar) POS ile paylaşılmıyor.



    Finans sektörünün beklediği devrim: Apple Pay





    Güvenlik defteri kapanmadı





    Apple Pay, Secure Element ve biyometrik doğrulamayı bir araya getirerek yüksek güvenlik sağlasa da, güvenlik noktasında sundukları bunlarla sınırlı değil. Örneğin bir harcama yaptınız. Yaptığınız harcamın hiçbir detayı Apple tarafından depolanmıyor. Sadece Passbook’da yaptığınız en yakın tarihli bazı harcamalara göz atabiliyorsunuz o kadar. Bu Apple Pay’deki yardımcı güvenlik önlemlerinden ilki. İkinci ise Passbook’un arayüzünde. Ödemeyi yaparken telefonunuz ekranında çıkan kredi kartında üzerinde sadece numaranın bir bölümü gösteriliyor, hiçbir şekilde isminiz ya da güvenlik kodunuz yer almıyor. Bu da işlemi yaparken çevrenizdekilerin bir şekilde kartınızın bilgilerini görmelerinin önüne geçiyor.





    Devrime öncülük eden kadro: Amex, MasterCard, Bank of America, Wells Fargo ve dahası





    Apple Pay, ekim ayından itibaren öncelikle ABD’de finans ve perakende sektörünün lokomitif isimlerinin verdiği destekle kullanılmaya başlanacak. Kredi kartı alanının en büyük üç ödeme lisansörü Visa, MasterCard ve Amex, sayıları milyonları aşan tüm kartları ile (kredi kartı ve nakit kart) Apple Pay’e destek veriyor. Finansörler tarafında ise sadece ABD’nin değil, finans sektörünün en önemli bankalarından American Express, Bank of America, citi, Wells Fargo, Chase ve Capital One, müşterilerine, kartlarıyla Apple Pay üzerinden alışveriş yapabilme imkanı sunacak. 





    Perakende tarafında ise müşteriler, BabiesRUs, Disney Store, Nike ve Staples’ın, yeme-içme sektöründe ise Subway, Starbucks, Whole Foods ve McDonalds’ın başını çektiğini 220000’den fazla mağaza / şubede ödemelerini, Apple Pay ile şimdiye kadar hiç olmadığı kadar güvenli şekilde yapabilecekler.





    Apple Pay, şimdilik yalnızda ABD’de kullanılabilecek. Ancak Apple yetkililerinin açıklamalarına göre 2015 yılında Apple Pay, dünyanın birçok ülkesinde “en güvenli ödeme sistemi” olarak kullanıma açılacak. Ülkemizde birçok satış noktasında temassız özellikli POS cihazları bulunduğunu ve Apple Pay’e hali hazırda Visa, MasterCard ve Amex’in tam destek verdiğini düşününce, Apple Pay’i yakın zamanda ülkemizde kullanmaya başlamak işten bile değil.





    “Çok uzun yazı olmuş, okuyamam bunu; biri özetlese keşke” diyen okuyucularımız için birkaç cümle ile özetleyecek olursak; Apple, Apple Pay ile yıllardır kullanılan ancak güvenlik konusundaki eksiklerinden ötürü tam destek bulamamış NFC teknolojisine, Secure Element ve Touch ID / deri üzerinen kimlik doğrulama gibi geliştirilen ileri boyutlu güvenli önlemleri ile yeniden hayat verirken; finans sektörünün yıllardır ihtiyaç duyduğu ileri güvenlikli temassız ödeme sistemini müşterilerin beğenisine sunuyor.


     








  • Ne gerek vardıcılar gelir şimdi. Bilmiyolarki visa ve masterla anlaştılar ve 1-1,5 yıl içinde tüm poslar nfc'li olacak. Türkiye DAHİL.

    Ayrıca android'de yıllardır nfc vardıda ne oldu ? Tek kullanılabilen özellik foto aktarma ve grup play. Kim kullanıyorsa..



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi GörünmezAdam -- 11 Eylül 2014; 23:04:51 >
    < Bu ileti m.bolumsonucanavari.com kullanılarak atıldı >
  • NFC çıkalı çok oldu ama adam gibi kullanan yok. Umarım bunu başarabilirler.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: GörünmezAdam

    Ne gerek vardıcılar gelir şimdi. Bilmiyolarki visa ve masterla anlaştılar ve 1-1,5 yıl içinde tüm poslar nfc'li olacak. Türkiye DAHİL.

