Şimdi Ara

Ev sahiplerini zengin sanmayın artık yeter

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
5 Misafir (1 Mobil) - 4 Masaüstü1 Mobil
5 sn
22
Cevap
1
Favori
528
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Öncelikle şunu anlayin ev sahibi dediğiniz kişi zengin değildir zengin insan evle ugraşmaz orta üsttür en fazla genelde orta kesimdir.

    Tanidigin başına gelen olayi anlatiyorum.Şehir Bursa. 2 yıl önce 3+1 evini 1250 liradan kiraya verdi o zamanlar değeri oydu.Devlet enflasyonu dusuk gosteriyor herkes maaş zammini %30-%50 arası aldı. Ev sahipleri ise kiralara bu yıl %19.5 zam yapabildi. O tanidiğin evinde şuan o kiracilar 1600 liraya oturuyor. Evin şuan ki kira değeri 2250 lira.

    Başka bir tanidiğinda kiracisi kirayi odemedi 1 yılda çikartti kiraciyi para falanda alamadi.1 yil bedava oturdu evde.

    Bu iki tanidiğimda orta gelirli insanlar yani zengin veya orta üst bile değil. O paralari alamayinca sıkıntıya dusuyorlar.

    Akp nin fakiri koruma politikalari sonucunda ev sahipleri mağdur oluyor zaten alinan kiralarin yüksek bir kismi vergiye gidiyor devlete gidiyor para.

    Kira fiyatlarini bilir kişi bu enflasyonist ortamda 5 yılda 1 değil ev sahibinin isteği olursa her yıl belirlemeli ki ev sahipleri mağdur olmasın.Ev sahibi evinin kirasini 3 ay boyunca ödemeyen bir kişiyi direkt evden çıkartabilmelidir.Aynı zamanda ev sahibi 90 gün süre verip kiracinin taşınma masraflarini karsilamak koşuluyla kiraciyi evden cikartabilmelidir. Adi üstünde ev sahibi böyle bir hakki olmasi lazim.

    Aklı olupta ev sahibi olan akp ye oy vermez. Akli olan evi olmayan akp ye oy verir bu durumda.

    Bu ülkede paranla rezil olmak demektir ev alip kiraya vermek.Zaten şuan o parayla ev alıp kiraya verip kiracisiyla çok yüksek vergilerle uğrasip zarara girmektense evi satıp parayi doviz korumali faize atmak daha mantikli.Hem kiradan daha cok getirisi var doviz artmasa bile hem risksiz hem uğrasmiyorsun. Oturmayacağın evi almanin mantiği yok şuan bu ülkede hatta otursan bile gerek yok kiraya çık ev parasini doviz korumali hesaba at gelen faiz ile kirayi öde üstunede sana para kalsin daha mantikli. Şuan kimseye sonradan değerlenecek yerler disinda ev almasini tavsiye etmem(enflasyon yuzunden değerlenme değil gerçekten orada ki fiyatlar dolar-euro ya görede artacak)




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi gold5555 -- 24 Ocak 2022; 18:49:16 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >







  • 2020 yılında, pandeminin ilk ayları inşaatçılar Ankara'ya gidip ağladılar, ev satamıyoruz, binalar elimizde kaldı diye, aynı yılın haziranında da devletimiz yine aptalca bir kararla kredi faizlerini 0,2 puan düşürdü ve tüm evlere anında %50, 3-5 ayda da %150 zam geldi, 300 binlik evler 750-800 bandına çıktı, krediyle birlikte 300 binlik evi 1 milyonun üstünde fiyata almak için aptalca saldırdı millet tabii 300 binlik evdeki kiracı 1000 lira kira verirken evi alanın saçma fiyata alması ile o kira evin kredi taksitlerinin çeyreği bile olmayınca bu sefer de kiraya fahiş zam yapmak istedi, eskiden bir kira çarpanı vardı, bu oran da ortalama 20-24 yıldı şimdi 40-50 yıla çıktı çünkü kimse "lan bu ev dün 300 bindi, uyanıklık yapıp 500 bine çıkartıyorsun, o zaman da ben almıyorum" demedi, sabaha ev almazsa ölecek hastalığına yakalandığı için koşa koşa saçma fiyattan evi aldı ve iş kısır döngüye girdi.... geçen bir ilan vardı, varoş bir semtte 2+1 gecekondudan hallice daireyi 900 bin liraya satmaya çalışıyor, tam 1250 lira kira getirisi varmış... Kira çarpanı tam 60 yıl olmuş, o parayı dövize, altına yatır çok daha fazla kar edersin ama iş bilmez adam gidip istenilen paranın yarısı bile etmeyecek yere o parayı veriyor sonra da kirası 3500 olsun diyor ve ağlıyor...





