Şimdi Ara

El Süpürgesi Pillerini Değiştirmek

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
28
Cevap
4
Favori
2.194
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Merhaba arkadaşlar. Evde Kenwood marka süpürge var. Alet güzel ama pilleri Ni-MH. Haliyle çabuk bitiyor, geç doluyor ve en kötüsü pil azaldıkça çekme gücü de azalıyor. Sonlara doğru hiçbirşey çekemez hale geliyor. Acaba ben bunu 3.7 voltluk 18650 pillerle değiştirsem olur mu dedim, biraz araştırma yaptım. Ama bilgim yetmedi, kafam karıştı. Bir bilene danışayım dedim.

    Bendeki aletin pilleri alttaki birinci resimdeki gibi. Toplam değer 12 volt olduğuna göre tahminimce içinde 1.5 voltluk 8 tane pil var. Yada daha farklıdır, bilemiyorum paketi açmadığım için. Ama anladığım kadarıyla zaten kaç tane olduğunun bir önemi yok. Sorunlarım şu şekilde;

    - Ben 12 volta ulaşmak için 3 adet 3.7 volt 18650 pil kullansam 11,5 volt civarı bişey oluyor. 4 pil kullansam bu sefer de 14,8 volt oluyor. yani tam 12 voltu yakalamak mümkün değil. 4 pil kullanıp 15 volt alsam cihazın motoruna zararı olur mu?

    - Bu pilleri doğrudan takmak çok tehlikeliymiş okuduğum kadarıyla. Şarj devresi kullanmam gerekiyormuş. Bir tane ucuzluk, muhtemelen 3000mah falan powerbank'i açıp içindeki devreyi alsam işime yarar mı ? Yoksa her türlü voltaj için ayrı devre mi gerekli ?

    - Son olarak yine aşağıda 2. resimde aletin kendi şarj adaptörünün resmi var. Değerlere bakacak olursak bu adaptörü pil değişiminden sonrada kullanabilir miyim ? Yoksa powerbank şarj eder gibi 5 voltluk micro USB telefon şarjı ile mi şarj etmem lazım. Herhalde o zaman çok uzun sürer şarj ama, zaten şu anda da ni-mh pille baya uzun sürüyor. Çok da sıkıntı değil. Ayrıca ni*mh piller tam bitmeden şarj edilemediği için bitene kadar bekliyorduk. Şimdi li-ion pil olunca kullanmadığımız zaman şarja takarız. Sürekli hazır olur.

    3. Resim ise cihazın üzerindeki etiket. Belki faydası olur diye koyuyorum.


    Resim 1:
    El Süpürgesi Pillerini Değiştirmek


    Resim 2:
    El Süpürgesi Pillerini Değiştirmek


    Resim 3:
    El Süpürgesi Pillerini Değiştirmek


    Yardımcı olan herkese teşekkürler



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi nighty -- 16 Kasım 2017; 12:47:31 >







  • Şu an dışarıdayım, konu anlatımı biraz uzun,

    akşama çözüm yazacağım.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Teşekkür ederim @muhsin kamer, merakla bekliyorum :)
  • Lityum pillerin en büyük handikapı seri olarak kullanımıdır. Böyle kullanıldıklarında özel bir bms kart ile şarj edilmeleri ve derin deşarjdan korunmaları gerekir. Bu esaslara dikkat edilirse mesele yok, dediğiniz projeyi yapabilirsiniz. Lityum piller tam şarj olduklarında 4.2 volta ulaşırlar. Yani 3 tane seri bağlamanız yeterli. Benzer bir uygulamayı şarjlı tirnavidama yaptım konu linkini bulup atarım orada ayrıntılar ve arkadaşların olumlu katkıları mevcut, incelemenizi tavsiye ederim.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Merhaba,

    quote:

    Alet güzel ama pilleri Ni-MH. Haliyle çabuk bitiyor, geç doluyor ve en kötüsü pil azaldıkça çekme gücü de azalıyor.

    Ni-HM piller (kalitesine göre) belirli şarj/deşarj döngüsünden sonra güç kaybederler. 3-4 saatlik sarj süresi normaldir.
    Forumdaki kısıtlamalar nedeniyle ALINTILARI GÖSTER seçeneğine tıklayın. Ayrıntıları okuyabilirsiniz.

    quote:

    3.7 voltluk 18650 pillerle değiştirsem olur mu
    olur. Maliyetli olur.
    quote:

    Toplam değer 12 volt olduğuna göre tahminimce içinde 1.5 voltluk 8 tane pil var.

