Şimdi Ara

Ekran kartı ve işlemci sıcaklıklarım fazla mı?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
18
Cevap
0
Favori
992
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Merhaba arkadaşlar


    Oyun ve iş amaçlı kullandığım bilgisayarımda ekran kartı sıcaklığımın son zamanlarda HWMonitor programından gördüğüm GPU değeri 80 civarı ancak Memory ve Hotspot 92-96 olduğunu gördüğüm oldu ve bu değerler beni endişelendirdi. Oynadığım oyunda az da olsa anlık donmalar olmaya başlayınca iyice telaşlandım. Belki oynadığım oyundan kaynaklıdır ama pek sanmıyorum. İşlemcim de 85-90 arasına çıktığı oluyor oyun oynarken. Halbuki yakın zaman önce kasa temizliği yapmıştım ve işlemci macunu da yenilemiştim. Hava üfleme makinesi ile tozları uzaklaştırdım ancak fayda etmedi gibi gözüküyor. Bugün kasanın yan kapağını açtığımda biraz fayda ettiğini fark ettim. Sanırım hava akımı yetersiz kalmaya başladı sebebi her neyse. Kasam Corsair carbide 400R yeterince büyük diye düşünüyordum yeterli hava akımının sağlanması için.


    Bu durumda aklımdaki sorularım:

    -Hava akımını arttırmak için boş fan yuvalarına 4 adet 14mm'lik yeni fan almamın ne kadar faydası olur? Ya da başka mantıklı ne yapabilirim?

    -Anakartım ve işlemcim ekran kartıma göre eski. 4-5 yıllık. Kasam ise biraz daha eski. Eski anakart ve işlemci bu sıcaklıklara sebep olur mu? Başka 2080ti lı işlemcisi güncel sistemlerle kıyasladığımda 20 FPS kadar daha az alıyorum.

    -Kasamın bulunduğu konum odanın köşesinde ve yerde. 5-10 cm yüksekliğinde kasa sehpası üzerinde. Bulunduğu konumu da değiştirmeyi düşünüyorum. Sizce nasıl olmalı?


    Konu biraz uzun oldu kusura bakmayın. Fazla detay göz çıkarmamıştır umarım :) Şimdiden herkese teşekkürler


    Sistemim:

    Kasa - Corsair Carbide 400R, Link - Carbide Series™ 400R Mid-Tower Case (corsair.com)

    Anakart - Asus Z170 Pro Gaming

    İşlemci - Intell i7 7700K

    İşlemci soğutucu - Akasa Venom Voodoo, Link - Akasa Thermal Solution

    Ekran kartı - Gigabyte RTX 2080 Ti Gaming OC, Ling - GeForce RTX™ 2080 Ti GAMING OC 11G Key Features | Graphics Card - GIGABYTE Global

    Güç kaynağı - Corsair CX 750, Link - CX750 — 80 PLUS® Bronze Certified Power Supply (corsair.com)

    Kasa daki üst ve sol kapağındaki fan yuvaları boş

    Kullanımımda 2 adet monitör mevcut. Birisi 1440P çözünürlükte kullanırken diğeri Full HD ama anakarta bağlı








  • kaç tane egsoz fanı var kasada? ve yerleşimi nasıl?

  • shruikan kullanıcısına yanıt

    Tek egzoz fanı var. İşlemci fanlarını da sayarsam 2 tane işlemci fanı ve kasanın ön tarafında kendinden gelen 2 adet fan. Tüm yerleşim bu şekilde

  • Boş fan yuvalarına 14cm fan almak mantıklı olur evet. Sıcaklıkları düşürmek istiyorsanız kasanızın iyi hava alması gerekiyor. Kasanızın bulunduğu konum arkası, önü açık olmalı. İyi hava alan bir kasada eski anakart ve işlemcinin sıcaklık bakımından problem yapacağını sanmıyorum. Aldığınız fanların cfm değerine bakarak alın kaliteli olsun. Bütçenizi bilmiyorum ancak Arctic, Akasa, Cooler Master gibi markaların fanları oldukça kalitelidir.
  • kasaya bir yerlerden hava girer, mesele içeri hava basmak değil; içerideki sıcak havayı dışarı atmak önemli olan.


