Şimdi Ara

Dünya Ekonomisi Çöküyor!

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
173
Cevap
5
Favori
13.604
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
94 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Selam arkadaşlar.
    Öncelikle ekonomi hakkında bir halt bilmediğimi sadece bir fikir beyan etmek istediğimi belirteyim.

    Tüm dünyada işsizlik giderek artıyor. Türkiye'de ise durum daha vahim. Çünkü tüm Türkiye'nin paraları aynı birkaç kişiye gidiyor. Zengin-fakir uçurumu artıyor. Kendi paranızı düşünün. Hangi şirketlere, kaç kere ve ne kadar kazandırdınız? Bir düşünün.

    Artık neredeyse hiçbirimiz küçük esnaflardan alışveriş yapmıyoruz. Neden? Birçok sebebi olabilir. Başında pahalılık ve güvenilir olmamaları geliyor. Lakin küçük esnaflara harcamadığımız parayı nerelere harcadık?

    Geçen gün oturup bir hesap yapmamla çılgına döndüm. O ay ki tüm harcamalarımı tek tek gözden geçirdim. Maaşımın %95'i dev şirketlere gitmiş.

    MediaMarkt'tan aldığım kulaklık, Migros'tan yaptığım haftalık alışverişler, bankaya ödediğim faizler, Satıcısı Hepsiburada olan kitap alışverişim, Netflix ve Spotify faturaları, FLO'dan aldığım ayakkabı...

    Sadece en zenginlere çalışmışım bu ay. Bu dev şirketlerin ettiği devasa karların yanında çalıştırdığı personel sayısı devede kulak kalıyor.

    Ayriyeten robotlaşma da istihdamın en büyük düşmanı bence. Bir sinema şirketinin internetten bilet satmaya başlamasıyla istihdam ettiği personel sayısını azaltması mesela...

    Diyeceksiniz ki bu seferde o robotları üreten fabrika, mühendis kazanacak. Ama bu seferde onlar dev olacak. En çok onlar kazanacak. En az onlar personel çalıştıracak. O robotları üreten sadece birkaç şirket olacak ve tekelleşecekler.

    Dünya ekonomisi çöküşe doğru gidiyor. Kapitalizm, tekelleşme, serbest ekonomi... Zenginin daha zengin, fakirin daha fakir olmasına yol açıyor.Eskiden her bölge kendi ekonomisi kendi yönetiyor, herkes kendi çarkını kendi döndürüyormuş.

    Mesela bir köy... Herkes köyün bakkalından alışveriş yapıyor. Bakkal kazandığı parayla köyün sütçüsünden alışveriş yapıyor. Sütçü kazandığı parayla köydeki dükkandan kıyafet alıyor. Kıyafetçi kazandığı parayla gidip köyün kasabından alışveriş yapıyor. Sonunda da kasap köyün bakkalından alışveriş yapıyor.

    Tekelleşmeden dolayı artık bu döngü yok! Herkesin paraları aynı kişilere gidiyor. Tüm Türkiye birkaç zengin adama çalışıyoruz.

    Daha fazla yorum yazılması için konuyu öne çıkarabilirsiniz.

    Dünya Ekonomisi Çöküyor!



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi sokra.tetus -- 21 Ekim 2020; 10:35:26 >







  • Dostum ekonomi hakkında konuşmak istiyorsan, en azından ekonomi hakkında fikir yürütebilmek istiyorsan bunun temel şartı Adam Simith'in Milletlerin Zenginliği adlı 1000 sayfanın üzerinde hacimde ve kapitalizmin temellerini anlatan kitabını okumak zorundasın. Yoksa Marksist zırvalar arasında yitip gider ve sadece çobanların güdeceği bir koyun olursun. Çünkü bu kitabı okumadan önce ekonomi hakkında konuştuğun şeylerin yüzde 90ının palavra olduğunu farkedebilecek altyapıdan yoksun olursun.


    İkinci konuya gelirsek ekonomideki tekelleşmenin en önemli nedenlerinden biri merkez bankaları aracılığı ile ekonomiye sürekli müdahale edilmesidir. Yıllar önce çok daha hafif bir yıkımla atlatılabilecek krizler merkez bankasının yani devletin halkın parasını kullanarak özel şirketleri kurtarması sonucu bu hastalıklı duruma evrilmiştir.


    Kapitalizm, risk al kazanırsan senindir kaybedersen yine senindir diyen bir sistem fakat bugün risk al kazanırsan senindir kaybedersen devletin yani halkındır gibi saçmasapan bir anlayış bugün dünya ekonomilerini tekeller ve zombi şirketler ile doldurmuştur. Devletlerin önayak olduğu kredi balonları sistemin serbestisini bozarak bir sürü anomaliye neden olmaktadır.


