Şimdi Ara

Din hakkında konuşurken dikkat edilmesi gerekenler

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
340
Cevap
2
Favori
10.149
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
24 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Forumdaki yorumları okuduğumda ateist görüşte olanların dalga geçme eğilimde olduklarını görüyorum. Bence bunu sorgulamalılar. Dalga geçmek, yükselemediğin noktada çevredekileri aşağı çekmeye çalışarak kolay yoldan üstünlük hissi elde etmeye benziyor. Bir çeşit savunma mekanizması gibi.


    Ama konu bu değil.

    Forumun genelinde olayları çok kısıtlı bir açıdan inceleme problemi var.
    Özellikle ateist olanlar dini hükümleri/söylemleri yanlış indirgemelerde ve benzetmelerde bulunarak inceliyor. Kavrayışlarında ve değerlendirmelerinde eksik veya hata olabileceğine ihtimal vermiyorlar. Çok dar bir açıdan bakmalarına rağmen konuyu her yönüyle en doğru şekilde anladıklarını düşünüyorlar. Bir anda sonuca ulaşıp onun hakkında bir dünya yazı yazıyorlar. Oysa eleştirdikleri şey aslında kendi (veya başkalarının) yükledikleri anlamlar. Bu durumun farkında olmamaları ancak kendilerine zarar verir.

    Örnek olarak başka başlıktan alıntı yapayım. Sadece örnek. Konu bu değil.

    Bahsedilen olay, Islam'da bir erkek ve kadının üç kere evlenip boşadıktan sonra kadının başka bir erkekle dürüst ve doğal yollardan evlenip boşanmadan tekrar eski kocasına dönmesinin yasaklanması üzerine.

    Hümanist ve zeki üye şöyle yazmış:
    "Kadın başkasının koynuna giremeden evlenememek de ne demek? Şaka gibi"

    Bu bakış açısı ve değerlendirme şekli problemli. Ortada koynuna girme muhabbeti yok. Tamamen resetleyip samimiyetle yeni bir koca bulma durumu var. "Koynuna girmek" diye ifade etmek kişinin kendi çarpık bakışı. Eğer yeni kocasından doğal ve dürüst yollardan boşanırsa o zaman tekrar eski kocasına dönmesi konusunda serbest bırakılmış. Kendilerine evliliği yürütmeleri için 3 defa şans verilmiş buna rağmen yine de boşanmış çiftlerin yeni eşlerle yeni yollar çizmesi, evlilik kurumunu sulandırıp ömür boyu dramaya bağlamalarından iyi olamaz mı? (Bu noktada vicdanını susturmaya çalışırsan elbette ki ateist kalırsın).

    Bir diğer ifade:
    "Bence Türklere kolay kolay "abi hanım önce başkasının koynuna girmeli istersen yardımcı oluruz" lafını yedirmek pek de kolay değil."

    Hümanist ve zeki üye alay ettiği şeyin doğrusunu bilmiyor, ama alay edebiliyor. Belki de Kur'an ayetini bu şekilde tamamlamak kişinin iç dünyasını yansıtıyordur. Ortada "girmeli, böyle yapmamız lazım" gibi bir durum yok. "O artık senin karın olamaz, ancak hasbelkader evlenirse ve hasbelkader boşanırsa..." gibi bir durum var.


    Sadece 600 küsur sayfa olan bu kitap her okuyan şıp diye anlasın diye indirilmedi. Peygamberin açıklamalarının gerekliliği namaz, oruç, hac gibi ibadetlerden anlaşılıyor. İnanmıyor, inanamıyor olabilirsin ama din hakkında konuşmamalısın. Böyle bir zorunluluğun da yok. Eğer böyle bir zorunluluğun var gibi hissediyorsan da çalışmaların "çok" ciddi olmalı.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi DH Anonim -- 7 Kasım 2019; 5:54:25 >







  • İnsanlık tarihinde 10.000 küsür farklı inanış var. Seninkini özel kılan veya bunlardan farklı kılan hiçbir şey yok.
    Kaldı ki Hinduizm hakkında ufak bir diyalog geçse hemen "ahahaha ineğe tapıyolar ahaha" diyenler Müslüman değil mi?

