Şimdi Ara

Dünya durursa zaman durur mu? (2. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
31
Cevap
0
Favori
2.463
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 12
Sayfaya Git
Git
Giriş
Mesaj
  • quote:

    Orijinalden alıntı: cevaba123

    MrOwl oncelıkle bazı yanlış anlaşılmaları acıklamak isterim

    tabikide uzay zaman bükümünün bir yönü yoktur..bir yon belirtmemin sebebi daha iyi anlatabılmekti.Aynen bu

    olayın tum dunyada bır ortu ornegıyle anlatıldıgı gıbı ortu asagı dogru bukuluyor yani bir yon var lakin bunu

    daha ıyı anlatmak ıcın verılır o örnek..bu sadece daha ıyı anlatabilmek ıcın

    oncelikle acıklamalarım NEDEN DUNYA DONUYOR? sorusuna cevabımdır..evrendeki herşey doner...

    bunun sebebi

    ise uzay zamandaki bükümlerdir..bir gok cısmı uzay zamanda başka etmenler yuzunden olusmus bukumun

    ıcındedir..İşte bu bukume karsı koyabımek ıcın dengeleyıcı kuvvet gezegenın ya da bulundugu sistemin ya da

    sisteminin bulundugu galaksinin hızyla şekillenir.yani dunyamız güneşin kütlesi yuzunden oluşan uzay zaman

    eğrileri sebebıyle gunesin etrafında hareket eder...genel gorelilik soyler bunu...burda emınımkı hem fikiriz..

    ayrıca olaya eylemsizlikten bakarsak: sonucta güneşin dünyamıza uyguladığı kütle cekimine karşı dünyamızın

    yörüngedeki hızından dolayı oluşan

    merkezkaç kuvveti vardır. bu kuvvetler eşit ve zıt yonludur..bu da dunyamızı eylemsizlik prensibine atar.

    ama bu prensibe rağmen dunya kendi etrafındada döner..İşte bunun sebebide gunesın bukdugu uzay zamanın

    dunyayı bir eyleme sürüklemesidir.lakin eylemsizlik prensibi uzay zaman doğrusal olmadıgından yörüngedeki

    dönüşü acıklamaya yetmez.cunkı genel gorelılıkde uzay zaman bukumludur.. işte tam burdada genel görelilik

    yetmez.eger kütle cekımını ve merkezkacı bi kenara atarsan genel gorelılık bu bukumden dolayı dunyanın

    neden gunese dusmedıgını acıklayamaz...bir eğriden bahsediyorsak ki bahsedıyoruz dunyanın bulundugu

    konum egrı oldugundan dunya kendı eksenınde dondugu anda ötelenmesi gerekir.işte bu ötelenme sebebı ile

    dunya güneşin büktügü uzay zaman egrılerıne karşı yörüngesini korur...eger dunya donmeseydi bunu

    koruyamıycaktı..ayrıca bununla ilgili suan aklıma gelmıyor ama bulursam yazarım son yapılan deneylerdede

    uzay zaman eğrilerinin gezegenlerin hareketlerine asıl neden oldugu nerdeyse onaylanmıştır..

    yani uzay zaman bükümü hayali bir büküm degil..gercek bir büküm ve eğri..yıldızlarında galaksilerinde asıl

    dönüş sebebi. evrende sadece bir an icin dunya oldugunu dusun baska hıcbırsey yok.sence dunya donermı?






    Tek ricam olacak, ben okumakta zorlanıyorum bu şekilde. Eğer mobilden girmiyorsan daha derli bir şekilde yazarsan daha rahat iletişime geçebiliriz.

    Ben üniversitenin son 1-2 yılında okulda artan boş zamanlarımda astrofizik ve psikoloji derslerine girerek geçirdim. Bu dediklerin oluyorsa, çok şey değişmiş olmalı...

    En sonda dediğin ile başlayayım. Eğer Dünya dönerken bütün evrendeki nesneler ortadan kalksa Dünya dönmeye devam eder. Momentumun korunumu, basit bir prensip. Kendi eksenindeki dönüş ile, bir cismin etrafındaki dönüşü karıştırıyorsunuz. Güneş'in etrafında dönmek yerine o andaki hareketiyle eğrisi çok düşük olan bir parabol çizip limitte doğrusal bir hareket ile devam eder. Kendi ekseni etrafındaki dönüşü ise devam eder.

    Kaldı ki Ay'ın kendi çevresindeki hareketi 30 gündür, bunun yanı sıra Süper Dünya'lar çok daha hızlı döner. Karadeliklerin dönüşü ise muazzam hızlıdır.

    Fakat bu dönüş çevresel etmenlere bağlı olarak değişir. Kütlenin evreni bükmesi sonucu bu hareket gerçekleşmez. Bu hareketin gerçekleşmesi "Yıldızların Evrimi" konusuyla alakalıdır. Oluşum safhasında gaz kütlelerin bir araya gelip dairesel hareketlerle kütle çekimsel birleşme oluşturmasıyla var olan hareketlerini korurlar. Çoğu gezegenin dönüş süresi farklıdır bu yüzden. Satürn 10 buçuk saat gibi bir sürede tam turunu tamamlar, Uranüs 17 saat gibi. Aradaki bizimle olan kütleleri kıyaslandığında çok çok daha farklı zamanlarda dönmeleri gerekirdi sizin dediğinize göre.

