Şimdi Ara

Enflasyon %25'i aştı! ve ' Enflasyonla Topyekün Mücadele ' olmasına rağmen yine arttı!

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
130
Cevap
3
Favori
10.658
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
45 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Merkez Bankası Eylül ayında 625 baz puan faiz arttırmış ve faizleri %24'e çıkarmıştı ve Dolar'da geri çekilme görmeye başlamıştık. Daha sonra Brunson'un serbest bırakılmasının ardından Dolar'da dahada geri çekilmeler gördük. Ekim ayında ise Hazine ve Ekonomi Bakanımız Berat Albayrak "Ekonomide en kötünün geride kaldığını ve bundan sonra Enflasyon ile topyekün bir mücadele yapılacağını ve ayrıca fiyatlarda en az %10 indirim olacağını" açıklamıştı.

    Eylül ayında elbette Merkez Bankasının faiz arttırımının etkisini görmeyi beklemiyorduk ama son 20 yılın en yüksek aylık bazda enflasyon artışını gördük ve enflasyon Merkez Bankasının faizlerinin de üzerine çıkarak %24.52'yi görmüştü.

    Ekim ayında ise fiyatlara yapılan indirimler ve Dolar kurunda ki düşüşler baz alınarak pek çok ekonomist Ekim ayında "Negatif Enflasyon" göreceğimizi söylüyordu. Çok az ekonomist ise bu fikre karşıydı sıfır ya da biraz aylık enflasyon görüp ama yıllık enflasyonda yine biraz da olsa düşüş olacağını öngörüyorlardı. Maalesef hepsi yine yanıldı..

    Ve biz Ekim ayı enflasyonunda aylık %2.67, yıllık olarak ise %24.57'den %25.25'e çıkan bir enflasyon gördük. (Merkez Bankası faizi %24 yani enflasyonun altında. Bankalarda mevduat faizleri ise yine enflasyonun altında kalmış oldu.)
    https://tr.investing.com/economic-calendar/turkish-cpi-871

    Ben ise enflasyonda artışın devam edeceğini ve %25-26-27'li enflasyonlara hazır olmamız gerektiğini yazıyor ve forumda yine bazı şahıslar tarafından çok tepki görüyordum. Hatta faizlerin arttırılmaması durumunda önümüzdeki dönemde enflasyonun %30'a yakınsaması hatta bunlara birde siyasi ve jeopolitik riskler eklenip, ekstra kur şokları görürsek %30'dan bile yüksek seviyeleri görebileceğimi iddia ediyordum.

    Şu hiç bir zaman unutulmamalıdır ve ekonominin temel kuralıdır. Eğer yerli yatırımcıya düşükte olsa negatif ya da sıfır reel faiz sunarsanız bu enflasyon yaratır. Bunu daha sonra çok daha yüksek faiz artışları ile geçtiğimiz 2-3 senede olduğu gibi kapatmaya çalışırız.

    Umarım bu dönemler yabancılar ile sorunsuz bir biçimde atlatılır, kur şokları yemeyiz ve devletin mali disiplini bozulmadan maliye politikası seçim bahane edilmeyip devam edilir. O durumda ise kur 5tl'ye yakınsayıp oralarada stabil kalırsa enflasyonda Kasım ayından sonra düşüş görebiliriz. Yoksa kampanyalar bitince yukarıda bahsettiğim kötü senaryoya tanık olabiliriz Ocak 2019'dan sonra. Ekonomi daralırken yani talep azalırken enflasyon görmemiz bu sefer bizi kötü bir potaya sokar ve "slumpflasyon mu geliyor?" diye tartışmaya başlarız.

    Stagflasyon: Enflasyonist ortamda sıfır büyüme.

    Slumpflasyon: Enflasyonist ortamda ekonominin daralması.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Equris -- 5 Kasım 2018; 12:3:20 >







  • Oynanan oyun çok büyük. Yerel seçimleri iktidarımız kaybetsin diye fırsatçılar ve stokçular indirim yapmıyor. Üstüne zam yapıyor. Dolar dibe çakılmış, her yerden yatırım yağıyor ama enflasyon artıyor. Böyle saçmalık olur mu? Sabredin, dayanın Mart'ta bütün yetkiyi hükümetimize verelim bunların anasını ağlatacaklar. O zaman göreceğiz dolar mı kalıyor enflasyon mu?
    Arkasında karnını doyurmayı dünyanın en büyük zengiliği sanan ve sürekli şükür eden ama kendisi için iyi şeyler dilemeyen ve yine sadece karnım doysun, evimde televizyon, internet, cep telefonum olsun başka bişey istemem diyenler arkasında olduğu sürece herşeye biner REİS..

    Bu toplumu bu hale getirenler utansın diyeceğim ama AKP'lisinden, MHP'lisine, CHP'lisinden, Fetullahçısına herkes zihniyet fakirliği ve yobazlığı çekiyor.


    Gerçek Atatürkçü insan kalmadı ülkede..
  • Enflasyonla topyekün mücadele, enflasyonu düşürmek için değil. enflasyonu biraz olsun frenlemek için yapılıyor. Bu enflasyon oranlarını düşürmenin imkanı yok bunu herkes biliyor. Bari biraz frenleyelim derdindeler.

