Şimdi Ara

Enerjisa Üretim, Marmara Denizi'nden yeşil hidrojen üretiyor

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
19
Cevap
0
Favori
616
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
8 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Enerjisa Üretim, Marmara Denizi'nden yeşil hidrojen üretiyor
    Dünyada enerji sektöründe yeşil enerjiye yönelim sürüyor. Güneş ve rüzgar enerjisine ek olarak son dönemde yeşil hidrojene ilgi artmış durumda. Geleceğin enerjisi olarak gösterilen yeşil hidrojen için Avrupa Birliği ve Avrupa’daki enerji firmaları yol haritası oluşturdu. Türkiye’de de Enerjisa Üretim, yeşil hidrojen üretimine odaklandı.



    Güney Marmara Kalkınma Ajansı’nın önderliğinde, Enerjisa Üretim, TÜBİTAK MAM, Eti Maden ve Aspilsan’ın içinde bulunduğu bir yeşil hidrojen platformu oluşturuldu. Enerjisa Üretim’in Bandırma Enerji Üssü’nde Türkiye'nin ilk yeşil hidrojen üretim ve depolama tesisi faaliyete geçirildi. Temmuz ayından beri üretim yapılıyor. Yenilenebilir enerji kaynaklarından elde edilen elektrik ve Marmara Denizi suyunun elektrolizi ile yeşil hidrojen üretiliyor.



    Enerjisa Üretim Genel Müdür Yardımcısı Emre Erdoğan, “Tamamen yeşil hidrojene odaklandık. Bu kapsamda yenilenebilir enerji tesislerimizde üretilen elektrikle suyun hidrolize edilmesi sonucunda yeşil hidrojen elde ediyoruz.” dedi.



    Ayrıca Bkz.Türkiye’de 54 gigavatlık deniz üstü rüzgar enerjisi potansiyeli mevcut



    Enerjisa Üretim, ilk etapta ürettiği hidrojenleri Bandırma Enerji Üssü’nde kendi ihtiyaçları için kullanılıyor. İlerleyen dönemde doğalgazla çalışan türbinlere yakıt olarak belirli bir oranda verilmesi planlıyor. Sonraki aşamada ise Bandırma ve yakın çevresindeki sanayi tesislerinin enerji ihtiyacının yeşil hidrojen ile karşılanması hedefleniyor. Hidrojen üretimi için deniz suyu kullanılıyor. Bu sayede içme suyu kaynakları korunuyor.



    Yeşil hidrojenin ihraç edilmesi hedefleniyor



    Türkiye’deki yenilenebilir enerji kaynaklarını ihracata dönüştürmeyi hedefleyen Enerjisa Üretim, yeşil hidrojeni yurt dışına satmayı planlıyor. Ayrıca hidrojenden yeşil amonyak elde edilip bunun da ihraç edilmesi hedefleniyor.



    Yeşil hidrojenin, gri ve kahverengi hidrojene göre bir miktar daha pahalı olduğuna dikkat çeken Erdoğan, “Sürdürülebilirliğe odaklanan sanayiciler ağırlıklı olarak yeşil hidrojeni tercih ediyor. İlave olarak yeşil hidrojenin yeşil amonyağa çevirerek bu alanda bir katma değer ortaya koymayı amaçlıyoruz” şeklinde konuştu. İhracat tarafında ilk etapta Avrupa’ya açılmayı planladıklarını anlatan Erdoğan, özellikle Kuzey Avrupa ülkelerinin çevresel hassasiyetlerle ilgili regülasyonları hızlı bir şekilde devreye aldığını ve Norveç, Danimarka başta olmak üzere bu bölgelere yoğunlaşacaklarını söyledi.



    TÜBİTAK MAM ile yapılan iş birliği sayesinde Türkiye’de ilk defa yerli elektrolizörle hidrojen üretileceğini açıklayan Enerjisa Üretim Genel Müdür Yardımcısı Emre Erdoğan, “TÜBİTAK MAM hidrojen üretmek üzere elektrolizör geliştirecek. Biz de elektrolizörleri Bandırma Enerji Üssü’ne kurup, yeşil hidrojen üretip Eti Maden’in hidrojen ihtiyacını karşılayacağız. Böyle bir ortaklığa geldik, süreçle ilgili protokoller imzalandı. 2023’ün son çeyreğinde ilk defa Türkiye’de üretilen yerli bir elektrolizörle hidrojen enerjisini firmalara sunma imkanını elde edeceğiz.” dedi.



    Türkiye 1,9 milyon ton yeşil hidrojen ihraç edebilir



    İklim değişikliği, küresel ısınmayla mücadele, şirketlerin karbon emisyonunu sıfırlama vizyonları nedeniyle yenilenebilir enerjiye talep artıyor. Talebin karşılanması için yeşil hidrojene yoğunlaşılıyor. Hidrojenin ulaşımda ve sanayi tesislerinde kullanılabiliyor olması, bu enerji kaynağının geleceğin enerji kaynakları arasında gösterilmesinin en önemli nedenleri arasında. Yapılan hesaplamalara göre Türkiye’de 2050 yılına kadar 1,9 milyon ton hidrojen ihracat kapasitesi bulunuyor. Enerjisa Üretim, bu vizyonla Bandırma Enerji Üssü’nde Türkiye’nin ilk yeşil hidrojen tesisini hayata geçirdi.