    çekilenden çok itilen bir denge olması lazım. kasanın içindeki sıcak hava dolaşımı bütün bileşenleri ısıtır. öncelik mümkün olduğunca egsoz fanı yerleştirmek olsun.

  • Tepede 2 yuva ve sol kapakta 2 fan yuvası var. Sizce bu yuvalara nasıl yerleştirmeliyim? Sıcak hava yükselir mantığı ile tepedekiler egzoz olmalıdır diye düşünüyorum. Sol kapaktaki yuvalar nasıl olmalı sizce?

  • Almışken bende iyisini alma taraftarıyım. Bütçe olarak 400-500 arası 4 fan için yeterli olur diye düşünüyorum düzgün bir fan alabilmek için. Tabi bu fiyatın üstüne daha mantıklı seçenekler olursa üstüne çıkmak sorun olmaz. Egzoz fanı ile normal fan arasında farklar var mı? Yok diye biliyorum ama farklı amaçlarda kullanıldığı için belki olabilir diye düşündüm şimdi. Birde bu kendinden gelen egzoz fanını da değiştirmem daha iyi olur o zaman. Muhtemelen takılı olan egzoz fanının değerleri tavsiye edilen fanların değerlerinden düşük olacaktır. Bu şekilde arkadaki egzoz fanını yenisi ile değiştirmem ve tepeye 2 tane daha egzoz fanı eklemem yeterli olur herhalde. Model konusunda da tavsiyeniz olursa sevinirim.


    Arctic F14 TC 3-Pin Temperature-controlled fan with standard Kasa Bilgisyar Kasa Cooler 14 cm 960 RPM 1350 RPM 0.3 sone (bossbilisim.com) Bu fanı gözüme kestirdim. 74 CFM, ses için 0.3 sone 35-36 db ses. Ses değeri hakkında fikrim yok. CFM değeri bu ebatlara göre iyi gibi duruyor




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Alpertb -- 17 Mayıs 2021; 1:45:52 >




  • Alpertb A kullanıcısına yanıt
    Akasa Viper öneririm. Egzoz olarak ben de onu kullanıyorum ve gayet memnunum. Ha ben arkada kullanıyorum tabi görüntüsü çok hoşuma gitmediği için :) üst egzoz olarak cougar cfd kullanıyorum ancak onlar da Türkiye’de stokta kalmadı yurtdışında bile zor bulunuyor. Görüntüsü önemli değil derseniz kesinlikle Viper öneriyorum ancak görüntü olarak da sarı sarı durmasın diyorsanız şöyle bir şey önerebilirim;

    https://www.bilisimport.com.tr/urun/be-quiet-bl040-pure-wings-2-pwm-140mm-4-pin-kasa-tahliye-fani

    Bu arada attığınız linke baktım bossbilişimden uzak durmanızı tavsiye ederim hakkında epey olumsuz yorum var.




  • Cemo94 kullanıcısına yanıt

    İşlemci soğutucum da akasa venom voodoo olduğu için görüntü de bütünlük bile sağlayabilir bende sarı rengi çok sevmesem de :) Dün yazdıktan sonra da kasa fanlarının direk kit olarak satıldığını da gördüm ama akasa viper için yok sanırım. Fan kontrolcü de almam gerekecek sanırım. Bu kadar fan için giriş olduğunu sanmıyorum ana kartımda. Fan kontrolcü için bakmam gereken bir kriter var mı acaba?

  • Alpertb A kullanıcısına yanıt

    Kit olarak satılanlar genelde RGB oluyor evet görünüşü hoş ancak gereksiz pahalı. Kit olarak önermiyorum o yüzden. Anakartınızda bu kadar çok Pwm girişi yoktur evet :)


    https://www.teknobiyotik.com/arctic-10-port-pwm-fan-coklayici-hub-kontrolcu-ar-acfan00175a.html


    ya da


    https://urun.n11.com/kablolar/akasa-besli-pwm-otomatik-fan-kontrollu-fan-coklayici-flexa-kablo-P12716317