    Venüs buna en iyi örnek olacaktır bence. Dönme ekseni diğer gezegenlere göre terstir ve yaklaşık 5 günde tamamlar turunu. Çok basit bir açıklaması vardır. Diğer tüm gezegenler gibi o da ilk oluşum sırasında bir açısal momentuma sahipken büyük kütleli bir cismin ona yörüngenin tersi istikametten çarpması sonucu var olan hareketi tersine dönmüştür. Fizik kuralları, momentum bunu bize ispatlıyor. Bu konuda bir kuşku yok, aksine çeşitli simülasyon programları ile bu tekrar canlandırılıyor. Çok iyi hatırlıyorum oradaki bir arkadaşın bana gelip de bununla ilgili simülasyon programı yapma fikri sunduğu günü. Kolay iş değildi o zamanlar, yapmamıştık.

    Güneş'in etrafındaki hareketimizin Güneş'in kütlesinin uzayı büküpmesiyle, genel görelilikle biraz daha farklı bir bağlantısı var. Sebebi Güneş'in dönüş hareketi. Dönüş hareketi uzay-zaman a etki ediyor. Fakat sebep ile sonucu karıştırmışsınız. Nasıl bir ipin ucuna top bağlayıp elinizi döndürdüğünüzde top da elinizi döndürdüğünüz yönde dönüyorsa, bizim hareketimiz de aynısı.

    quote:

    lakin eylemsizlik prensibi uzay zaman doğrusal olmadıgından yörüngedeki

    dönüşü acıklamaya yetmez.cunkı genel gorelılıkde uzay zaman bukumludur.. işte tam burdada genel görelilik

    yetmez.eger kütle cekımını ve merkezkacı bi kenara atarsan genel gorelılık bu bukumden dolayı dunyanın

    neden gunese dusmedıgını acıklayamaz...


    Bu noktada çoğunlukla katılıyorum. Fakat açıklayamaz demek değil, tam olarak açıklayamaz diyelim. Çünkü denklemde çok doğru noktalar var, deneysel olarak da görüyoruz. Zaten bu yüzden Newton fiziğini basit fizik hesaplamalarında geçerli kabul ederiz diyoruz. Onlarla açıklanabiliyor, fakat tam olarak değil. Einstein'ın teorileri bunları açıklamamıza çok daha yardımcı oluyor. Eksik yanlar var ama bunlar göze önüne alındığında devede kulak sayılır. Öyle olmasa kolay kolay uydu atamazdık.

    Uydular neden düşmüyor ile basitçe açıklayabiliriz durumu. Açısal momentumun korunumu. Evet dediğiniz gibi bazı eksik noktaları olabilir ama teoride hala işe yararlar.

    Aradığımız sorulara bulduğumuz cevaplar bunları yanlışlamayacak ki, sadece daha da keskin hale getirecek. Yani şuanda bahsettiğiniz ince detaylar. Dünya Güneş'e neden düşmüyor sorusunu zaten cevaplayabiliyoruz. Sadece problemde bir iki virgül eksik. Bu bir iki virgül geldiğinde Dünya'nın Güneş'e düşmesi gerek sonucu çıkmayacak :) Sadece vereceğimiz cevaplar daha kesin olacak.




  • @MrOwl

    Bende sizinle aynı fikirdeyim, özellikle gezegenlerin kendi eksenlerindeki dönüşlerinin uzay zaman bükümüyle açıklanması zor görünüyor, zira Nasanın gezegen avcısı Kepler uydusunun tespit ettiği gezegenlerin çoğu kendi ekseni etrafında dönmüyor, kendi etrafında dönen sayısı dönmeyenden daha az.
  • MrOwl Yazımdan cok şikayetci var.Bu işi biraz zor beceriyorum sanırım :)..neyse biraz daha okunaklı yazmaya calıscam..