  • Neden böyle saçma bir açıklama yapma gereği duydun bilmiyorum.Adamın parası vardır akıllı değildir gider prasını eve yatırır.Ev sahipleri zengin olsa ne fakir olsa ne kan emici olmaları en büyük problem.Evlerini Suriyelilere ve öğrencilere yüksek fiyattan verebilmek için türlü taklalar atan sanki onlar değil.Ayrıca İstanbulda 1+1Rezidans dairelerin sahibi hep Arap.Ya Türklere ev vermiyolar ya da kiraları yıllık alıyolar.

  • Evimi aldığım ilk sene muhtemelen hayatımın en fakir senesiydi.

  • Evi bir yatırım olarak görmekten vazgeçmek lazım. Sen senet alırsan kağıt alırsan bunlarla istediğini yapabilirsin. Ama içerisinde kiracı olan bir eve istediğini yapamazsın. İnsan Hakları Mahkemesi, Dünya bilmem ne örgütleri hepsinde ülkenin imzası var, konaklama ve barınma da temel insani haktır. Ev sahibi ister zengin olsun ister fakir olsun bu kiracının konaklama hakkını elinden almaz

  • Aberrant Warden kullanıcısına yanıt

    Sorun zaten kiracinin kira odemeden konaklamasi devletin uzun süre boyunca bu duruma mudahale etmemesi yada enflasyon dusuk gosterildiği için düşük ücretlerle oturması.Devlet benden vergi almayi biliyorsa zamaninda aksiyon alsin fakiri koruyacak diye beni mağdur etmesin.Ben ev sahibiysem istediğimi yaparim istersem tasinma masraflarini karsilayip evden cikaririm istersem zam yaparim bu benim komunist dusunceler ile calinmiş bir hakkım.Barınma hakki temel haksa devlet ev yapsın bedavaya herkese versin o zaman. Bir kişinin evi yok diye başkasinin evinde bedava veya enflasyonist ortam yuzunden dusuk ucretle oturma hakki diye bir şey yok.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi gold5555 -- 25 Ocak 2022; 14:12:36 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • gold5555 G kullanıcısına yanıt

    Hocam biraz fazla gaddar düşünmüyor musunuz? :) Ama yine de kira, aidat ödemeden, merkezi sistemin faturasını da kitleyen kiracılara lanet olsun. Bu arada vergi olayı da çok enteresan. İnternetten formu doldurdum. Bir sürü şeyi vergiden düşüyor. Ben zaten kredi ile aldım. Bayağı bir şey düşünce hesap eksi çıkıyor zaten. Bu durumda da gelecek yılki vergiye eksi olarak ekleniyor. Ama enteresan olan durum da şu; hesap eksi olmasına rağmen bir şekilde 100₺ işlem ücreti gibi bir şey kitliyor yine sistem.   Gel de sövme şimdi.

  • trkgncr kullanıcısına yanıt

    Hayır maddi olarak dusunuyorum sadece kapitalizm bunu gerektirir çünkü, ben hayır kurumumuyum? Malı pasif gelir elde etmek için alıyorum zarar ediceksem neden alayim? eğer benimse her hakka sahip olmaliyim bu şeye benziyor

    Devlet isteği kadar zam veya istediği herhangi bir şeyi yapabiliyor mu? evet devlet ülkenin sahibi kimse bir sey diyemez.Devlet patrondur.

