Şimdi Ara

En iyi Qnap TVS-682

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
2
Cevap
4
Favori
569
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
1 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Merhaba,


    Yaklaşık 6 yıldır qnap nas server kullanıyorum ilk zamanlar sadece film ve fotoğraf yedeklemek için ihtiyaçlarım doğrultusunda bana göre başlangıç modeli olan ts-253a ile başladım. Akabinde daha üst seviye cihazlardan biri olan tvs-682'ye geçtim.


    Bu cihazı kullanırken yaptığım yanlışlar ile birlikte tecrübelerimi ve tavsiyelerimi de sizlere paylaşmaya karar verdim.


    Son 4 yıldır TVS-682 kullanıyorum ve bu zamana kadar gördüğüm en iyi bilgisayar diyebilirim.


    Birkaç modifiye işlemi ile durumu baya ileri taşıdığımı düşünüyorum. Qnap konusunda ülkemizde kaynak bulmak zor, her şeyi yurtdışı formlarından ya da deneyerek öğreniyorsunuz. Bende deneme yolunu seçenlerden biriyim.


    Öncelikle cihaz i3-7100 ile geliyor. Linux tabanlı bir işletim sistemi kullanan bu nas serverda her 1151lga işlemci çalışmıyor. Serverda 1 adet pci Express x16 slotu ve pci Express x8 slotu bulunur, ben x16 slotuna başlangıç için ideal olduğunu düşündüğüm r7 240 ekran kartını yerleştirdim. 


    Böylelikle hem nas server hem de sanal bilgisayar özelliğini kullandım.


    Ekran kartının cihaza uyması için low profile olması tek kriter aksi halde ekran kartı cihaz içine sığmaz. Ekran kartı sonrasında soğutma problemleri oluşmaya başladı hem disklerin sıcaklığı hem ekran kartının yaymış olduğu bence aşırı sıcaklık bir süre sonra can sıkmaya başladı ve kasa kapağını çıkararak yaklaşık 2 yıl bu şekilde kullandım.


    Soğutma durumunu da böyle çözdükten sonra basit oyunları (cs-go / euro truck) nas server üzerinde oynayabiliyor aynı zamanda bir bilgisayarda yaptığım diğer işleri de rahatlıkla yapabiliyordum. Bir süre sonra gerek yüklediğim programlar gerekse boş vakitlerimde oynamak için aldığım oyunların gereksinimleri işlemciyi yormaya başladı.


    Şöyle ki ilk zamanlarda sadece iki oyun oynayıp aynı zamanda yine server üzerine kurmuş olduğum emby server ile film izlemek işlemci kullanımını %90’lara kadar çıkarıyordu, çünkü hali hazırda 4 sanal çekirdeği bulunan işlemcinin 2 çekirdeği sanal pc ye kalan iki çekirdeği ise emby ve kendi işletim sistemine ayırmıştım. Bu durumda yüksek çözünürlüklü filmlerle birlikte aynı anda bilgisayar kullanılırsa işlemci tarafında ısınmalara sebep oluyordu ayrıca 8 GB ram de bu durumda oldukça yetersiz kalıyordu çünkü 4 GB yine sanal PC’ye gittiği için emby server kod çözücüsü oldukça zorlanıyordu.


    ilk etapta 8 GB daha ram ekledim ve bunu sana bilgisayara tanımlarım. Cihaz artık 16 GB ram e sahipti 8 i sanal bilgisayar 8i işletim sistemi için. 


    Böylelikle server üzerine kurduğum sanal bilgisayar evimde ki tek bilgisayar olduktan sonra işlemci modifiyesine gittim.


    TDP değeri 65w altında olan önbelleği ve çekirdek sayısı imkanlarım dahilinde en üst düzeyde olan işlemciyi seçtim i7-7700. İşlemciyi yükseltirken dikkat ettiğim konu TDP değeriydi çünkü server üzerinde bulunan 250w power supply hem diskleri hem de işlemciyi beslemek için oldukça zayıftı. İşlemci yükseltmesinden sonra soğutma problemi geri döndü hali hazırda halen kapak açık kullanmama rağmen yaz aylarında 50 dereceleri çok rahat görebilir duruma geldi çünkü işlemci üzerinde gelen soğutucu normal şartlar düşünülerek hesaplandığı için yeterliydi. İşlemci ısısı yükselince hem fan sesi hem işlemcinin yeteri kadar soğutulamaması tekrardan beni düşündürdü.


    Bu aşamada da sıvı soğutmaya geçtim. Halen kapak açık kullandığım için kablolar sorun oluşturmadı ve yeterli soğutmayı sağladım.


