Şimdi Ara

Eski Manuel SLR'ciya Sipsak Dijital Makine Tavsiyesi

Bu Konudaki Kullanıcılar:
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
19
Cevap
0
Favori
1.823
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Herkese Merhaba,

    Birkac yil oncesine kadar manuel SLR kullanicisiydim. Epeyce bir sure Nikon profesyonel makinelerle agirlikli olarak manuel Nikkor prime lensler kullandim (yurtdisinda). Son sattigim ana makinem F4'tu (hem MB-20 hem de MB-21 ile...MB-21 F4'u F4s yapar). Lens olarak genellikle 24/2.8; 50/1.4; 105/2.5 kullandim; zoom olarak ara sira 35-70/2.8, 28-105/3.5-4.5 kullandigim da oldu. Elimde hala eski bir Nikon FE (1978--son baktigimda hala tikir tikir calisiyordu) ile 50/1.8 + 105/2.5 (iyi bir portre lensidir) var, ama birkac yildir bunlari da kullanmiyorum. Zamaninda kendi siyah-beyaz karanlik odam da vardi; seyrek de olsa kendim basiyordum.

    Fotografa yillardir zaman ayiramadim. Bir ara basit bir Canon aldim, ama pek alisamadim. Birkac kere kullanip bir arkadasima verdim gitti. Simdi yeniden en azindan aile-arkadas toplantilarini filan ara ara fotograflayabileyim istiyorum. Basit bir dijital makine almak niyetindeyim. Kendimce belirledigim olcutlerim soyle:

    1. JPEG cekecegim; RAW ile Photoshop ile ekran kalibrasyonu ile ugrasamam. Hayatim bilgisayarin onunde geciyor zaten. Bir de o cikmasin.
    2. Cozunurluk, zoom filan cok onemli degil. Ben fotografi birakirken dijitaller yeni yeni cikiyordu; Nikon D1x, D100 kullananlardan guzel output geliyordu. O duzeyde bir sey yeter. Zaten manuel'den geliyorum. Kus filan cekmiyorsan en guzel zoom eskiden "ayak zoom"u dedigimiz yontem.
    3. Cok fonksiyonlu bir sey olmasi da onemli degil. Su modu bu modu ugrasamam.
    4. Bana maksimum kontrol vermesi lazim. Aperture'u, shutter'i kendim kolayca ayarlayabileyim (bunlarin Turkcesini bilmiyorum, ozur). Bana "cekemezsin bu fotografi" demesin.
    5. Flasi adam gibi ayarlanabilir olsun. Flas kontrolu onemli.
    5. Netlik ve renk kalitesi cok cok onemli.
    6. Uzerinde hizli bir lens olursa cok iyi olur (<2.0).
    7. Kucuk olsun (cok asiri kucuk demiyorum; benim ev partilerinde filan kullandigim NikonF4s + 35-70/2.8 + SB24 kombinasyonum 2.5 kiloya yaklasiyordu Ama buyukce bir cebe sigsin iste.
    8. Asiri pahali olmasin (kalkip Leica D-Lux 5 demeyin lutfen...orada burada kaybedersem icime oturmayacak bir sey olmali).

    Yilda birkac kere yurtdisina gidiyorum. Turkiye'de bulunmayan bir sey varsa da ben bulurum.

    Onerileriniz icin simdiden cok tesekkurler.



  • Sunu da ekleyeyim. Siyah beyaz'dan geldigim icin gene siyah beyaz JPEG kalitesinin iyi olmasi onemli bir tercih sebebi. Bilenler icin, agirlikli olarak Ilford HP5, ara sira da FP4/Delta 100 cekiyordum.
  • Bütçeniz maksimum düzeyde ne kadara kadar çıkabilir?

    Bu arada 105mm'i satmayı düşünür müsünüz
  • quote:

    Orijinalden alıntı: blue rondo

    8. Asiri pahali olmasin (kalkip Leica D-Lux 5 demeyin lutfen...orada burada kaybedersem icime oturmayacak bir sey olmali).



