Şimdi Ara

Devletsiz Toplum Mümkün mü?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
27
Cevap
0
Favori
1.321
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
6 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Hadi mümkün diyelim böyle bir toplumda yasam nasil olur?

    Anarsizm ve komunizmi kavrayamiyorum aga yav bir binada bile duzen adina bir secim olur 11 kisilik apartmanda bile sürekli kaos oluyor yok elektrik parasi yok su parası en küçük birimde bile duzen lazimken nasil anarsizmde devlet ortadan kalkacak? Yada komunizmde?

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >



  • Bildiğim tek şey güçlü olan hayatta kalıyor daha güçlü oluyor.Tüm ideolojilerde bu böyle fark etmiyor komunizm anarşizm vs. Sen ne kadar bir şeyi toplumsal olarak yapmaya çalışırsan çalış eninde sonunda aradaki cin fikirliler din ile olsun başka şeylerle olsun senin ömrünü enerjini zamanını kullanıyorlar. Adını ne koyarsan koy kullanılarak veya kullanarak yaşıyorsun.


    Bu küçük çaplı topluluklarda bile böyle, çocuğun sussun diye yalan söyleyerek bile kafanın rahatlığı için ona yalan söyleyerek kullanıyorsun.


    Bunları düşünmek yerine biraz daha geniş çaplı düşünüp niye varız diye sorgularsak insanların uydurduğu şeylerden dış çembere çıkıp daha mantıklı şeylere ulaşmamız mümkün olabilir.

  • Devletsiz millet ney
    Lan bu devlette hard kapitalizm var lan, leşçi can alıcı

    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • O herif hard Kürtçü ayrılıkçı çıktı kanka sahte sosyalist

    https://forum.donanimhaber.com/hard-kapitalizm-hard-kurtcu-cikti--150759910

    Cevremde hatta hayatimda irkc Türk pek görmedim ama Kürtler niye bu kadar irkci anlamiyorum aga

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Toplumun bireylerinin öz nitelikleriyle alakalı. Toplumun tüm bireyleri toplumsal kazancın bireysel kazançtan üstün olduğuna inanıyorsa zaten otomatik olarak gerçekleşecek şeydir. Yani ben sınırsız zenginleşmek istiyorum, diğerlerinin fakirleşmesi umrumda değil diyen hanzolar yoksa komünizm ve sosyalizm mümkün tabii ki.


    Bizim tanıdığımız komünizm ve sosyalizm, kültürel olarak bunlara hazır ve uyumlu olmayan toplumlara zorla komünist hayat yaşatmaktan ibaret bir girişimdi hepsi. Komünizm, insanın vahşi dürtülerini yendiği, sosyal adaleti, huzuru ve eşitliği arzulayan bir toplumun yaşamaktan keyif alabileceği bir şey. Yoksa diktatörlükten farkı kalmaz, uygulamada da Sovyetler ve demir perde ülkeleri gibi olur.


    "Komünist devletler" (bu da ne demekse) yaşadıkları süreç içerisinde halkın kültürel evrimini planlamak ve desteklemek yerine, devleti daha da güçlendirip halkı kapitalistlerden beter bir şekilde köleleştirdiler. Yani halka "siz düşünmeyi boşverin onu biz sizin yerinize yaparız, siz çalışın" dediler. Oysa komünizmin garantörü halktır.


    Kısaca, hayatın bir şeylere sahip olmak ve bunlarla diğerlerinden üstün olup saygı görmek, kayıpları önemsememekten ibaret olduğuna inanan, sonsuz zenginleşmekte sakınca görmeyen, ilkel dürtüleriyle hayatını yöneten insanların çoğunlukta olduğu bir toplumda mümkün değil.


