Şimdi Ara

'Elektrikli araçlara geçiş, üreticilerin değil politikacıların seçimi'

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
142
Cevap
2
Favori
3.305
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
12 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • 'Elektrikli araçlara geçiş, üreticilerin değil politikacıların seçimi'



    PSA ve Fiat Chrysler'ın birleşmesiyle doğan Stellantis'in CEO'su Carlos Tavares, bir röportajında Avrupa'nın elektrikli araçlara geçiş kararını ve içten yanmalı motorlu araçlara karşı tutumunu eleştirdi.



    2035 yılına kadar Avrupa genelinde dizel ve benzinli yeni araç satışlarının yasaklanması ön görülüyor. Öte yandan Tavares, bu yasağın ve otomotiv üreticilerini tamamen elektrikli araçlara geçmeye zorlamanın iklim değişikliğiyle mücadele için en etkili yol olmadığı görüşünde. Tavares'e göre bu yasağın sosyal ve çevresel etkileri olacak. Karbon emisyonlarını düşürmenin daha hızlı ve ucuz yolları olduğunu belirten Tavares, açıklamasına aşağıdaki ifadelerle devam etti:



    Ayrıca Bkz.Elektrikli araç şarj istasyonlarına yönelik taslak hazırlandı



    "Elektrifikasyon, sektör tarafından değil politikacılar tarafından seçilen bir teknoloji." cümlesiyle bu konuya bakışını net bir şekilde dile getiren Stellantis CEO'sunun "Avrupa'nın mevcut enerji kaynakları göz önüne alındığında, bir elektrikli otomobilin, pil üretiminin karbon ayak izini telafi etmesi ve kendisinin yarısı kadar maliyetli bir hafif hibrit araca yetişmeye başlaması için en az 70 bin kilometre kullanılması gerekiyor" sözleri dikkat çekti.



    İçten yanmalı motorlu araç yasağının üreticileri fabrikalarını ve tedarik zincirini dönüştürmeye zorlayacağını dile getiren Tavares, bu değişimin acımasızlığının sosyal risk yaratacağı konusunda uyarılarda bulundu. Bu noktada Avrupa'daki fabrikalarını kapatmayacaklarına yönelik daha önce verdiği sözü hatırlatan CEO, "Genelde verdiğim sözleri tutarım ama Stellantis'in rekabetçi olmayı sürdürmesi gerek" şeklinde konuştu.



    Tavares'in düşünceleri bir yana, Stellantis, ürün gamını elektriklendirmeye devam ediyor. Şirket, geçtiğimiz yıl yaptığı bir açıklamada, iki yıllık süreçte 21 yeni şarj edilebilir hibrit ve tamamen elektrikli model piyasaya süreceklerini açıklamıştı. Ayrıca Stellantis çatısı altındaki bazı markalar da Avrupa'da tamamen elektrikli araç markasına dönüşeceği tarihi çoktan açıkladı.




    Kaynak:https://europe.autonews.com/automakers/tavares-says-europes-ev-drive-comes-risks







  • Sonunda birileri konuşmuş,işin çok da çevre için olmadığı zaten pillerdeki kimyasallardan ,elektrik talebini karşılamak için doğal gaz yakımından , nükleer santrallerden faydalanılacağı için görünürde çevreci ama arka planda bugünden fark olmayacağını açıklamış


    Asıl vurucu nokta "sosyal etkileri acımasız olacak ,avrupada işçi çıkarmayacağıma söz verdim , amma rekabet için bu sefer sözümü tutmayacağım" yani diyorki araç fiyatları elektrikli bir araç (2 X Hybrid) iki hibrid araç maliyetinde ve herkes alamayacak ,tedarik zinciri bozulacağı için binlerce kişi işsiz kalacak ..

    AB ve ABD'nin çevreciliklerinin tamamen ayak olduğunu düşünüyorum. Zamanında tek üretici bunlarken şuan birçok ülke bir şeyler üretebilir hale geldi. Asya'da 7/24 aktif ülkeler dünyanın üretimini çeker oldular. Bu genel anlamda bir dengenin oluşması demek bence; katma değerli güç hala bunlarda; diğer ülkeler ancak iş gücü ile üretime geçebildiler. Şimdi bu katma değer güçleriyle çevrecilik dayatıyorlar. İstediğin kadar mal/hizmet üret bundan sonra AB'e bunu sokabilmek için onların çevrecilik şartlarına uyumlu üretmen gerekecek. Bu da çok pahalı bir üretim anlamına gelecek. Sistemi güzel kilitliyorlar. Çevrecilik şuan sadece karbon salınımı ile hesaplanıyor, pillerin üretiminde kullanılan kimyasallardan bahseden yok.
    bu bilgi yanlıştır.

    1- elektriğin hangi kaynaktan üretildiği önemlidir.
    2- doğal gazdan üretilen elektriğin efficiency'si 45% civarı iken içten yanmalı motorlarda efficiency %20-25 civarındadır.
    3- doğalgazdaki salınım diğer petrol ürünlerine göre daha azdır.https://www.americangeosciences.org/critical-issues/faq/how-much-carbon-dioxide-produced-when-different-fuels-are-burned

    dolayısıyla, içten yanmalı motorlara nazaran, elektrikli araçlar 4 kata kadar belki daha fazla daha az salınım yapar.
  • Sanmıyorum ticari bir kazanç görmeseler yatırım yapmazlar.