    Nasanın bir tane uydusu vardı.GP-8 idi sanırım.Ama GP ile başladıgını hatırlıyorum. Bu uydu 2003 cıvarında fırlatıldı. amacı einsteinın teorisinin bahsettigi uzay zaman eğrilerini sınamaktı..yani tam olarak sınayacagı şey şuydu.gezegenimizin donusu oluşturdugu cukuru hafifce buker işte sınanmak istenen şey buydu.Son olarak sanırım 2011 de deneyın sonucu acıklandı.Neyse devam edelim.EİNSTEİN görelilik teorilerine göre uzay zaman 4 boyutlu bir şekilde birbirine örülmüşdür..Gezegenlerin kütleside işte bu dokuyu cukurlaştırır.İşte yer çekimi dedigimiz şeyde bu cukurlu cizgileri izleyen cisim hareketleridir..Eğer dunya yada gezegenler sabit ve durgun olsalardı bu sistemi altüst edecekti..Yani gezegenlerin dönüşü uzay zamanda oluşturdukları cukuru sürükler bunlada kalmayıp kendi etrafında donuslerı bır gırdap yaratır.İşte tam da bunu sınamak ıcın bu deney yapıldı..once küreler yaptılar bunlar muazzam kurelerdı..Deney ıcın özel olarak yapıldılar..ayrıca dunyanın manyetik alanından etkilenmeyen bir uydu geliştirdiler.Sonucta biraz anımsayarak yazdıgımdan detaya giremiyorum.Yukarıda bahsettigim küre once dunyanın etrafındaki yorungeye konuldu.Kurenin dunyanın etrafında ızledıgı yorungedeyken her hangı bır yuzunun baktıgı yön bir yıldıza dogrudur.. işte eger gercektende kure yalpalarsa ki bunu olcmek cok zormus ki basarmıslar.kurenın yalpaladıgı gorulmus..yani hafif bir şekilde dunyaya dogru yorungede aksadıgı kanıtlanmıştır.Bu deneyın sonucu oalrak gercektende uzay zamanda hayali olmayan bir cukurlaşma vardır..İşte eğer uzay zaman cukurlu olmasaydı küreler asla ve asla yonlerını degıstırmezdı..fakat kurelerın yalpaladıgı gorulmustur.Buda gercektende uzay zamanın cukurlu olduguna bi kanıttır.Ayrıca küre kendı etrafında donmedıgı ıcın yorungesınde yalpaladı..Lakin dunyanın yalpalaması ise herhalde hayatın sonu olurdu degılmı? işte dunya yalpalamaz nedeni ise kendi etrafında da doner...Küre donmedıgı ıcın yalpalamasına karşı koyamadı.dunyamız ıse buna donerek karsı koyar.bu donus dunyamızın olusan cukura gırdaba dogru yalpalamasını önler gezegeni öteler ve buda bir denge oluşturur.Eğer dunya donmeseydı biz guneşe dogru yorungemızde yalpalardık...aynı deneydeki küre gibi..cunki kendi etrafında donmeyen kureler deneye gore dunyanın cukurlu uzay zamanının icinde yönlerini yalpalatmıştır.Bu aksama eger olmasaydı einsteinın uzay zaman örtüsünün gerceklıgı tartısılabılırdı..Fakat artık tartısılamaz.cunkı kurelerın aksaması uzay zamanın cukurlu oldugunun buyuk bır kanıtıdır.Ohalde kure yalpalarken neden dunyamız yalpalamaz sorusunu sorarız kendimize.Öyle ya dunyada bir küredir ve yalpalaması yorungesınden sapması beklenebılır. einsteinın uzay zaman teorısıne gore guneşe yaklasmalıyız.cunkı deney kurelerı bu teorıyı kanıtlamakla kalmıyor aynı zamanda şunuda soyluyor.yorungede kureler sapar.dunyaya dogru...o halde dunyamızın da venusunde ve dıger gezegenlerınde guneşe dogru sapmaları gerekecekti..İşte tam burda bu sapmaya karşı dengeleyıcı bir donus daha vardır.Bu da gezegenlerın kendı etrafında donmesıdır...İşte bu dönüşü durdurabılseydik dunya guneşe dogru yorungesınde sapardı...sonucta bi ivme bile kazanabilirdi.ve buda sadece dunyadakı degıl guneş sıstemındekı ayrıca evrendekı herşeyın sonu olurdu.eger hıcbırşey donmeseydı evrende farklılık olusamazdı..kendi etrafındaki donmelerı o kadar onemlı bırseydır ki bu sapmaları onler..evrenın hayatının devam etmesine en buyuk nedenlerdendır bu..Ayrıca dunya şu yuzden doner demıyorum yanlıs anlıyorsun benı .demek ıstedıgım sey dunyanın donusunun neden oldugu sonuclar...yanı nedenne sonucu aynı şey yapmıyorum...dunyanın donusu ve gezegenlerın donusu galaksılerın donusu evrendeki yalpalamalarını onler..bunu yapmak ıcın donduklerını soylemıyorum..sadece donmelerinin sonuclarını anlatıyorum.tabiki bildigimiz bir kanun bize şunu soyler her madde maximum düzensizlik ve minumum enerjide olmak ister.galaksılerın ve yıldızların oluşumundada zaten bu ilke yatar..bu gök oluşumları en başta duzensizlige dogru gıttıklerınden enerjilerini donerek harcarlar..işte evrendeki herşeyın donusunde bu ilke yatar.İşte bu donuslerının sonucuda uzay zaman cukurlarındaki yalpalamalarını önler..Ben işte tam burda muazzam bir dengenin oldugunu soyluyorum..Deneyde tam olarak bu muazzam dengeyı anlatıyor aslında..Gökadalar bile sabit bır hızla hızlarını koruyarak donerler...dunya ve dıger gezegenler gibi...işte bahsettigim şey dunyanın kendi etrafındakı donus hızının tam olarak uzay zaman cukurundakı yalpalamasına eşdeger bir kuvvettir..eger daha hızlı donseydık bu seferde gunes sıstemının dısına dogru sapardık...yani güneşin kütlesinin neden oldugu uzay zaman cukuru ile dunyanın kendı etrafındaki donus hızı arasında muazzam bir denge vardır..Bu denge evrendeki herşeyde var.şunu soyleyebılırız belki dunya saparak saparak saparak en sonunda bir denge oluşturmuş olabilir..sapma belki ivmelenmesine neden oldu ve sonucta bir hız kazandırdı..yada hızını azalttı gıdıs yonune gore sonra bı denge konumuna oturdu bu denge konumunda uzay zaman cukurunun gırdabına karsı eşit bir kuvvet oluşturdu..boylece bır denge konumu buldu..Lakın bu denge konumunu öyle bir yerde kurdukı icinde hayatın oluşmasına neden oldu. yanı kütlesi ve gunesın kutlesı uzay zaman bukumlerı donus hızları ve kendı etrafındakı donus hızları okadar hassas ayardaki oturdugu denge konumu yeryuzunde hayatın baslamasına neden oldu..işte bu bana gore ınanılmaz birşey...dunya denge konumunu şuandakı konumundan bıraz daha otede kurabılırdı..işte kendi etrafındaki dönüş hızı başlangıcta cok hızlıda olsa yavasta olsa uzay zaman cukurları onun hızını ya yavaslattı ya da hızlandırdı ivme kazandırdı bir denge konumuna oturttu.artık uzay zamanın cukurunda donerken yalpalaması sıfırdı..ivme ortadan kalktı ve sabit bır hız kazandı..bu hızı ise ole bı yerde kazandıkı hayatın başlamasına neden oldu..işte suan dunyayı tekrr durdurabilirsek bu duzenı bozarız..ve gunese dogru yalpalarız..daha en başta kavrularak yok oluruz.belkı yıne yanlıs anlıycan ama daha ıyı bır sekılde yazamıyom:)




