Şimdi Ara

Ev sahibini suistimal eden Kiracı sorunu. HELP!!

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
19
Cevap
0
Favori
1.134
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Merhabalar dostlar; 6 Aralık 2021 tarihinde şahsıma ait annem ve bendenizin geçimini sağladığı hemen karşı dairemizi sağ olsun 85 yaşındaki annemin duygusallığı devreye girince 1600tl karşılığında (bulunduğu konum itibariyle denklerine göre oldukça uygun) baba ve kızına kiraya verdik. Dairenin badana boya ve bilimum bakımının yapılacağı teminatını kendilerinden de alarak depozito talep etmedik.


    25 Şubat 2022 tarihi itibariyle annem vefat etti. Bu noktadan sonra insan yalnızlığıyla baş başayken bazı gerçekleri daha net görerek idrak etme şansına sahip olabiliyor bunu fark ettim. Yıllardır kronik böbrek yetmezliği ile boğuşan biri olarak son dönemlerde ekonomik sebeplerden ötürü GSS borcumu çalışamadığımdan ve hayatta olduğu dönemde annemin yaşı itibariyle bakımıyla ilgilenmek zorunda olduğumdan ödeyemedim. Dolayısıyla tedavi sürecim aksadığı için yaşam standardım ciddi manada düşmeye başladı (etrafa borçlanmalar v.s.).


    Art niyet göz etmeksizin kiracı açısından bakıldığında nezih bir semtte 1600tl oturabiliyor olmak bir avantaj, fakat ilerleyen safhada bu durumun içerisine art niyetin de dahil edilmesi pek de hoş karşılanacak bir durum değil hak verirsiniz ki. Nihayetinde insan bu safhaya gelmeden ufak ufak kendisine kesinlikle yapılmaması konusunda sinyallerinin verildiği bir durumla burnunun dikine gidercesine karşı karşıya kalınca sinirleniyor.


    Nihayetinde ben evi satacağımı kiracıma sözlü olarak belirttim. Fakat annemin vefatından sonra kiracımın suistimale yatkın olduğunu şuradan anladım. Ne zaman ona oturmaya gitsem ve daire ile alakalı bir konu konuşacak olsak kendi istediğini empoze etmeye çalışıyordu. Örneğin tüfeye göre kira artışı mı düşünüyoruz. Diyordu k; ''Tüfeye göre değil, ben ne kadar zam alırsam ona göre'' Yani kendi alanında bire bir diyalog esnasında kendi istediğini yaptırmaya tercih ettiği reaksiyonu almaya meyilli bir yapısı olduğunu keşfettim. Fakat tam havaya girdiğinde ''yok ama kanunen öyle bir şey yok'' dediğimde siniveriyordu. Çoğunlukla ben ortak paydada buluşabileceğimizi zannedeyim (''sağlık önemli, haklısın'' deyip yine de bildiğinden vazgeçmeyip burnunun dikine gitmesi) yada sırtımı sıvazlamayı tercih ettiğinde (iyi polis/kötü polis) sözüm ona bana hak veriyormuşcasına tavırlar da sergiliyordu. Elbette hepsi onun dairesinde ve ben daireyi terk edene kadar. Hani şey tipler vardır ya; Evladına rol modelmiş gibi davranır ama bağımsızlığını ilan ettiğinde işine geldiği gibi davranmaktan asla kaçınmaz.


    Kendisine sağlık problemlerimden ötürü ve yaşam kalitemin ciddi manada düştüğünü de belirterek daireyi satacağımı belirttiğimde aldığım karşılık şu oldu. '' haklısın. sağlıktan önemli hiçbir şey yok. Ben seni sıkıntıya sokmak istemem. Burada uzun soluklu düşünüyordum (yarın ne olacağımız belli değil). Kendi kiracımla 3 yıllık sözleşme yaptım. Sen şimdi daireyi satacaksın ya, ondan alacağın paranın üzerine 3-5 ekle bana ver. Senden çıkacağına ondan çıksın''


    Bu noktadan sonra nevrim tamamen döndü. Kendisini ben tanımlayacak bir sürü kifayetsiz terim bulabilirim de, en anlaşılırı bu konuyu anlattığımda etrafımdakilerin onu özetleyişiydi. 'nereden buldun bu *uştu?''