    Ayrıca android'de yıllardır nfc vardıda ne oldu ? Tek kullanılabilen özellik foto aktarma ve grup play. Kim kullanıyorsa..

    NFC yıllardır var olan bir teknoloji fakat pos üreticileri buna geçmediyse Google'ın suçu ne?

    Ayrıca bir şey soracağım i tunes kullanmadığım için bilmiyorum, bu itunes dan satın alına müzikler aac formatında mı? Wav formatında 16 ya da 24 bit müzikler satılıyor mu? Merakımdan sordum.
  • Açıkcası nfc'yi gerçek anlamda ilk apple kullanacak gibi görünüyor. Diğer firmalar uzun süredir kullanıyor ama şöyle bir sistem tanıtmadılar kullanım amacı olarak.
    Dosya aktarımı içinse cihazları birbirine değdirmek zaten mantıklı değil, wifi günümüzde çok daha kullanışlı.
  • mesut cevigin yazisindan sonra bu uslubta yazi ilginç oldu

  • Mesut Çevik görmesin haberi.

    < Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >
  • Apple Pay bencede mükemmel bir teknoloji. Kısa sürede yaygınlaşması çoğu ödeme sıkıntısını pratikleştirir..

    Kart kullanımı azaltır. Resimde Starwood Grubu otellerinin (Sheraton otelleri ve diğer 8 marka daha) sadakat programı olan spg platium kartını görüyorum. Bende SPG üyesiyim ve bu özelliği kullanmak isterim. Aynı zamanda bu teknoloji ile (NFC) oda kapısını kart kullanmadan açıyorsunuz. SPG tüm üyelerine böyle bir bildirim yayınladı.

    Örnek video:




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi AlkanExclusive -- 11 Eylül 2014; 23:25:22 >
    < Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >




  • quote:

    Orijinalden alıntı: BARIŞ55

    quote:

    Orijinalden alıntı: GörünmezAdam

    Ne gerek vardıcılar gelir şimdi. Bilmiyolarki visa ve masterla anlaştılar ve 1-1,5 yıl içinde tüm poslar nfc'li olacak. Türkiye DAHİL.

    Ayrıca android'de yıllardır nfc vardıda ne oldu ? Tek kullanılabilen özellik foto aktarma ve grup play. Kim kullanıyorsa..

    NFC yıllardır var olan bir teknoloji fakat pos üreticileri buna geçmediyse Google'ın suçu ne?

    Ayrıca bir şey soracağım i tunes kullanmadığım için bilmiyorum, bu itunes dan satın alına müzikler aac formatında mı? Wav formatında 16 ya da 24 bit müzikler satılıyor mu? Merakımdan sordum.

    Google'ın suçu ne mi

    Haklısınız bankalar nolur nfc ile ödeme sistemi geliştir diye yalvaracaktı androide

    Müziklerin 10-12mb arası olduğunu ve 320kbps olduğunu biliyorum, ama kayıplı format mı yoksa kayıpsız mı bilmiyorum. Gerçi kayıpsız formatlar 30-40mb oluyor ama



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi GörünmezAdam -- 11 Eylül 2014; 23:19:25 >
    < Bu ileti m.bolumsonucanavari.com kullanılarak atıldı >




  • BARIŞ55 B kullanıcısına yanıt
    iTunes'la ilgili sorunuza cevap vereyim. iTunes'dan kayıpsız formatta içerik satılmıyor. 256'lık AAC olarak satılıyor içerikler. Ancak bunlar CD'den değil, 24bit'lik gerçek kayıtlardan sıkıştırılıyor. Müzik şirketleri bunlara "Mastered for iTunes" diyor, sadece iTunes'dan özel olarak satılıyor.
  • misss gibi plastik kart varken






















    şaka şaka iyi olmuş yakında kullanmaya başlarsak daha iyi olacak
  • quote:

    Orijinalden alıntı: GörünmezAdam

    quote:

    Orijinalden alıntı: BARIŞ55

    quote:

    Orijinalden alıntı: GörünmezAdam

    Ne gerek vardıcılar gelir şimdi. Bilmiyolarki visa ve masterla anlaştılar ve 1-1,5 yıl içinde tüm poslar nfc'li olacak. Türkiye DAHİL.

    Ayrıca android'de yıllardır nfc vardıda ne oldu ? Tek kullanılabilen özellik foto aktarma ve grup play. Kim kullanıyorsa..