    Eylül de %10 çıkan aylık enflasyon ekimde %2.80 e kadar frenlenmiş. fena değil. Tabi bize yansıyan enflasyon oranı bunun çok üzerinde, herkes de bunun farkında. Malesef.
  • Sözde başarılı ustalar çıraklar şokta!
  • select55 kullanıcısına yanıt
    Bizde maalesef enflasyonun sebebi anlaşılmıyor ve yine maalesef buna başında prof. doç. dr. gibi ünvanlara sahip olan insanlar bile doğru teşhisi koyamıyor. Enflasyonla mücadele imkansız mı değil mi? Gelin beraber inceleyelim. Hiçbir şey imkansız değildir unutmayın.

    Bunu anlamak için olayı doğru analiz etmek ve doğru teşhisi koyup, doğru tedaviyi uygulamak için öncelikle hastalık neyden kaynaklı bunu anlamalıyız. Gelin beraber anlamaya çalışalım.

    Bizim ekonomimizde enflasyon sorunu var ve enflasyon 2 nedenden kaynaklanır. 1) Talep Enflasyonu. 2) Maliyet Enflasyonu. Peki bizdeki enflasyonun kaynağı nedir? Acaba ekonomiye arz edilen ürünlerin çok fazla talep görmesimi? Yoksa ekonomiye arz edilen ürünlerin fiyatlarının yüksek olması mı? Eğer yüksek ise bunun sebebi nedir?

    1) Talep Enflasyonu anlamamız için öncelikle satış rakamlarını incelersek zaten en basit haliyle ekonomide bir talebin olup olmadığını ya da Üretici PMI Endekslerine bakarak, üreticilerin gelecekte bir talep olacağını görüp üretime başlamasından bunu çok basit bir biçimde anlayabiliriz.

    Fakat gerek otomotiv satışları, gerek beyaz eşya satışlarını incelediğimizde buralarda yıllık bazda %40'lara varan bir daralma olduğunu görüyoruz. Sanayi Üretim Endekslerine baktığımızda ise üreticilerin stokları erittiğini ve üretim yapmadığı için "gelecekte de bir talep öngörmediklerini" anlıyoruz. Çok kısa ve net bir biçimde Türkiye'de enflasyonun sebebinin tüketim yani talep enflasyonu olmadığını anlayabiliyoruz. Zaten satış rakamlarının düşmesi ve hatta biraz canlanması için ötv ve kdv indirimleri yapılması bunun en net kanıtıdır. Çünkü daha önce talep çok olduğu için ötv oranları ekstra arttırılmıştı.

    2) Maliyet Enflasyonu kısmına geldiğimizde ise sadece 2018 Ocak ayından bu yana Doların Türk Lirasına karşı %41'lik bir artışı olduğunu görüyoruz. Peki biz doların artışından neden bu kadar etkileniyoruz?

    Biz yurtiçinde yerli malı olarak ürettiğimiz ürünlerin %65'inin hammadesini yurtdışından dolarla satın alıyoruz yani üretimde bile dışa bağımlıyız. Buna doğalgaz, benzin, mazot, elektirik gibi üretiminde ve tüketiminde dolar bazlı emtialar olduğunu düşündüğümüzde buralardan da ekstra darbe yiyoruz ve üretimin yaklaşık %80'i direkt ya da dolaylı yoldan dolara bağımlı oluyor.

    Peki dolar neden bu kadar arttı?

    1) Yanlış Para Politikası. Örneğin Merkez Bankasının yeterli faiz artışı yapmaması.

    2) Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın " Faiz enflasyonun sebebidir ve Başkan olunca bu işe de el atacağız." gibi açıklamaları Bloomberg gibi uluslararası kurumların canlı yayınında ve mitinglerinde dile getirmesi.

    3) Üretimin dışa bağımlı olması. Üretimde ithal oranının yüksek olması.

    4) Güneydoğu sınırında terör ve savaş riskinin yüksek olması.

    5) Türkiye'nin Suriyeli Mültecilere 40 milyar Dolar belki daha fazla para harcamış olması.

    6) Belkide hepsinden önemlisi. Dış politikada AKP'nin ve Erdoğan'ın yanlış ve kavgacı politikaları. ABD ile ilişkilerin düzeltilmesi faiz arttırımından bile daha fazla doları düşürdü unutmayın.

    7) Yapısal Reformlar. (Bundan umudum kalmadı)

    Biz bu alanlarda iyileşmeler yaparsak. Önümüzdeki dönemde hem faizin, hem kurun, hem enflasyonun düştüğünü görebiliriz. Türkiye bunu daha önceden başardı yine istesin yine başarır!




  • Geçen sene 10 liraya aldığım ürün şuan topyekün mücadele ile 19 liraya alıyorum...

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • o zaman yeni bir kampanya başlatalım.