    Bu cevabından sonra ben kendisine bu tarz bir beklentiye girmemesini, kanunen de kişisel olarak da mümkün olmadığını, kendisinin bunu şuan konuşarak aslında doğmamış çocuğa don biçmeye kalktığını ve meselenin ev satıldıktan sonra yeni ev sahibiyle konuşulması gerektiğini söyledim. Daireyi terk ederken beni ikna edemediğinden gerçek yüzünü gösterdi ve dedi ki; ''içeride öyle demiyordun ama'' Sanki içeride isteğini onaylamışım gibi.


    Bu hengameden evvel bana anlattığı hikaye ise şuydu; Sözüm ona bütün emlakçılar hazırcı ve üçkağıtçıymış. Benden evvel hemen alttaki daireyi kiralamış emlakçıdan, fakat ev sahibini gözü tutmamışmış. Bu anlattığı hikayenin de aslı şu; ''ALTTAKİ EV SAHİBİ VE KARŞIMA ÇIKAN DÜZEN SENİN Kİ GİBİ DEĞİLDİ. SEN BENİM İÇİN DAHA KULLANIŞLI VE SUİSTİMALE AÇIKTIN. ANNENİN VEFATIYLA DA EKMEĞİME YAĞ SÜRÜLMÜŞ OLDU.''


    Meseleye hakim olduğunuzu düşünerek son kertede olanları anlatıp, sizlerin desteğini ve fikirlerini rica edeceğim.


    Geçtiğimiz Kasım ayında kira arttırımı konusunu açtım telefonda, %25 sınırının iki taraf içinde hakkaniyetli olmadığından (ki bunda ikimizde hemfikirdik) ve zaten kişisel problemlerimiz olmadığından (aslında çoktan kişiselleşmiş mesele) genelde diğer insanların %50-60 seviyelerinde ortak paydada buluşabildiklerini ve 2500tl'de karar kılabileceğimizi belirttim. Kendisinin verdiği cevap şu oldu. ''zaten %25 sınırı var. %50 çok olmamış mı? Kızımla yaşadığım halde geçen ay bana 7000tl kredi kartı borcu geldi'' dedi. Aslında telefondaki bu diyalogda bile kendi istediği reaksiyonu almaya çalıştığı aşikardı. O topa girmedim elbette, fakat o noktadan sonra onunla yürümeyeceğini netleştirmiş oldum. Gittim. 1600tl kiramı aldım. O esnada her zaman ki taktiğini kullanıp beni kendi alanına davet etti. Malum ikna edebilmek nabız yoklamak adına, ben hiç tenezzül etmedim ve ağzından baklayı çıkarıverdi. ''bi değişik çok soğuk davranıyorsun. eskisi gibi değilsin'' :)))) Malum genelde tipik reaksiyondur. İnsanlar sizi kullanamadıklarında değiştiğinizi yada soğuduğunuzu ima ederler.


    Ben de kendisine sözleşme yenilemeyeceğime dair ihtarname çektiğimi ve kendisiyle yürütemeyeceğimizi yüzüne söyledim. O günden beri tabir-i caize çok da haklıymışcasına ne zaman birisine evi göstermeye kalksam somağını şişirip benimle pek diyaloğa girmemeyi tercih ederek getirdiğim misafirlere de çıkarken ''biz kemalle konuştuk zaten, olur da evi alırsanız 3-5 ateşlersiniz'' imasında bulunmaya yelteniyor garip bir şekilde.