    Hocam kalkıpta Canon G12 desek!? Ya da G11 D-Lux un yarı fiyatına... Aslında kaybettiğinizde içinize oturabilir. Son tercih olarakta Fıji F80 diyebilirim.
  • PlutosDaddy:

    Butce biraz makineye bagli; Leica D5 $500 olsa hic dusunmem, hemen alirim. Hayir, birkac ay icinde D5 de alirim almasina ama, kaybetmek, dusurmek, caldirmak kaygisindan rahat kullanamam gibime geliyor. Ama siradan bir P & S makineye (Sony'nin orta karar modelleri filan) 100-200 TL bile vermem herhalde. Ote yandan, dijital makineler hakkinda hemen hicbir sey bilmiyorum. Belki beni sasirtacak, dusundurecek bir seyler vardir...diye umut ediyorum.

    105/2.5 konusu:

    1. Gercekten kullaniciya satmayi belki dusunebilirim; kolleksiyoncuya ya da al-satciya veremeyecegim kadar cok anilarimiz var onunla. Degerinden satmam icin alicinin halis kullanici olduguna ikna olmam lazim. Yoksa dursun dolapta, 70'lerden kalma bir muhendislik harikasi olarak.

    2. Lens su anda Ankara'da, ben Istanbul'dayim. Iki-uc yildir o lense hic dokunmadim. Satis gibi bir sey dusunmeden once mantar olusmus mu, blade'lerde yaglanma var mi, bir bakmam lazim.

    Bir sekilde bulursaniz, cok tatli bir lenstir. Bokeh'i iyi, yumusaktir, focus ring'i uzuncadir, iyi ayar alir. Benimki AI, orijinal hood'u uzerinde (HS-8). 85/1.4'ten sonra (bu dedigimi hic kullanmadim, ama urununu gordum) bence en iyi Nikkor portre lensi budur (son birkac yilda bu uzunlukta yeni bir sey cikmadiysa tabii).
  • Kaygınızı anlıyorum ve uyutmaya değil, beslemeye almak istediğim için her daim düşünürseniz sizden haber bekliyor olacağım. Lensin meziyetlerini az çok duydum fakat kullanma fırsatım olmadı hiç. Düşünmek için zaman sizin, yine de aklınızın bi köşesinde bulunsun

    Asıl konuya dönersek;

    Canon G serisi bir cihazı ben de öneririm, gerek sensör büyüklüğü, gerek malzeme kalitesi gerekse kullanılabilirlik açısından üzeceğini sanmam. Bunun yanında Fuji F serisinden de bir kompakt düşünebilirsiniz. Kompakt piyasasını çok fazla takip edemiyorum ben de son zamanlarda fakat bu iki kıstasın listenizde yer alması gerektiğini düşünüyorum.
  • seboist64:

    Onerileriniz icin cok tesekkurler. Fuji F80'in max. aperturune f3.3 diyor; o olmaz herhalde. Canon G11-G12 de 2.8 anladigim kadariyla. Bildigimiz 50mm'ye vardiginda max. aperture kac oluyor, ve 2.8 civarinda kenar netligi nasil? Bunlari bilmem lazim. Derinlik ayarinda bana cok sinirli bir kontrol saglayacak bir makineye fazla para baglamak istemiyorum. Sonucta daha cok insan cekecegim. Yerine gore arka fonu kaybedebilmem lazim.

    2.0 olarak Leica D-5 ya da Panasonic LX5'ten baska bildiginiz P & S dijital yok mudur acaba? Galiba cok sey istiyorum... SLR + prime lensler insani simartiyor.
  • Bokeh ve sığ alan derinliği istiyorsanız ufak bir dslr gövde düşünmenizi öneririm, kompakt ve dslr-like cihazlar ne kadar kaliteli sonuç verse de sensör boyutundan dolayı istediğinizi tam anlamıyla veremezler size.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: PlutosDaddy

    Bokeh ve sığ alan derinliği istiyorsanız ufak bir dslr gövde düşünmenizi öneririm, kompakt ve dslr-like cihazlar ne kadar kaliteli sonuç verse de sensör boyutundan dolayı istediğinizi tam anlamıyla veremezler size.