  • Iyide karar arabanin nasil uretilecegi degil, yaklan global iklim krizinin onunun nasil kesilecegi. Buna karar vermek otomotiv ureticilerinin isi degil. Onlara kalsa ayni fabrikalari ayni teknolojileri hic bozmadan bir 50yil daha kolay para kazanmak isterler.

  • Çok ciddi bir elektirik enerjisi talebi olacak, dünya nükleer felaketlere daha ne kadar dayanabilir, sınırsız güneş enerjisi sağlayacak uydular ekolojiyi nasıl etkileyecek , bu soruların cevabını göreceğiz

  • 600km ve benzeri menziller sunan elektrikli araçlar ile içten yanmalı motora sahip bir diğer aracın toplamdaki(üretiminden ıskartaya çıkana değin süredeki) karbon salımı aynıdır. Abimiz gizlenen bu gerçeğe işaret ediyor.

  • Kimse millete sormuyor, hep politikacılar karar veriyor. Geleceğe yön vermek birkaç kişiye bağlı olmamalı...

  • Sonunda birileri konuşmuş,işin çok da çevre için olmadığı zaten pillerdeki kimyasallardan ,elektrik talebini karşılamak için doğal gaz yakımından , nükleer santrallerden faydalanılacağı için görünürde çevreci ama arka planda bugünden fark olmayacağını açıklamış


    Asıl vurucu nokta "sosyal etkileri acımasız olacak ,avrupada işçi çıkarmayacağıma söz verdim , amma rekabet için bu sefer sözümü tutmayacağım" yani diyorki araç fiyatları elektrikli bir araç (2 X Hybrid) iki hibrid araç maliyetinde ve herkes alamayacak ,tedarik zinciri bozulacağı için binlerce kişi işsiz kalacak ..

  • evet...


    Tıpkı emniyet kemeri, lamine camlar, takviyeli fren, hava yastıkları, ABS gibi...

  • Politikacıların seçimi falan yok sermaye emreder onlar yapar. Tabi ki her iki yazara da lafım yok adamlar böyle yazamaz komplocu ıvır zıvır derler.

    < Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >
  • Dünyayı sizin 1-2 litrelik kıcı kırık arabalarınız ısıtmıyor, uluslararası tasımacılık, yani gemilerin yaktıgı yakıtın yanında solda sıfır kalır otomobillerin emisyonu

    ha şehirlerdeki insan sağlına zararlı gazlardan arınmış oluruz orası ayrı mesele

    Yine de elektrikli araçlar daha mantıklı. sırf şu şehirdeki insanlara zararlı gaz çıkarmadıkları için

    bunun dışında elektrikli araçlar her halukarda daha çevreci, bakın teknolojik olarak daha yolun başında bu meretler ve şu haliyle bile çevrecilikte yarışabiliyor. içten yanmalı otomobillerin bu kadar çevreci olması kaç yıl sürdü hatırlatırım, o kadar zamanı elektrikli araçları daha çevreci yapmak için kullansalardı şu an gelinen nokta epey iyi olurdu.

    Pillerin geri dönüşümü var, elektrik arzı ise nükleer ile halledilir. Öyle doğalgaz yakmakla olmaz o iş. boşu boşuna petrol ve doğalgaz gibi değerli varlıkları a noktasından b noktasına gitmek için keyfiyetten harcayamayız..

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • Elbette böyle bir konuya hükümetler karar varecek, şirketlere kalsa kar için dünyanın anasını bellerler. Şirketlerin kar için yapmayacağı çirkeflik, yapmayacağı kötülük yoktur eğer fark edilmeyecekse ya da onlardan bilinmeyecekse.


    Bu dünyayı şirketlere bırakırsanız bütün işi daha çok kar etmek olan şirketlerin çevreyi, doğayı düşüneceğini mi zannediyorsunuz? Bir ormanda maden var deyin, o madeni çıkarmak için bütün ormanı yakarlar.


    Bu ikiyüzlü Stellantis'in CEO'su Carlos Tavares neden 100 yıldır bu şirketlerin doğayı kirletmeyen, çevreyi mahvetmeyen bir teknoloji geliştirmediklerini açıklayabilir mi? Ellerini tutan mı vardı? Neden 100 yıldır otomobilleri soba benzeri bir şey hareket ettiriyor? Çünkü zaten para kazanıyorlar. Bol bol kar ediyorlar. Adamlar neden yeni ve radikal bir teknoloji geliştirmekle uğraşsın ki!


    Güvenlik adına pek çok şey otomotiv sektöründe hükümetlerin baskısıyla olmuştur. Şirketlere kalsa çoğu güvenlik ekipmanı sadece lüks otolarda olacaktı.