    ikinci önerdiğim daha ucuz. Çok kalitesiz de sayılmaz ancak Arctic daha kalitelidir. Fan çoklayıcı için kriter, voltajı stabil göndermesidir yoksa fan motorunu yakar. Arctic kaliteli bir markadır bu çoklayıcıyı kullanmadım ancak sorun çıkacağını sanmıyorum. Akasa 140mm almayacaksanız diğer attığım Be Quiet! markasını da öneririm o da çok kalitelidir. Önerdiğim bu fanlar Pwm olduğu için eğer bios üzerinden son devir çalıştırmaz iseniz, isteğinize göre anakart ya da işlemci sıcaklığı arttıkça devirlenir. Boşta aşırı sessiz çalışırlar ancak bilgisayarınız yüke binmeden de pek fazla soğutmazlar. Aldığınız herhangi bir fanın arkasını çevirip takar iseniz egzoz, önünü takar iseniz hava giriş fanı olarak kullanabilirsiniz. Be Quiet! markasında çıkıyor mu bilmiyorum ama Akasa Viper'da silikon vida gönderiyorlar kesinlikle kullanmanızı tavsiye ederim. Dönüş gücü yüksek olduğu için normal vida ile taktığınızda kasayı epey titretiyor :) Bu titreşim de uzun vadede kasa içindeki bileşenlere zarar veriyor. Kasa soğutma konusunda piyasadaki bir çok fanı denemiş biri olarak söylüyorum aklınıza takılan birşey olursa sorabilirsiniz.


    Bir de önerdiğimden değil ancak fikir olması açısından şu fanı göstereyim size;


    https://inventus.com.tr/mi_products/Product.aspx?PID=5972


    Noctua markası piyasanın en kaliteli fanlarını üreten markadır. Şuan ki fiyatı bir fan için çok çok pahalı bu kadar para bir fana verilmez ancak bir gün fiyatı düşerse aklınızda olsun :)





  • Kasa çok önemli bu konuda Bende zamanında işlemci sıcaklıgım 70 dereceleri ekran kartım 70 75 dereceleri görüyordu. Gittim hava Sirkülasyonu iyi bir kasa aldım. üstü petekli önü meş falan egzoz fanlı içeri dışarı atan vs.

    Sana yemin ederim kasanın içine elimi soktugumda 1dk içerde tutsam elim üşümeye başlıyordu o derece kasanın içinde Soğuk hava sirkülasyonu var.


    işlemci sıcaklıgım yükte oyunlarda 55 60 dereceyi gecmıyor artk

    Ekran kartımda max 65 dereceyi görüyor.

    Ben kasaların bu denli bileşenlere soğutma sağlayabileceğine inanmıyordum hakikaten 1 yaşıma daha girdim:D




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi GenqhisKhaan89 -- 17 Mayıs 2021; 12:53:17 >
  • Bende RGB sevmiyorum o yüzden bakmadım bile o kitlere. Akasa Viper 140mm lik alacağım. 3 tane alıp, birisini şuan ki egzoz fanı ile değiştirip diğer ikisini de tepeye egzoz olarak takacağım. Çıkan eski egzoz fanını da boş bir yere takarım. Bu şekilde yeterli olur diye umuyorum. İşlemci soğutucusu olarak kullandığım akasa vendom voodoo da görünce silikon vidaları çok hoşuma gitmişti. Çok mantıklı bir çözüm olmuş titreşime. 1-2 hafta sonra durum güncellemesi yaparım ne gibi değişiklikler olduğuna dair. Fazla bir değişiklik olmazsa @GenqhisKhaan89 arkadaşın dediği gibi yeni bir kasa bakarım. Benim kasam biraz eski. Yeni kasalarda güç kaynağının üstünü plaka ile ayrı bir bölümlendirme yapıyorlar ve bu yeni kasalarda hava akımının daha iyi olmasının en büyük sebeplerinden birisi de bu diye tahmin ediyorum. @shruikan arkadaşın da dediği gibi içerideki havayı dışa tahliye oranını arttırırsam aynı sonuçlar elde edilebilir sanırım. Tabi ki daha rahat hava akımı olan kasa da daha kolay olur ama yeni kasa almaktan daha ekonomik olacağı için önce fan takviyesini deneyeceğim. Herkese şimdilik teşekkür ederim. Sonuçları birkaç hafta sonra bildiririm





