Şimdi Ara

En son hangi kitabı okudunuz? (465. sayfa)

Bu Konudaki Kullanıcılar:
3 Misafir - 3 Masaüstü
5 sn
9.711
Cevap
93
Favori
358.484
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
4 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 463464465466467
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  •  En son hangi kitabı okudunuz?

    Öncelikle küçük bir uyarıda bulunayım. Kitabı yeni okuyacaklar, bence, iki noktada çok uç durumlar görecekler. Psikolojik olarak kaldıramayacağınız şeyler olabilir. Henüz bunun farkında da olamayabilirsiniz.

    Herkesin övdüğü, dikkat çektiği kitabı sonunda ve nedense geç olsa da okudum. Açıkça belirteyim uzun bir süredir siyasi tartışma yada kitap okumuyordum. Gereksiz sıkıntı basıyor beni. Her ne kadar bu kitap roman olsa da siyasi olayları konu alıyor. Yine de beni sardı ve bir kaç günde okudum.

    Kitapta toplumun tahlili yapılıyor. Kişilerin benimsedikleri görüş ve kendileri hakkında bilgilere yer veriyor. İnsanlar din, siyaset ve futbol konusunda hiç vicdan azabı çekmeden karşıt görüşlü kişiyi öldürebiliyor. Bu durumu çok rahat ve üzülerek görüyorsunuz. Daha fazla anlatmak istediklerimi yaptığım alıntılardan görebilirsiniz.

    1 Parti neye gerçek diyorsa, gerçek odur. Parti'nin gözünden bakmadıkça, gerçekliği görmek olanaksızdır.
    2 önceden bilmediğin hiç bir şey gelmedi başına.
    3 Sıkıp içini boşalttıktan sonra, içine kendimizi dolduracağız.
    4 Dış dünya ve geçmişle tüm bağlantıları kopmuş olan Okyanusya yurttaşlarının, uzayda yıldızlar arasında, neresinin yukarısı, neresinin aşağısı olduğunu bilmeden dolaşan birinden farkı yoktur.
    5 Sorun, dünyanın gerçek zenginliğini artırmadan sanayinin çarklarının nasıl döndürüleceğiydi. Üretimin sürdürülmesi, ama ürünlerin dağıtılmaması gerekiyordu. Uygulamada bunu gerçekleştirmenin tek yolu da, savaşın sürekli kılınmasıydı.
    6 Yaptığınız, söylediğiniz yada düşündüğünüz her şeyi en küçük ayrıntısına kadar açığa çıkarabilirlerdi; ama nasıl işlediğinizi sizin bile bilmediğiniz, yüreğinizin içi, sırrını korurdu.
    7 Açıkçası, Parti'nin dünya görüşü, onu hiç anlayamayan insanlara çok daha kolay dayatılıyordu. Hiç bir şeyi kavrayamadıkları için hiç bir zaman akıllarını kaçırmıyorlardı.
  •  En son hangi kitabı okudunuz?

    Açıkçası kitabı edebiyat yanında biraz da bilimsel, daha doğrusu popüler bilimsel, şeyler okuyayım diye aldım. Diğer yandan merakımda vardır bu tür konulara. Kitap ağırlıklı olarak felsefik ve konuya bağlı olarak bilimsel anlatımlar içeriyor. Kimi yerlerde ne okuduğumu anlamadım, tekrar tekrar okudum. Yazarın ön sözde dediği gibi kimi teoriler saçma gelebilir. Bana özellikle dini grupların bazı söylemleri saçma geldi. Biraz uzun anlatımlar oldukları için alıntı yapmadım onlardan. Kimi teorilerde ise resmen arabesk yaşam tarzını gördüm. İçerisinde yer alan bilimsel bulgular/deneyler ilginizi çekecektir. Bilgi birikimi yaptıktan sonra tekrar okunup değerlendirilmesi gereken bir kitap.

