Şimdi Ara

Elektrikli araçlar gerçekten çevreci mi? (3. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
50
Cevap
1
Favori
1.785
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
4 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 123
Sayfaya Git
Git
Giriş
Mesaj
  • 8 yılda çöp olacak milyonlarca batarya nasıl geri dönüştürülecek?

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • jestercat J kullanıcısına yanıt

    konunun tamamını okuyunuz

  • insanlara neden boş yapmayın diyorsunuz, ilk mesajında adam fikrini söylemiş size saygısızlık yapmamış. galiba elektrikli araba trolleri de yeni çıktı. zaten tr serverinde bir şeyin trolü olmasa olmuyor

  • BroteinCi kullanıcısına yanıt

    çünkü benim bulmak için didindiğim kaynaklı argümanlarıma karşılık, kaynak göstermeden "bence o öyle değil" tarzında cevap vermiş. mesajların devamını okuyunuz, benim iddialarımı sunduğu kaynaklarla kimse çürütemedi




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi stableRevulation -- 27 Mart 2022; 14:1:14 >
  • darkmoon34 kullanıcısına yanıt

    Nükleer ve doğalgaz temiz, bilmiyorsan araştır 

  • stableRevulation kullanıcısına yanıt

    sunduğun kaynaklar "2020 yılında her hane fiber internet kullanacak" tarzında kaynaklar. senin dediklerini çürütmek için termodinamiğin ikinci yasası var: "in an isolated system entropy can only increase". dünya üzerinde sürdürülebilir ve temiz hiçbir şey yok. elektrikli araçlar geçiş döneminde sadece bir karın ağrısı, gelecekte araç sahibi olamayacaksın. dünya üzerindeki kaynaklar bu kadar insan için yetersiz. insanlar sanıyor ki kaynaklar sonsuza kadar yetecek, her şey geri dönüştürülebilir vs vs böyle bir şey yok. zaten böyle sanıldığı için lityum yıllar içinde bu kadar ucuzladı, sınırlı arzı olan kıymetli bir maden nasıl ucuzlayabilir ? ayrıca sürdürebilir bir ekonomide bir şeylere erişim daha ucuz olacaksa o şey daha fazla tüketilecektir, buna da jevons paradoksu deniyor. bir şey ucuzladıkça daha da fazla tüketilecek eriyip gidecek. elektrikli araçlar ne kadar ucuzlayıp ne kadar yayılırsa o kadar çabuk da yok olacaklar. istersen sodyum tabanlı batarya getir ya da farklı bir batarya teknolojisi. ya dünya nüfusu azalacak ya da insanlar böcek yiyip kutularda yaşayacaklar. metro 2033 kitabını okuduysan orada da durum aynen böyleydi, çünkü yaşadıkları dünya izole bir sistemdi belli bir limitin ve üretimin üstüne çıkamıyorlardı hatta ve hatta yıldan yıla üretimleri ve nüfusları düşüyordu :) dünya da yer altı metro sisteminin ölçek olarak büyük versiyonu. zaten şuan petrol üretiminde ve insan nüfusunda zirvedeyiz bu grafik elbet düzeltme yapacak :) insan nüfusu grafiği düzeltme sürecine girince olacakları tahmin bile etmek istemiyorum





  • kaynaklarım aslında tahminden çok eldeki mevcut verileri sunuyor ve "2020 yılında her hane fiber internet kullanacak" tarzında falan değil. dünya üzerinde sürdürülebilir ve temiz şeylerden kastın sonsuza kadar tertemiz enerji/materyal dönüşümü falansa ben böyle bir şeyin olduğunu söylemedim. yok da zaten. yıldızların bile sonu vardır. mesela oldu ki güneşi çevreleyen dev bir reaktör yaptık, sonsuza kadar işlemeyecek o. ve bana kader çizip "gelecekte araç sahibi olamayacaksın" diyorsun ya benden de sana; istediğin kusursuz dünya asla olmayacak. kaynakların sonsuza kadar yeteceği, her şeyin geri dönüştürülebileceğini sanan da yok, mesele olabildiğincesini yapmak. lityumun buna dayanarak ucuzladığını söylemene hayran kaldım bu arada.

    jevos paradoksundan sonra petrol üretimine değinmene kadar olan kısım saçmalık, pratikler öyle işlemez. petrolden sonrası da konuyla alakasız, aslında genel olarak yazın alakasız, metnin girişinden sonrası.


