Şimdi Ara

Dünyanın sonu değil

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
33
Cevap
5
Favori
1.640
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
16 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Arkadaşlar merhaba, bu başlığı hem birazcık kendimi ifade etmek hem de siz genç kardeşlerimin üzerinden baskıyı almak için yazıyorum. Biraz uzun bir yazı olacak şimdiden kusura bakmayın.


    Öncelikle kendimi anlatıyım. Ben İTÜ İnşaat Mühendisliği 2020 mezunuyum. Bölümü 2015 yılında tercih ettim. Lise zamanında her zaman hedefim İTÜ Mimarlıktı fakat okul puanım beni 11k'dan 14k'ya atınca, Mimar Sinan Üniversitesi Mimarlık veya İTÜ İnşaat arasında kaldım. Yönetici olmak için, başka alanlara kayması daha kolay olduğu için ve tabii ki okul isminden dolayı İTÜ İnşaat'ı tercih ettim. Ama mimarlık içimde hala bir ukteydi ve 2016 yazında Mimar Sinan Üniversitesine MYP ile yatay geçiş yapma konusunda inanılmaz gidip geldim fakat yatay geçiş yapmaya cesaret edemedim. Açıkcası bölümü sevmemekle sevmek arasında her zaman gidip geliyordum. Yani yapı işletmesi, proje yönetimi vs. gibi dersler çok hoşuma giderken diğer dersleri sevmiyordum. Yaptığım stajlardan sonra mesleğimi icra etmeme kararı verdim. Buna rağmen hala özel bir eğitim aldığımı düşünüyorum. Zira bizim fakültenin her sınıfı bir mezun tarafından restore edilmiştir. Aynı zamanda bir çok ünlü iş adamı, sanatçı yetiştirmiş bir bölümden mezun olduğumun farkındayım. Mezun olduktan sonra Sabancı MBA'den tam burs kazanmıştım ama İTÜ İşletme Mühendisliğinde yüksek lisans yapmaya karar verdim. (Hayatımın en yanlış kararıdır bu.) Fakat bu program tezli ve akademiye yönelik olduğu için yarıda bıraktım. Birazcık da açıkcası ilgim bilişime ve teknolojiye kaymıştı. Aslında her zaman bilişime ve teknolojiye ilgil duyan bir insandım fakat nedense Bilgisayar Mühendisliğine karşı bir önyargım vardı. Bilgisayar Mühendisliğini sadece kod yazmaktan ibaret sanıyordum ve yazılım işleri hiç ama hiç ilgimi çekmiyordu. Daha sonra teker teker teknoloji firmalarına başvurmaya başladım. Büyük firmalarla bile görüşme imkanım olmuştu. Bir yazılım firmasından iş analisti pozisyonu için teklif aldım. İş aramaya başladıktan sonra yaklaşık 2-3 ay sonra aldığım eğitimle uzaktan yakından alakası olmayan bir pozisyonda teklif almıştım. Fakat daha sonra bir e-ticaret firmasından analist olarak teklif alınca önceki teklifi reddettim. Şu anda e-ticaret firmasında analist olarak çalışıyorum. Yönetim bilişim sistemleri veya data science alanında yüksek lisans planlıyorum. Çalıştığım şirketin koç-sabancı-bilgi-bahçeşehir-özyeğin gibi okullarla anlaşması var ve bu okullarda çok uyguna yüksek lisans yapabiliyorum. Halimden gayet memnunum açıkcası. Halbuki zamanında 15k ile alıp şu anda 60k'lara kadar düşen "ölü" bir bölümden mezun olarak hayatımın kayması gerekiyordu ancak o iş öyle olmadı. Ha tabii ki en baştan bilgisayar mühendisliğine karşı o kadar önyargılı olmayıp onu okusam çok daha iyi olurdu fakat yapacak bir şey yok. Henüz 23 yaşındayım ve hayatımın geri kalanını ona göre dizayn edebilme şansım var.


    Kısacası arkadaşlar hayatta yanlış veya doğru bir çok karar vereceksiniz. Bir çoğunuz okuduğu bölümü-okulu sevmeyecek, bir çoğunuz sevecek. Ama şunu unutmayın ki hayatta her zaman önünüze kapılar açılacak. İlginiz ve alakanız önümüzdeki 4-5 senede çok değişecek. Ben tasarıma-büyük yapılara ilgi duyan bir insan olarak girdiğim üniversiteden teknolojiye,e-ticarete ilgi duyan biri olarak çıktım. Size tek tavsiyem eğer sevmediğiniz bir bölümde okuyorsanız değiştirin, gerekirse 2 sene uzasın okul değiştirin. Veya okulu bir an önce bitirip, sevdiğiniz alanda yüksek lisans yapmaya başlayın. Hayat sizin sandığınız gibi kalıplara sarılı değil. Yani diş hekimliği,tıp,mimarlık gibi bölümlerden mezun değilseniz birçoğunuz mezun olduğu bölümle alakalı iş yapmayacak.