  • quote:

    Orijinalden alıntı: cevaba123

    MrOwl Yazımdan cok şikayetci var.Bu işi biraz zor beceriyorum sanırım :)..neyse biraz daha okunaklı yazmaya calıscam..

    Nasanın bir tane uydusu vardı.GP-8 idi sanırım.Ama GP ile başladıgını hatırlıyorum. Bu uydu 2003 cıvarında fırlatıldı. amacı einsteinın teorisinin bahsettigi uzay zaman eğrilerini sınamaktı..yani tam olarak sınayacagı şey şuydu.gezegenimizin donusu oluşturdugu cukuru hafifce buker işte sınanmak istenen şey buydu.Son olarak sanırım 2011 de deneyın sonucu acıklandı.Neyse devam edelim.EİNSTEİN görelilik teorilerine göre uzay zaman 4 boyutlu bir şekilde birbirine örülmüşdür..Gezegenlerin kütleside işte bu dokuyu cukurlaştırır.İşte yer çekimi dedigimiz şeyde bu cukurlu cizgileri izleyen cisim hareketleridir..Eğer dunya yada gezegenler sabit ve durgun olsalardı bu sistemi altüst edecekti..Yani gezegenlerin dönüşü uzay zamanda oluşturdukları cukuru sürükler bunlada kalmayıp kendi etrafında donuslerı bır gırdap yaratır.İşte tam da bunu sınamak ıcın bu deney yapıldı..once küreler yaptılar bunlar muazzam kurelerdı..Deney ıcın özel olarak yapıldılar..ayrıca dunyanın manyetik alanından etkilenmeyen bir uydu geliştirdiler.Sonucta biraz anımsayarak yazdıgımdan detaya giremiyorum.Yukarıda bahsettigim küre once dunyanın etrafındaki yorungeye konuldu.Kurenin dunyanın etrafında ızledıgı yorungedeyken her hangı bır yuzunun baktıgı yön bir yıldıza dogrudur.. işte eger gercektende kure yalpalarsa ki bunu olcmek cok zormus ki basarmıslar.kurenın yalpaladıgı gorulmus..yani hafif bir şekilde dunyaya dogru yorungede aksadıgı kanıtlanmıştır.Bu deneyın sonucu oalrak gercektende uzay zamanda hayali olmayan bir cukurlaşma vardır..İşte eğer uzay zaman cukurlu olmasaydı küreler asla ve asla yonlerını degıstırmezdı..fakat kurelerın yalpaladıgı gorulmustur.Buda gercektende uzay zamanın cukurlu olduguna bi kanıttır.Ayrıca küre kendı etrafında donmedıgı ıcın yorungesınde yalpaladı..Lakin dunyanın yalpalaması ise herhalde hayatın sonu olurdu degılmı? işte dunya yalpalamaz nedeni ise kendi etrafında da doner...Küre donmedıgı ıcın yalpalamasına karşı koyamadı.dunyamız ıse buna donerek karsı koyar.bu donus dunyamızın olusan cukura gırdaba dogru yalpalamasını önler gezegeni öteler ve buda bir denge oluşturur.Eğer dunya donmeseydı biz guneşe dogru yorungemızde yalpalardık...aynı deneydeki küre gibi..cunki kendi etrafında donmeyen kureler deneye gore dunyanın cukurlu uzay zamanının icinde yönlerini yalpalatmıştır.Bu aksama eger olmasaydı einsteinın uzay zaman örtüsünün gerceklıgı tartısılabılırdı..Fakat artık tartısılamaz.cunkı kurelerın aksaması uzay zamanın cukurlu oldugunun buyuk bır kanıtıdır.Ohalde kure yalpalarken neden dunyamız yalpalamaz sorusunu sorarız kendimize.Öyle ya dunyada bir küredir ve yalpalaması yorungesınden sapması beklenebılır. einsteinın uzay zaman teorısıne gore guneşe yaklasmalıyız.cunkı deney kurelerı bu teorıyı kanıtlamakla kalmıyor aynı zamanda şunuda soyluyor.yorungede kureler sapar.dunyaya dogru...o halde dunyamızın da venusunde ve dıger gezegenlerınde guneşe dogru sapmaları gerekecekti..