    bence sen çok şey okumuşsun da olguları bağlayamamış gibisin. karman çorman. dediklerine komplo teorisi gözüyle bakmıyorum, olabilir şeyler metro 2033 falan, daa yani bu "elektrikli araba fosil arabalardan daha mı çevreci?" konusu. ne araya oraya geldik?


    bak kısaca olay şu:

    elektrikli arabalar, ömürlerinin sonunda fosil yakıtlı muadillerinden daha az kirliliğe neden oluyor. kaynaklar (veriler) bunu destekliyor. tamamen temiz değiller öyle iddiam olmadı, hiçbir şey tamamen temiz değil, güneş panelleri rüzgar türbinleri üretilirken de kirlilik açığa çıkıyor sen nefes alıp verince de. püf noktası; bu yeni teknolojiler (elektrikli araçlar ve yenilenebilir enerji denilen kaynaklar) eski muadillerinden daha iyi ve çevreci. bu konu da bunun arabalar bölümünü anlatmakta.


    sana kalsa güneş de bir gün sönecek ya da patlayacak, temiz ve sürdürülebilir enerji diyemeyiz yok işte jeotermal enerji de dünyanın çekirdeği soğuduğunda bitecek o da sürdürülebilir değil.. maddeler geri dönüştürülürken kayıplar yaşanır, o zaman o iş geri dönüşüm değil... pastacılar hamurdan kurabiye şekli çıkardıktan sonra kalıplarda hamur malzemesi kalıyor hepsi ziyan, hiçbir şey kusursuz değil, nüfus patlayacak hepimiz ölecez, yemek yemenin anlamı yok nasılsa yine acıkıcaz ve yemek yenilenebilir/sürdürülebilir değil... kardeşim kendin söylüyosun kanun yerine geçen görüşleri. uzayda laboratuvar ortamındaki teorik kusursuz bir evrende yaşamıyoruz. maksat olabildiğince iyileştirmek. ilerde füzyon reaktörleri yapılır belki deniz kumundan enerji üretiriz arabalara da pil değil reaktör koyarız bilemezsin. o zaman da "denizdeki kumlar tamamen temiz enerji değil, sürdürülemez" falan deme ama :)


    @BroteinCi




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi stableRevulation -- 4 Nisan 2022; 19:44:0 >




  • İçten yanmalı motorların verimleri çok düşüktür; teorik olarak maksimum %35 ama reelde en fazla %20 verimle çalışabiliyorlar (dizeller).

    dediniz. Elektrik üreten termik santraller, kömür veya doğalgaz yakarken içten yanmalı motorla (ICE) aynı prensibi kullanır dolayısıyla onlar da maks. %35 verimlidir., geriye kalan %65 ısı olarak boşa gider. Bu açıdan bakıldığında elektrikli araç enerji kaynağı olarak içten yanmalı motorla benzer ölçüde çevrecidir.

    Fakat asıl problem, yüzbinlerce elektrikli araç yollarda dolaşmaya başladığında onların ağır elektrik yükünü şu anki santraller nasıl karşılayacak ?
    Bu araçlardan 200.000'i hızlı şarj (150kW) yaptığında, 30 milyon kW elektrik çeker Türkiyenin 2020'deki toplam anlık elektrik tüketimi 35 milyon KW, yani sadece 200.000 aracın hızlı şarja bağlanması, TR'nin şu anki toplam tükettiği kadar daha elektrik karşılaması demek, bu nasıl olacak?

    Her barajın yanına bir baraj daha mı yapılacak, rüzgar 2 kat hızlı mı esecek, ovalara binlerce km2 güneş panelleri mi döşenecek. Rusya'dan gelen gaz 2 kat artıp termik santraller 2 kat elektrik mi üretecek, nasıl olacak bu iş? Teknik deyimiyle bu iş ölçeklenebilir, sürdürülebilir, feasable değil.

    Fakat ya elektrik o santrallerde değil de başka bir yerde başka yolla üretiliyorsa? Atmosferik elektrik teorisi devreye giriyor. Sehir dışında sıklıkla gördüğümüz pilonlar, üstündeki kablolar ile atmosferdeki statik elektriği çekerek şehirlere dağıtıyor, duvardaki prize elektrik atmosferik elektrikten geliyor, şeklinde bir teori var. Bu teori doğruysa, o zaman e-araçlar için artan elektrik ihtiyacı, şehir dışındaki pilon hatlarının yanına yeni pilon hatları inşa edilerek karşılanacak. Bu temiz, sürdürülebilir, ölçeklenebilir, feasable enerji üretimi demek.

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >




  • 
Sayfa: önceki 123
Sayfaya Git
Git
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.