Şimdi Ara

Efsane Prekaziden Avrupa Süper Ligi Yorumu

Bu Konudaki Kullanıcılar:
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
3
Cevap
0
Favori
139
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
2 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Futbolda Avrupa Süper Ligi krizi sürerken, ortaya atılan 'sorunların' futbolla ilgisi yok. Cevad Prekazi, futbolun gerçek sahiplerinin sözü nerede diye soruyor, 'futbol artık mafya işidir' diyor.


    "Futbol sadece futbol değildir" sözü, siyaset futbol ilişkisi söz konusu olduğunda ilk akla gelen anlatı. Son günlerde Avrupa’nın önde gelen kulüplerinin aldıkları yeni lig kararı patronların açgözlülüğünün sadece yeni bir fotoğrafı. Metin Kurt’la aynı dönem oynamasalar da, düşünceleriyle omuz omuza olan, bir döneme damgasını vuran Galatasaray’lı eski futbolcu Cevad Prekazi’yle "Avrupa Süper Ligi" kararını, kararın muhtemel etkilerini, futbolu, dünyadaki gelişmeleri konuştuk. Galatasaray’a teklif gelirse diye sorduk, Prekazi yanıtladı.

    Bir dönem attığı gollerle milyonları ayağa kaldıran Prekazi, "Dünya bu haliyle bitik, her yerde devrimler olmalı" diyor.

    Futbolun patronlar tarafından ele geçirildiğini söyleyen Prekazi, “futbol artık mafya işi oldu” diyerek her şeyi özetliyor.

    İnsanlığın mutlu yaşamasının en önemli şey olduğunu vurgulayan Prekazi, "düzen değişsin, düzen gelsin" diyor.

    İşte Cevad Prekazi’nin sorularımıza yanıtları...

    'Zenginler daha zengin olmak istiyor'
    Avrupa Süper Ligi kararı futbol dünyasına bomba gibi düştü. Bu kararı nasıl değerlendiriyorsunuz?
    Zenginler daha zengin olmak istiyor. Tabii ki bu karar çok tehlikeli. Futbolu bütün dünya seviyor, sadece zenginler değil. UEFA ne karar verecek bilmiyorum. Ama bence büyük takımların kendilerine özel lig yapması çok kötü. Eğer UEFA bunlara evet derse futbol kaybolur.

    UEFA bunlara dur diyebilir. Hayır derler, iş biter. Kimler oynayacak, nasıl oynayacak? Gerekirse kanun yapabilirler, cezalandırırlar ve onları UEFA’dan silebilirler. Bu adımın futbolla ilgisi yok. Patronların büyük kulüpleri, daha zengin olmak istiyorlar. Futbolda her şey belli artık, zaten her şey para oldu.

    Şimdi kendi lehlerine durum olsun istiyorlar. Peki Avrupa’nın alt kulüpleri ne olacak? Süper Lig Güney Amerika’da olacak mı? Böyle lig olmaz!

    Kim karar vermiş, Real Madrid. Real Madrid zaten kraliyetin kulübüdür. Onlar zaten her zaman Avrupa’da faşist Franko’yu kullanmışlar, o yüzden zaten büyük olmuşlar. O zamanlar Avrupa da gözlerini kapatmış. Bir yabancıya karşı onlar beş yabancıyla oynamışlar. Nasıl olur bu? Vermişler yabancı futbolculara pasaportları, oynatmışlar. Beş kere üst üste Avrupa şampiyonu olmuş Real Madrid. Sırf futbol değil, UEFA değil, politika da gözlerini kapatmış bu Franko'nun takımına.

    'Futbol mafya işi oldu'
    Kapitalist futbol, kapitalizmin mekanizmalarına uygun şekilde kendine yol arıyor. Futbolun tekellerinin kâr oranları düşünce böyle bir hamle geldi, sizce futbolun geleceği ne olacak? Ne görüyorsunuz? Genç sporcuların durumunu nasıl görüyorsunuz?
    Bu karar uygulanırsa hiçbir yere gidemez. Kim soruyor antrenörlere, futbolculara, kimse. Bu işi kim yapıyor; patronlar. Futbol ayrılamaz dünya çapında, herkesin hakkı var. Herkes en iyi takımlarla karşılaşmak, oynamak ister. Diğer takımlar bu takımlarla da oynamak isterler. Düşünün bundan sonra örneğin, Barcelona’yı, Juventus’u, Real Madrid’i nasıl görecek. Sırf televizyon. Ayrıca taraftarlar da itiraz ediyor, edecekler. Lig kurulursa, bir gün geleceksiniz, Liverpool taraftarları stadyumu paramparça etmişler.