    Hükümetler geleceği düşünmek zorundadır ama şirketler en çok yıl sonunda hissedarlara dağıtacakları kar payını düşünürler. Uzun vadeli planlar yaparlar ama o planlar her mali yıl sonunda hisse senedi değerine göre değişir.


    Bırakın bu işleri. Tabii ki hükümetler karar verecek, dünyanın anasını belleyen ilkel teknolojilerden para kazananlar değil. Rekabet falan da palavra. Büyük ölçekli işlerde rekabet göstermeliktir. Rekabet tarımda olur, binlerce firmanın faaliyet gösterdiği sektörlerde olur. Otomotiv gibi 3-5 firmanın örtülü oligopol oluşturduğu sektörlerde değil. Otomotivciler paradigma değişikliğinde değil, kozmetik, olmasa da olur ıvır-zıvır teknolojilerde rekabet ederler, ta ki radikal biri çıkıp oyunu bozana kadar.


    Küresel ısınmayı durdurma işi kardan başka amacı olmayan şirketlere bırakılamayacak kadar ciddidir.


    Stellantis'in CEO'su Carlos Tavares halt etmiş.





  • Adam haklı. Neticede doğalgaz ve kömürle çalışan santraller olduğu sürece elektrikli araçlarla karbon nötr olunmuyor.

  • AB ve ABD'nin çevreciliklerinin tamamen ayak olduğunu düşünüyorum. Zamanında tek üretici bunlarken şuan birçok ülke bir şeyler üretebilir hale geldi. Asya'da 7/24 aktif ülkeler dünyanın üretimini çeker oldular. Bu genel anlamda bir dengenin oluşması demek bence; katma değerli güç hala bunlarda; diğer ülkeler ancak iş gücü ile üretime geçebildiler. Şimdi bu katma değer güçleriyle çevrecilik dayatıyorlar. İstediğin kadar mal/hizmet üret bundan sonra AB'e bunu sokabilmek için onların çevrecilik şartlarına uyumlu üretmen gerekecek. Bu da çok pahalı bir üretim anlamına gelecek. Sistemi güzel kilitliyorlar. Çevrecilik şuan sadece karbon salınımı ile hesaplanıyor, pillerin üretiminde kullanılan kimyasallardan bahseden yok.

  • Japonlar para kazanmasin diye hidrojen ile çalışan Toyota'nın teknolojisi üzerine çalışma yapmıyor Avrupalı ve ABD'li şirketler.

    Benzinli hybridi filan geçtim elektrikten bile daha temiz atık olarak su açığa çıkaran bir teknoloji ama tahminimce patent vb olaylardan calisilmiyor.

    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • Politikacıların seçimi olacak tabi kimin olacaktı? Bay Tavares sen mi yapacaktın o seçimi? Politikacıları kim seçiyor? Madem sana kalmalıydı yapaydın daha çevreci araçlar yıllardır…yaptın da yapma mı dediler? Şimdi edebiyat yapıyor efendim işten çıkarmalar olacak vs diye. Bir kapı kapanır diğerleri açılır.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi CapriceClassic -- 21 Ocak 2022; 8:48:37 >
    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Bozacının şahidi şıracı değil mi bu ya? Ne politikacılara ne de bu büyük şirketlerin CEO'larına güvenilmez. Çünkü her ikisinin de ne çevre ne de halk umurumdadır, kendi ceplerini düşünürler.

    Bütün fabrikaları dönüştürmek milyarlarca dolar masrafa neden olacak, başka başka şirketler bu yeni sektörde üst sıralara çıkacak diye mi ağlıyorsunuz?
    Oturup bu yeni sektörde pil teknolojilerinde AR-GE yapsanız çoktan o karbon salınımı eşit ya dediğiniz pil teknolojisi fark atardı eski nesil içten yanmalı motorlara.

  • biz geçmek istiyoruz da vergiler izin vermiyor. %110 vergi nedir arkadaş...kendi elektrikli aracını üret ama herkesin alabileceği makul bir fiyat olsun...

  • 1. Lityum madenleri kimin elinde?
    2. Petrol kimin elinde?
    3. Petrolden sonraki gelecek vaat eden yakıt olabilecek potansiyele sahip hidrojen ve bor kimin elinde?

    Bu üç soru elektrikli araçların neden popüler olduğunu gösteriyor zaten.

    Amerika elindeki lityum madenlerini kolayca satabilmek ve ortadoğu ülkelerinin para kaynağını azaltmak için piyasaya pilli araba reklamı yapıyor böylece hidrojen ve bor da saf dışı kalmış oluyor. Tüm dünya da buna ayak uyduruyor.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi maximus01982 -- 21 Ocak 2022; 9:20:51 >
    < Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >
  • Yeni pazar bulamıyorsan, var olan pazar için yeni talepler yaratırsın.

  • abiniz, 70 bin km de amorti etmeye başlıyor demiş karbon salınımı olarak, üretim süreçleri dahil.

    bir otomobil ortalama 700 bin km kullanılıyordur, yüzde 90 daha az zararlı doğaya bu mantıkla. yanlış mı söylemiş 70 bin km diye?

  • 
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.