Şimdi Ara

Eratosthenes, 2200 yıl önce Güneşle Mesafemizi Ölçebilen Adam...

Bu Konudaki Kullanıcılar:
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
13
Cevap
0
Favori
1.493
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • ERATOSTHENES (M.Ö. 284 - 192)

    Eratosthenes M.Ö.276 ile 194 yılları arasında yaşamış olan filozof, şair ve matematikçidir. Meşhur İskenderiye kütüphanesinin yöneticiliğini de yapan, ilkçağın bu önemli düşünürü, iki önemli çalışmasıyla tarihe geçmiştir. Bunlardan biri; asal sayıları tespit için yaptığı bir düzenektir. Daha önemli ve ilginç olan diğer çalışmasıyla da bundan iki bin iki yüz yıl kadar önce gerçeğine çok yakın bir değerle dünyanın çevresinin uzunluğunu hesaplamıştır. Adı geçen düşünür bu hesaplarını yaparken, aşağıdaki yolu izlemiştir:

    Eratosthenes’in hayatının büyük bir bölümünü yaşadığı İskenderiye Kenti’nin güneyinde, epeyce uzaktaki Syene’de (bu günkü adıyla Assuan’da) derin bir kuyu vardı ve yılın kuzey yarımküre için en uzun gününde, yani 21.Haziran’da, öğle saatlerinde güneşin bu kuyunun dibini aydınlattığı bilinmekteydi. Bu bilgiden yola çıkan Eratosthenes söz konusu olayın, yılın bu günü öğle saatinde güneş ışınlarının Syene Kenti’ne, cisimlerin gölgesini oluşturmayacak şekilde, tam dik doğrultuda (90 derece açıyla) düştüğü manasına geldiğini anlamıştı. Buna karşılık, aynı günün aynı saatinde İskenderiye’de ise güneş ışınları (90 dereceden küçük bir açıyla düşerek) cisimlerde gölge oluşturmaktaydı.

    Bu olay dünyanın düz değil, yuvarlak olmasından kaynaklanmaktadır. Eratosthenes önce, çok uzaktan gelmekte olmaları nedeniyle güneş ışınlarının dünyamıza birbirlerine paralel olarak düşmekte olduğunu kabul etti. Sonra, yılın en uzun gününde, öğle vakti İskenderiye’de, yere dik konumda batırılmış bir çubuğun yarattığı gölgenin uzunluğunu ölçtü ve trigonometri formülleri yardımıyla, bu gölgeyle çubuğun kenarlarını oluşturduğu dik üçgenin tepe açısının 7,2 derece olduğunu buldu. (Okul bilgilerimizi hatırlayalım: Bu dik üçgende 7,2 derecenin Tanjantı = Çubuğun gölgesinin uzunluğu / Çubuğun boyu’ dur.)

    Eratosthenes yine geometri bilgilerinin ışığında akıl yürüterek, Syene’deki kuyu ile İskenderiye’deki çubuğun hayali uzantılarının küresel dünyanın merkezinde birbirleriyle 7,2 derece açı yapacak şekilde kesişmeleri gerektiğini düşündü. Bir başka ifadeyle yeryüzünde, Syene ile İskenderiye arasındaki uzaklık, dünyanın merkezinde 7,2 derecelik bir açıya denk düşmekteydi. Bu iki Kent arasındaki mesafe ölçülür ve 7,2 dereceye bölünüp, çıkan değer 360 derece ile çarpılırsa dünyanın çevresinin uzunluğu bulunurdu.

    O çağlarda böyle mesafeler, her adımı aynı uzunlukta atan yetişmiş kimseler tarafından adımlama yöntemi ile tespit edilirdi. Bu insanlar bir kentten diğerine yürürken attıkları adımları sayarlardı. Syene ile İskenderiye arası bu yolla ölçüldüğünde 4211 stadion (zamanımızın uzunluk birimine göre yaklaşık 748 kilometre) olarak bulunmuştu. Bir stadion eski Yunanlıların ilkçağda kullandıkları mesafe birimi olup (günümüzün ölçüleriyle), 177.6 metrelik eski Atina Stad’ının boyuna eşitti.