  • Marmara'da en az 7.5 şiddetinde her an deprem bekleniyor.Silivri'de doğalgaz depolama, bandırma'da hidrojen üretim ve depolama kuruluyor.Bu salaklığın daniskasıdır

    Deprem bölgesi olmayan, gelişmemiş bir yere yaparsın ki hem dış etkenlerden hem de doğadan korunaklı olur ve bölgeyi kalkındırır

    Her yatırımın marmara'ya yapılması gerizekalılıktan başka bir şey değil
  • Paraya döhüştüğü haberlerini görmek gerek.

  • Marmara'da en az 7.5 şiddetinde her an deprem bekleniyor.Silivri'de doğalgaz depolama, bandırma'da hidrojen üretim ve depolama kuruluyor.Bu salaklığın daniskasıdır

    Deprem bölgesi olmayan, gelişmemiş bir yere yaparsın ki hem dış etkenlerden hem de doğadan korunaklı olur ve bölgeyi kalkındırır

    Her yatırımın marmara'ya yapılması gerizekalılıktan başka bir şey değil
  • Lan biz amonyağı dışardan alıyoruz gübre için
  • DeepestSea kullanıcısına yanıt
    bilgece uzmanca bir görüş. devlet bu arkadaşı bulmalı ve yapacaklarını ondan öğrenmeli. dh haberde bu zeka heba olmamalı.
  • Demir-çelik endüstrisinde bunu kullanmamız gerekiyor. AB gelecekte fosil enerjiyle üretilen ürünlerde fazladan vergi alacak.
  • DeepestSea kullanıcısına yanıt
    Algıda seçicilik örneği olacak bir yorum yapmışsın. Marmara haberlerini aklında tutmuşsun, Örneğin Tuz gölüne yapılan doğalgaz depolama haberlerini beynin görmezden gelmiş.
  • CleanCoders C kullanıcısına yanıt

    Boş boş konuşan, bırak algıda seçiciliği daha okuduğunu anlayamayan insanlarla muhattap olamıyorum maalesef.Yanıtınız için teşekkürler, gereksiz bilgileriniz sizde kalsın

  • ahmetkaraci kullanıcısına yanıt

    O devletimizin attığı yanlış adımlar sayesinde marmara'da oluşacak min 7.5'lik deprem ile milyonlar öldüğünde umarım aynı yazıyı paylaşırsınız Enerjisa Üretim, Marmara Denizi'nden yeşil hidrojen üretiyor 

  • DeepestSea kullanıcısına yanıt

    acaba yanlış mı anladım diye tekrar okudum. "Her yatırımın marmara'ya yapılması gerizekalılıktan başka bir şey değil" demişsin. yani yorumum gayet yerinde.

  • quote:

    Orijinalden alıntı: CleanCoders

    acaba yanlış mı anladım diye tekrar okudum. "Her yatırımın marmara'ya yapılması gerizekalılıktan başka bir şey değil" demişsin. yani yorumum gayet yerinde.

    Devlet gelirlerinin %40'ı istanbuldan toplanıyor, nufüsun 4'de 1'i istanbulda yaşıyor.30 km ötesinden fay hattı geçen yere gidip doğalgaz depolama santrali kurarsan sen gerizekalısın anlamına gelir.Bunu sırf ben de söylemiyorum bu arada.Yatırımlar marmara bölgesinden çekilmelidir ve tüm türkiye geneline yapılmalıdır konulu yüzlerce yazı atarım size


    Fakat yine anlayacağınızı sanmıyorum


    Size yazdığım şu yazının; "Boş boş konuşan, bırak algıda seçiciliği daha okuduğunu anlayamayan insanlarla" hala arkasındayım.Orada tuz gölünden, iç anadolu'dan, kars'tan bahsetmemişim, marmara bölgesinden bahsetmişim ama sanırım anlamanızda büyük bir sorun var.Dilerseniz buraya bir şeyler yazmak yerine beyin faaliyetlerinizi kontrol ettirin.Belli ki bir yerde sorun var





  • Sanırım pilot proje gibi olacak. Çünkü elektroliz ile hidrojen elde etmek en masraflı yöntem.
  • interwap kullanıcısına yanıt

    Haber eksik. Hiçbişey anlaşılmıyor.


    Yeşil hidrojen konseptinde elektroliz kullanılıyor evet ama bunun için elektrik rüzgar güneş vs ile elde ediliyor. Kömür yakmıyorsunuz yani. Bu nedenle yeşil hidrojen deniyor.

  • Elektrikli arabalarınızı hemen satın hidrojenli arabalar geliyor
  • DeepestSea kullanıcısına yanıt

    Kabul et yanlış yazdım de, "Her yatırım" yerine "Bu yatırım" diyecektim diyebilirdin. aşağılayıcı yorumlarından kibirli biri olduğun anlaşılıyor.

  • Avrupa bırlıgı o kadar hıbe verdı boyle yesıl enerjıler yapılsın dıye o paralar nereye gitti? Adamlar dıskıdan bıle elektrık uretıyorlar bız ab ye yaklasacagımız yerde uzaklastık bırlıge gıremedık ortadogu bataklıgına donduk

  • CleanCoders C kullanıcısına yanıt

    Kibirle yakından uzağa alakam yoktur.Yazdığım her yazı beni bağlar


    Bom boş düşünceleriniz ve yargılamanız için teşekkürler

  • bilade B kullanıcısına yanıt

    Evet, ancak elde edilen elektrik şebekeye verilse daha fazla kazanç olabilir. Üreticiden daha fazlaya alınıyor da olabilir.

    Olumlu adım, doğalgaz bağımlılığına da bir alternatif ve hidrojen için şimdiden piyasa oluşturulması.

  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.