    Kapitalist sistemler sürekli doğrusal bir biçimde büyümezler. İnişli çıkışlı bir biçimde fakat uzun vadede sürekli büyüme vadederler. Eğer serbest piyasa içinde tekelleşme artmaya başlar ve para sirkülasyonu azalırsa bir süre sonra bu kriz olarak kendini gösterir. Sistem bu krizler sayesinde pekçok tekeli ve para babasını batırarak paranın tekrar sirkülasyona dönmesini sağlar. Yani krizler aslında Kapitalist sistemin bağırsaklarını temizlemesidir fakat biz merkez bankaları aracılığı ile sürekli batması gereken şirketleri kurtardığımız için bu şirketler hem zombileşti hemde tekelleşmeye yol açtı. Kapitalizmin en büyük gücü şirketlerin batabilmesinden gelmektedir. Çünkü hastalıklı yapılar ve yanlış yönetilen şirketler batarak insanların sırtlarına yük olmadan elenirler bunları halkın parasıyla kurtarıp yaşatmak ise sistemin kangrene dönmesine ve bu şekilde durdurulan her krizin bir süre sonra çok daha büyük olarak geri dönmesine yol açar. Kısacası merkez bankaları ve devletlerin kurullasrında oturan birtakım kodomanların piyasaya müdahaleleri belki çok daha az yıkımla kurtulabileceğimiz bir sürü hastalığın bir felaket boyurtuna ulaşmasınıa yol açtı ve bunun bedelini eninde sonunda hepimiz ödemek zorunda kalacağız.


    Eğer sana söylediğim kitabı üşenmeyip okumayı başarırsan emin ol doğumundan beri gözüne inmiş bir perde bir anda kalkacak ve herşeyi çok daha berrak göreceksin. En azından sosyalistlerin ortaya attığı pekçok iddianın nasıl bir palavra olduğunu ve aslında iyi niyetler hareket eden pekçok insanın bilmeden nasıl büyük bir zarar yol açtıiğını anlayacaksın.


    İkinci olarak kapitalist sistemlerin tekellerle mücadelesinde teknolojik gelişim önemli yer tutar. Sana daha önce dediğim gibi teknolojik ilerleme yaratıcı yıkıma yol açar , yaratıcı yıkım ise tekelleşmiş ve kemikleşmiş büyük sektörlerin ölümüne ve ilk defa karşılaştığımız taze, ferah yeni sektörlerin ortaya çıkmasına neden olur. Bu dönüşüm ve krizler aracılığı ile sistem kendisini sürekli yenileyecektir.

    Burada yazdığınız yüzeysel şikayetler yeni değil aslında yüzlerce yıl önce bile korkulan detaylar.


    Şöyle ki bir Roma imparatorunun tebasından gelen ve işleri aşırı derecede kolaylaştıracak birtakım icatları sırf eğer ben bu makineyi kullanırsam bunca işşiz adamı ne halt edeceğim diyerek icadı yasakladığı ve bunun İngiliz, Roma hatta Osmanlı'dan bile örnekleri olduğunu söyleyebilirim.


    Mesela Osmanlı'da matbaanın icadından çok daha sonra ülkeye girmesinin en büyük nedeni geniş bir hattat kesiminin bu makine gelirse işsiz kalacaklarından şikayet etmesiydi.


    Matbaa'da ülkeye girdi, pekçok sanayi icadı sayesinde binlerce yüzbinlerce kişinin çalıştığı işler on, yüz kişiye emanet edildi fakat herkesin korktuğu gibi bir işsizlik sorunu olmadı neden mi ? Çünkü bu gelişimi engellersen bütüne zarar verirsin fakat engellemezsen sadece yaratıcı yıkıma neden olursun. Yaratıcı yıkım teknolojinin gelişmesi ile bazı iş kollarını vasıfsız hale getirir bu doğru fakat ürettiği değerler sayesinde insanların zorunlu ve temel ihtiyaçlarını karşılayacak işlerden daha çok zevk ve sanat gibi ince işlerde meslekler bulmasına yol açar.


    Yani teknolojideki ilerleme bizi işsiz bırakmayacak daha çok bir sürü boş işle uğraşmamıza neden olacak. Mesela yaşam koçu, feng şui uzmanı veya bilimin pekçok ince dalında belki gerçek hayata hiç dokunmayacak fakat merakımızı giderecek iş alanlarında çalışacağız. Hayatımızı idame ettirmek için zorunlu olmayan fakat ruhumuzu beslemek için boş vakitlerimizi değerlendirmek için sanata daha çok vakit ayıracağız. Kısacası işsizlik değil işlerde bir dönüşüm sürecine yol açacaktır robotik.


    Daha çok kişi sanatla veya bilimin ince dallarıyla veya boş işler ve zevk verici işler ile uğraşacak. Sanayi sektörü yerini gittikçe daha çok ve daha çok hizmetler sektörüne bırakacaktır.