    Nihayetinde evi satın almak üzere 2 aday var. Önümüzdeki hafta nihayete erdireceğiz. Merak ettiğim şu; Bu kadar stres yapmama değer mi, geldiğimiz nokta itibariyle ben neler yapmalıyım, evi yeni satın alan neler yapmalı ve en önemlisi biz bu adama çıkarken para vermek zorunda mıyız? İşlerin bambaşka bir boyuta gitmemesi adına neler yapabiliriz?


    Şimdiden hassasiyetinize ve ayıracağınız zaman çok teşekkürler. Hakkınızı helal edin.








  • Hocam öncelikle sabırlar diliyorum. Annenizin mekani cennet olsun inşallah. Başınız saolsun. Sizlerede Allahtan acil şifalar diliyorum.

    Türkiyede ev sahibi olmak harika, 2. ev sahibi olmak ise harika ötesi bir durumdur. Fakat 2. evi geçim sağlamak maksatlı tanımadık birine kiraya vermek cok büyük risktir.

    1. Noterden ihtar çekmeniz, evi boşalt demeniz hic bir işe yaramaz. Noterden ihtar ile tahliye yıl içerisinde 2 kira ödenmediği durumda çalışır. Tahliye davası açmalısınız. Fakat burada hakimi iknanız zor. Çıkartmak için bir sebep sunmalısınız, bölgede evinizin olmaması gerek veya alt/üst soy vb yakınlık dereceli ihtiyaç sahibi akrabanızı oturtma niyetinizi belirtmelisiniz. Bu gibi davalarında 6-7 ay surecegini unutmayın

    2 Evi satacaksanız kiracının mağdur edilmemesi esas alınır. Whatsap yazışması gibi kanıtlanabilir teklif ile evi satacaksanız önce kiracıya sormanız gerekmektedir. Bu tekliften belirli bir süre sonra alım gercekleştirmesse o zaman satısa koymanız faydanıza olacaktır. Sözleşme noterden ihtar çeksenizde 6 Aralık 2022 de tekrar yenilenecektir. Evi bu tarihten önce satarsanız sattığınız şahsın lehinine olur, satamassanız evi alan şahıs kiracıyı 6 Aralık 2023 kadar çık deme hakkı olmaz yine. Anca mahkemeye verebilir. Kiracı evi görmek isteyen alıcıya evi göstermeme problemi yaşatabilir. Burada da eliniz kolunuz bağlı kalacak maalesef.

    3. Bir kiracı olarak anlamsız bulduğum %25 zam sınırına maalesef yapacak hiç bir şeyiniz yok. Fiyat tespit davası 5.yıl kiracılarına açılabiliyor.


    Sonuç olarak evi satmaktan başka kiracı derdinden kurtulmanız zor gözüküyor. Tabi 1.madde de belirttiğim akraba durumu var ise anca o zaman. Kolaylıklar dilerim



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Anubisin_Ruhu -- 2 Aralık 2022; 2:37:54 >




  • Anubisin_Ruhu kullanıcısına yanıt

    Evi satacak kişi niye kiracısına evin satışını sorsun hocam oldu olacak pazarlığı da kiracı yapsın :D


    Burada evi satan açısından yapacak bir şey yok. Evi alacak kişi evin içinde kiracı olduğunu bilerek alacak. Çıkarmak isterse aldığı tarihten bir ay içinde yazılı ihtarda bulunup 6 ay sonra açacağı dava ile kiracıyı tahliye etmeye çalışacak. Evi satanın kafası rahat kiracıyı düşünmesine gerek yok. Evi satan açısından tek sıkıntı evi alacak olanları içinde kiracı olmasından dolayı almaya pek yanaşmaması olabilir.


    Öte yandan kiracı satış halinde, evin gezip görülmesine izin vermekle yükümlüdür.


