Şimdi Ara

Fedora'nın Aslında En İyi Linux Dağıtımı Olması Gerçeği

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
11
Cevap
1
Favori
2.172
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
1 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Bu düşüncelerim Fedora ana dağıtımı olan Gnome arayüzü ile ilgilidir, Fedora'nın yada diğerlerinin, diğer arayüzlerindeki durumundan haberim yok bilmiyorum.
    Yazdığım her şey Gnome arayüzü olan dağıtımlar ile ilgilidir, diğer arayüzleri bilmem kullanmadım yorum yapamam..

    Arch Linux:
    # Güncellenmesi gereken paketler bir takımın değilde senin benim gibi insanların elinde olduğu için onların keyfini beklemek zorundasınız, adamın canı isterse güncelliyor istemezse güncellemiyor. (Aur paketlerde durum bu)

    # Deb yada Rpm paketleri olmadığı için kaynaktan derleyip kuracaksınız belki saatlerce bekleyeceksiniz. Yada paketçinin keyfi yerine gelecek o paketi güncelleyecek haftalar sonra durum bu.

    # Kurulumu özellikle zorlaştırmışlar ki kurduktan sonra kendinizi bir şey zannedin diye, kursanız da yine aynı kişisiniz, sonuçta bir anlatım bulup onu uyguluyorsunuz ezbere kendi kendine kurulacak bişey değil.

    # En uç depoları açsanız, 3. parti depoları ekleseniz bile Fedora Raw üstündeki güncelliğini göremiyorsunuz ve en sonunda mortingen şıtrayze ve çöküş..
    ----------------------------------------------------------------------------------------------------------

    Manjaro:
    # Kahve yancısı gibi bişey, Pamac'ı bunlar geliştiriyor sanıyorum, Pamac mükemmel ötesi bir paket yöneticisi, bundan daha iyi bi paket yöneticisi bence yok, yaptıkları en iyi çalışma bu eğer bunlar yapıyorsa.

    # Söyleyecek başka bişey yok sonuçta Arch Linux paraziti bir dağıtım, Arch üstünde ne varsa bunda da o var, Arch kurmayı beceremeyenler için yapılmış. Pamac dışında bi numarası yok.
    -----------------------------------------------------------------------------------------------------------

    Ubuntu:
    # Uzun zamandır kullanıyorum ama bıktım şahsen, anlık uygulama güncellemesi beklemeyin böyle bir olayı yok bunların. 6 ayda bir o güne kadar çıkmış ne varsa en güncel yapıya o zaman sahip olursunuz, onun dışında depo ekle uğraş araştır cart vede curt..

    # Eğer kernel hataları yada başka bir sorununuz yoksa, 6 ayda bir en güncel yapıya ulaşmak çokta kötü değildir.

    # Snap isimli b*ktan bir şey geliştiriyorlar, uygulama marketini hep bunlarla dolduruyorlar, bir uygulamanın normal deb paketi eski sürümken, dandik Snap versiyonu her zaman en son sürümde oluyor. Zorla dayatıyorlar kullanıcılara. Bu snap denilen şey o kadar uyduruk bir şey ki Şey diyorum sadece.
    -------------------------------------------------------------------------------------------------------------

    Fedora:
    + Üstteki olumsuzluklar Fedora üstünde yok, Flatpak geliştiricisi olmalarına rağmen zorla Flatpak uygulama dayatması yok, etkinleştirmediğiniz sürece uygulama marketinde bir tane bile Flatpak görmüyorsunuz. Flatpak var diye Rpm paketlerini es geçmiyorlar onlarda her zaman güncelleniyor.

    + Gnome ile ilgili tüm güncellemeler her zaman elinizin altında, aylarca beklemeniz gerekmiyor, 3. parti depolar ekleyip birilerinin keyfini beklemeniz gerekmiyor. Fedora takımı her zaman en güncel yapıyı sunuyor.

    + Raw sürümü adının hakkını veriyorlar, en küçük bir paket bile güncelleniyor, Kernel şu tarih itibarı ile 5.0.7 sürümünde.

