Şimdi Ara

Doğal Gaz ile calisan arabalar neden tutmadi?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
23
Cevap
0
Favori
2.098
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • SDG:Doğalgazın kompresörler ile basınçlandırılmış halde kullanilan araclarin neden tutmadigini cok merak ediyorum .http://www.odider.org/dogalgazcng.php crein nickli arkadasin verdigi siteden bakabilirsiniz lpg gibi kullanilabilen ucuz bir olay.bilgisiolan varsa lutfen yazsın



  • doğalgazın depolanma sorunu var. daha yüksek basınçta depolanması gerekiyor. bu yüzden özel ve çok daha sağlam depo gerekiyor. ayrıca yine bu sebepten depo daha küçük olmak zorunda ve menzil de çok düşük oluyor. 150-200 km menzil sağlanabildi diye biliyorum.

    ayrıca doğal gaz satılan istasyon sorunu da var tabi.
  • baslangicta lpg istasyon sorunuda vardi ama zaman icinde lpg aldi basını gitti.bizim normal depolar kullanilmaz mi?
  • hayır kesinlikle olmaz. zaten kalın sactan bile yapılsa ağırlığı çok fazla oluyor deponun. o yüzden kompozit malzemeden depo yapılıyor. çünkü doğal gazı depolamak için gereken basınç çok yüksek. sıvı hale geçmiyor. lpg gibi değil yani.
  • yaw en büyük sorunu çabuk tükenmesi ve istasyonu fazla olmaması

    benim bildiğim anadolu yakasında 1 tane vardı

    oraya gitgel zaten biter depo

    100-150 km menzili var diye biliyom
  • diger sitede yazdığım konuyu aynen kopyalıyorum .


    aynen dediğin yapılabilir zaten birçok ülkede yapılıyorda .Burada yüksek basınç uzun menzil gitmek için isteniyor zaten .Otobobilde kullanma anında basınç evden kullandığın gaz basıncına düşürülüyor.
    Orhan368 dediği gibi önemli olan hükümet vergi bağımlılıktan kurtulmak , ondan sonrası kolay olacak.
    bunda da kendi yakıtınızı kendiniz yaparsanız mümkün olur.Petrol ürünleri devletin tekelinde olduğu için geriye bir tek evde kullandığımız güç kaynağı olan doğalgaz kalıyor.basit bir kompressörle basınçlı tüpe doğalgaz doldurmak yeterli oluyor.Basınç ne kadar yüksek ise menzil o kadar fazla olur.

    Önemli not:
    Doğalgaz yapısı itibarıyle LPG den farklıdır.Lpg 7-8 bar da sıvılaşır.Herkezin tahmin edebilecegi gibi sıvılaşan birşeyin hacmini küçültmek olanaksızdır.Dolayısıyla fazla LPG taşımak isterseniz ektra tüp eklemek zorundasınız.
    Ancak Doğalgazda (CNG) durum farklıdır.CNG benim bildiğim 200 barda dahi sıvılaşmamakta .Yani siz bir basıçlı tüpe ne kadar gaz basarsanız o kadar alıyor .Bu çok yer kısıtlaması olan bagajlar için büyük avantajdır.Tabii aynı zamanda bir o kadar kalın çeperli ve kaliteli tüp kullanmak zorundasınız.(oksijen tüpleri gibi) bu da boş tüpde ektra ağırlık demek tir.
    sonuç olarak ne kadar CNG basabilecek düzeneğiniz varsa o kadar uzun menziliniz olur.




  • her bir tüpde 150 km menzil oluyor 1600-1800 cc araçlar için
    2 tüp yapılıyor genelde menzil 300km
    tabii istasyonların çoğalması lazım veya evden dolum yapacaksınız bu da bayağı zaman alır.(basınç düşüklügünden dolayı)

    Ancak unutmayalım ilk amerikan amrabama sene 1995 de LPG takdırmak istediğimde aynı sorunları yaşamıştım ve bu yüzden 2 tane 60 lık depo koymuştum paralel. 5600 cc araç 500km menzil gidebiliyordu LPG ile .Ankara istanbul arası satıcı olmadığı için menzile göre yapmıştım hesabı.Ancak doğaldazda durum farklı artık her ilde doğalgaz var zaten .sadece ana basınçlı boru yakınlarına istasyon lisansı almak lazım .Botaş istese gaz da satar ama bu işlerle uğraşmak istemezler.Birilerinin ön ayak olması lazım ancak bunu da artık büyük pazar olan LPG tekelleri istemiyorlar .Özelleşme şart.LPG işinde KOç unda sabancısına herkez var (AYGAZ ;Shell;BP)
    bundan sonra yorumlar sizlere kalmış

    quote:

