Şimdi Ara

Fedora Linux Dünyasına Level Atlatmış

Bu Konudaki Kullanıcılar:
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
30
Cevap
0
Favori
1.540
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
2 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Ubuntu, Linux Mint ve EOS kullanmış birisi olarak şunu rahatlıkla söyleyebilirim ki Fedora Linux dünyasına level atlatmış bir dağıtımdır. USB ile boot ettim, inceledim ve ses kalitesine falan baktım. Ses kalitesi işini diğer dağıtımlara göre biraz daha yükseltmiş (tam değil), USB üzerinden bile stabil çalışıyor ve daha da önemlisi inovatif bir tasarımı var. Benim çok hoşuma gitti. Kullanmayan arkadaşlara denemelerin tavsiye ederim.


    Linux kullanan arkadaşlar kurumsallaşmadan pek hoşlanmazlar ama Fedora kurumsallaşıp güzelleşmiş.




  • Bir bakayım merak ettim. Ubuntu 20 ile devam ediyordum. 22'ye geçtim daha taze. Hiç bir fark göremedim :/

    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • Selamlar


    Fedora 34 ile geçtim ben de Fedora tarafına. Ondan önce yıllardır Debian, Mint, Kubuntu falan takılıyordum. Eh kaç yıllık alışkanlığı bozmak çok kolay olmadı ama Fedora ve topluluğu sağ olsun ne hevesimi kırdı ne de yarı yolda bıraktı. Şimdi dnf,rpm,ostree geziniyoruz, çevremdeki bilgisayar acemilerine bile Fedora veya Silverblue kuruyorum, hepimizin kafası o kadar rahat ki anlatamam:)


    Fedora'nın kurumsallığı ve topluluğu ile Ubuntu'nunki arasında dağlar kadar da fark var. Kimsenin gözü kalmasın tabii bu işler rekabet oldukça güzel 🧿

  • Fedoranın yapıp ubuntunun yapamadığı ne var?

  • Ubuntu kötü demedim ki, Fedora bence daha stabil dedim. Belki benim bilgisayarım için öyledir.

  • Ben de linux dunyasina oracle linuxla rhel ile girdim ana makinede oracle linux var (oracle database icin), yan makineme de ubuntu kurayim dedim. Kurulum dosyasina wireless realtek surucusunu koymamislar laptopta da ethernet portu yok, internete acilamadi cihaz :/ manual olarak indirdim realtek surucusunu usbye, kurmadi . Sistem update istiyodu galiba ya da benim yeteneksizligim bilgisizligim bilmiyorum.


    fedoraya gectim, kurulum dosyasina koymuslar bi sey yapmama gerek kalmadi. Gayet de iyi calisiyo sistem


    linuxteki bu kaynak tuketimi nedir ya biraksam sonsuza kadar calisir galiba makine muthiss

  • ugurcansayan kullanıcısına yanıt

    Hocam bu Fedora'daki gibi birden çok masaüstü oluşturma özelliği her GNOME dağıtımda var mı yoksa Fedora'ya özgü mü? İlk defa bu denli hızlı bir şekilde birden fazla masaüstü oluşturabildim. Bu arada Live CD ile Linux kullanıyorum, ona rağmen çok hızlı.

  • eski_nesil kullanıcısına yanıt

    Gnome 4(40, 41, 42…)'ün varsayılan davranışı o şekilde. Masaüstleri yatay konumlanıyor ve sayısı dinamik belirleniyor. Gnome eklentisi kurarak bunları değiştirmek mümkün. Fedora, birkaç duvar kâğıdı ve logo dışında herhangi bir kişiselleştirme yapmadığı için bu doğal özellik gözünüze çarpmıştır:) Hızlı olmasının sebebi de o, yeni teknoloji ve olabildiğince sade… Güncel Gnome kullanan ve kişiselleştirilmemiş her distroda böyle olması lazım, ama öyle distro bulmak zor ¯\_(ツ)_/¯


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Buradaki konuyu görünce Fedora kurdum ve birkaç aydır sistemimdeki distrolardan biri olarak kullanıyorum. Düz Arch Linux Rolling Release ve düz Debian kullanan biri olarak Fedora tarafında bir üstünlük, kolaylık veya farklılık göremedim. Sistemde dört Linux distrosu ve iki BSD distrosu kurulu açılışta keyfime göre seçiyorum, Fedora kullanmak için kendimi zorlamama rağmen ısınamadım, kendimi daha çok baskı altında hissettim. Community kısmına lafım yok sadece distro kısmında bir fark göremedim belki beni sarmamış olabilir.