    NFC yıllardır var olan bir teknoloji fakat pos üreticileri buna geçmediyse Google'ın suçu ne?

    Ayrıca bir şey soracağım i tunes kullanmadığım için bilmiyorum, bu itunes dan satın alına müzikler aac formatında mı? Wav formatında 16 ya da 24 bit müzikler satılıyor mu? Merakımdan sordum.

    Google'ın suçu ne mi

    Haklısınız bankalar nolur nfc ile ödeme sistemi geliştir diye yalvaracaktı androide

    Müziklerin 10-12mb arası olduğunu ve 320kbps olduğunu biliyorum, ama kayıplı format mı yoksa kayıpsız mı bilmiyorum. Gerçi kayıpsız formatlar 30-40mb oluyor ama


    Bilmediğimden soruyorum androide nfc yi ne diye koymuşlar o zaman?

    Reklamlarda görüyordum ödeme için diyorlardı android telefonlarda?


    @Shady teşekkürler.




  • Iphone'nun sadede touch id'si bir geçerli farklılık arz ediyor ve bunu da nfc ödeme olayına entegre etmesi başarılı, touch id dışında ise koca bir balon. Booming...

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • BARIŞ55 B kullanıcısına yanıt
    Rica ederim...
  • Biri Apple'ı yerden yere vurur öteki göklere çıkarır. Biri de tarafsız bir dil kullansın şu haberleri yazarken.

  • Abi Apple'ı hala ölümüne savunmayın. La stabilite dediniz Nexus daha stabil çıktı, Güvenli dediniz ne film izleniyor ne müzik dinleniyor androiddeki gibi. Ekranlar zaten androidde çok daha iyi. Kamera da aynı şekilde. Ses de aynı şekilde. Sadece uygulama artısı var ayos'un şu an. Şimdi kimse gelip de Ayos kullanmadan laf ediyor demesin. Android Kitkat ve L sürümleri Ayosu yerler.

    Not: Bu özellik güzel buna bir şey demiyorum.

  • shady reis den mesut çeviğe direkt aparkt

    nfc harika bi kolaylıkda güvenlik meselesi aklımı kurcalıyor
  • NFC 2012 den beri vardı, google ın veya başka bir firmanın suçu yok her zamanki olan şeyler olacak. Apple dan önce, birileri ilk çıkarmak adına bir şey çıkaracak ama var demek için olacak. Bir süre sonra Apple aynı şeyi kullanılabilir halde piyasaya sunup pazarı değiştirince ve yaygınlaştırınca e zaten bu 1-2 yıldır vardı denilecek. Birde Steve Jobs olsaydıcılar çıktı yine. Herkes çok biliyor ya Steve Jobsu hiç fikrinden dönmedi zannediyor. Zamanında iCloud öncesi mobile me ilede sorunlar yaşanmıştı, dahada eskiden sahnede yine eski yıllardan söylediği birşeyin tam tersi yapıldı. Firma şu an tam onun bıraktığı tarzda gitmeye devam ediyor.

  • Ülkemizde temassız özellikli bir çok POS olmasına ve bankaların temassız özellikli kredı kartları çok yaygın olmasına rağmen maalesef pek kullanmıyoruz. Mesela çevremde temassiz ödeme ile ödemesini yapan bir iki kişi görmüşümdür en fazla. Dikkat ediyorum kartlarında Trink yani temassız özelliği var. Fakat yine de eski usul ödemesini yapıyor. (35TL altı ödemelerde temassız özelliği kullanabilirsiniz)

    Apple bu bilinci ülkemizde oturtursa çok iyi olur.

    Aslında bu temassız özelliğe en çok Garanti Bankası yatırım yapıyor. Garanti'nin temassız kredi kartı özellikli kol saati bile mevcut. Fakat kullanan hiç görmedim.

    http://www.garanti.com.tr/tr/bireysel/kredi_kartlari/bonus_card_ailesi/bonus_trink/bonus_trink_saat.page




  • Mesut abi görmesin bu yazıyı, yerden yere vuruyordu bugün iphon'u, samsung gibi tutuşmuşlar. Samsung'a 3 bölümlük dizi gibi inceleme yapmalarından belliydi. Shady yazı için teşekkürler.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi 12 Angry Men -- 11 Eylül 2014; 23:41:01 >
  • 
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.