    Orjinalden alıntı: JackDaniels

    yaw en büyük sorunu çabuk tükenmesi ve istasyonu fazla olmaması

    benim bildiğim anadolu yakasında 1 tane vardı

    oraya gitgel zaten biter depo

    100-150 km menzili var diye biliyom




  • Zamanında forumda bu konuyu ilk ben sormuştum heralde :)
    Linkinide ekleyeyim:http://forum.donanimhaber.com/m_1734882/mpage_1/key_do%25F0algaz//tm.htm#1736204

    Bu CNG sistemleri dizel araçlarada uygulanabiliyor demiştiniz. Acaba benzin+LPG gibi Dizel+CNG olarakmı uygulanıyor. Yani depoda CNG bitince dizele dönen bir sistem varmı ? Eger varsa sehiriçi CNG ile hem ekonomik hemde havayı kirletmeden yol alınır, sehirlerarasıda dizelle yol alınır belki.

    Böyle bişey varmı acaba ?

    Aslında evde yanık yağlardan biodizel üretecen; birde dogalgazı sıkıştırarak kullanacan (olabilseydi). Ozaman süper olurdu



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Se®k@n -- 26 Nisan 2006; 11:35:54 >




  • ben size teorisini anlatayım ,belki sistemi takan daha pratik bilgili arkadaşlar yardımcı olur sorularınıza,

    LPG sistemi dizel araçlarda kullanılamaz .Çünkü lpg 7-8 barda sıvılaşmaya başlar .Halbuki doğalgaz çok daha yüksek basınçlarda sıvılaşır.200 barın üstü ancak tam olarak bilmiyorum.

    Dizel araçlar ise bilindiği üzere yüksek basıçla sıkıştırarak yakıtı yakarlar .Buji yoktur.Her patlama öncesi herhangi bir ateşleme düzenegi gerekmez .Buda tam olarak doğalgaz rejimine uygundur .Doğalgaz da sıkıştırmaya müsait bir gaz dır.

    Dolayısıyla CNG hem dizel araçlarda, hemde benzinli araçlarda kullanılabilir.Ancak farklı kit ler kullanılmaktadır.farklı basıç değerlerinde motorlar olduğu için .

    Bu şu demektir.Kamyonlar otobüsler , ağır vasıtalı araçlar ve tabii ki dizel otomobiller doğalgaz kullanabilir.Bu çok çok büyük bir pazardır ve LPG işini 10 a rahatlıkla katlayacak pazar vardrı türkiyede .(kamyon sayısını düşünün bir kere)




  • serkanın bir sorusunu atlamışım CNG sistemleri aynen LPG+benzinde olduğu gibi kullanılmaktadır.Pratikte fark yoktur.İstediğinizde dizel ile istediğinizde doğalgaz ile gidebilirsiniz.Aslında çevrecilerin bunu desteklemesi lazım ancak genelde kurumlar boş işlerle uğraşıyorlar .
  • Özellikle sehiriçinde kamyonların ve halk otobüslerinin egsoslarından çıkan simsiyah dumanın CNG ile önüne geçilebilir belki. Hakkaten çevre ve hava temizliği açısından da büyük faydası var.

    Hem ülkemizde azda olsa dogalgaz çıkıyor. CNG yaygınlaşsa makro ekonomiyede büyük faydası olur. İthal yakıta verdigimiz paralar azalır enazından. Umarım yaygınlaşır yakında.