    Aşağıdaki bir arkadaşın yazdığı uluslararası evrensel sabit maaş olayı eğer uygulunaırsa o ülkenin aynen komünist ülkeler gibi bu yeni yaratıcı iş kollarına insanlarının girmesine ket vuracak muhtemelen onların kültür ve bilim alanında geri kalmalarına yol açacaktır.


    Fakat insanlar her zaman birilerinin sırtından yaşamaya eğilimli oldukları için bunu ancak acı tecrübeler yaşayarak farkedebileceklerdir.

    Benim en korktuğum konu, eğer yapay zekalar bilinç kazanıp da bizi yok etmeye niyet etmezse bu robotlaşmanın varacağı nokta. Çünkü durum tam bir paradoks olacak. Eğer insanoğlunun yaptığı tüm işleri robotlar yapmaya başlarsa insanlar çalışacak iş bulamayacak. Çalışacak iş bulamayan insanların geliri de olmayıp alışveriş yapamayacağına göre robotların ürettiği bu malları kim satın alacak? Kapitalizm açısından tam bir paradoks. Belki gelecekte farklı bir sosyalizm türüne geçeceğiz. Robotların ürettiği malları devlet insanlara karneyle dağıtacak :)

  • avrupa battı

  • Kapitalizm yeni ortaya çıkmadı arkadaşlar bilginize

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Esnafa bir kurus vermem

    Profesyonel is yapmayan adamla muhatap bile olmam 1 lira kazandirmam

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • İyi oldu bunu duyduğum çünkü bizim ekonominin dünya ortalamasına çıkmayacağı aşikardı, en azından onlar bizim yanımıza gelir.

  • tahminim trump kazanacak rothschild güçlü olsada abd de boru rockefelların elinde



    çinin defterini dürecekler borcun üzerine yatacaklar ipek yolu projesinin bitmesini bekleyecekler




    ww3 güncellemesi yapayım bi

  • Benim en korktuğum konu, eğer yapay zekalar bilinç kazanıp da bizi yok etmeye niyet etmezse bu robotlaşmanın varacağı nokta. Çünkü durum tam bir paradoks olacak. Eğer insanoğlunun yaptığı tüm işleri robotlar yapmaya başlarsa insanlar çalışacak iş bulamayacak. Çalışacak iş bulamayan insanların geliri de olmayıp alışveriş yapamayacağına göre robotların ürettiği bu malları kim satın alacak? Kapitalizm açısından tam bir paradoks. Belki gelecekte farklı bir sosyalizm türüne geçeceğiz. Robotların ürettiği malları devlet insanlara karneyle dağıtacak :)

  • quote:

    Orijinalden alıntı: veleciraptor

    Benim en korktuğum konu, eğer yapay zekalar bilinç kazanıp da bizi yok etmeye niyet etmezse bu robotlaşmanın varacağı nokta. Çünkü durum tam bir paradoks olacak. Eğer insanoğlunun yaptığı tüm işleri robotlar yapmaya başlarsa insanlar çalışacak iş bulamayacak. Çalışacak iş bulamayan insanların geliri de olmayıp alışveriş yapamayacağına göre robotların ürettiği bu malları kim satın alacak? Kapitalizm açısından tam bir paradoks. Belki gelecekte farklı bir sosyalizm türüne geçeceğiz. Robotların ürettiği malları devlet insanlara karneyle dağıtacak :)

    küresel sabit gelir kardeşim.


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • veleciraptor kullanıcısına yanıt

    Malesef. Ben de aynı konudan endişe duyuyorum

  • Lenin 100 yıl önce emperyalizm adlı kitabında bu konuyu ele almıştı.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi İAmSterdam06 -- 20 Ekim 2020; 23:21:15 >
    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • İAmSterdam06 İ kullanıcısına yanıt

    Hocam bilgilendirmen için sağ ol. En kısa zamanda alıp bitireceğim bu kitabı :)

  • quote:

    Orijinalden alıntı: sokra.tetus

    Malesef. Ben de aynı konudan endişe duyuyorum

    Cevabını yazdık kardeim okumayı bilin.

  • Baya detay vermişsin hocam. Küresel sabit gelir. Harika.

  • quote:

    Orijinalden alıntı: sokra.tetus

    Baya detay vermişsin hocam. Küresel sabit gelir. Harika.

    Kardeşim işsizlik diyorsun da şuan insanlık tarihinin en büyük bolluk dönemini yaşıyoruz




    gelişmiş ülkelerde o işsiz diye sınıflandırdığınız insanlar çok güzel yardımlar alıyor.




    Tarih boyunca orta sınıf hiç olmadığı kadar zengin. Sosyal yardımlar hiç olmadığı kadar artışta , dünyada her yıl milyon tonlarca gıda fazlası oluyor.