    Satış halinde kiracıya üç beş bir şey verilmesi diye bir durum yok. Sizin kiracı biraz uyanık takılıyor anlaşılan.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi K.chaLi -- 2 Aralık 2022; 9:43:21 >
  • K.chaLi kullanıcısına yanıt

    Çok teşekkürler. Kendimi ifade etmeye çalıştığım fakat biraz uzun tuttuğum yazının ana fikri niyet ve kendini ifade etme şekline değinebilmekti aslında. Ev sahibi kiracı arasındaki hukuki sürecin nasıl işleyeceğinin farkındayım. Meselemiz suistimale meyilli olması karşı tarafın. Mesele derdini anlatmak veya kendini ifade etmek ise yine sorun yok adabını biliyorsak, fakat karşı tarafın toleransını kötüye kullanmak yada hakkı suistimal etmekse amaç durum bambaşkadır.

  • Anubisin_Ruhu kullanıcısına yanıt

    Çok teşekkürler. Kendimi ifade etmeye çalıştığım fakat biraz uzun tuttuğum yazının ana fikri niyet ve kendini ifade etme şekline değinebilmekti aslında. Ev sahibi kiracı arasındaki hukuki sürecin nasıl işleyeceğinin farkındayım. Meselemiz suistimale meyilli olması karşı tarafın. Mesele derdini anlatmak veya kendini ifade etmek ise yine sorun yok adabını biliyorsak, fakat karşı tarafın toleransını kötüye kullanmak yada hakkı suistimal etmekse amaç durum bambaşkadır.


    Ayrıca; Satın alınıldıktan sonra 1 ay içerisinde (kişi kendisi oturacaksa) tahliye emri yollayarak 6 ay içinde kiracıyı tahliye edebilir.


    ''kira sözleşmesi bulunsa dahi bu kira sözleşmesi tapuya şerh olarak kayıt edilmediyse bu durumda evi satın alan kişinin kiracıyı evden tahliye etme hakkı bulunmaktadır.''

  • Başınız sağolsun,anneniz için üzüldüm.bence artık kiracıyla muhatap olmanıza gerek yok artık,siz satışınıza odaklanın.alacak olan zaten içinde kiracı olduğunu ve yasal haklarını biliyordur.
  • BoDuR B kullanıcısına yanıt

    Hocam şimdi satın alan malik bir ay içerisinde evi kendisi, eşi, oğlu vb. yakını için gereksinim duyması halini bir ay içinde bildirecek. Yani yalnızca kendisinin oturması gerekmez. Ayrıca bir kişinin evi satın alması ona direk tahliye hakkı tanımaz. O yüzden bir aylık sürede gönderilecek olan tahliye emri değil; evin kimin ihtiyacı için gerektiği hususunu yazılı olarak bildirmekten ibarettir. Yazılı olması şarttır. 6 ay sonra ise ancak dava açarak sözleşme sonlandırılabilir. Yani bu bir ay içinde bildirdin ama sonraki 6 ayda kiracı hala çıkmadı ise doğrudan tahliye değil; dava açarak kira sözleşmesinin sonlandırılması talep edilir. Davada daha önce ileri sürülen ihtiyacın ispatı gerekir çünkü. Şerh vs. olaylarına ise takılmayın. Yeni malik kira sözleşmesinin doğrudan tarafı olur. Tarafı olduğu için de yasadan doğan tüm hakları eksiksiz kullanır.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi K.chaLi -- 2 Aralık 2022; 16:28:22 >
  • K.chaLi kullanıcısına yanıt

    PM yolladım size, bakabilir misiniz rica etsem?

  • K.chaLi kullanıcısına yanıt

    Bahsettiğim husus yazılı bir kural değildir. Elini güçlendirmek için kozdur. Örneğin benim ev sahibim bana haber vermeden evi satar, yeni ev sahibide benim çıkmam için mahkemeye verirse, hakime "bu satışta art niyet vardır, bende alabilirdim evi ama bana haber vermedi mağdurum" dersem çarşı karışır iş uzar. Mahkeme kiracıyı mağdur etmeme prensibine bakabilir bu örneklerle sabittir. Size saçma geliyor olabilir, o sizin bileceğiniz iş kim nasıl istiyorsa öyle yapabilir.