    Anliyorum. Onerileriniz icin cok tesekkurler. Tabii sensor boyutunun bu konuda etkili olabileceginden hic haberim yoktu. Belki kullanilmis bir D50 + Nikkor 35/2 kombinasyonu isimi gorebilir... O da biraz buyuk oluyor. Canon G serisine de bakmam lazim anlasilan. Genic acisi 28mm'ye denk geliyormus... Nikkor 28/2.8 AIS (!) kalitesine yaklasabilirse (cok zor, cok zor!!) dusunebilirim. Yani...teknoloji nereden nereye geldi, bir turlu su makineleri kucultemediler...

    105/2.5 konusunda da, Ankara'ya bir sonraki gidisimde lense bir goz atayim, ne haldedir. Ben fi tarihinde EX++ condition'da KEH'ten almistim. Ama e-Bay'de $100-$200 araliginda bol miktarda bulunuyordu bir aralar. Uzun bir uretim omru oldu o lenslerin; neredeyse 2000'lere kadar uretildi. 90'larda uretilmis AIS modellerini piyasada rahat bulabilirsiniz. Onlarin coating'i de daha iyidir.
  • Aslında bi Nikon dslr alsanız elinizdeki lensleri de değerlendirebilirsiniz, D40 tarzı ufak gövdelerde pozometre çalışıyor mu acaba eski non-cpu lenslerle, bi araştırmak gerek. Temiz 2. el D70'ler 400-450TL'ye bulunabiliyor bu arada düşünürseniz.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: PlutosDaddy

    Aslında bi Nikon dslr alsanız elinizdeki lensleri de değerlendirebilirsiniz, D40 tarzı ufak gövdelerde pozometre çalışıyor mu acaba eski non-cpu lenslerle, bi araştırmak gerek. Temiz 2. el D70'ler 400-450TL'ye bulunabiliyor bu arada düşünürseniz.


    Bilmiyorum, dusunmem lazim. Yari-profesyonelin alti autofocus govdelerin F70'ten beri non-cpu lenslerle "meter" etmedigini biliyorum. D70 de oyledir herhalde. D100 bile yaramaz onun icin. D200'den basliyor bildigim kadariyla.

    Butun ekipmani satip FE + 50/1.8 + 105/2.5'a inerken fikrim belki bir gun geri donersem elimde %80 ihtiyacimi karsilayacak bir kombinasyon olmasiydi. Ama artik filmle ugrasamayacagimi anliyorum. Aslinda galiba benim tek istedigim eski usul bir en basit makine + 50/1.8'in SLR olmayan, tek pakette, kucuk ve dijital bir versiyonu.

    105/2.5 icin soyle bir ilan gordum:

    http://cgi.ebay.ca/NIKON-105MM-PRIME-LENS-/280597426903?pt=Camera_Lenses&hash=item4154e8f2d7

    Iyi aksamlar. Yardimlariniz icin cok tesekkurler.
  • f4 gibi makineye nasıl kıydınız. satılmaz o makine
  • Küçük olması açısından micro four thirds bir cihaz düşünebilirsiniz, 2x çarpanlıdır, büyük sensörlü ve küçük boyutlu makinanız olur.
  • Benim bir arkadaşımda F4 kullanıcıydı. 3-4 ay önce amerikadan d700 aldı. Bence uzun bir süre filmli makine kullanmış olmanızdan dolayı ff bir makine almanız daha güzel olur sizin açınızdan, hem elinizde nikkor lensleride değerlendirebilirsiniz. Yurtdışında daha uygun fiyatlara bulabilirsiniz. Maddi durumunuzu bilmiyorum açıkçası.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi agules -- 7 Aralık 2010; 12:45:22 >
  • @coxackie, bence de. Aslında istekleriniz 4/3 makinalara kayıyor, ama fiyatları pek de ucuz değil. Copmact sınıfta Canon G12 bile bokehte sizi tatmin etmeyecek bence. Çünkü f/2.8 açıklığı büyük bir sensöre değil 1.7" lik sensöre düşücek. Geniş açıya mahkum gibi bişey olacaksınız dolayısıyla yaklaşmanız gerekecek, yaklaşınca da makina-obje-arka plan arası mesafeler kısalacak vs. Dolayısıyla pek bir bokeh ortamı oluşmayacak. Bence beklentileriniz sizi yine dslr'a veya 4/3 makinelere götürecek. Bu "bu sefer basit bişey istiyorum" araştırması hep oralarda sonuçlanır. Ya ani radikal bir kararla makine alacaksınız ya da yolun sonu iyi makinelere gidecek.. Anladığım kadarıyla da gönlünüzü orda bırakmışsınız. Kolay gelsin.
  • siz zaten anladığım kadarıyla yazınızın sonun'da Leica D-Lux 5 fiyat uygun olsa olur demişiniz gibi geldi.
    leica D-Lux 5 karşılığı Panasonic Lumix DMC-LX5 aynı makina sayılır.fiyat ondan uygundur hatta bir önceki modeli Panasonic Lumix DMC-LX3 fiyatı daha'da uygun manuel ayarları ve f değerinin f2 başlaması açısın'dan işinizi görür.zaten kompakt makina olarak bakarsak foto kalitesi ön plana çıkan makina sayısı azdır. alternatif olarak canon g11,12,s90,s95,ve f200 inceleyin.
    yine'de dslr derseniz bir şey diyemem.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: netün