    Zaten 50-60 yıl sonra hiçbirimiz olmayacağız. Saçma sapan din felsefesi kasacağım diye uğraşma, rahat ol azıcık ya.
    “Tanrı olmadığını ispatlayabileceğimi iddia etmiyorum. Aynı şekilde Şeytan’ın uydurma olduğunu da ispatlayamam. Hıristiyan tanrısı var olabilir, Olimpos’un tanrıları da var olabilir, ya da eski Mısır’ın, ya da Babil’in. Ama bu varsayımlardan hiçbiri diğerinden daha olası değildir. Bunlar, olası bilgilerimizin bile dışında duruyorlar, herhangi birisini ciddiye almak için hiç bir sebep yoktur.”
    Bertrand Russell
    Türk töresine aykırı bu ortaçağ Arap gelenekleri diyorum. Kadının başkası ile evlenme zorunluluğu kısmına.
    Bu durum bir uygulamaya yönelik olduğuna göre kadınla tekrar evlenmek istersen o başkasının koynuna girmeden uygulama olanağı var mı? Yok.

    Köle ve cariyenin bebeği köle doğarken yani alınabilir satılabilir kiralanabilir mal hükmünde doğan bebekler varken bugün kimsenin uygulamayacağı şeyler gönderen bir sonsuz güce ben inanmıyorum. İsteyen inansın, kendisine dönmek isteyen karısına da önce başkasıyla evlenmek zorundasın desin.
    Atayiz değilim bu arada. Deist agnostik panteist animist denebilir
    Türkiye'deki din düşmanlığının İslam ile ilgili olduğunu mu düşünüyorsun gerçekten?

    Benim Türkiye sınırları içerisinde müslüman diyince aklıma gelenler akp, yalan, cahillik, yobazlık oluyor, bunun sebebi de dinin kendisi değil de o dinin mensupları oluyor. Hakaret eden genelde dinden ziyade doğrudan o kişilere ediyor.

    Diyeceksin e benim x arkadaşım var, müslüman, hiç yalan söylemez, kimseye karışmaz vs., e benim de var, ama istisnalar kaideyi bozar mı?

    Benim kendi deneyimlerime göre gördüğüm çoğu müslüman cahil, bu tek başına bir anlam ifade eder mi? Hayır. Ama farklı farklı insanlar, farklı çevrelerinde aynı şeyi görüyorsa ve milyonlarca insan hem fikir olabiliyorsa bambaşka bir sonuç çıkar ortaya.

    Geçmişte durum böyle değildi, çünkü insanların bilgi alacak kaynağı yoktu, kitaba ulaşım bile zordu, o yüzden çok zeki ve araştırmacı insanlar koyu dindar olabiliyordu, ama durum değişti, şuan internete ulaşımı olmayanlar azınlıkta, e dolayısıyla da bu bahsettiğim insanların çoğu dindar olmuyor.

    Kaldı ki dinci diye sevmediğimiz insanlar kendi dinlerine bile uymuyor ki, desen e sen sadece bazı kurallara uyuyorsun diye, küfredip sana mı kaldı benim dinim der. Tabi haklılar, bana kalmadı, ama çevremizde dindar olarak gördüğümüz insanlar da bunlar.

    Ramazan ve cuma değilse içki içen, iddia oynayan, sonra da ateistlere küfür eden adamların nesine saygı duyalım abicim? Saygı duyulacak tarafı mı var bunların? Ben gerçek islamı da, gerçek müslümanı da neredeyse hiç ama hiç görmüyorum, nerede bu insanlar? Ağzından Allah lafı çıkanlar çok büyük ihtimalle iğrenç insanlar oluyor, arada olmadığı zaman da kafaya takmıyoruz zaten.