    Hayır şarjlı piller 1.2 volttur. Bataryada 10 adet pil var.
    quote:

    3 adet 3.7 volt 18650 pil kullansam 11,5 volt civarı bişey oluyor.
    3.7 volt nominal değerdir. 18650 ler tam şarjda 4.2 volt olur X 3 ad.:12.6 volta ulaşır. El süpürgesini çalıştırmak/kullanmak için yeterlidir.
    quote:

    Bu pilleri doğrudan takmak çok tehlikeliymiş okuduğum kadarıyla
    18650 leri kullanmak kurallara uyulduğu takdirde güvenlidir. Aşırı şarj ve ısınma durumunda iç basıncın yükselmesi ile patlama ve yangın riski vardır.
    quote:

    Değerlere bakacak olursak bu adaptörü pil değişiminden sonrada kullanabilir miyim

    Bu devre için gereken çalışma voltajı 13v. tur. Sarj adaptörünüz (16-18V çıkış varsa kullanmayın!)Tam 15v. Çıkış veriyorsa kritik seviye olmakla birlikte kullanabilirsiniz.

    El süpürgesi batarya yenilemede 3 X 18650 li-ion pil seri bağlantılı/Balanslı şarj devresi ile birlikte kullanmalısınız.

    Resimde 3S BMS devresi görülüyor. Bu devrelerde Şarj/deşarj ve akım koruma özellikleri bulunuyor.
    El Süpürgesi Pillerini Değiştirmek

    quote:

    li-ion pil olunca kullanmadığımız zaman şarja takarız. Sürekli hazır olur.
    Evet, Li-ion, Li-po pillerin karakteristiğinde, hücre başına 2.7V - 4.2V arası gerilim bulunması gerekiyor. 3S BMS devreler de toplam gerilim 7.5 volta düştüğünde, çıkışı kapatarak bataryayı korumaya alır. Şarj işlemini başlatırsınız, Şarj 12.6v seviyesine ulaşınca, devre aşırı şarjı engellemek için şarj keser ve bataryayı korumaya alır.
    3S BMS devreler her hücreyi ayrı ayrı balanslı şarja tabii tutarak, tüm pilleri eşit şarj eder. Ni-MH pillerde seri şarj uygulaması farklıdır. (18650 ni-mh gibi seri bağlanamazlar, şarj edilirken, hangi hücrenin ne kadar şarj aldığı bilinmeyeceğinden patlama/yangın riski çıkar.)
    Aradaki farkı bilir ve kurallara uyulursa, pillerde yangın/patlama riski olmamış olur.

    Son olarak 18650 pillerin Sony VTC sıfır (Ağırlığı 46.6 veya 46.7 gr civarıdır.Hassas terazide pillerin orijinal olup/olmadığını test edebilirsiniz) tanesi 40 tl civarındadır.
    Önerim: Muhakkak markalı/kaliteli li-on pil alın. X marka pilleri sadece ucuz olduğu için almayın. 3-5 Amper güç var denilen piller, 250 miliamper çıkıyor bilginize...

    Bu fiyatları da bilirseniz, yapacağınız bataryanın maliyeti de ortaya çıkmış olur.

    Sorularınıza yanıt vererek konuyu açıklamaya çalıştım.

    İyi çalışmalar, kolay gelsin...



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi muhsin kamer -- 16 Kasım 2017; 21:2:49 >




  • Bu arada power bank devresi bu projede şarj amacıyla kullanılamaz çünkü o devreler paralel bağlı yani voltajlari sabit lityum pilleri 5volt ile şarj etmek için tasarlanmıştır. Siz 3 lü bms kartı alıp 12.6 volt ile şarj edeceksiniz.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • mustyyyyy kullanıcısına yanıt
    Lityum piller paralel de bağlanır.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: avantis

    Lityum piller paralel de bağlanır.

    Ne demek istediğinizi anlamadım, benim paralel bağlanmaz şeklinde bir iddiam olmadı ki... Arkadaşın yapmaya çalıştığı şey seri bağlamayla mümkün olacağı için o ihtimali zaten es geçtik.
  • Hocam cevaplar icin cok tesekkurler, sagolun. Gayet guzel aciklamissiniz, epey faydalandim.

    Maliyetli olur demissiniz, haklisiniz. Kaba bir hesaplama (kaliteli piller kullanarak) yaptim, maliyet 100 lirayi buluyor. Supurgeyi zaten 130'a almistim. O kadar masraf etmeyi kesinlikle dusunmuyorum. kendi pili zaten calisiyor su anda. Bende bozuk laptop pillerinden saglam pil ayiklayip yeterince pil olunca girisecegim bu ise.

    Bir arkadas su urunu onerdi, sarj devresi icin. Bundan siparis etmeyi dusunuyorum:

    https://tr.aliexpress.com/item/4S-14-8V-16-8V-20A-peak-li-ion-BMS-PCM-battery-protection-board-bms-pcm/32817069499.html?spm=a2g0s.8937460.0.0.GcJeEW

    baska bir arkadasin da bozuk diye ayirdigi laptop pilini alacagim. 6 hucreli pilden 3 tane saglam cikar diye umuyorum :) Boylelikle tahminice 15-20 liraya bu isi halledebilirim. Anlattiginiz cozumu birebir uyguladigim taktirde adaptor olarak ne kullanmami onerirsiniz ?

    @mustyyyy hocam size de cok tesekkur ederin, verdiginiz link ve mesajlar cok faydali oldu.




