Şimdi Ara

Display Port/HDMI Anakarta Takılır mı?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
5 Misafir (1 Mobil) - 4 Masaüstü1 Mobil
5 sn
17
Cevap
0
Favori
2.154
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Arkadaşlar Merhaba,


    Asus Tuf Gaming 560m Plus anakartım var. Ekran kartım Rtx 3060, İşlemci i5 11400.


    Monitörü anakarta mı yoksa direkt nvidia ekran kartına mı bağlamalıyım sorusuna sürekli, anakarta bağlarsan dahili işlemci ekran kartını kullanırsın, Nvidia Ekran kartını kullanamazsın deniyor. Ancak hiç de öyle olmuyor.

    Ekran kartına bağlayınca sadece Nvidia ekran kartımı görüyor, anakarta bağlayınca her ikisini de görüyor. İkisi de eş zamanlı olarak çalışıyor. Hatta bazı oyunlarda daha yüksek fps alıyorum anakarta bağlayınca. Örneğin Hellblade oyununda yaklaşık 15 fps fark ediyor.


    Hal böyle iken ekran kartına bağlamak için bir sebep bulamıyorum.

    İki ekran kartını birlikte görmesi ve çalışması bu anakartın bir özelliği midir? Anakarta bağlamamın bir zararı var mı? Ya da ekran kartına bağlamanın bir avantajı var mı?


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >







  • mito1172 kullanıcısına yanıt

    İşte tam olarak bu cevaptan bahsediyordum, herkes bunu yazıyor. Benim de zaten yıllardır bildiğimi düşündüğüm şey bu. Ben anakarta bağladım display portu ve Nvidia Ekran kartı çalışıyor. Görse de çalışmıyor demişsin ama çalıştığını anlayacak kadar bilgim de var hocam:D Çalışıyor yani. RTX 3060 aktif. Görev yöneticisinde hangi ekran kartının ne oranda çalıştığını görüyorum.


    Masaüstünde dolaşırken Intel aktif. Oyunlarda ve yüksek performans isteyen mimari çizim programlarına girince Nvidia otomatik devreye giriyor. Zaten Intel HD 730 dahili ekran kartı ile Forza'da ultra ayarlarda 90 fps alamam değil mi? Hatta bazı oyunlarda sisteminizde iki ekran kartı algılandı diyip, girişte bana seçtiriyor hangisi ile oynamak istediğimi. Intel'i seçersem can çekişiyor tabi ki. Nvidia'yı seçiyorum ve ultra ayarlarda oynuyorum.


    Ekran kartı da sonuçta anakarta bağlı, çalışması çok şaşılacak bir durum değil. Demek ki bazı anakartlar bu özelliğe sahip. Başka nasıl bir açıklaması olabilir ki?


    Benim asıl sorum anakarta bağlayıp işlemci ekran kartını da devreye sokunca, işlemci ısısı gereksiz yere artar ya da işlemci performansını etkiler mi? Performans olarak direkt Nvidia ekran kartına bağlamak daha mı doğru olur? Anakarta bağladığımda oyun performansı daha yüksek oluyor. Yaklaşık 15 fps fazla alıyorum.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi thriller89 -- 8 Temmuz 2021; 3:7:25 >




  • ne içiyonuz arkadaş? oksijenle kafayı mı buluyonuz, n'abıyonuz?

  • shruikan kullanıcısına yanıt

    bana mı diyorsun?

  • mito1172 kullanıcısına yanıt

    konuyu açana yahu

  • shruikan kullanıcısına yanıt

    Muhteşem üslup tebrikler, işte özlenen DH seviyesi. Kardeşim bir şey anlatıyoruz, varsa bir fikrin, cevabın yazabilirsin. Belli ki bilgileriniz kısıtlı, verecek cevabınız yoksa bırakın bilenler yazsın. Ben de bilmediğim için açtım konuyu.

  • quote:

    Orijinalden alıntı: mito1172

    Bu mesaj silindi.