    Ev sahibi patrondur istediği kadar zam yapabiliyor mu? Hayir herkes maaşa %30-50 zam alirken reel enflasyon %100 iken %19.5 zam koyabiliyor

    Kiraci ev sahibine para ödemeden oturabiliyor mu? 1 yıl boyunca evet

    Ee benim hakkım nerde? Devletin ev sahiplerine karşı bu kadar adaletsiz bir politika uygulamasınin sebebi oyların fakir kesimden gelmesidir yani kiracilardan.Akli olan ev sahibi akpye oy vermez zaten.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi gold5555 -- 25 Ocak 2022; 14:34:9 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • gold5555 G kullanıcısına yanıt

    O katekulli olaylarına hak veriyorum tabi. Sırf devlet enflasyonu düşük gösteriyor diye makul değerde zam yapamıyoruz. Hatta enflasyon bile değil tüfeye göre diye bir bakayım dedim bakmaz olaydım. Zaten siz de yazmışsınız. Ben bir de pandemi döneminde sıkıntı olmasın diye kira artırmama talebini kabul etmiştim kiracının. Şimdi piyasa da uçtu zaten %19.6 zam yapsam ne yapmasam ne :)


    Açıkçası benim olması gerektiğini düşündüğüm durum da yine bir maks. artış limiti olması gerekiği ama bunun da reel olarak düzgünce hile hurda olmadan hesaplanması gerekiyor. Sözleşmeler de yıllık olarak kesin ve her iki taraf için de bağlayıcı olmalı. Yani ben sözleşme sonunda kiracıya diyebilmeliyim ki tamam artık sana kiralamayacağım, çık evden. Bildiğim kadarıyla bunu da yapamıyoruz, anca kendimiz oturacaksak sözleşmeyi uzatmadan sonlandırabiliyoruz. 3 ay kira ödemeyen kiracının da otomatik olarak kolluk kuvvetleri eşliğinde evden çıkartılabiliyor olması lazım aslında. Yoksa bu apaçık malı gasp etmek oluyor.





  • riaz kullanıcısına yanıt

    Suriyeliye ev mi kiralanir? Suriyeliye evini kiralayan kisinin evi barakadir muhtemelen. Düzgün bir evi düzgün birilerine kiraya verirsin zaten.


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • trkgncr kullanıcısına yanıt

    Bu kirayi gerçek değer kadar arttirma işini eğer kiraci evden cikmazsa 5 yılda 1 bilirkişi yapiyor.Mesela kiraci bugun 2500 liraya eve girdi 5 yil sonra enflasyonist ortam yuzunden kirasi 3200 oldu ancak piyasada evin degeri 4500 lira mesela bilirkisi cağirip kirayi bilirkisinin belirlediği seviyeye yukseltiyorsunuz. Piyasa değerine yükseliyor kira ücreti piyasada 4500 ise en az 4300e cikartir 3200den. Bu olayin normalde her yıl olması gerekiyor.Yeni ücreti beğenmeyende oturmasın evde köyüne dönsün. Bu tarz olaylar yuzunden ev alip kiraya vermek saçma şuan zarar edersin ilerde evin değer dolar euro bazinda artmazsa.En mantiklisi parayi doviz korumali faize atmak kiradan çok getirisi var riski yok kiraci sorunlariyla ev sorunlariyla vergiyle uğrasmiyorsun dolar artsada zararin olmuyor.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi gold5555 -- 25 Ocak 2022; 15:1:25 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • gold5555 G kullanıcısına yanıt

    Bence de her yıl tanınması gerekiyor bu hakkın. İsteyen ev sahibi yapsın, isteyen yapmasın. Ben yine kiracıyı zorlamak istemiyorum. Sitedeki diğer evlere göre kira düşük kalacak ama olurda ben zora düşersem evimin kira bedelinin hakkını da isteyebiliyor olmam lazım.