  • Alpertb A kullanıcısına yanıt
    Hocam benim kullandığım kasa gametech diye bir kasa. Kasanın önünde cam vardı 1cm aralıktan hava alıyordu. Doğal olarak baya sıcak çalışıyordu. Önce güzel bir pleksi kestirip mesh filtre ile o pleksiyi taktım. Öne 3 tane Cougar Cfd fan, üste 1 tane cougar, arkaya Akasa Viper, işlemci soğutucu olarak Arctic eSpor duo aldım. Baya bir masraf yaptım ama boşta sıcaklıklarım 25 derecelere kadar düştü. İşlemciye 15 dakika %100 yük altında stres testi yaptım 46 derecede sabitlendi. Sıvı soğutmadan daha fazla masraf yaptım belki ama sıvı soğutma gibi soğuyan bi kasa yapmış oldum. Yani kasanın önden hava alması da çok önemli. Tabi kasanızın önü çıkıyorsa yeni kasa almaktan ziyade bir pleksi kestirebilirsiniz ben internetten bulduğum birinden yaptırdım bu işleri yapıyormuş çok şık modeller var.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Cemo94 -- 17 Mayıs 2021; 15:45:2 >
    < Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >
  • Alpertb A kullanıcısına yanıt

    üst taraf arka slot ve yan kapaktaki üst slot egsoz, yan kapak alt slot ekran kartından aşağıda kalıyorsa içeri hava basacak şekilde olsun; yok ekran kartının soğutma bloğuna denk geliyorsa o da egsoz olsun. sıvı soğutma varsa üst ön slot da egsoz olsun, yoksa boş da kalabilir.


    senin amacın sıcak havayı dışarı atmak olsun, bu kadar egsoz yerleştirince temiz ve serin havayı kasa kenarından köşesinden çeker o problem değil.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi shruikan -- 17 Mayıs 2021; 16:19:58 >
  • Aşama aşama denemeyi düşünüyorum. Memnun kalmadıkça değişikliklere devam ederim. Resimlerdeki kasalar benim kasamın aynısı. Önündeki mazgallar hava girişi için yeterli gibi gelmişti bana. Sizce nasıl? Mazgalın arkasında da toz filtresi var. Şimdilik 3 tane akasa viper alarak planladığım yerleşimi aşağıdaki resim deki gibi yapmayı düşünüyorum. Eski egzozu da işaretlediğim yere taşıyacağım. Ön fanların arkasında 2 tane daha fan yuvası varmış internette incelerken fark ettim. Yeterli gelmezse 2. aşama olarak @shruikan 'ın dediği gibi sol tarafa da egzoz eklerim. Yine olmazsa 3. aşamada ön taraf sıkıntı derseniz bahsettiğiniz kesim pleksiyi de denerim ve ön fanları da değiştiririm. Bu da olmazsa kasayı kendim yakarım :D Özelden bahsettiğiniz pleksi işini yapanın sitesi var ise paylaşabilir misiniz? Modelleri merak ettim


    Ekran kartı ve işlemci sıcaklıklarım fazla mı?


    Ekran kartı ve işlemci sıcaklıklarım fazla mı?




  • Alpertb A kullanıcısına yanıt
    Tip olarak benzer bir kasa kullanıyorum. Cm haf 932. Kısıtlamalarda can sıkıntısından evde ne kadar fan varsa çeşitli şekillerde kasaya ekledim. Sıcaklıklarda hiç bir şekilde değişiklik olmadı. Eğer kasanızın üstünde egsoz fanı yok ise ve üst tarafta elle bir sıcaklık hissediyorsanız 1 adet üst egsoz eklemeniz yeterli gelecektir. Kasanızın hava akışı iyiyse iyidir. Çok fan ile değişen bir şey olmuyor :)

    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • Benim planlar tamamen değişti. Hazır toplama kasa denk geldi konuyu açtıktan sonra ve şuan test ediyorum kasayı, benim eski kasa arasında baya sıcaklık farkı var. Bu kasada 3070 var eskisinde 2080 ti vardı. Kart asus tuf gaming gerçi belki markanın da farkı vardır. İşlemci içinde üzerinde bilmediğim gamdias marka sıvı soğutma ile geldi sıcaklık değerleri gayet iyi. 3070'i satıp kendi kartımı takacağım ama sanırım bu 2080ti'ın kendi sorunu ısınması. Onun için de extra termal pad ekleme yapılabiliyormuş, onu denemeyi düşünüyorum. Ya da ekran kartları için satılan soğutma sistemlerini de duymuştum onları da deneyebilirim olmazsa. Geç cevapdan ötürü kusura bakmayın

  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.