    Türkiye'nin de içinde olduğu pek çok ülke çok büyük bir değişim içerisinde, 15 sene önceyi düşün, biri ben ateistim diyebilir miydi? Diyemezdi, ama her geçen gün bu baskı azalıyor, çünkü çoğunluklarını yavaşça kaybediyorlar, belki ben göremem ama bir gün azala azala bitecek, buna da kalıbımı basarım.
  • Serebrum kullanıcısına yanıt
    Beyin dediğin kısıtlı bir işlemci. Bu kısıtlı işlemciyle ve kısıtlı sensörlerle her şeyi çözmüş gibi konuşmak ne derece doğru diye kişi kendini sorgulamalı.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-288644A72 -- 15 Kasım 2019; 21:55:25 >
  • Beyin dediğin kısıtlı bir işlemci. Kısıtlı bir bilgiyle kişi hakkında tümevarım yaparak daha da kısıtlıyor gibisin beynini.
  • Serebrum kullanıcısına yanıt
    Tümevarım yok, olasılıktan bahsetmişim. 100'lerce farklı sonuç olması ihtimal dahilinde.
  • her yeri aklına yattıda bir o bölümdemi takıldın.
  • quote:

    Sadece 600 küsur sayfa olan bu kitap her okuyan şıp diye anlasın diye indirilmedi.


    Tam da bu amaç ile indirildi. Sen daha Kuranın amacını anlamamışsın gelip burada yazıyorsun.

    Kuranı Kerimi başından sonuna kadar okumadan gelip burada din ile ilgili bir şeyler yazmayın. Ateistlerede, dinci ve dindarlarada yani hepinize diyorum.


    PS: Din ile İslamı kastediyorum. Zaten incil cidden çok sıkıcı ve saçma. Yahudiliğe hiç girmiyorum.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi xentios -- 7 Kasım 2019; 6:40:18 >
  • “Tanrı olmadığını ispatlayabileceğimi iddia etmiyorum. Aynı şekilde Şeytan’ın uydurma olduğunu da ispatlayamam. Hıristiyan tanrısı var olabilir, Olimpos’un tanrıları da var olabilir, ya da eski Mısır’ın, ya da Babil’in. Ama bu varsayımlardan hiçbiri diğerinden daha olası değildir. Bunlar, olası bilgilerimizin bile dışında duruyorlar, herhangi birisini ciddiye almak için hiç bir sebep yoktur.”
    Bertrand Russell

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • gene boş yapılmış

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • İnsanlık tarihinde 10.000 küsür farklı inanış var. Seninkini özel kılan veya bunlardan farklı kılan hiçbir şey yok.
    Kaldı ki Hinduizm hakkında ufak bir diyalog geçse hemen "ahahaha ineğe tapıyolar ahaha" diyenler Müslüman değil mi?

    Zaten 50-60 yıl sonra hiçbirimiz olmayacağız. Saçma sapan din felsefesi kasacağım diye uğraşma, rahat ol azıcık ya.
  • Türk atayizi için diğer yorumların hiçbir önemi yoktur.Sadece kendi literalist hezeyanlarını tutar.Çünkü diğer bütün yorumlar müslümanların kendisini rahatlatması için icat edilmiştir

    Arkadaşım.Nurcularla takıla takıla onların basit antisi olmuşsun haberin yok
  • Türk töresine aykırı bu ortaçağ Arap gelenekleri diyorum. Kadının başkası ile evlenme zorunluluğu kısmına.
    Bu durum bir uygulamaya yönelik olduğuna göre kadınla tekrar evlenmek istersen o başkasının koynuna girmeden uygulama olanağı var mı? Yok.

    Köle ve cariyenin bebeği köle doğarken yani alınabilir satılabilir kiralanabilir mal hükmünde doğan bebekler varken bugün kimsenin uygulamayacağı şeyler gönderen bir sonsuz güce ben inanmıyorum. İsteyen inansın, kendisine dönmek isteyen karısına da önce başkasıyla evlenmek zorundasın desin.
    Atayiz değilim bu arada. Deist agnostik panteist animist denebilir

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Adam ön yargılı konuşuyor zaten. Eğer öyle konuşmasaydı zaten ateist olmazdı ki?
  • "Sadece 600 küsur sayfa olan bu kitap her okuyan şıp diye anlasın diye indirilmedi."