  • trkgncr kullanıcısına yanıt

    Devlet her zaman kiracıyı koruyor ev sahibine hiçbir hak tanımıyor oylar o kesimden geldiği için iktidar değiştiği zaman bu konunun çözülüp orta yolda buluşulacağını düşünüyorum şuan kiracıların hakkı olabilecek en maksimum seviyede buna rağmen ağlayan kiracılar var bir sonraki istekleri site aidatını ev sahibi ödesin ama kira ücreti aynı kalsın :) neden? avrupada öyleymiş avrupada kira fiyatlarının pahalı olmasının sebebi bu zaten, ev sahibi aidatı öder ama evin kira fiyatıda ona göre artar, eskiden (2000li yılların başları) ev sahibi istediği kadar zam koyardı, istediği zaman da evden çıkartırdı hemde taşınma masraflarını ödemeden "Almanya'dan oğlum gelecek 3 ay içinde evi boşaltın lütfen" cümlesi buradan geliyor.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi gold5555 -- 25 Ocak 2022; 15:21:25 >
  • Hem ev sahibi hem de kiracıyım. Dolayısıyla katıldığım noktalar da var, katılmadığım da.


    Ama sonuç olarak bakarsak tamamen kiracı lehine bir kanun olmamalı. İki tarafında haklarını eşit düzeyde koruyabilecek şekilde yeniden düzenlenmeli.


    Yalnız kira artış oranının maksimum TEFE/TÜFE oranına göre yapılması bence korunmalı. Yoksa bu işin içinden kimse çıkamaz. Ben de farkındayım gerçek enflasyon oranı ile farkı olduğunun ama herkes de enflasyon oranında zam alamıyor maalesef.


    Tabi ev sahibinin öyle kafasına göre evden çıkarma gibi bir durumu da olmamalı. Şöyle olabilir, örnek veriyorum misal 3 yıl geçtikten sonra ev sahibi önceden haber vermek kaydıyla kiracının 3 ay içinde evi boşaltmasını talep edebilir. Bunun için de illa mazeret bildirmesine de gerek olmamalı. Diyelim ki 3 yıl sonunda mevcut kira ile çevredeki kiralar arasında ciddi bir fark olduğundan dolayı bile evin tahliye edilmesini isteyebilmeli.


    Bunlar dışında belli bir süre kira ödenmemesi halinde (örneğin 6 ay ya da 1 sene), kiracının eve ya da komşulara ciddi zarar verdiği durumlarda da gerekirse kolluk kuvvetleri de kullanılarak evin tahliyesi sağlanmalı.


    Sonuçta barınma hakkı elbette ki kutsal bir hak. Ancak diğeri de adı üzerinde ev sahibi. İki tarafı da düşünmek lazım.





  • kirada evlerimiz var o %19 falan dinlemedik hiç hele bu piyasada mümkün değil yapıştırdık %50 zammı yapacak bir şey yok kimseyi zorla oturtturmuyoruz

  • Konu ev sahiplerinin zengin sayılmaması gerektiği ama yorumlar başlıktan sapmış madem ben de kervana katılayım;
    Bi akrabam sorunlu kiracıdan bıkıp evi sattı, sonra da içinde kiracı olan büyük bir dükkan aldı. Şimdi diyor keşkem daha önce dükkan alsaymışım.
    Ev sahibi de, kiracı da kendince haklı..

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • dekonline kullanıcısına yanıt

    Herkes %30-50 arasi zam aldi maaşlar yüksek 5bin maaş alanlar şuan 6.5 almaya basladi ev kirasi zaten Bursa'da 3+1 evin kira fiyati ortalama 2500. Buna devletin belirledigi enflasyonu yani %36 zam yapsan bile çok buyuk bir miktar artis olmuyor kiracinin aldiği maaşa göre.İstanbulda atiyorum kira 5bin %36 zam fazla gelir evet ama fiyat dusuk olunca %36 fazla bir oran değil.


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • patatessiz patso kullanıcısına yanıt

    Şikayet etmedimi kiracilar çünkü resmi olarak %19.5dan fazla zam yapamazsiniz ödemezseler kirayi evdende cikartamazsiniz ve siz suçlu olursunuz.


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • november27 N kullanıcısına yanıt

    Neden hocam dükkan olunca daireden farklimi oluyor kurallari?


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • gold5555 G kullanıcısına yanıt

    Hocam dükkanın yeri güzel, içindeki esnaf da senelerdir orda iş iyi yapıyorki, kiraya itiraz etmiyormuş, ödemeler düzenli ve sıkıntısız oluyor.

    Tabi böyle sağlam esnaf bulmak da şans


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.