    Daha sayayım mı?



    https://www.imf.org/external/datamapper/LUR@WEO/OEMDC/ADVEC/WEOWORLD


    İşsizlik son 40 yıldır %6-%8 arası sabiatlenmiş dünyada. Yani deli gibi arttığı falan yok




    Şuan sizin bu boş korkularınız , 30-40 yıl önceki insanların cahil düşünceleri gibi kalıyor benim gözümde





  • Hocam Amerika evsiz dolu. Orta sınıf zengin diyorsun ancak sosyal yardımlar artışta diyorsun. Bu aslında bunun göstergesi.

    Bolluk içinde olsak sosyal yardım diye bir kavram olmazdı diye düşünüyorum.

  • quote:

    Orijinalden alıntı: yusayus00

    Hocam Amerika evsiz dolu. Orta sınıf zengin diyorsun ancak sosyal yardımlar artışta diyorsun. Bu aslında bunun göstergesi.

    Bolluk içinde olsak sosyal yardım diye bir kavram olmazdı diye düşünüyorum.

    20 yıl önceki evsizlerle kıyasla. Alım gücü sürekli artışta. Ben sana o kadar veri attım sen hala boş boş yorumlar atıyorsun hocam

  • Link açılmıyor.

  • quote:

    Orijinalden alıntı: sokra.tetus

    Link açılmıyor.

    kopyala yapıştır yap tarayıcıya




    tıklattığın zaman forum donanımhaberin saçma sapan urlsine dönüştürüyor


    Dünya Ekonomisi Çöküyor!



    ?utm 'den sonrasını sil

  • Burada yazdığınız yüzeysel şikayetler yeni değil aslında yüzlerce yıl önce bile korkulan detaylar.


    Şöyle ki bir Roma imparatorunun tebasından gelen ve işleri aşırı derecede kolaylaştıracak birtakım icatları sırf eğer ben bu makineyi kullanırsam bunca işşiz adamı ne halt edeceğim diyerek icadı yasakladığı ve bunun İngiliz, Roma hatta Osmanlı'dan bile örnekleri olduğunu söyleyebilirim.


    Mesela Osmanlı'da matbaanın icadından çok daha sonra ülkeye girmesinin en büyük nedeni geniş bir hattat kesiminin bu makine gelirse işsiz kalacaklarından şikayet etmesiydi.


    Matbaa'da ülkeye girdi, pekçok sanayi icadı sayesinde binlerce yüzbinlerce kişinin çalıştığı işler on, yüz kişiye emanet edildi fakat herkesin korktuğu gibi bir işsizlik sorunu olmadı neden mi ? Çünkü bu gelişimi engellersen bütüne zarar verirsin fakat engellemezsen sadece yaratıcı yıkıma neden olursun. Yaratıcı yıkım teknolojinin gelişmesi ile bazı iş kollarını vasıfsız hale getirir bu doğru fakat ürettiği değerler sayesinde insanların zorunlu ve temel ihtiyaçlarını karşılayacak işlerden daha çok zevk ve sanat gibi ince işlerde meslekler bulmasına yol açar.


    Yani teknolojideki ilerleme bizi işsiz bırakmayacak daha çok bir sürü boş işle uğraşmamıza neden olacak. Mesela yaşam koçu, feng şui uzmanı veya bilimin pekçok ince dalında belki gerçek hayata hiç dokunmayacak fakat merakımızı giderecek iş alanlarında çalışacağız. Hayatımızı idame ettirmek için zorunlu olmayan fakat ruhumuzu beslemek için boş vakitlerimizi değerlendirmek için sanata daha çok vakit ayıracağız. Kısacası işsizlik değil işlerde bir dönüşüm sürecine yol açacaktır robotik.


    Daha çok kişi sanatla veya bilimin ince dallarıyla veya boş işler ve zevk verici işler ile uğraşacak. Sanayi sektörü yerini gittikçe daha çok ve daha çok hizmetler sektörüne bırakacaktır.


    Aşağıdaki bir arkadaşın yazdığı uluslararası evrensel sabit maaş olayı eğer uygulunaırsa o ülkenin aynen komünist ülkeler gibi bu yeni yaratıcı iş kollarına insanlarının girmesine ket vuracak muhtemelen onların kültür ve bilim alanında geri kalmalarına yol açacaktır.


    Fakat insanlar her zaman birilerinin sırtından yaşamaya eğilimli oldukları için bunu ancak acı tecrübeler yaşayarak farkedebileceklerdir.





  • Periah kullanıcısına yanıt

    Bravo. İyi bir cevap. Ama benim yakındığım bir diğer konuda tekelleşme. Hep aynı yerlerden alışveriş yapmamız ve hep aynı kişilere para kazandırmamız.

  • 
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.