Merhaba arkadaşlar, forumda çok fazla 1.4 Egea konusu görüyorum özellikle 1.4 motor hakkında çok fazla soru işareti var. Bu konuda yaklaşık 1700 km kullandığım Egea'yı anlatarak, yer yer kıyas yaparak sizlere bilgi vermeye çalışacağım. Konuyu kapsamlı tutmaya çalışacağım, uzun olabilir. Bölüm bölüm gideceğim için istemediğiniz kısımları atlayabilirsiniz, konuda cevabını bulamadığınız durumları sorabilirsiniz. İsterseniz ufaktan aracın bir resmiyle başlayalım:
 Arkadaki benim...
Bölüm 1: Motor ve Şanzıman [size=5]Aracın en çok merak edilen kısmı motoru. 1.4 atmosferik bir motor ister istemez kafalarda soru işareti oluşturuyor. Öncelikle belirtmeden geçemeyeceğim; 1.6 atmosferik 110 beygirlik motor olsaymış daha tatlı olurmuş diyorum ama 1.4 motor da yeterli. Aşağıda detaylarıyla anlatacağım.
Motor 4500 devirde 127 nm tork 6000 devirde 95 beygir güç veriyor. Değerler pek iç açıcı değil hatta 20 sene önceki 1.4 atmosferik motorlarla denk diyebilirim. Zaten insanlar da bu rakamlardan korkuyor fakat kazın ayağı öyle değil.
Öncelikle şehir içi kullanımdan bahsetmek istiyorum, araç sadece debriyajla adeta dizel arabalar gibi çok rahat kaldırılabiliyor. Bunu nasıl yapmışlar tam çözemedim zira devir saatinde hiç bir oynama olmuyor, kalkış anında debriyaja geri bassanız motor aniden boşa çıktığı için devir fırlamıyor v.b. Araç bir şekilde ayarlıyor bunu. Bu yüzden kalkışlar inanılmaz rahat. Hatta 2.0 atmosferik arabayı kaldırmaktan daha kolay diyebilirim. Benim aracı almadan önceki en büyük korkum motorun cansızlığı olmuştu ancak gerek araç fiyatlarının saçma sapan yerlere gitmesi, gerekse Egea'nın motor dışında gayet mantıklı bir araç olması sebebiyle "Amaan nolacak en fazla biraz devirli kullanırım" düşüncesi ile gözümü karartıp aldım. Size şöyle söyleyeyim şehir içi sakin kullanımda 2.0 atmosferik bir Volvo'dan geçmiş olmama rağmen hiç bir eksiklik hissetmedim. 3000 devri dahi görmem gerekmedi, 2500 devirde vites büyütüp 2000 devir civarında gayet rahat kullanabiliyorsunuz. Hatta 1500 devirde bile araç gaza cevap verebiliyor ama tabii ekranda bir "Vites düşür" uyarısı çıkıyor. Kısaca şehir içi kullanımlarda 1.4 motor gayet yeterli, size bir eksiklik hissettirmiyor. Yokuşlu yerlerde de şehir içi hızlarda bir problem yaşatmıyor. Araçtan performans beklediğiniz zaman ise 1.4 atmosferik gerçeği ile yüzleşiyorsunuz.
Şehirler arası yolculuklar söz konusu olduğunda da hız sınırları dahilinde motor gayet yeterli. Klima açık ve 2 kişi + kitap dolusu bagaj ile dahi bir eksiklik hissettirmedi. Otoyoldaki klasik rampalarda 6. vitesi korumayı başarırken daha dik rampalarda ya da geçit tırmanışlarında nasıl bir performans gösterir bilemiyorum. Genel olarak hız sınırları içerisindeki kullanımlarda sıradan bir kullanıcıya gani gani yeter. Performans istediğinizde ya da 150-160 sol şeridi kapatayım dediğinizde yine dediğim 1.4 atmosferik gerçeği karşınıza çıkıyor.
Şimdi bu motor ne kadar yakıyor? Arkadaşlar çok cimri bir motor diyemem. Şehir içinde 21 km/sa ortalama hızla 9 litreleri bulacak gibi. Uzun yolda 110-120 km/sa sakin kullanımla (90 km/sa ortalama hız) 5,5 litre gösteriyor yol bilgisayarı. Benim gerçek kullanımımda 28 km/sa ortalama hızla 7,8-8 litre arası gözüküyor. Turbo benzinli benzer hacimde çok daha güçlü motorlar daha iyi performans verecektir elbet ancak o motorların olduğu arabalar epeyce pahalı. Ayrıca Egea ile emsal paralara alabileceğiniz araçlar genelde daha güçsüz 1.0 atmosferikler. Bir tek Renault grubunda 0.9 tce istisnası var ancak onda da arabanın geri kalan kısmında Egea'nın artıları var ki ona ileride değiniriz.