  • BoDuR B kullanıcısına yanıt

    Kiracınız ile yaşadığınız problemi hakim bilmez. 1600 TL ye kiraya vermişsiniz, 1 sene sonrada devletin ön gördüğü max zam oranını yapan kiracı hukuken suistimal veya art niyet hareketinde bulunmuyor gözükür.


    Aslında konuyu çokta uzatmaya gerek yok, evi satacağınız kişiye kiracının tüm negatif hareketlerini anlatmanız gerekir. Evi alacak kişinin mahkeme ile ugrasabilecegini, bununda 6 ay veya daha fazla surebilecegini bilmesi gerek. Sonucunda adam oturmak için ev alıyor mahkeme ile ugrasmak icin değil. Kolaylıklar diliyorum iyi gunler

  • Kiracıya niye para veresiniz, satın gitsin, alan düşünsün nasıl çıkacağını.
  • Anubisin_Ruhu kullanıcısına yanıt

    Yazılı bir kural değilse hakim niye bunu değerlendirsin? Hakim ancak kanuna göre karar verir. Ev sahibinin evini satarken kiracıya haber dahi vermesine gerek yoktur. Mülkiyet hakkının kısıtlanmasını gerektiren sebepler kanunda çok çok sınırlıdır. Kiracılar için özel bir sınırlama tanınmamıştır.


    O yüzden "Ben alabilirdim bu evi" tarzı bir hak ancak Ön Alım hakkının olduğu durumlarda doğar. Ön alım hakkı da ancak kanundan veya sözleşmeden doğar.


    Kanundan doğan en tipik ön alım hakkı paylı mülkiyette paydaşın payını paydaşlar dışında birisine satması halinde olur. Bunun kiracı ile bir alakası yoktur. Medeni kanundaki bu ön alım hakkı dışında medeni kanunda başkaca bir ön alım hakkı kimseye tanınmamıştır. TMK'da bunun başka istisnası ve örneği de yoktur. Diğer kanunlar saklıdır.


    Sözleşmeden doğması ise mülkiyet sahibinin kendi rızası ile bu hakkı bir başkasına yazılı sözleşme ile tanıması halinde olur. Makul bir sebep olmadıkça kimse kimseye ön alım tanımaz.


    O yüzden bana saçma gelmesi önemli değil, kanunun ne dediği önemlidir. Mesela % 25'lik azami kira artış oranına dair kanun herkese saçma geliyor ama saçma diye mahkemede uygulanmayacağı anlamına gelmez. O yüzden hocam kim nasıl istiyorsa öyle yapar diye bir durum yok. Kiracının sırf kiracı olması sıfatıyla mülkiyet hakkını sınırlayan bir hak elde etmesi mümkün değildir.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi K.chaLi -- 5 Aralık 2022; 9:31:45 >




  • evi satarken evde kiracı olduğunu söylersiniz. sizinle yaptığı kontrat dolmadıysa en fazla 6 ay daha devam edebilir. tabi ev sahibi çıkarmak isterse ihtar çekmesi gerekir. yine çıkmazsa tahliye davası açacak tabi kendisi oturma kaydıyla. yok eğer kendisi oturmayacaksa sizinle yapılan sözleşmenin bitiminde yeni kontrat imzalamayacağını bildirmesi yeterli. tüm bu süreçler de sizin sorununuz değil zaten.

  • Anksiyete sorunun var doktora görün en ufak şeyleri aşırı büyütüyorsun

  • bence evi tahliye etmelisin nasıl olsa vatanımızda çok fazla boşta kiralık ev var ve fiyatları 1000 2000(havuzlu) arasında değişiyor. gider istediğin evi kiralarsın. ev sahibinin evi boş kalsında görsün dünya kaç bucak.

  • BoDuR B kullanıcısına yanıt

    Sonuç ne oldu hocam. Bi yazsaydın merak ettik

  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.