    siz zaten anladığım kadarıyla yazınızın sonun'da Leica D-Lux 5 fiyat uygun olsa olur demişiniz gibi geldi.
    leica D-Lux 5 karşılığı Panasonic Lumix DMC-LX5 aynı makina sayılır.fiyat ondan uygundur hatta bir önceki modeli Panasonic Lumix DMC-LX3 fiyatı daha'da uygun manuel ayarları ve f değerinin f2 başlaması açısın'dan işinizi görür.zaten kompakt makina olarak bakarsak foto kalitesi ön plana çıkan makina sayısı azdır. alternatif olarak canon g11,12,s90,s95,ve f200 inceleyin.
    yine'de dslr derseniz bir şey diyemem.


    hocama katılıyorum, bazı fotoğrafları inceledimde g12 ve f200 ü kompaktta tek geçerim
  • Yanitlariniz icin hepinize cok tesekkurler. Oneriler dogrultusunda internetten de biraz arastirdim. Su anda sirasiyla Panasonic LX5K, Canon S95 ve Canon G12 isimi gorecek gibi. Tabii hepsi kagit uzerinde. Gelecek ay yurt disina gittigimde bu modelleri sahsen de inceleyip bir karara varmayi umuyorum. Bu sirada baska onerilere de acigim.

    35 yil onceki en basit bir SLR'in gordugu isin dijital versiyonu icin hala az cok ayni ebatta ama bu kez daha da pahali SLR makinelere ihtiyac duymak zorunda kalisimizi da ayrica garipsedigimi belirteyim. Tabii arkasinda fizik kurallari vs. ama...

    Bu arada, elimdeki standart lensin 50/1.8 degil 50/1.4 oldugunu (AI'd...yani sonradan millemeyle konvert edilmis!) hatirladim ve sevindim. Reala ve XP2 piyasada hala bulunur herhalde. Belki benim 1978 model FE'yi bitkisel hayattan cikarmanin zamani geldi. Kac yildir ekmek elden su golden yatiyor hayta...

    F4'e kiyilir mi? Zor oldu ama o donem oyle gerektirdi. F4'le birlikte 6-7 tane lens, back-up olarak kullandigim baska bir Nikon govde, iki Nikon flas, Manfrotto tripod, filtreler vs. vs. vs. sattim. Hatta satmakla ugrasamayacagim icin iki enlarger (birisi boyle tank gibi Meopta Opemus 5---medium format'a doner miyim diye almistim) ve bilimum alet edevattan olusan karanlik odami bizim yakinlardaki bir universitenin fotograf kulubune bagisladim.

    D-SLR olayina girmeyi de hem hic bitmeyeceginden emin oldugum ekipman + sarfiyat maliyetleri icin, hem de gunde 12 saat bilgisayar basinda oturmaktan artik daral geldigi icin istemiyorum. Dedigim gibi, amac artik hobi, sanat vs. degil, salt aile ve arkadas efradinin duzguncene fotograflarini cekebilmek. Doganlar oluyor, olenler oluyor...
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.