Lafı toparlayacak olursam; 1.6 atmosferik olsa daha iyi olurdu ama 1.4 atmosferik de Egea'ya -parasını da düşününce- gayet de yetiyor. Aracın fiyatını ve geri kalanındaki sunduklarını da düşününce yüksek model olsun, sıfır olsun v.b derseniz alınmaması için hiç bir sebep yok.
Kısaca şanzımana da değinelim. Araçta 6 ileri manuel bir şanzıman var. 6 vitesi duyunca uzun oranlı bir 6. vites geliyor akla ama Egea'da 5 vitesli bir şanzımana 6. vites eklenmemiş de; 1.6 litre arabalarda bulunan 5 vitesli şanzımana yeni bir 1. vites eklenmiş gibi. Evet biraz fazla vites değiştirmeniz gerekiyor belki ama arzu ederseniz araç 2. viteste de gayet rahat kalkıyor (Sadece biraz ara gazı istiyor) ve 2. vitesin oranı da ortalama bir atmosferik aracın 1. vites oranına yakın olduğu için bir sorun olacağını zannetmiyorum.
6. Vites 3000 devirle 115 km/sa hız yapıyor ki bence 1.4 atmosferik bir araba için gayet yeterli. Motoru da sessiz olduğu için uzun yolda kafa ütülemiyor.
Bölüm 2: Konfor
[size=5]Konfor kısmı bir kaç farklı dalda incelenmesi gereken bir konu. O yüzden konuyu "Genişlik", "Süspansiyon" ve "Yalıtım" olarak incelemek istiyorum.
Genişlik açısından araç net şekilde C sınıfı onu söyleyebilirim. Hiç bir B sınıfı ile kıyas kabul etmeyecek kadar geniş. Sedan için konuşuyorum hangar gibi bagajı var. Yanlış bakmadıysam 520 litre. Cidden geniş bir bagaj. Arka diz mesafesi oldukça geniş, baş mesafesi yeterli. Önde zaten sorun yok. Saklama gözü konusunda yeterli, kapı içleri geniş, kolçağın altında devasa bir göz var.
Süspansiyon konusuna gelince; süspansiyonlar yumuşak ve konforu fena değil. Gerçi 20 yıllık Volvo'nun çukur ve tümsek sönümlemesi daha başarılı, özellikle şu kauçuk kasislerden Volvo çok daha yumuşak geçiyor ama Egea da öyle kötü değil. Abuk subuk yerlerde bir Volvo kadar düzgün davranmıyor ama Volvo'nun dört tekerden bağımsız süspansiyon olduğunu düşünürsek o kadarı normal. Egea'da bu bir sorun mudur bilemem ya da gerçek C sınıfı araçlarda nasıldır bilemiyorum ama çukur ve tümsekten geçerken "Dup dup" sesleri duyuluyor. Rahatsız etmiyor ama o sesler var. Onun dışında süspansiyonlarda sıra dışı bir olay yok. Konforlu kabul edilebilir.
Yalıtım kısmına gelirsek; özellikle motor sesi çok az geliyor. Bu motorun sessiz bir motor olmasından mıdır yoksa yalıtımı mı iyi yapılmıştır bilemem ama 3000 devirde dahi motor sesi çok az. Anca böyle 5000 devirlere çıkacaksınız ki motor sesi gelsin. Gelen motor sesi de pek rahatsız edecek düzeyde değil zaten. Uzun yolda 3000 devirle giderken aracın içinde motor sesi hiç rahatsız etmiyor. Lastik sesi ise yok değil, lastik sesi özellikle asfalta göre duyuluyor ama kafa ütülemiyor. Araçtaki lastikler Continental Ecocontact 6 bu arada. Rüzgar sesi de yine aynı şekilde var ama sadece var. Öyle kafa ütüleyecek, rahatsız edecek bir rüzgar sesi yok. Tabii bu dediklerim hız sınırları dahilindeki koşullar.
Şöyle bir toparlayacak olursam, parası düşünüldüğünde gayet konforlu bir araba denilebilir. Daha konforlu emsali yok mu? Var tabii ama parası da ona göre. Boş donanım Golf'ün Megane'ın 180'den başladığı bir ortamda 125 bin liraya aynı büyüklükte orta donanım bir araba için konforlu demek istiyorum.