    1 Arthur Schopenhaur:" İstediğim gibi davranmakta özgür olabilirim, ama istediğim gibi istemekte özgür müyüm?"
    2 Chomsky'ye göre "Bütün dillerde ortak bazı özellikler varsa ve bunlar insanın beyninin ortak özelliklerinin zorunlu sonucu ise o zaman beyinde, evrensel nitelikli dil bilgisinin bütün karmaşık kurallarının bulunması gerekir."

    Okur notu: geçmiş zaman haberlerinde kafasına aldığı darbe sonucu farklı dil konuşmaya başlayan ve en ilginci kişilik bölünmesi yaşayan birisinin hiç bilmediği bir dili farklı bir ağızla konuşması bu duruma örnek gösterilebilir.

    3 Beyin büyüklüğü doğrudan, canlının bilgi işleme yeteneğini göstermez.
    4 En son da beyinde elektriksel akım bozuklukları veya kısa devreler ya da halk arasındaki adı ile sara atakları da "sanmalara" neden olabilmektedir.
    5 Otomatiklikten kurtulma farklı bilinç halleri yaratır.
    6 Eldeki veriler meditasyon uygulamalarının
    7 Saat gibi çalışan bir kalp ritmi kötüdür, ömrü kısaltır.
    8 Rüyaların içeriğini unutmamızın bir nedeni çoğunlukla anlaşılırlıktan yoksun olmalarıdır. Buna ek olarak uyanık bilincimizdeki nedensellik (neden-sonuç) ilkesi ile ortaya çıkmamaları, rüyaların genelde eşsiz olması ( uyanık günlük bilincimizde benzer şeylere pek rastlamayız), rüyalardaki düşünsel malzemelerin uyanık bilincimize tercüme edilmesindeki yetersizliktir.

    9 Bilinç, otomatik olmayan hareketler, yeni durumlar, beklenmedik durumlar ve karmaşık işler ortaya çıktığında devreye girerek diğer durumlarda kendini adeta enerji tasarrufu için askıya alır.
    10 Diğer yandan, ben hissi beraberinde büyük anılar topluluğunu içerir. Eğer bir anda anılarımızı kaybedecek olursak, Ben'liğimizi de kaybetmiş oluruz.
  • Oscar Wilde -Dorian Grey'in Portresi.10 / 10
  •  En son hangi kitabı okudunuz?

    Çok geç ama sonunda okumuş bulunuyorum. Bir çocuk için, tarih koktuğundan dolayı, pek etkileyici olmayabilir ancak çocukluktan çıkmış kişiler için ideal. Abartılı bilim kurgu ögeleri içermiyor. Dönemin şartları düşünülerek kurgulanmış bir yapısı var. Kabataslak "yıldızlar arası" filmi gibi çevresiyle uyumlu teknolojik gelişmeler anlatılmış. Tüm dünya asitle erimiş de karaborsada portakal satılıyor gibi bir havası yok.

    Gel gelelim biraz fazlaca ABD övülüyor gördüm. Biraz gözüme battı açıkçası. Ayrıca insanların heves/hırs/güç adına neler düşünüp yaptıklarına örnekler de mevcut. Hoş Ay'a gidişi planlayan kişiler aslında silah mühendisleri/üreticileri. Sonunda savaş kalmayınca "bu yolda" büyüklük göstermek istiyorlar.

    Ay'a gidiş çalışmaları ,bulundukları coğrafi bölgeye ekonomik hareketlilik de getiriyor. Bu tür kazançlar önceden görüldüğü için siyasi olarak uygun bölgeler birbirine düşüyor. Bu durumlar tadında anlatılmış. Bilim-kurgunun önüne geçmemiş. Bi kaç yerde oldu-bitti gibi anlatımlar var ama çok olmadığından dolayı akışı bozmuyor.