  • 4S bms devre 17v civarı şarj kontrolü yapacak.

    Önerim 3S bms devreyi 2li bataryalı 3 lü seri kullanın. El süpürgesi 12v dc ile çalıştığından 16-17v fazla gelir.

    Laptop bataryasından çıkaracağınız 2li 18650 leri ayırmayın (eş pillerdir) 3lü seri kullanın.

    Çok daha kullanışlı olur.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • mustyyyyy kullanıcısına yanıt
    Kusura bakmayın yanlış algıladım.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Burada yardımı olan arkadaşlar için gerçekten teşekkürler. Aynı şeyi bende yaptım. 3s devrede 18650x3 pil bağladım. Ancak açma kapama düğmesinden çalıştırdığımda ilginçtir motor çalışıyor ve hemen duruyor. Sonradan gördüm ki açma kapama düğmesine bir devre koymuşlar, bunu çıkarsam birşey olur mu? 3x18650 seri pili 12v 1,5A adaptör ile şarj etsem sorun çıkar mı? Kendi adaptörü 15v 150ma di zaten o olmuyor.
  • mustee74 M kullanıcısına yanıt
    Bms karttan çıkış alıyorsanız ilk çalıştırma esnasında motorun çektiği anlık yüksek akımdan dolayı kart korumaya geçiyordur. Bunu çözebilmek için çıkışı direkt pillerden alabilirsiniz ama bu durumda aşırı deşarj koruması devre dışı kalır.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Bu arada bahsettiğiniz adaptör şarj için uygundur. İdeal şarj voltajı 12.6 volttur ancak 12v da olur...

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Teşekkürler, anlık deşarj koruması için başka bir devre önerebilirmisiniz veya bms kartın yüksek akım geçirenini mi almam gerekir
  • Bu Çinlilerin bms akim değerlerine pek güven olmuyor. 15 A ya dayanabildigi belirtilen bir bms modül ile 10A ceken vidalamayi çalıştıramadım. Daha doğrusu bir çalışıyordu bir çalışmıyordu. Farklı bms denedim yine ayni oldu. Elimde 2 tane bms olduğundan paralel bağladım da öyle hallettim.



    Modül alırken satıcıya Ürünün ne kadara kadar start akımına dayandığını sormak gerek.



    Satıcı diyelim ki 15 A dedi. Ürün gelince test edersiniz. Eger 10 A da cihaz gücü kesiyorsa videoya cekip anlaşmazlık açıp paranızı geri alırsınız.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Merhaba,

    Aynı süpürgenin 8.4V modelini 3S lipo korumalı devre ile halletmeye çalıştım ancak sorun var. Şebekeden faz ile nötürü alıp şarj ediyorum, ama çalışmıyor. Çünkü süpürgenin kartında pile bağlantılı olan kablo hem şarj için hem de anahtara basınca deşarj için kullanılıyor, bizdeki koruma kartında şarjda sorun çıkmıyor, şarj ediyor bir güzel ama çalıştırmaya gelince tık yok. BU durumu nasıl aşarız, birşeyler yaparak aşarım ancak deşarj korumaya halel gelmesin diye siz üstadlara sorayım dedim. Kart bildiğimiz 3S koruma kartı ve 3 adet lipo pil var.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: attillam

    Merhaba,

    Aynı süpürgenin 8.4V modelini 3S lipo korumalı devre ile halletmeye çalıştım ancak sorun var. Şebekeden faz ile nötürü alıp şarj ediyorum, ama çalışmıyor. Çünkü süpürgenin kartında pile bağlantılı olan kablo hem şarj için hem de anahtara basınca deşarj için kullanılıyor, bizdeki koruma kartında şarjda sorun çıkmıyor, şarj ediyor bir güzel ama çalıştırmaya gelince tık yok. BU durumu nasıl aşarız, birşeyler yaparak aşarım ancak deşarj korumaya halel gelmesin diye siz üstadlara sorayım dedim. Kart bildiğimiz 3S koruma kartı ve 3 adet lipo pil var.
    koruma devresiyle çalışmadı, şarj ediyor ama çalışmıyor, devre koruma akımı kesiyor anladığım kadarıyla. Ben de riskli olmasına rağmen direk bağladım, şarj olayını mekanik timer ile hallediyorum, şarjı azalınca da yeniden şarja takıyorum. Ama canavar gibi oldu, lityumları takınca.




  • quote:

    Orijinalden alıntı: attillam

    koruma devresiyle çalışmadı, şarj ediyor ama çalışmıyor, devre koruma akımı kesiyor anladığım kadarıyla. Ben de riskli olmasına rağmen direk bağladım, şarj olayını mekanik timer ile hallediyorum, şarjı azalınca da yeniden şarja takıyorum. Ama canavar gibi oldu, lityumları takınca.

    Alıntıları Göster
    Hocam oldukça tehlikeli bir iş olmuş doğrusu. Projenizi takipteyim, inşallah daha güvenli bir yol bulursunuz [Beleşçi mode on]




  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.