    - Ne yazık ki düzgün bir paket yönetici yok, Pamac yada Synaptic gibi düzgün bir paket yöneticisi henüz yok. Gnome uygulama marketi berbat olmasına rağmen tek kullandıkları şu anda bu. Gnome uygulama marketi ile ufak paketleri bulmanız imkansız, normal bir uygulamayı bile bulamıyor bazen Gnome saçmalığı işte..

    - Güncelleme seçemiyorsunuz, ya hepsini alırsınız yada hiç birini, Gnome uygulama marketi dışında bir paket yönetici olmadığı için buda bir sorun malesef..







  • LTS kernel'a sahip Arch Linux'la yarışabilen ancak daha galip gelemeyen bir dağıtımdır Fedora diye düşünüyorum.
  • Rpm paketleme hoşuna gidiyor ise opensuse denemeni de tavsiye ederim hocam
  • En iyi linux dağıtımı diye bir şey yoktur. Herkes ihtiyacına ve zevklerine göre istediğini kullanır. Ve o kişiye göre en iyi seçim odur.
    Bir de bir süre sonra dağıtım fanatikliği biter, çalışsın ve kullanayım; hepsi aynı durumuna gelirsiniz...


    Aklıma gelmişken bir şaka(der Witz) var linux dünyasıyla alakalı. Zaman zaman mail olarak gelir durur... :) Madem böyle bir başlık var paylaşayım.

    En iyi linux distrosu...

    Yeni başlayanlar için; Ubuntu

    Biraz daha deneyimli olanlar için; Arch

    Geleneksel sevenler için; Debian

    Kurumsal şeyler yapmanız gerekiyorsa; Red Hat

    Kurumsal şeyler yapmanız gerekiyorsa ve para yoksa; CentOS

    Siz bir Alman iseniz ya da KDE seviyorsanız; SuSE

    Siz bir mazoşist iseniz Gentoo :))))




    Benim favorim; alışkanlıklardan dolayı kişisel kullanımda Arch, profesyonel kullanımda CentOS kullanıyorum...
  • 0ldskool kullanıcısına yanıt
    Hocam aslında günlü kullanım için Fedora nerden baksan ilk üç e girer gibi geliypr bana da ama en iyi demek de kime göre dedirtiyor insana 😂



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi loradona -- 21 Şubat 2019; 9:26:57 >
    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • Dağıtım savunmaktan öte öntanımlı gelen masaüstüne göre kararlılığına bakarım ayrıca dizüstü bilgisayarların olmazsa olmaz gibi Optimus'a olan desteği.

    Gnome Shell - Debian ve Fedora
    KDE - Manjaro Opensuse
    XFCE - Manjaro
    Cinnamon - Mint
    Deepin - Deepin
    Pantheon - ElementaryOS
  • dmclskn D kullanıcısına yanıt
    Şuana kadar gördüğüm optimusa destekli distrodan ziyade masaüstü hocam. Mesrla arch gördüğüm en iyi desteklerden birisi (bknz:optimus-manager) lakin gnome (GDM) ekran kartı değişimine izin vermemekte illa reboot yapmam gerekiyor...

    Sddm veya lightdm de bu sorun yok ama gnomenin kilit ekranı dahil gdm bağlı çalışmakta

    Ubuntu her ne kadar offical desteklensede tercihim optimus açısından arch olurdu.

    Fedora da bir o kadar vasat optimus teknolojisi ile bumblebee kullanmak isteyen biraz uğraşsa da kurabiliyor lakin prime methodu baya vasat bir durumda diyebilirim..

    Opensource driver tercih edilecekse fedora üzerine tanımam orası ayrı gerçi gnomenin primus methodu gayet güzel çalışmakta

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: The Riving

    Bu mesaj silindi.
    Aylardır fedora kullanırım hocam. Gayet memnunum. Özellikle systemdboot konusunda bayağı gelişmiş ve kolaylık sağlayan bir dağıtım.

    Onun dışında nvidia kurulumunun kolay olması, H264 QSV tipi kodeklerin kolaylıkla kullanılabilir olması beni çok etkiledi diyebilirim.
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.