    Eratosthenes, 748 kilometreyi 7,2 dereceye bölüp 360 derece ile çarparak, kuzey-güney doğrultusu üzerinde bulunan söz konusu iki Kent’ten geçen meridyen dairesinin uzunluğunu gerçeğine oldukça yakın bir şekilde 37.400 kilometre olarak hesapladı. Dünya bir küre olduğuna ve bu kürenin bir çemberinin uzunluğu artık bilindiğine göre, buradan yola çıkılarak bu kürenin çapını bulmak için kısa bir hesap yapmak yeterli idi.

    http://www.uted.org/dergi/2002/haziran/haziran_5.htm


    Eratosthenes aynı yöntemle bu sefer benzer üçgenlerden yararlanarak dünya ile güneş arasındaki mesafeyi hesapladı ve bulduğu sonuç 92 milyon mil ile bugün bildiğimiz mesafe olan 93milyon mile oldukça yaklaşmıştır ve aslında unutulmaması gereken bu adamın tüm bunları 2200 yıl önce hesaplamış olmasıdır. İşte özgün düşüncenin ve zekanın mucizesi...



  • Muhteşem!
  • kullanılan yöntemler bana biraz saçma geldi..

    birincisi assuan ekvatorda veyahut enazından dönence üzerinde değil...bu durumda gölgenin dik düşmesi ile özdeşleştirilebilecek bir husus yok..

    ikincisi...mesafelerin adımlarını eşit atabilen adamların (748 km boyunca) ölçmesi ne kadar mümkün ve bilimsel..bu adamlar kuş uçuşu yani yolları takip atmmeleri mümkün mü?...

    bu mesafeyi yürüyenler herhalde zilzurna şarhoştu..kafadan bir rakam attılar..o da denk geldiiii..


    ne demişler..delinin biri kuyuya bir taş attı kırk akıllı çıkaramadı..
    acaba bu kuyu Eratosthenes nın kuyusumu? yoksa bu yazının (kaynağı) mı?





    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi uranium -- 30 Ekim 2005, 2:29:40 >
  • acaba daha düne kadar dünyanın düz olduğunu savunan avrupalı birinin kuyuya attığı bir taş olabilirmi.
    ne de olsa adamlar hiçbirşeyi müslüman alimlere kaptırmak istemezler ve sürekli yunan kültürüne atıf yaparlar..

    niye eski yunana atıf yaparlar onuda anlamam kendi kültürleriyle olan bir alakanın ,hatta şimdiki yunanlıların eski yunanlılarla bir alakası olmadığını bildikleri halde..
  • tabiiki iskenderiye ile olan uzaklığı adım adım ölçmüşler ise de bu yinede cm'ye kadar varan bir hassasiyette olması şart değil. Zaten kesin ölçüm yapabilseydi 92 milyon mil yerine tam uzaklığı hesaplayabilirdi. Eratosthenes birçok kitapta söz edilen ünlü bir matemetikçi,filozof. Birçok kaynaktan araştırabilirsin.(örn. Bilimin Öncüleri,Cemal Yıldırım,Tübitak)

    Konu şu ki adam 2200 yıl önce bulduğu rakamlar bugünküler ile uyuşuyor. Bunun insanın aklında soru işareti bırakacak bir tarafı yok. Yöntemleri gayet mantıklı ve bilimsel...

    quote:

    birincisi assuan ekvatorda veyahut enazından dönence üzerinde değil...bu durumda gölgenin dik düşmesi ile özdeşleştirilebilecek bir husus yok..
    Ne yani sadece ekvator üzerinde mi gölgeler dik düşer. Dünyanın ekseninin yatık olduğunu unutuyorsun.. Dikkat ettiysen adam ölçümleri bulunduğu yarım küre için en uzun olan günde yani golgenin dik düştüğü günde yapıyor. Bir diğer ölçümü ise 750 km güneyde başka bir yerde yapıyor ve gölgeler arasındaki uzunluk farkından sonuca ulaşıyor..
  • sence niye avrupalı daha ortaçağa kadar dünyanın düz olduğunu savunuyordu ..(cevap kilise değil..)

    sonradan niçin kendi kültürlerini eski yunana dayandırmak ihtiyacını hissettiler...