    Bu CNG kitleri acaba turbodizellere de takılabilirmi, taktıracagımdan degil ama merak ettim.
  • MAN firmasinca imal edilen dogalgazli otobusler, 2006 yilindan itibaren Ankara Büyükşehir Belediyesi hizmetinde bir sure once yollara cikti. Bu araclarin belediye hizmet giderlerini bir hayli dusurecegi gibi, hava kirliligine karsi da da belirgin katkisi olacagi acik... Hizmete alinacak otobus adeti 400 kadar.
  • turbodizellere takılmaması için bir neden yok.Dizel araçların çok büyük kısmında turbo var zaten
  • quote:

    Orjinalden alıntı: Muhendis06

    MAN firmasinca imal edilen dogalgazli otobusler, 2006 yilindan itibaren Ankara Büyükşehir Belediyesi hizmetinde bir sure once yollara cikti. Bu araclarin belediye hizmet giderlerini bir hayli dusurecegi gibi, hava kirliligine karsi da da belirgin katkisi olacagi acik... Hizmete alinacak otobus adeti 400 kadar.



    ikaruslar içinde demişlerdi ama hepsinin mazotla çalıştığı ortaya çıktı

    gün boyu kullanabilmek için arabaların tavanlarını tüple doldurmaları lazım bence

    öyle oluncada kim biner o otobüse acaba
  • quote:

    Orjinalden alıntı: vezir

    turbodizellere takılmaması için bir neden yok.Dizel araçların çok büyük kısmında turbo var zaten

    Vezir hocam, verdigin cevaplar için teşekkürler.

    Hepimizin ortak temennisi umarım yakında dogalgazlı araçlar yaygınlaşır ve soludugumuz hava daha temiz bir hal alır.

    Zaten gelecekte CNG'li araçları göreceğiz heralde. Ekonomi amaçlı ingiltre de yapılan örnek bire araç haberini okudum gecenlerde. 100km de 2,5litre dogalgaz harcıyor diye yazıyordu haberde.(aslında litre yerine metreküp yazmalılardı heralde ama neyse)
    Haber linki :
    http://www.haber7.com/haber.php?haber_id=152627




  • ilk doğalgazlı otobüs denemesi uyarlaması 1988-1989 arasında odtü makina bölümünde deneme projesi olarak yapılmıştı :ancak sanırım Ankara cinnah yokuşunu tırmanamamıştı.Sonradan bu konuda bayağı yol alındı .Ikarus otobüslerde başarı ile kullanıldı.Ancak sonra neden vaz geçildi bilmiyorum. Bilgisi olan varsa sevinirim
  • quote:

    Orjinalden alıntı: vezir

    ilk doğalgazlı otobüs denemesi uyarlaması 1988-1989 arasında odtü makina bölümünde deneme projesi olarak yapılmıştı :ancak sanırım Ankara cinnah yokuşunu tırmanamamıştı.Sonradan bu konuda bayağı yol alındı .Ikarus otobüslerde başarı ile kullanıldı.Ancak sonra neden vaz geçildi bilmiyorum. Bilgisi olan varsa sevinirim



    ben ikaruslarda kullanıldığını bile sanmıyom

    sadece tüplerle gezdiler diye biliyom
  • yesil ıkaruslarda ilk yıllarda kullanıldı.Ancak şu anda kullanılıyormu bilewmwm .ben bizzat 1990 lı yılların başında merak edip söförlere sormuştum .Hatta belediye başkanı reklam yapmıştı ankara daha temiz olacak diye
  • ama gazetelerdede sayfa sayfa haber çıkmıştı

    doğalgazla çalışan otobüsler meğer mazotlu imiş diye

    resimlerini çekmişlerdi hatırlarsanız mazot koyarken
  • http://www.ankarahaber.com/index.php?islem=detay&id=10066

    http://www.radikal.com.tr/haber.php?haberno=156382

    http://hurarsiv.hurriyet.com.tr/goster/haber.aspx?id=4177249&tarih=2006-03-31


    Ankara'da hizmete alinmasi soz konusu olan MAN marka dogalgazli otobusler fiyasko degil, yukaridaki linklerde konuyla ilgili sayfalara ulasabilirsiniz. Su anda yollarda dolasan ve blok siparisin ilk teslim edilen partisi olan 40 otobus dizel motorlu. Toplam siparis adedi 475 olarak, geriye kalan 435 otobusun dogalgazli oldugu aciklaniyor.

    Bazilarinin dedigi gibi, Ikarus otobusler 90'lı yıllarda yesile boyanarak dogalgazla calistiklari halka ilan edilmisti. Ancak bir sure sonra sehri simsiyah dumana bogan otobuslerin dogalgazla calismadigi ortaya cikmisti. Tam detaylarini bilmemekle birlikte, saniyorum Ikarus araclarda ciddi uygulama problemleri yasandi. Ancak bu sefer MAN CNG yakitli otobuslerde de ayni tezat durumlarin yasanmayacagini umalim.




  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.