    Kitapta bolca rakamdan bahsediliyor. Bunlar çeşitli birimlerde ayrıca dip notlarda başka birimlerde veriliyor. Kişisel olarak rakamları yazı ile okuyunca resmen beynim durdu. kafamda canlandıramadım. Bu sizi etkilemesin ama. Zamanında Türksat uydusunun frekans tablosunu ezbere bilirdim ve sırasını saçma sapan şeylere bağlayıp karıştırmazdım. Herkesin bi popisi var benimki de böyle.
  •  En son hangi kitabı okudunuz?

    Toplum sözleşmesi nereden gelir, insanlar toplum halinde yaşama ve kurallar koyma ihtiyacını neden hissetmiştir öğrenmek istiyorsanız bu kısa ama biraz ağır ( bana göre ) kitabı okuyabilirsiniz tavsiye ederim. Benim gayet hoşuma gitti, bu konu üzerine daha önce düşünmediğim için farklı bir bakış açısı kattı.
  • Dijital Kale

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  •  En son hangi kitabı okudunuz?

    Öncelikle şunu söylemeliyim ki bi kaç imla ve basım hatası var. Böyle son hız giderken bi sendeleyip doğruluyor insan. Diğer taraftan kitap adından da anlaşılacağı üzere sohbet havasında, bence daha çok röportaj. Bir nöroloğun gözünden, içine bilimi sadeleştirip serpiştirip sıradan insanın merakını cezbeden konular anlatılmış. yazarın din algısının geleneksel islam olduğunu düşünüyorum. Zira bu yönde anlattığı konular var.
  •  En son hangi kitabı okudunuz?

    İdeoloji İktidar Medya Söylem
    Nuri Paşa Özer

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  •  En son hangi kitabı okudunuz?

    Yine bir Stefan Zweig romanı. Af edersiniz yine tokat gibi bir kitap. Savaş karşıtlığı, özgürlük, özgür sevme/sevilme, kadın olmak, yaşam hakkı, ülke kültürleri...Yoğun olarak işlenmiş duygular insanı derinden yaralıyor.

    Neredeyse ruhsuz bir asker olan Clarissa'nın babası, ne ona ne de erkek çocuğuna bildiğimiz manada baba sevgisi gösteremez. Hatta bu işi bilmez. Çocuklar yetim gibi büyürler. Gençlikleri yatılı okullarda geçer. Clarissa bir doktorun yanında çalışmaya başlar ve yurt dışındaki bir seminere gider. Burada çok iyi niyetli temiz Leonard ile tanışır. Bu aşkı ilk tadışıdır. Sonrasında savaş patlak verir ve düşman ülkelerin vatandaşları olurlar, ayrılırlar. Clarissa hemşire olarak askeri hastanede çalışmaya başlar. Ancak hamile olduğunu öğrenmesi onu çok zor ve geleceğini etkileyecek kararlar vermesine zorlar.

    Daha fazlası bir sürpriz bozan olur o yüzden devamını kitaptan okuyun :) .
  •  En son hangi kitabı okudunuz?

    Örümcek Adam 2 2004 filminden bir sahne benim içinde bulunduğum durumu açıklar.
    ---------------------------
    Üniversite merdivenlerinde tanıştık ve kolay olmayacağını biliyordum. O, Fen okuyordu, ben İngiliz Edebiyatı.İzafiyet teorisini
    açıklamaya çalışıyordum. Rosie de T.S. Eliot'ı
    açıklamaya çalışıyordu. Hala onun neden bahsettiğini anlamam.
    ---------------------------
    21.42 dakikasında başlıyor sahne. Şairlerin duygudan duyguya geçişi, onları anlatımları çok değişik, hayatları da öyle. Ancak kitaptaki anlatım da şairene olduğundan yukarıda bahsettiğim duruma düştüm.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  •  En son hangi kitabı okudunuz?

    Aylak Adam:7,5/10
     En son hangi kitabı okudunuz?

    Camdaki Kız:8/10
  • YEK kullanıcısına yanıt
    Yusuf Atılgan'ın hangi kitabıyla başlamamı önerirsiniz? Anayurt Oteli mi, Aylak Adam mı?