    Arch Linux (tabanlısı değil) veya Debian (tabanlısı değil) kullanmak, özelleştirmeleri tamamen kendinize özgü olacak şekilde yapmak, hafif bir sistem kullanmak çok keyifli. Community tarafında da iki distro fazlasıyla yeterli fazlasıyla tatmin ediyor.

  • Dikkatimi çekti, Fedora'da iso'ların hash doğrulamaları diğer dağıtımlara göre bariz daha hızlı oluyor. Denediniz mi ve sebebi ne olabilir?


    @tuxedo @ugurcansayan

    < Bu mesaj bir yönetici tarafından değiştirilmiştir >
  • Yanlış anlaşıldı sanırım. Doğrulama hızından bahsediyordum. Herhangi bir iso kalıbını, Fedora'da doğruladığımda, diğer dağıtımlarda olduğundan daha hızlı yapıyor bu işlemi (sha256sum xxxx.iso). Bunun sebebini sormuştum.

  • Fedora'da daha hızlı doğrulama yaptığına denk gelmedim. Müsait bir zamanda saat tutarak kullandığım bütün dağıtımlarda deneme yapar ve sonucu paylaşırım. Fedora uzmanı değilim ve Fedora kullanmaya bu konuyu gördükten sonra başladım, bu sebeple bir fark varsa bile böyle bir fark olduğunun farkında olmayabilirim. Bu soruyu aktif olarak Fedora kullanan @ugurcansayan yanıtlasa daha doğru olur.

  • Benim de kullandığım ve elimin altında bulunan sadece Fedora var, karşılaştırabileceğim başka bir dağıtım şu an yok yani. Fedora'da genel anlamda hızla ilgili herhangi bir sıkıntı yaşamadım zaten, buna da pek şaşırmadım. Tahminimce paket sürümleriyle de ilgilidir

  • Fedora, Gnome Software'i sisteme çok güzel entegre etmiş. Yazılım yükleme, kaldırma, güncelleme ve işletim sisteminin bir sonraki sürümüne yükseltme işini bu uygulama üzerinden birkaç tıkla yapabiliyorsunuz. İşin güzel yanı KDE'nin Keşfet'i gibi ucube bir yapısı da yok. Bunları yapabilmek için 2023 yılında hala komut satırına mahkum eden dağıtımlar var. Keşke biraz örnek alsalar.
    Kusursuz işletim değil elbette. Linux dünyasında (bence) kalite çıtası o kadar düşük ki Fedora içlerinde parlıyor.

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • GNU/Linux, hiç kimsenin tekelinde değil. Büyük ticari şirketlerden gönüllü bireysel katkılara kadar çorbada herkesin tuzu var. Fedora'nın konumu; GNU/Linux üzerine planlı çalışan bir örgütlerinin olması ve yenilikçilik, güvenlik ve stabilite öncelikli davranmaları ile belirleniyor. Kendi çıkarları için değil GNU/Linux için çalışan başka bir şirket var mı bilmiyorum açıkçası. Hâliyle dağıtım da ona göre şekilleniyor.

    Bugün şöyle bir habere denk geldim, planlar tutarsa birçok yeniliğin hazırlığı var: https://www.phoronix.com/news/Fedora-5-Year-Plan-2023


    https://www.phoronix.com/news/Fedora-5-Year-Plan-2023

  • En iyi desktop Linux dağıtımı, yoktur.


    25 senedir bir araya gelip anlaşamadıkları için. KDE ve GNOME arasındaki kim daha uza işer yarışmasını kapatamadığımız için doğru düzgün standart bir Linux desktop dağıtımı dolayısı ile bir Linux Desktop Deneyimi diye bir şeyde yoktur.


    Sene olmuş 2022 ses kartı ile uğraştırıyorlar adamı. Buna çapsızlık derler.


    Linus Torvalds diye bir adam olduğu için, kernel konusunda bir sıkıntı yaşamadık, yoksa orjinal Unix te olduğu gibi mitoz bölünmeye uğrayıp dağılırdı.


    Velhasılı, Linux desktop libreal düşüncenin disiplinsizliği konusunda ibreti alem vesikasıdır. Uzak durun vaktinizi boşa harcamayın.


    Linux doğumundan beri consol işletim sistemidir, aksini düşünen hayal aleminde yaşar.

  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.