    Enam 38:Biz kitapta hiçbir şeyi eksik bırakmadık. Nihayet (hepsi) toplanıp rablerinin huzuruna getirileceklerdir.

    Ben inançlı bir insanım ve Kur-an ın yeterli olduğunu düşünüyorum.Aksini düşünenler de kendi yazdıkları kitabı fatih ismail ağada bulunan kitap evlerinde satmak amacında olduklarını düşünüyorum.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: sniper23

    Adam ön yargılı konuşuyor zaten. Eğer öyle konuşmasaydı zaten ateist olmazdı ki?
    Adam açıkça atayiz değilim diyor.
    Bir sonsuz güce inanıyor. Bu gücün asla islamdaki gibi Arap gelenekleri ve ortaçağ kanunları göndermeyeceğini düşünüyor.
    Bu durumda ön yargılı kim?

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • konunun özeti: din hakkında konuşurken aklınıza, mantığınıza uymayan şeyleri eleştirmeyin !

    ha haklılık payı var ise konu sahibinin; aynı şeyleri dinci kesimden de görmek lazım..

    bizim millet inanç özgürlüğüne alışamayacak, aşamıyoruz bunu bırakan insanlar istediğine inansın/inanmasın.
    ama günü geldiğinde inanç özgürlüğünü en çok inananlar savunacak keza tüm dünyada deizm ve ateizm her geçen gün artıyor
  • Serebrum kullanıcısına yanıt
    Sen böyle diyorsun, peki ünlü bilim adamı Max Planck ne diyor:

    "Hangi sahada olursa olsun, bilimle ciddi şekilde ilgilenen herkes, bilim mabedinin kapısındaki şu yazıyı okuyacaktır. 'İman et'. Allah'a inanmak, bilim adamlarının vazgeçemeyeceği bir vasıftır."
  • 10 yıldır foruma üyeyim.Ateist olup dini,daha da özelde sürekli İslamı tartışmaya açanların gözlemlerime göre ortak noktası
    1.Allah bizi neden yarattı,ben mi istedim dünyaya gelmeyi
    2.Madem Yaratıcı kocaman birşey,böyle Thanos gibi Hulk gibin,neden benim ibadetime ihtiyaç duyuyor çok saçma aga yeah
    3.Kuranda yazanların çoğu sümerlerden kopyalanmış kanki biliyon muuuuuu
    4.Büssürü din var neden islama inanayım,hepsi aynı zaten,güzel ahlak yalan söylememe vs vs ehe uhe
    5.Muhammed kitabı kendi yazdı,millet de 21.yüzyılda hâlâ sorgulamadan inanıyor ahaehahue
    6.Şok şok şok ,şu ayetteki çelişkiyi açıklıyorum koşuuuun
    7.Şu yüzyılda hala dine Allah inanan kaldı mı eaabii yeahh
    8.Şu yerde yaşayan şu isimli imam var ya çok kötü birşey yapmış,haberde okudum zaten müslümanlar hep aynı,bu hacı hocalar müslümanların hepsi pis sapık kanka yaaah
    9.Olm işide el kaideye baksana,müslümanlar hep böyle kendi gibi düşünmeyenin kafasını keser,yobaz dinidir.
    10.Allah yok din yalan
    11.Bu ülke doğduğun için müslümansın,başka yerde doğsanız oranın dinini seçerdiniz olm
    12.Müslüman ülkelerin haline baksana kanka,hepsi geri kalmış ülkeler demek ki islam yalanmış


    Daha başka maddeler de var şimdilik aklıma gelenler bunlar.Biri dinle islamla ilgili konu açınca eskiden bi göz atardım ama artık gerek duymuyorum.Çünkü zaten biliyorum içeriği,birileri bunları papağana kelime ezberletir gibi ezberletmiş,dinimiz hakkında ezberlediği 3-5 kelimeyi farklı üslupla söyleyince ergenuslar da vayy be ne kadar zeki ve sorgulayan bir arkadaş sanıyor



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi smartboy38 -- 7 Kasım 2019; 19:18:35 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • 
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.