İşte tam burda bu sapmaya karşı dengeleyıcı bir donus daha vardır.Bu da gezegenlerın kendı etrafında donmesıdır...İşte bu dönüşü durdurabılseydik dunya guneşe dogru yorungesınde sapardı...sonucta bi ivme bile kazanabilirdi.ve buda sadece dunyadakı degıl guneş sıstemındekı ayrıca evrendekı herşeyın sonu olurdu.eger hıcbırşey donmeseydı evrende farklılık olusamazdı..kendi etrafındaki donmelerı o kadar onemlı bırseydır ki bu sapmaları onler..evrenın hayatının devam etmesine en buyuk nedenlerdendır bu..Ayrıca dunya şu yuzden doner demıyorum yanlıs anlıyorsun benı .demek ıstedıgım sey dunyanın donusunun neden oldugu sonuclar...yanı nedenne sonucu aynı şey yapmıyorum...dunyanın donusu ve gezegenlerın donusu galaksılerın donusu evrendeki yalpalamalarını onler..bunu yapmak ıcın donduklerını soylemıyorum..sadece donmelerinin sonuclarını anlatıyorum.tabiki bildigimiz bir kanun bize şunu soyler her madde maximum düzensizlik ve minumum enerjide olmak ister.galaksılerın ve yıldızların oluşumundada zaten bu ilke yatar..bu gök oluşumları en başta duzensizlige dogru gıttıklerınden enerjilerini donerek harcarlar..işte evrendeki herşeyın donusunde bu ilke yatar.İşte bu donuslerının sonucuda uzay zaman cukurlarındaki yalpalamalarını önler..Ben işte tam burda muazzam bir dengenin oldugunu soyluyorum..Deneyde tam olarak bu muazzam dengeyı anlatıyor aslında..Gökadalar bile sabit bır hızla hızlarını koruyarak donerler...dunya ve dıger gezegenler gibi...işte bahsettigim şey dunyanın kendi etrafındakı donus hızının tam olarak uzay zaman cukurundakı yalpalamasına eşdeger bir kuvvettir..eger daha hızlı donseydık bu seferde gunes sıstemının dısına dogru sapardık...yani güneşin kütlesinin neden oldugu uzay zaman cukuru ile dunyanın kendı etrafındaki donus hızı arasında muazzam bir denge vardır..Bu denge evrendeki herşeyde var.şunu soyleyebılırız belki dunya saparak saparak saparak en sonunda bir denge oluşturmuş olabilir..sapma belki ivmelenmesine neden oldu ve sonucta bir hız kazandırdı..yada hızını azalttı gıdıs yonune gore sonra bı denge konumuna oturdu bu denge konumunda uzay zaman cukurunun gırdabına karsı eşit bir kuvvet oluşturdu..boylece bır denge konumu buldu..Lakın bu denge konumunu öyle bir yerde kurdukı icinde hayatın oluşmasına neden oldu. yanı kütlesi ve gunesın kutlesı uzay zaman bukumlerı donus hızları ve kendı etrafındakı donus hızları okadar hassas ayardaki oturdugu denge konumu yeryuzunde hayatın baslamasına neden oldu..işte bu bana gore ınanılmaz birşey...dunya denge konumunu şuandakı konumundan bıraz daha otede kurabılırdı..işte kendi etrafındaki dönüş hızı başlangıcta cok hızlıda olsa yavasta olsa uzay zaman cukurları onun hızını ya yavaslattı ya da hızlandırdı ivme kazandırdı bir denge konumuna oturttu.artık uzay zamanın cukurunda donerken yalpalaması sıfırdı..ivme ortadan kalktı ve sabit bır hız kazandı..bu hızı ise ole bı yerde kazandıkı hayatın başlamasına neden oldu..işte suan dunyayı tekrr durdurabilirsek bu duzenı bozarız..ve gunese dogru yalpalarız..daha en başta kavrularak yok oluruz.belkı yıne yanlıs anlıycan ama daha ıyı bır sekılde yazamıyom:)