    YENİ enflasyonla yerli ve milli tüfekle TOPyekün mücadele kampanyası.
  • Geçtiğimiz ay dolar düştü

    Enflasyonla topyekün mücadele şeyi başladı

    Tüik görevlisi değiştirildi



    Sonuç genede enflasyon %2 artti

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • nasıl olur ya? tüik başkanı damat beyin arkadaşı değil miydi?
  • Oynanan oyun çok büyük. Yerel seçimleri iktidarımız kaybetsin diye fırsatçılar ve stokçular indirim yapmıyor. Üstüne zam yapıyor. Dolar dibe çakılmış, her yerden yatırım yağıyor ama enflasyon artıyor. Böyle saçmalık olur mu? Sabredin, dayanın Mart'ta bütün yetkiyi hükümetimize verelim bunların anasını ağlatacaklar. O zaman göreceğiz dolar mı kalıyor enflasyon mu?
  • 2023 te enflasyon çökecek, 1₺ 5$ olacak

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Circassian81

    Geçtiğimiz ay dolar düştü

    Enflasyonla topyekün mücadele şeyi başladı

    Tüik görevlisi değiştirildi



    Sonuç genede enflasyon %2 artti
    2 ay sonra bu topyekün mücadele bitecek, 2 ay sonra ötv ve kdv indirimleri bitecek. O zaman dolar 5tl'nin altına düşmemiş olursa işte o zaman göreceğiz gerçek enflasyonu..
  • Kardelisiozi K kullanıcısına yanıt
    Erdoğan'ın "Siz bu kardeşinize Başkanlığı verin enflasyon ve faizle nasıl mücadele edeceğim görün" demesinden 2 ay sonra faizlerin ve doların 2 katına çıkması beni her zaman acı bir tebessüme itmiştir..
  • quote:

    Orijinalden alıntı: timucinkalorifer

    Geçen sene 10 liraya aldığım ürün şuan topyekün mücadele ile 19 liraya alıyorum...
    İşte enflasyonla mücadele olmasaydı 25tl'ye alcaktınız. Ama şirketler enflasyonu düşük karda göstermek için bu kadar kasarlarsa karlılıkları azalacak.

    Ve daha sonra o ürünü alma gibi bir derdiniz olmayacak çünkü o ürünü üreten firma batmış olacağı için o ürünü satın alamayacaksınız.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: screws_conv

    o zaman yeni bir kampanya başlatalım.

    YENİ enflasyonla yerli ve milli tüfekle TOPyekün mücadele kampanyası.
    Ne yaparsanız yapın boş! Hesapların üstünde bir hesap var
  • quote:

    Orijinalden alıntı: ldr1907

    Oynanan oyun çok büyük. Yerel seçimleri iktidarımız kaybetsin diye fırsatçılar ve stokçular indirim yapmıyor. Üstüne zam yapıyor. Dolar dibe çakılmış, her yerden yatırım yağıyor ama enflasyon artıyor. Böyle saçmalık olur mu? Sabredin, dayanın Mart'ta bütün yetkiyi hükümetimize verelim bunların anasını ağlatacaklar. O zaman göreceğiz dolar mı kalıyor enflasyon mu?
    Hocam 16 yıldır bu aziz millet sabrediyor daha ne kadar sabretsin? Esnaf kan ağlıyor mal satamıyor diye. Zam yapmasa bile satamıyor insanlar temel ihtiyaçlarına para ayırınca geri tasarruf edecek para kalmıyor. Onunla gidip ekstra birşey alamıyorlar.

    Zaten 16 yıldır tüm yetki reiste emin olun bir 16 yıl daha kalsa bundan daha iyi değil daha kötü olacağız.

    2001 krizinde geldiler ABD krizdeydi bol para dönemi yaşadılar. 2008 ABD tarihihn en büyük krizine girdi ve bol para dönemi yaşadılar. Şimdi o dönem bitti. Dua edelim yine krize girsinler yoksa işimiz zor..

    Hem bu sefer AB Merkez Bankası ve ardından Japon Merkez Bankası da bol para dönemini sonlandıracak..

    Not: Ayrıca tüm yetki zaten hükümetimizde.

    Selam ve dua ile..




  • quote:

    Orijinalden alıntı: Guest-DFABFCB25

    2023 te enflasyon çökecek, 1₺ 5$ olacak
    1 dolar 15tl olmasın dikkat edelim:)
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Equris

    Ne yaparsanız yapın boş! Hesapların üstünde bir hesap var

    Alıntıları Göster
    yine mi büyük oyun?

    ama benim bilgisayar kaldırmıyor oyunu.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Equris

    1 dolar 15tl olmasın dikkat edelim:)

    Alıntıları Göster
    Bizim kapı gibi reisimiz var, dediklerin senaryodan ibaret, 2023 te norveç gibi olacaz reisin izniyle

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: screws_conv

    yine mi büyük oyun?

    ama benim bilgisayar kaldırmıyor oyunu.

    Alıntıları Göster
    Bilgisayar doldu taştı, işlemci sürekli çalışıyor, ramler şişti..

    Eğer gereksiz oyunlar silinip ihtiyaç olan gerçek kaliteli ve sistem ile optimizasyonu yapılmış oyunlar kalmazsa bilgisayar mavi ekran hatası verecek.
  • 
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.