    Son olarak yüksek gereksinimli oyunlarda oluşan takılmalar ve her oyunda yaptığım en düşün görüntü kalitesi ayarları canımı sıkmaya baladı ve ekran kartını yeniden değiştirmeye karar verdim.


    Cihaz içine sığabilecek kadar küçük ve kaliteli olduğunu sandığım 1050ti low profile ekran kartını yaklaşık 1 yıl kullandım. Kapak olmadığı için kasada gerek görüntü kirliliği gerekse fan sesleri beni yıldırdı. Ne yaparsam yapayım ekran kartlarını tam anlamıyla soğutamıyordum. Ben de kasayı kapatmaya ve ekran kartını kasa dışına taşımaya karar verdim bunun için aliexpres den bir parça aldım.


    https://tr.aliexpress.com/item/33062883261.html?spm=2114.13010708.0.0.6e824c4dZqUq3G


    Bu parça sayesinde kartı kasadan uzaklaştırdım aynı zamanda da olabildiğince fazla hava almasını sağlayarak soğutmada bir tık daha ileri gittim.


    Bütün bu parçalar sonrasında tam yükte cihaz 200w ları görmeye başladı ve nas boşta sanal pc aktif ve boşta beklerken yaklaşık 70w enerji tüketmeye başladı günlük 16 saat açık kaldığını düşünürsek 70*16=1,12kw günlük değer, aylık olarak da 1,12*30=33,6 kw yani ortalama olarak cihazı hiç kullanmasam sadece günlük 16 saat açık kalsa faturama 24 TL vergiler dahil farkı oluyordu.


    Burada power supply’ın kalitesiz olduğunu anladım. Qnap öyle bir power yaptırmış ki dışarıdan alacağınız hemen hemen hiçbir mATX power bu cihazla tam uyum sağlamıyor. Bende araştırmalarım sonucu bu power ı almaya karar verdim ve yine ufak birkaç modifiye işlemi yaptım.


     

    Seasonic Focus SGX-500 500W 80Plus Gold Tam Modüler SFX Power Supply (SSR-500SGX)



    Bu power ı tercih etmemdeki amaç 50w olmasının yanı sıra verimliliği ve ekstra ekran kartı için pcı güç çıkışıydı ve tam modüler olduğu için serverda olmayan molex gibi çıkışlar için kablo kalabalığı yapmayacak olması. Sonuç olarak biraz uğraştıktan sonra power’ı server içine yerleştirdim. Güç tüketimim 60w a düştü. 10w düşük gelebilir size ama sürekli çalışan bir sistem için önem arz eder bence.


    Son olarak daha kaliteli oyunlar oynayabilmek için 2060super e geçtim. Steam remote streaming ile istediğim her yerden evdeki server a bağlanıp oyunlarımı oynayabiliyorum. Evdeki televizyonlardan pes oynayabiliyorum, dışarıda her han gibi bir bilgisayardan eve bağlanarak oyunlarımı oynayabiliyorum, özetle kendi geforce now sunucumu yaptım😊


    Burada internet kalitesi tabii önem arz etmekte!


    Toplamak gerekirse uzaktan erişim, oyunlar, filmler benim hayattan zevk aldığım şeyler. Tahminimce bugüne kadar bu sisteme 20 bine yakın para döktüm ve yapabileceğimin en iyisini yaptım. Tabii ki çok daha ucuza çok daha iyi sistemler yapılabilir ama ben bu yolu seçtim.


    Bunları yazmamdaki amaç da belki benim gibi düşünen birileri olursa onlara ufak da olsa fikir verip yol göstermek.


    Cihazın son durumu ve bazı aşmaların fotoğraflarını da ekliyorum umarım faydalı olur.


    En iyi Qnap TVS-682
    En iyi Qnap TVS-682
    En iyi Qnap TVS-682
    En iyi Qnap TVS-682
    En iyi Qnap TVS-682
    En iyi Qnap TVS-682
    En iyi Qnap TVS-682
    En iyi Qnap TVS-682
    En iyi Qnap TVS-682
    En iyi Qnap TVS-682
    En iyi Qnap TVS-682
    En iyi Qnap TVS-682
    En iyi Qnap TVS-682
    En iyi Qnap TVS-682
    En iyi Qnap TVS-682
    En iyi Qnap TVS-682
    En iyi Qnap TVS-682
    En iyi Qnap TVS-682
    En iyi Qnap TVS-682
    En iyi Qnap TVS-682
    En iyi Qnap TVS-682
    En iyi Qnap TVS-682
    En iyi Qnap TVS-682



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Signor_ali -- 12 Temmuz 2020; 11:24:28 >







  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.