    Devletsiz toplum gerçekten küçük, sistemin tüm işleyişini kavramış, suistimal edilebilmesi mümkün olmayan, kültürel anlamda yetkin bireylerin oluşturduğu toplumlar için uygun. Büyük nüfuslarda çok zor. Sömürülecek aptallar olmayan, zaten kimsenin de bunu arzulamadığı, küçük ve entellektüel bir toplum ütopyası olabilir. 8 milyarlık dünya nüfusundan süzüp bu niteliklere sahip tüm bireyleri bir yere toplasaydık, sayı milyonu geçer miydi bilmiyorum.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi SUBJECT 101 -- 21 Ekim 2021; 23:24:18 >




  • Guzel yazmissin da hocam devletsiz toplum diyorum sosyalizm demiyorum

    Sosyalizmde devlet vardır zaten

    Ben tamamiyle devletsiz bir utopyadan bahsediyorum

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • hamza5806 kullanıcısına yanıt

    Yanlış aslında sosyalizmde "devlet" yoktur. Yani bildiğimiz anlamda devlet yok. İşleyen bir sistem var ama bunun adı devlet değil sistem. Devlet kelime kökeni ve ifade ettiği şeyle çok başka bişey. devlet halktan bağımsız bir iradedir. Devlet halkı yönetir. Sosyalizmde devlet yoktur sistem-işleyiş vardır ve yönetilmeye ihtiyacı olmayan entellektüel bir toplumun iradesini yansıtır. Zaten sosyal bir toplumun yönetilmeye ihtiyacı olması fikri saçmalık. Sovyetler ve çağdaş diğer sözde sosyalist ülkelerdeki sosyalizm zoraki bir sosyalizmdi ve evet orda devlet vardı çünkü toplum özünde sosyalist değildi. Bu yüzden sosyalist anlayışla yönetildiler. Bu saçmalığın danizkası. Önce her birey sosyalist olmadan sosyalizm olmaz. Sosyalizm varsa da yönetim olmaz sistem olur.

  • O halde noktayi koyayim

    Halklar sosyalizm icin fazla dandik şu halde bizim ömrümüz kapitalizmde gececek

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • hamza5806 kullanıcısına yanıt
    Aga onların kanında var tanısan neyin falos olduğunu anlarsın ama yarısı net ayrılıkçıdır

    < Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >
  • Thomas Hobbes ve John Locke'un ekolüne göre mümkün değil. Onlara göre insanlar güvenlik ve toplumsal bir yaşamın tesisi için devlet organizasyonuna geçmişlerdir; aksi takdirde güvenliğin ve toplumun olmadığı, bir belirsizlik ve hukuksuzluk halini yansıtan doğal durumda (state of nature) kalacaklardı. Bu ekolün zıttı görüşü savunan Marksizme göreyse tarih içerisinde insanlık kaçınılmaz olarak niteliklerinden birisi devletsizlik olan komünist toplum düzenine erişecek. Diğer bir görüş olan anarşizm ise devleti reddediyor; bireylerin üst otoriteye ihtiyaç duymaksızın belirli bir uyum içerisinde bağımsız yaşayan otorite kaynakları olması konusunda ısrar ediyor. Açıkçası ben Hobbes'çu ve Locke'çu ekolden yanayım çünkü felsefelerinin tabiatın gerçekliğine çok daha iyi nüfuz ettiğini düşünüyorum. Anarşizme bir miktar sempati duysam da komünizm ve anarşizm bana da fazla ütopik geliyor.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • hamza5806 kullanıcısına yanıt

    Zaten halkı özellikle cahil ve aç bırakıyorlar kafası çalışmasın, saldırgan olsun diye. Amerikalı bir herif vardı adını unuttum aynen şöyle demişti "halkı fazla iyi eğittik, artık kontrol edemiyoruz" Bundan sonra eğitimi bitirdiler dünyada. İnsanlığın öyle bir noktaya gelmesi lazım ki, "eğer bir kişi bile istismara maruz kalacaksa o sistemi reddediyorum" diyecek vicdana ve adalet anlayışına sahip bireylerden oluşması lazım dünyanın. Tüm içgüdülerimizin evrim sürecinde vardığı noktaya ters. Ancak ve ancak mantıkla varılabilecek bir nokta hem de doğamıza aykırı bir şekilde. Genlerle aktarılan sadece vahşi içgüdülerimiz mantığımızı ve entellektüel birikimimizi aktaramıyoruz. Dolayısıyla bu ütopyanın gerçekleşebilmesi için bir şekilde umursamazların ve saldırganların elenmesi lazım. Nasıl olacak? Şartlar tam tersi. Cehalet ve saldırganlık hızla çoğalırken sağduyu ölüyor.