    Sen ısrarla mesajlarımı okumuyosun tam olarak hocam, ben anakarta bağlarsam ne olur vs gibi bir şey söylemiyorum. Bağladım ve olan şeyi söylüyorum. Bende aygıt yöneticisi seninki gibi değil. İki ekran kartı da görünüyor. Kullandığım cihaz laptop değil.




    Display Port anakarta bağlı iken çektiğim görüntüler. Buyrun;




    Oyun içersinideki ekran kartı seçimi.


    Display Port/HDMI Anakarta Takılır mı?

    Görev yöneticisinde iki ekran kartının da aktif olduğunun ispatı. Bunu çizim programı açıkken çektim. Oyun esnasında Nvidia %90lara çıkıyor.


    Display Port/HDMI Anakarta Takılır mı?



    Görev yöneticisinde ikisi de görünüyor.

    Display Port/HDMI Anakarta Takılır mı?




    Bu da Nvidia Denetim Masasından bir görüntü. Anlık olarak hangi programların RTX 3060'ı kullandığını gösteriyor. Masaüstündeyken ya da Internette dolaşırken burası boş oluyor, sadece Intel graphics etkin oluyor.


    Display Port/HDMI Anakarta Takılır mı?




  • Bu konuya 2010'da yaşayan adamlar dolmuş. Oldukça eğlendim. Konu sahibine teşekkürlerimi yolluyorum.


    Çoklu ekran kullanarak yayın yaparken sıkıntı yaşarsanız NVIDIA kontrol panelinden yayın için kullandığınız programı iGPU'ya geçirin. Masaüstünü iGPU ile renderlamak mantıklı.

  • quote:

    Orijinalden alıntı: Griffith

    Bu konuya 2010'da yaşayan adamlar dolmuş. Oldukça eğlendim. Konu sahibine teşekkürlerimi yolluyorum.


    Çoklu ekran kullanarak yayın yaparken sıkıntı yaşarsanız NVIDIA kontrol panelinden yayın için kullandığınız programı iGPU'ya geçirin. Masaüstünü iGPU ile renderlamak mantıklı.

    Sonunda bana inanan, bilgi sahibi birisi çıktı, ben teşekkür ediyorum. Neredeyse yalan söylediğim iddia edilecekti. En son 15 yıl önce masaüstü PC kullandım, güncel donanımlar ve anakartlar ile ilgili çok şey bilmiyordum. Meğerse güncel olarak kullananlar da bir şey bilmiyormuş. En saçması da bilmediklerini kabul etmeyip ısrarla beni gördüklerimin hayal olduğuna inandırmaya çalışmaları. Laptopla karışıtırıyorsun deniyor. Yani arkadaş, sen aslında laptop kullanıyosun ama masaüstü sanıyorsun demek istiyor. :D




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi thriller89 -- 8 Temmuz 2021; 11:17:23 >




  • thriller89 kullanıcısına yanıt

    Yazını okuyarak cevap verdim zaten. Ve yazına göre masa üstü onboard olan anakarta (yani dahili görüntü birimi olan) harici kart taktım ama anakart dp yada hdmı girişine takınca 2 kartta çalışıp görüntü veriyor deyince bende onboard anakart kullanmış biri olarak bu nasıl olur dedim haliyle, çünkü harici karta arkadan monitör bağlamıyorsun buna göre görüntü nasıl alınır deyip yazdım kendi durumumu senin sistem farklı demek ki. Bilmemek ayıp değil öğrenmemek ayıp kimse doğuştan bilgili doğmuyor. Harici kart nasıl laptoptaki gibi bağlanıp görüntü veriyor onu anlat bizde öğrenelim çünkü masa üstü pc de ilk kez rastlıyorum bu durumaDisplay Port/HDMI Anakarta Takılır mı?  Ayrıca ben sana bilgiliyim deyip hava yapmadım önce bunu algıla sadece yaşadığım tecrübeyle yardımcı olmak istedim diğer saygısızla bir olup terbiyesizlik yapmanın manası yokDisplay Port/HDMI Anakarta Takılır mı? ayrıca zaten varsa böyle bir durum bilen yazsın bizde öğrenelim yazmışım neyin alayını geçiyorsunuz anlamadımDisplay Port/HDMI Anakarta Takılır mı? 