    Kusura bakma fakat gerçekten okuyamıyorum. Cümleler devrik, nesneler özneler yok. Noktalamalar yanlış, paragraf yok. Bir şey anlatmak istiyorsan da karmaşıklaştırıyorsun. Bilimsel bir şeyi açıklarken terimlerin birbirine girmemesi lazım. Akla kara bir oluyor. Türkçe karakterleri kullanmalısın ve noktalama işaretlerinden sonra bir boşluk. Bundan sonra kimse şikayetçi olmaz :)

    Bahsettiğin uydu bu:

    http://einstein.stanford.edu/highlights/status1.html

    Ayrıca bu noktada öğretici bir şekilde yazı yazmana gerek yok. Bunların dersini zaten gördüm. Sadece ana noktaya odaklan, ki ben eksik parçaları anlatımını düzelterek bir metin oluşturdum. Şuan bu konu için bundan fazlasına gerek duymuyorum açıkçası, cevaplar fazla bile.

    Konunun çok dışına çıkmayalım. Soru basitti. Dünya durursa zaman durur mu? Cevap, hayır. Aksini iddia eden varsa bana matematiksel ispatını yazıp göndersin o şekilde tartışalım. Fizik bu, coğrafya değil. Genel kültür, tamam. Ama bir noktadan sonra "masal" a dönmeye başlıyor. Herkes kendince bir şeyler çıkarıyor. Benim fikrim şöyle bence bu böyle diyor. Madem öyle matematiksel olarak göster, ispatla. Sözüm kesinlikle sana değil, özel mesajını hatırlıyorum. Bunları yapanlara.

    Bu işin matematiği ile uğraşmamışlar için bu tarz konuşmalar genel kültür alışverişinden öteye gitmez. Bu konuda verilebilecekleri özenle düşünüp yukarıda yazdım. Benim dediklerimde yanlış olduğunu düşündüğünüz bir nokta varsa, ki dikkat dalgınlığıyla yapmış olabilirim, belirtin bunun üzerinden gidelim. Diğer türlü konu için yeterli cevap verildiğinde hem fikiriz sanırım.

    Demem o ki, fikir alışverişine hep açığım. Fakat yanlış yazdığımı düşündüğünüz noktalar varsa bunları belirtin. Burada tüm kuantum mekaniğini veya göreliliği ele alsak kim bilir kaç yılda biter. Soruya ve konusuna odaklanmak lazım, ki burada da yanıt verdim. Ya da şu noktada tartışmak istiyorum deyin, onun üzerinden gidelim. Genel astronomiden girip, astrofiziğe uğrayıp, Einstein'e bir merhaba deyip, Güneş'le helalleşip, CERN'e el sallıyoruz resmen. İnsanların buradaki tek kelimeyle yüzlerce sayfalık doküman yazıyor. Bunların bu kadar kolay dillendirilmesinden, esnetilmesinden, çekilmesinden rahatsız oluyorum. Varsa iddianız, bunu daha "bilimsel kriterler"e uygun olarak ele alalım. Öncelikle, daha iyi yazmak zorundasın. Keşfedenin bile aklında konuyu karıştırdığı bir konuda tek bir kelimeyi bile cümle içinde yanlış kullanmamalısınız ki insanlar da bunu anlayabilsin.

    Sanırım ciddiye aldığımda hem fikiriz. Cevabın tartışmasız "hayır" olduğunu söylüyorum. Aksini iddia eden varsa buyursun bilimsel kriterlerle

    Ciddiye alıyorum, basit bir iddiadan doğmuş da olsa bu konuyu okuyanların yanlış bilgilenmesini istemiyorum. Bunu istediğim için ne kadar düşünüp, emin olmaya çalışarak yazdığımı da anlayabilirsiniz.




  • gece durursa bir daha gündüzü yaşayamayız eğer gündüz durursa bir daha geceyi yaşayamayız sonuçta saatler durmuyor dimi zaman akar
  • Zaman durmaz sadece gökyüzündeki güneş hareketini durdurur. Saatler işlemeye devam eder, sen yaşlanmaya devam edersin yani kısacası zaman durmaz
  • quote:

    Orijinalden alıntı: cevaba123

    işte bahsettigim şey dunyanın kendi etrafındakı donus hızının tam olarak uzay zaman cukurundakı yalpalamasına eşdeger bir kuvvettir..eger daha hızlı donseydık bu seferde gunes sıstemının dısına dogru sapardık...yani güneşin kütlesinin neden oldugu uzay zaman cukuru ile dunyanın kendı etrafındaki donus hızı arasında muazzam bir denge vardır.


    Dünyanın dönüş hızı 4.5 milyar yılda 6 saatten 24 saate geriledi ama hala Goldilocks bölgesindeyiz ( yaşnabilir bölgedeyiz ), Güneş sisteminin dışına doğru sapmadık, yanlış anlama ama bağzı insanlar evrene baktılarında müthiş bir düzen görmeye çalışıyorlar ve buna gayret ediyorlar, fakat ben öyle bir durum görmüyorum, bir nevi Dünya gibi gezegenlerin yaşam için belli bir noktada olduklarına değil, o noktada oldukları için yaşamın olduğuna inanıyorum.