Bölüm 3: Donanım
[size=5]Aracımız Urban Plus isimli paket. Boşun bir üstü. Güncel Egea Sedan'da 4 donanım paketi var bunlar sırasıyla:
Easy: En boş paket, donanımın yanı sıra malzeme kalitesi de bir tık aşağıda (Plastik kalitesi değil de mesela gösterge tablosundaki bilgi ekranı v.b) olsa da, Hill Holder ve Bluetooth (Telefon) standart olarak mevcut. Ayrıca ön kolçak da bu donanımda mevcut.
Urban Plus: Yaklaşık 15 bin lira farkla geçilen bu pakette hem yukarıda bahsettiğim malzeme kalitesi iyileşiyor hem de hatırı sayılır donanımlar ekleniyor. Hız sabitleme, Bluetooth (Telefon + Müzik), Sesli komut, Dijital Klima, Park Sensörü, Led Gündüz farı ve sis farı (Ayrıca bu farlar mercekli), 16' alaşım jantlar ve en önemlisi 6 hava yastığı geliyor.
Mirror: Urban Plus'a 4 bin lira fark verip alınabilen bu donanımda en hayati iki unsur geri görüş kamerası ve Apple Carplay / Android Auto desteği. Geri kalanı jant, krom detay v.b. Geri görüş kamerası sonradan ilave edilebilse de Carplay / Android Auto desteği bildiğim kadarıyla olmuyor şu anda. Mirror donanım bulmak zor yalnız.
Lounge Plus: En üst donanım olan Lounge Plus sadece 1.6 Dizel motorla alınabildiği için epey pahalı. Ekledikleri ise yağmur ve far sensörü ve otomatik kararan dikiz aynası. Bir de arka kolçak vardı sanırım. Far ve yağmur sensörü sonradan takılabiliyor.
Şöyle bir detay var, araç B sınıfı seviyesinde ama en üst donanımda B sınıfında dahi olan pek çok şey de bulunmuyor. Yine de dizel otomatik en üst donanımın 190 bin lira seviyesinde seyrettiği düşünüldüğünde, B sınıfı orta donanım doluluğunda oluyor.

Bölüm 4: Kalite
[size=5]Şimdi Egea C sınıfı büyüklüğündeki bir aracın B sınıfı fiyatıyla sunulması olduğu için kalite olarak B sınıfı seviyelerinde seyrediyor. Hatta daha kaliteli B sınıfları da (Fiyatı da Egea'dan yüksek olarak) mevcuttur. Kaliteden kastım ön göğüste, torpidoda kullanılan plastiğin kalitesi değil yalnız. Daha çok aracın geneli ile ilgili bir husustan bahsetmek istiyorum. Araçta genel bir tok olmama durumu var. Mesela tavan döşemesi olarak mukavvanın üzerine kumaş kaplanmış, görüntü olarak bir sorun yok ama güneşliği kapatırken güneşlik tavana çarpınca çok boş bir ses çıkıyor. Benim Volvo'da orada kumaşın altında sünger bir döşeme var ve üstünün dolu olduğu da belli oluyor. Yani o süngerin altı da dolu onu demek istiyorum. Egea'da mukavva ile tavan arasında bir boşluk var. Kalite sorunu olarak dikkatimi çeken bazı unsurları yazayım:
Vites: 284 bindeki Volvo s40'ın vites geçişleri çok daha tok ve tabiri caizse "lokum gibi" hissettiriyor. Egea'da da fena değil geçişler ama bir Volvo tokluğu yok. Bir de 4'ten 5'e geçerken bir yere takılır gibi yapıp öyle geçiyor. Bu hissiyatı pek sevmedim. Ayrıca vitesteyken gaza bas çek yapınca vites topuzu oynuyor. Bu durumu 6. viteste gördüm, pek rahatsız edici ya da sorun oluşturan bir şey değil. Dikkatle vites topuzuna bakıp gaza bas çek yapmazsanız fark bile etmezsiniz ama gördüğüm için yazmak istedim.
Aracın genelinde aslında bir tokluk hissi yok. Kapı sesinden bahsetmiyorum ama mesela ön kapıyı kapatınca arka kapının titremesi hoş bir görüntü değil. Ya da silecekleri son kademede çalıştırınca araç durduğu yerde hafiften sallanıyor sanki. Aslında çok sorun olan şeyler değil ama dediğim gibi gördüğümü yazmak istiyorum.
Ancak bu tür ufak detayları saymazsak aracın genelinde bir sorun yok, işçilik seviyesi fena değil ve kaporta montajı düzgün. Genel olarak aklıma gelenler bunlar. Sizin sormak istediğiniz bir şey varsa çekinmeden sorun lütfen.
|