    beni anlıyormusun....acaba

    onlara göre ilk uçan orta asyalı bir türk değildir..veya çok eskiden yaşamış bir çinli roketi keşfetmiş değildir..
    veyahut Cabir Bin Hayyan"nın (722-776) ''Maddenin en küçük parçası olan atomda yoğun bir enerji vardır. Yunan bilginlerinin iddia ettiği gibi bunun parçalanamayacağı söylenemez. O da parçalanabilir. Parçalanınca da öylesine bir güç (enerji) meydana gelir ki, Bağdat'ın altını üstüne getirebilir�. "
    dediğini kabul etmez ..onlara göre bunu bulan einsteindir...

    kültür emperyalizmine dikkat edelim...

    bu yazıyıyı sen yazmadın veya araştırmadın sadece elden ele dolaşarak bize ulaşmış...

    enazından şunu kesinlikle söyleyebilirm ki eğer Eratosthenes bu rakamı bulduysa yukardaki yazındaki yöntemle bulmuş olması imkansız..
  • imkansız mı? ne diyorsun :) Eline bir kağıt kalem al son derece basit geometrik bir hesap...
    Şehir efsanesi değil bu bahsettiğimiz. Sadece Google'da bir arat bakalım yüzlerce kaynak var.

    Ayrıca neden konuyu ısrarla din çatışmasına çekmek istiyorsun bu konu ile ne alakası var. Müslüman yada değil beni ilgilendirmez.
  • senin kaynak dediğin bütün şeyler hepsi birbrinden alıntı..
    beraber mantık yürütelim..

    Syene Kenti�ne, cisimlerin gölgesini oluşturmayacak şekilde, tam dik doğrultuda (90 derece açıyla) düştüğü manasına geldiğini anlamıştı.

    cünlesindeki mantığı söyle bana ...

    nedir eski adıyla aussan olan bu kentin özelliği..? eğer ekvatorda veya 21 marta dönence üzerinde değilse hiç bir özelliği yok.. bu şehirde cisimlerin üzerinde gölge oluşturmayacak şekilde bir güneş aydınlatması olması mümkün değil......
    bunun tersini iddia eden varsa isterse bana dünyanın 500 büyük ünüversitesinin tüm profesorlerini kaynak göster..seninde onlarında alnını karışlarım...

    ..bana deki adam 748km yi aldı eline bir deynek teker teker saydı ölçtü..üstelik önüne nehir dağ çıktı onlarıda dümdüz geçti...
    adımlarını 748 km boyunca dağ taş tam düz ve aynı atan adamlardan bahsetme...

    bana mantıklı cevap ver..

    aynı ölçümü trigonometri kullanarak yapmanın bir çok yolu vardır...

    ama senin anlattığın şehir efsanesi değil tam bir masal..
  • Ne zaman bu foruma uğrasam, kendini ülkücü sanan birkaç Kurtçuk un ulumasını duyuyorum.
  • uranium al işte asuanın nerede olduğunu mısır haritasından görebilirsin.

     Eratosthenes, 2200 yıl önce  Güneşle Mesafemizi Ölçebilen Adam...



    şimdi burada neden güneşin tam dik açıyla gelemeyeceğini açıklar mısın.

    Çok kuzeyde ve çok güneyde olmayan herhangi bir enlemde güneş ışığının dik olarak geleceği en az bir gün olacaktır. Sebebi dünyanın eksenindeki eğim. ne yani sadece ekvator üzerine mi güneş ışığı dik geliyor..

    (not:21 mart değil 21 haziran)
  • assuan şehri 21 haziran tarihinde yengeç dönencesine çok yakın olduğu için ve şu senin Eratosthenes bu şehri dönence üzerinde zannettiği..ve devrin ölçme hassasiyetinin zayıf olduğu için, bu fark meydana gelmiş ..( dünya çapının tespiti hakkında)
    assuan sehri tam olarak 21 haziranda yengeç döencesi üzerinde değildir...

    ve gölesiz cisim olmazzzzzz......
  • uranium 2200 yıllık bir yanılgıyı farkettiğin için teşekkür ederim!. Bu konu hakkında asuan'lıları da uyandırmak lazım...
    Bak kardeşim senin memleketinde şu saatte bu kadar gölge olmaz, olur diyenin anlını karışlarım diye bir mektup atalım ayrıca dünya yuvarlak değildir insanın da 3/4' sudan oluşmaz.....



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi pacman -- 30 Ekim 2005, 21:15:49 >
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.