  • MrOwl

    Çok şiir yazdıgımdan herhalde ondan kaynaklanıyo bu devrık cumleler..:) Ayrıca linkini attıgın uydu tam olarak soylemeye calıstıgımdı işte.Eminim ki bilgin vardır deneyı hakkında..Birde öğretici bilgi demeyelımde hatırlatma maksatı dıyelım..Bunların dersini gören biri tabiki matematiksel olarak denklermlerle herşeyi doker..Kanıt ve ispat yontemlerını matematıksel oalrak su gıbı yazan bırı denklemlerle konusur tabiki..Ancak benım öle bir yeteneğim yok ne yazık ki...Yani senin aklına bı fıkır gelse emınımkı formule dokebılırsın ama ben dokemem.Lakin yinede matematik öğrenmeyı istiyorum. Bu istek yuzunden dogru durust uykum bile yok. Düşün saat 7 de işten geliyorum
    Gece 2 lere kadar ordan burdan buldugum matematık konularını öğrenmeye calısıyorum ve sabah 6 da kalkıyorum.İşimde öle kolay bi iş degıl agır sanayi..Herhangı bır unıversite egıtımım yok...Buna ragmen cabalıyorum..Belkı kendımı harap ediyorum ama artık alıskanlık oldu galıba..Hani bir oyun oynarsınızda alısırsınız ya oyle bı alıskanlık oldu. İşten geldıgımde dırek bılgısayarımdakı ders notlarının basındayım.Yani bu bi arzu gibi.Hayatımda belki bir iş imkanı olur dıye ogrenmıyorum matematıgı..Yani birşey beklemeden ogrenmeye calısıyorum ve saatlerımı verıyorum.Biliyorumkı nekadar ogrensemde herhangı bır dıplomam olmıycak ama yınede kendımı alamıyorum.Tabı bu sekılde bı ınsan ne kadr ogrenebılırse bende o kadar yol gittim.Ama yınede baya bişeyler öğrendim sanırım. Tabi daha yol uzun..Analiz Soyut Matematık birde Linercebirin yuzde 40 'ı bitti sayılır..bazı unıversitelerin vize sorularınıda internetten bulup cozebılıyorum..tabı daha cok konu ve ders var..Ancak ınternet sayesınde 3.sınıf 2. doneme kadar olan baya bir konu toparladım İki üc farklı kaynakdan..Bunları bı kac kıtap satın alarakda pekıstırcem..Sonucta Matematık ogrenmek cok guzel bısey. Cunkı dunyanın dilidir matematık.Hayalın yazım şeklidir benım gözümde....İnsanlara sayılarla denklemlerle birşeyler anlatabılırsın...Önemli şeyler ispat edebilirsin..Lakin bendeki matematik öğrenme isteği birşeyler ispat etmek ıcın degıl..Cocukluktan kalan ama bi türlü başaramadıgım bi istek..Saat 2 lere kadar gözlerimi kanlandırmamın tek sebebi..Uyumak icin basımı yastıga koydugumda bıle uyumak ıcın nerdeyse 1 saat falan gecıyor orda bıle dusunmekden alamıyorum kendimi..Acaba şurayı yanlısmı ogrendım dıye o an hatırlamaya calısıyorum ama en sonunda uyku istegi o kadr bastırıyorkı uyumak zorunda kalıyorum..Yani anlıycagın ozel mesajlarla cok sıkıstırırım seni ben merak etme :)neyse baya cumle katletmiş olabılırım devriklik dedıgım gıbı şiirden sanırım:)...

    Kankokan :

    herhangi bir tartısma acmaya gerek yok..sen hawking gibi canlılıgın secıcı oldugunu dusunuyorsun..Herşeyin teorisi vesaire...Lakin ben o teorinin ozellıkle secıcılık kısmını kabul etmıyorum... kabul etmemek herhalde bilime hakaret degil.. bu bi kanunmu ? DEGİL ..... Ayrıca ben evet bir düzen görüyorum...Bunu gormek ıcınde caba sarfetmıyorum zaten gozlerımın onunde...4.bucuk mılyar yıl once dunyada hayat varmıydı? madde ilk olusdugunda varmıydı? şu evrendeki diger dengeleyıcı kuvvet olan kara enerji ne? buyuk patlamanın neden ne yuzden basladıgını soyleyebılırmısın? yani sorular sorular ve sorular...sonucta bilim herşeyi acıklayamaz..herşeyin teorisini yazdıgını sananlarda sadece kendını avuturlar...bızden yuzlerce yıl sonra kim bilir ne teorıler degısecek...