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  •  En son hangi kitabı okudunuz?
  •  En son hangi kitabı okudunuz?


    Arkadaşlar maalesef beynim yandığı için inceleme minceleme yok. Okudukça kendimi daha cahil hissettim. Ayrıca bi kaç bölüm yazarın diğer kitaplarında da geçiyor ve aynı cümleler geçiyor. Haliyle oraları atladım.
  • kaan1840 kullanıcısına yanıt
    Ben Anayurt Oteli'ni okumadım ama daha ağır bir kitap olduğunu duymuştum bu yüzden Aylak Adam ile başlayabilirsiniz.
  •  En son hangi kitabı okudunuz?

    Algernon'a Çiçekler:8/10
  •  En son hangi kitabı okudunuz?
  • Ziya'dan Kesik Kafa Cinayeti. Tefrika hâlinde paylaşılan bu dizinin orijinal görselleriyle sunulması çok hoşuma gitti. Ayrıca öykünün kurgusu da gayet yerinde ve ilgi çekiciydi.
  •  En son hangi kitabı okudunuz?

    Galiba kitap bende derin bir iz bıraktı.Dün geceden beri kitabın sonunu düşünüyorum. İyice içine daldım hikayenin.Şunu da belirtmeliyim ki babaannem ve dedemin yaşlılıklarında bakıma ihtiyaç duymaları ayrıca eşimin epilepsi olup sürekli ilgiye ihtiyaç duyması ve romandaki ana erkek karakterle benzerliklerimden dolayı hikayeye daha da bağlandım.Stefan Zweig yine psikolojik analizlerle okuyucuyu istediği duruma sokuyor.resmen hissediyorsunuz o durumları. Bir kaç yerde nesnelerle-kişilerle ilgili kısa bilgiyi uzattığını düşünüyorum ancak duyguyu bozmuyor. Kısaca konuya değinecek olursam teğmen olan Hofmiller, günümüz tabiriyle, ortam yapayım derken kendisini adeta bir cenette bulur. Gittiği davette gördüğü ikramlar başını döndürür. Aslında bir kız için oradadır ama kırdığı bir pot yüzünden işleri bozulur. Bu yanlışını düzeltmeye çalışırken kendi kişilik özelliklerinin sınırlarını görmeye başlar.Sevgi, aşk, ,insan olma, acıma, güven, hainlik, utanma... Stefan Zweig daha bir çok duyguyu harmanlayıp anlatmış. Kitabın sonunda gözümden yaşlar süzüldü. kendimce, belkide bi çoklarınca, emrivaki gördüğüm durum olmasa Hofmiller'ı bulup döverdim. Tıpkı Sabahattin Ali'nin "İçimizdeki Şeytan" kitabı gibi hissettim.Duygusal birisi iseniz sizi etkileyecek, derin olabilir, anlatımı ve konusu var.
  • Paul Auster - New York Üçlemesi

    Kitap polisiye bir ture ait gozuksede postmodernizm'in etkisiyle farkli bir hale geliyor. Karakterlerin baskalarina donusmeleri(kimliksel olarak),karakterlerin bazi durumlarinin bicimlenip karakterlerle catismasi derken polisiye kismindan kopuyorsunuz resmen. 3 farklı hikaye gibi gozuksede ben bir butun olarak goruyorum bu hikayeleri. 3 hikayede de birbirinden baglantili noktalari var ve bunlara dikkat etmek gerekiyor. 2. ve 3. Hikaye cok rahat anlasilabilir ama 1.hikayeyi tam olarak ben cozemedim. 3.hikaye ile baglantisini kurup 3.hikayeye daha genis acidan bakabildim ama karakteri tam olarak nereye koyacagima karar veremedim bir turlu.

    Boyle bir polisiye-postmodernist ilk defa okudugum icin garip geldi bana ama hikayelerde ki baglantilari yerlestirdigim zaman keyif aldim. Evet, dedektif sizsiniz.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • 
Sayfa: önceki 463464465466467
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.