    Biraz uzun bir yazı oldu, eğer tamamını okuduysanız teşekkür ederim. Buraya bunları yazma sebebim çok stres olmanıza gerek yok. Hayatınız için çok önemli bir karar ama öyle sandığınız gibi hayat-memat meselesi değil. 2 sene MYP ile yatay geçiş ve yüksek lisans gibi imkanlar size başka yollar açabilir.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi The Tan -- 1 Ekim 2021; 11:6:53 >







  • çok güzel bir yazı,teşekkür ederiz hocam . Yolunuz açık olsun inşallah

    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • bennasılbüyükadamoluucam B kullanıcısına yanıt

    Çok teşekkür ederim, sizin de aynı şekilde. Herhangibir sorusu olan veya tavsiye isteyen olursa konuya yazarsa elimden geldiğince yardımcı olmaya çalışırım.

  • bütün bu tecrübelerden sonra data science alanında ilerlemek için size göre en doğru yol haritası nedir acaba?


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Sessizolvecevapla kullanıcısına yanıt

    Ne durumda olduğunuzu anlatır mısınız? Yani tercih döneminde misiniz? Yoksa mezun veya hala okuyor musunuz? Hangi okulda hangi bölümde okuyorsunuz/okudunuz? Hemen bildiklerimi anlatayım size.

  • Boun Ybs için ne dersiniz hocam ?

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Hocam şu an ne kadar kazanıyorsunuz?
    Ytü Endüstri mühendisliği tutmazsa itü işletme mühendisliği mantıklı mıdır?
    İtü makinadan işletmeye geçen birini biliyorum.itü endustri tutmuyor diye makinaya gitmisti.birbirinin alternatifi olabilirmi bu iki bölüm.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Dt.Azim -- 22 Temmuz 2021; 18:46:21 >
    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • Ray Allen 20 kullanıcısına yanıt

    Mükemmel bir bölümdür. Bilişim sektöründe istediğiniz her alana kaymanızı sağlar. Digital marketing, data science, yazılım, iş analistliği vs. kısaca bilişim ile ilgili her şeyi yapabilirsiniz. Bölüm çok ağır değildir o yüzden kesinlikle 3. sınıftan itibaren staj yapmaya başlayın. Ve mezun olunca hangi alana kayacağınız hakkında bir fikriniz olsun.

  • Tercih dönemi daha en başındayım


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Hocam kazancımı direk buraya yazmayı pek etik bulmuyorum ama başlangıç için fena bir ücret değil. İTÜ İşletme Mühendisliği, YTÜ Endüstri Mühendisliğinden kesinlikle çok daha önde bir bölümdür. Sakın bölümün ismine aldanıp yazmamazlık etmeyin. İşletme Mühendisliği Endüstri Mühendisliğiyle neredeyse aynı bölüm hatta bazı konularda daha avantajlı ( Marketing-Satış-Finans vb.) İTÜ Makine kesinlikle İTÜ Endüstrinin karşılığı değildir. İTÜ İşletme Müh'e gitmesi çok daha faydalı olacaktır.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi The Tan -- 22 Temmuz 2021; 18:58:28 >
  • "Mezun olduktan sonra Sabancı MBA'den tam burs kazandım ama İTÜ İşletme Mühendisliğinde yüksek lisans yapmaya karar verdim. (Hayatımın en yanlış kararıdır bu.) Fakat bu program tezli ve akademiye yönelik olduğu için yarıda bıraktım."



    neden en yanlış karar ? sebepleri nedir ?

  • Hocam iş analistliği nedir ne iş yapılır o pozisyonda ?

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Sessizolvecevapla kullanıcısına yanıt

    Öncelikle bilgisayar mühendisliği-endüstri mühendisliği bölümlerinden birini tercih edin. Eğer kesinlikle data alanına yönelirim diyorsanız sıralamanıza göre matematik veya istatistik bölümlerini de tercih edebilirsiniz. Daha sonra önce SQL'i kusursuza yakın öğrenmeniz lazım. Daha sonra R ve daha sonra Python öğrenin. Bunlar oturduktan sonra yavaş yavaş machine learning ve deep learning konularına girebilirsiniz. Özellikle datacamp'i önermekle beraber udemy-coursera-dataquest vb. online eğitim platformlarını öneririm. Aynı zamanda okulda datayla ilgili seçmeli dersler almaya dikkat edin.

  • Penanggalan kullanıcısına yanıt

    Sabancı MBA bir senelik ve yurtdışı bağlantıları olan vs. mükemmel bir programdı. İTÜ İşletme Müh ise akademik hayata yönelik tezli ve 3 sene süren bir program. Sabancıyı tercih etsem şu ana dek çoktan mezun olmuştum ve kariyerime çok iyi bir "boost" olmuştu.

  • Teşekkürler hocam


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Ray Allen 20 kullanıcısına yanıt

    Kısaca yazılımcı ile iş birimi-müşteri arasında köprüdür. Yani iş birimi veya müşteriden talepleri alır onu dökümantasyon yöntemi ile yazılımcıya iletir. Aynı zamanda iş planı oluşturur. Yazılımcı ise bunları iş planına göre ve dökümantasyona göre programlar. Bir nevi proje yöneticisi gibi birşey .

  • Hocam üniversite olarak sabancıyı önerir misiniz peki bilginiz var mı ? Tutarsa endüstri mühendisliği ve ekonomi okumak istiyorum orada.


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Sağ olun hocam.

    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • Ray Allen 20 kullanıcısına yanıt

    Öneririm tabii ki. Endüstri Mühendisliği ekonomiye göre her anlamda daha avantajlıdır.

  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.