  • zaman dediğin nedir gülüm.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: cevaba123

    MrOwl

    Çok şiir yazdıgımdan herhalde ondan kaynaklanıyo bu devrık cumleler..:) Ayrıca linkini attıgın uydu tam olarak soylemeye calıstıgımdı işte.Eminim ki bilgin vardır deneyı hakkında..Birde öğretici bilgi demeyelımde hatırlatma maksatı dıyelım..Bunların dersini gören biri tabiki matematiksel olarak denklermlerle herşeyi doker..Kanıt ve ispat yontemlerını matematıksel oalrak su gıbı yazan bırı denklemlerle konusur tabiki..Ancak benım öle bir yeteneğim yok ne yazık ki...Yani senin aklına bı fıkır gelse emınımkı formule dokebılırsın ama ben dokemem.Lakin yinede matematik öğrenmeyı istiyorum. Bu istek yuzunden dogru durust uykum bile yok. Düşün saat 7 de işten geliyorum
    Gece 2 lere kadar ordan burdan buldugum matematık konularını öğrenmeye calısıyorum ve sabah 6 da kalkıyorum.İşimde öle kolay bi iş degıl agır sanayi..Herhangı bır unıversite egıtımım yok...Buna ragmen cabalıyorum..Belkı kendımı harap ediyorum ama artık alıskanlık oldu galıba..Hani bir oyun oynarsınızda alısırsınız ya oyle bı alıskanlık oldu. İşten geldıgımde dırek bılgısayarımdakı ders notlarının basındayım.Yani bu bi arzu gibi.Hayatımda belki bir iş imkanı olur dıye ogrenmıyorum matematıgı..Yani birşey beklemeden ogrenmeye calısıyorum ve saatlerımı verıyorum.Biliyorumkı nekadar ogrensemde herhangı bır dıplomam olmıycak ama yınede kendımı alamıyorum.Tabı bu sekılde bı ınsan ne kadr ogrenebılırse bende o kadar yol gittim.Ama yınede baya bişeyler öğrendim sanırım. Tabi daha yol uzun..Analiz Soyut Matematık birde Linercebirin yuzde 40 'ı bitti sayılır..bazı unıversitelerin vize sorularınıda internetten bulup cozebılıyorum..tabı daha cok konu ve ders var..Ancak ınternet sayesınde 3.sınıf 2. doneme kadar olan baya bir konu toparladım İki üc farklı kaynakdan..Bunları bı kac kıtap satın alarakda pekıstırcem..Sonucta Matematık ogrenmek cok guzel bısey. Cunkı dunyanın dilidir matematık.Hayalın yazım şeklidir benım gözümde....İnsanlara sayılarla denklemlerle birşeyler anlatabılırsın...Önemli şeyler ispat edebilirsin..Lakin bendeki matematik öğrenme isteği birşeyler ispat etmek ıcın degıl..Cocukluktan kalan ama bi türlü başaramadıgım bi istek..Saat 2 lere kadar gözlerimi kanlandırmamın tek sebebi..Uyumak icin basımı yastıga koydugumda bıle uyumak ıcın nerdeyse 1 saat falan gecıyor orda bıle dusunmekden alamıyorum kendimi..Acaba şurayı yanlısmı ogrendım dıye o an hatırlamaya calısıyorum ama en sonunda uyku istegi o kadr bastırıyorkı uyumak zorunda kalıyorum..Yani anlıycagın ozel mesajlarla cok sıkıstırırım seni ben merak etme :)neyse baya cumle katletmiş olabılırım devriklik dedıgım gıbı şiirden sanırım:)...

    Kankokan :

    herhangi bir tartısma acmaya gerek yok..sen hawking gibi canlılıgın secıcı oldugunu dusunuyorsun..Herşeyin teorisi vesaire...Lakin ben o teorinin ozellıkle secıcılık kısmını kabul etmıyorum... kabul etmemek herhalde bilime hakaret degil.. bu bi kanunmu ? DEGİL ..... Ayrıca ben evet bir düzen görüyorum...Bunu gormek ıcınde caba sarfetmıyorum zaten gozlerımın onunde...4.bucuk mılyar yıl once dunyada hayat varmıydı? madde ilk olusdugunda varmıydı? şu evrendeki diger dengeleyıcı kuvvet olan kara enerji ne? buyuk patlamanın neden ne yuzden basladıgını soyleyebılırmısın? yani sorular sorular ve sorular...sonucta bilim herşeyi acıklayamaz..herşeyin teorisini yazdıgını sananlarda sadece kendını avuturlar...bızden yuzlerce yıl sonra kim bilir ne teorıler degısecek...

    Dostum her zaman rahatsız edebilirsin :) Bilirim o duyguyu, ben de dediğim gibi derslerim bittiğinde veya olmadığında psikoloji ve fiziğe girerdim. Çok kişi tarafından soruluyor, neden gidiyorsun bunlara diye.

    Ben bunları yaparken yorulmuyorum, hem öğreniyorum, hem dinleniyorum, hem eğleniyorum. O yüzden seni çok iyi anlıyorum ve arkandayım Diploma sistemin basit bir parçası, bilgiye sahip olduğunu düşünmek için eline bir kağıt tutuşturmalarına gerek yok...

    Yazın şimdi daha iyi bence. Şiir modundan çıktığın belli oluyor




  • 
Sayfa: önceki 12
Sayfaya Git
Git
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.