Şimdi Ara

Fanı hangi yöne takmalıyım?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
6
Cevap
0
Favori
646
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Merhaba, kasanın yan kapağında tam ekran kartının hizasında fan yuvası var. Evet normalde yan kapağa takılan fan kasa içine hava üfleyecek şekilde takılır. Fakat kasa içindeki havayı dışarıya üfleyecek şekilde taksam daha mı verimli olur acaba?


    Fan takarsam ekran kartı ile aralarında 1 cm'den daha az mesafe kalacak. Yani takacağım fan ile ekran kartı neredeyse temas halinde olacak o kadar yakın olacaklar. Bu konuda bilgisi olanlar tecrübelerini yazarsa sevinirim.


    (Kartı henüz takmadım pzt ya da salı takıcam. Ekran kartı RTX 2060. Soğutması giriş/orta seviye bir kart)




  • Denemeden bilemezsiniz hocam  

    Ben olsam dışarıya üfleyecek şekilde takardım, ekran kartımın ısısı direkt ramlere etki ediyor, ramler de aşırı ısınınca stabilitesi bozuluyor yaptığım overclocktan dolayı. Belki bir nebze etki ederdi o duruma




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Mr. Decent -- 16 Temmuz 2022; 13:54:17 >
  • Mr. Decent kullanıcısına yanıt

    Evet kasa içinde sıcak bir hava kütlesi oluşuyor. İşlemciyi de, ramleri de etkiliyor. Performansta bir etki görmedim ama ekstra ısınıyolar hiç yoktan. İçerden dışarıya üfleyen 1 fan var o da arka egzoz fan 12cm. Yan tarafa da muhtemelen o şekilde takıcam aklımda da o vardı.


    Zaten ekran kartının soğutucu alüminyum bloğu dikey tarak şeklinde tasarlanmış yani ekran kartı fanı üfledikçe sıcak hava kasanın yanına doğru gidiyor. Ordan da fan alır dışarı atar hızlıca.

  • Athlon 840 Kaveri kullanıcısına yanıt

    Kasanızın modeli nedir ?


    Uzun yıllar Cooler Master Haf-X kullandım, üzerinde gelen fanlar dan biri yan da 20cm'lik takılı fan egsoz konumda idi yani dışarıya üflüyordu.


    Üst ve arka da aynı şekilde idi yani egsoz konumda, bir tek önde ki 23cm'lik fan içeriye üflüyordu ben de o şekilde kullandım ama full tower bir kasa ve her yeri mesh yapıda olduğundan sıcaklık sorunu asla olmadı.


    Yan kapak fanı egsoz olarak kullanarak bir deneyin sistemi, diğer yandan söz ettiğiniz gibi ekran kartına çok yakın üfleyeceği için ekran kartının fanlarının hava akışını da bozabilir.

  • Hocam kasa Asus'un vento modeli. Yani çok iyi bir kasa değil. Üstlerde fan yuvası yok. Önde 1 adet 12cm, arkada 1 adet 12 cm fan var. Sıcaklık sorunu yaşamıyorum şuan msi gaming soğutuculu gtx 1060 var furmark'ta maks 68 derece oluyor. RTX 2060'ın soğutması çok üst düzey değil. Ve 160W TDP, muhtemelen daha çok ısınacak o yüzden fan ile ufak bir takviye düşünüyorum.


    Ekran kartının fanları üfleyince kartın sıcak havası aliminyum bloğun aralıklarından çıkıp doğrudan yan kapağa denk gelecek. Kartın soğutma bloğu o şekilde tasarlanmış (galakuro). Dediğiniz gibi fan içeri üflerse bu sıcak havayı karta tekrar gönderip hava akışını bozabilir.


    Edit : RTX 2060'ı henüz takamıyorum. Kargoda gelen psu var onu bekliyorum. Takınca çok daha iyi analiz etmiş olucam.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Athlon 840 Kaveri -- 16 Temmuz 2022; 23:57:57 >
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.