    Ve Avrupa’ da bazı ülkelerde yetenekli futbolcular yok. Bakınız nereden, hangi ülkelerden genç çocuklarla sözleşme imzalıyorlar. Sırbistan’da, Balkan ülkelerinde, Güney Amerika ülkelerinde ekonomi rezil, çok küçük para verebiliyorlar. Mancester City Arap sermayesi, Paris Saint Germen Arap sermayesi, saymakla bitmez. Daha önceden söylemiştim, futbol tam mafya işi oldu. Çünkü büyük patronlar, menajerler her türlü kara para, vergi kaçırıyorlar, aklıyorlar. Artık futbolun zevki kalmadı. Televizyonu açıyorsun, şu futbolcu ne kadar, şu sponsor ne kadar, hep transfer konuşuyorlar, futbol konuşmuyorlar, transferler, transferler, transferler… Yok o kulüp şu kadar alacak, yok şu kulüp bu kadar alacak.

    'Futbol patronların değil taraftarların'
    Galatasaray'ın adı da konuşuluyor, bir şey söylemek ister misiniz? Ayrıca sadece başkanlar mı söz sahibi bu tip büyük kararlarda?
    Galatasaray ve diğer kulüpler ekonomik olarak bu kulüplerin yanında denizde bir damla. Galatasaray ya da diğerleri bir şey fark etmez. Bunlar batı, İtalya, İspanya, İngiltere… Futbol patronların değil, taraftarların. Patronlar mı oynayacak futbolu. Futbol kimin içindir, kim geliyor stadlara. Kulüp olarak karar verilmedi, antrenörler karar vermedi, futbolcular karar vermedi.

    'Umarım her ülkede, her yerde devrimler olur'
    Daha önceki röportajlarınızda kapitalizm eleştirisi yapmanız çok dikkat çekti. Devrimci, solcu insanlardan ilham aldığınızı ifade ediyorsunuz. "Devrimler olacak" sözününüz çok heyecan vericiydi. Sizce dünyada durum nasıl şu an?
    Dünya rezil. Berlin Duvarı ne zaman yıkıldı, dünya bitti. Şu ana kadar hiçbir şey yok dünyada o günden bugüne. Zenginler daha zengin, yoksullar daha yoksul oldu. Her ülkede oluyor, işçiler, işten atılıyorlar umurlarında bile değil, ne yiyecek, ne yapacak. Umut ediyorum ki dünyada bazı şeyler güzel olacak ki, herkes normal bir hayat yaşasın. Zenginliği kimse konuşmuyor, normal bir hayat olacak, evi olacak, işi olacak, sosyalizm gibi... Zaten öyle olmalıdır, çoğunluk memnun olacak. Kimse memnun değil. Patronlar da memnun değil çünkü hâlâ para istiyorlar, doymuyorlar ki, mezara mı gönderecekler o paraları. Umarım her ülkede, her yerde devrimler olur. Dünya bir düzelsin, düzen gelsin. Ne var ki şu an dünya sevgisiz, saygısız. Teknoloji nerelere gitti, ne kadar güzel yerlere gitti, bunun için mi gitti?

    'Onun yolundan gidiyorum'
    Son soru olarak dikkatimi çekti, WhatsApp fotoğrafınızda Che Guevara var?
    Ben O'yum, her zaman onun yolundan gidiyorum. Dünya mutlu olmalıdır, insanlar mutlu olmalıdır, mutsuz değil. Şimdi bir hasta oluyorsunuz neyle hastaneye gideceksiniz, neyle. Hangi parayla, paran varsa gidersin, yoksa 'gittin', geçmiş olsun. Her ülkede özel hastaneler, ilaçlar pahalı, insanlar hangi parayla alacaklar o ilaçları, neyle, nasıl gidebilir özel hastaneye. Her şey para.

    Röportaj için teşekkür ederim. Çalışmalarınızda başarılar dilerim.
    Ben de size teşekkür ederim. İyi çalışmalar.

    https://sol.org.tr/haber/roportaj-efsane-futbolcu-prekaziyle-avrupa-super-ligini-konustuk-30444

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >



  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.