    ŞUNU anladım demek ki her insana yardımcı olmaya çalışmayacakmışız silelim buradan yazılarımızı Display Port/HDMI Anakarta Takılır mı? 




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi mito1172 -- 8 Temmuz 2021; 21:23:43 >




  • Griffith kullanıcısına yanıt

    fazla gülme bir gün ağlatırlar bay çok bilmiş saygısızDisplay Port/HDMI Anakarta Takılır mı? Display Port/HDMI Anakarta Takılır mı? 




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi mito1172 -- 8 Temmuz 2021; 20:54:40 >
  • ''Büyük yanılıyorsun asla görüntü alamazsın' diyorsun. Alıyorum diyorum hala alamazsın diyosun. Ultrada 90 fps forza oynuyorum diyorum, yine yok görüntü alamazsın diyorsun. Görev yöneticisinde ikisi de aktif diyorum, olamaz diyorsun. Oyunda ekran kartı seçtiriyor diyorum, seçemezsin diyorsun. Böyle bir inat görmedim forum tarihinde. Sonra bir de notebook ile karıştırıyorsun diyorsun. Yani önümde duran koca kasanın aslında notebook olduğunu ve benim onu masaüstü sandığımı düşünüyorsun. Ve yazıyı da dalga geçer gibi kahkaha emojileri ile donatıyorsun. Bence yazdığın mesajlardan sen de utandın bu yüzden sildin.


    Zaten ben görüntü alabilir miyim demiyorum ki. Aldığımı zaten biliyorum.. Sorum bir dezavantajı var mı yönündeydi. Yani demek ki alınıyormuş, bilmiyordum ilk kez sende gördüm desen ölmezsin ki. Onun yerine yalancılıkla suçluyorsun neredeyse.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi thriller89 -- 8 Temmuz 2021; 22:24:43 >




  • -Nvidia Optimus teknolojisi genellikle laptoplara özgü, ancak siz nasıl olduysa masaüstü pc'de kullanıyorsunuz. Bu teknolojideki amaç batarya ve ısıl bütçesi kısıtlı olan laptop pc'leri bu amaçla verimli kullanabilmek. Masaüstü konfigürasyonda bunun pratik faydası yok, ayrıca bazı uygulamalarda sorunlara sebebiyet verebilir. iGPU'yu harici ekran kartı birincilken de biosdan aktif edip windows grafik ayarlarında uygulamaları ayarlayarak kullanabilmekteyiz, lakin tecrübelerime göre kullanışlı olmadığını düşünüyorum.


    -Tekraren bu konfigürasyonda kullanmanın pratik faydası yok ancak sizin için kullanışlı ise ne mutlu.


    -iGPU kullanılırken cpu package ısısı bir miktar artacaktır, ama daha önce iGPU'yu tek başına kullandığım zamanlarda anlamlı bir ısı artışı gözlemlememiştim.

  • KOKTURUK K kullanıcısına yanıt

    Teşekkürler bilgilendirme için. Isı olarak çok fazla fark olmadı. Oyunlarda da değişken sonuçlar aldım. Hellblade ve Forza oynarken, anakarta bağlı olduğunda daha yüksek fps aldım. Görev yöneticisinden kontrol ettiğimde de iki ekran kartının da yüksek yüzdelerle aynı anda aktif olduğunu gördüm. Yakuza 6 oynarken ise tam tersi bir etki oldu.


    İşlemcide çok da yeterli olmayan stok fan kullanıyorum. Sıcaklık, oyunlarda 80-95 derece arasında oluyor. Bu yüzden işlemciye ekstra bir yük gelmemesi adına iGPU'yu hiç kullanmayıp doğrudan Nvidia ekran kartına bağlamak daha mantıklı sanırım.

  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.