    Belki sosyal bireyler toprak satın alarak kendi komün hayatını oluşturabilir. Ancak o şekilde mümkün. Aslında olması gereken de bu. Sosyalist veya komünist olduğunu idda edenlerin büyük çoğunluğu aslında sadece anti kapitalist. Herkes kapitalizmi yıkma peşinde, hiç kimse yaşamak istediği hayatı kurmaya çalışmıyor. Halbuki en güzel yolu hayal ettiğin toplumu kurmak, orda yaşamak, mutlu olmak ve insanlığa bunun mümkün olduğunu ispat etmek. bunun yerine yeldeğirmeniyle savaşan don kişotlar bu işlere bakıyor. Bunlar kapitalizmi yıksalar yerine bir şey koyacak vizyonları da yok malesef. Gerçeği göremiyorlar çünkü. Onlara göre aslında bütün insanlar iyi ama kapitalizm kötü. Halbuki kapitalizm hepimizin bir yansımasından ibaret. İnsanlık cennette yaşamaya uygun değil. Matrixde mimar mükemmel dünyayı inşa ettiklerini ama insanlığın reddettiğini söylemişti. Mantıklı çünkü insan doğası mücadele etmek, savaşmak üzerine evrimleşmiş. Sürekli huzur ve barış sıkar. Yazcak çok şey var da artık bunları düşünmek de bana boş geliyor.





  • 2. Paragrafta kimse denemedi dedin ya

    Aslinda deneyenler var

    Bunlardan biri de Osho

    Resmen dunyadaki cenneti çöl gibi bombos bir yere kurup yürüttüler ama tabiki kapitalist amerika bunu yer mi hemen yok edildiler

    Dedigin sekildeki vicdanli insanlardan biri benim mesela bunu ovunmek için söylemiyorum bu sistemde ben cikabildiysem belki baskalari da cikar belki nesiller nesiller sonra insanlik düzelir

    Suan amerikadaki bir orta sinif malesef amerikanin orta Doğu'da öldürdüğü insanlari umursamiyor bunu umursadiklarinda bu sistem degisir daha once değil sistem dandik ulkelerden yikilamaz en guclu ulkelerde yıkılmli suan koca afrika komple komunizm ilan etse ne olur yada guney amerika hicbir sey değişmez

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Teoride evet ama gerçekçi düşünürsek hayır. Anarşizm olması için herkesin ahlaklı olması lazım. Herkes ahlaklı olur mu? Olmaz. Herkes ahlaklı olmazsa kaos oluşur. Bu kaos sonucu yine ufak çaplı gruplasmalar oluşur. Gruplar da birleşir. Zaten devlette böyle olmuştur.


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • squid game de gayet açık bir şekilde cevabı verildi bence

  • fortniteda cevabı verildi zaten bunun

  • Herkes kendisinin devletiyse olur

  • Kral Şakirde cevabı verildi zaten bunun

    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • Devletin kaynağı anayasadır. Anayasa ise toplumsal mutabakat metnidir yani tüm toplumun hemfikir olup kabul ettiği düzenlemeler bütünüdür.


    Toplumun böyle bir organizasyona ihtiyaç duyması ise can ve mal güvenliğidir. Yani toplum, can ve mal güvenliği için mutabık kaldığı düzenlemeler bütünü ile (Anayasa) devlet adı verilen organa kendilerini idare etme yetkisi vermektedir.


    Devlet düzeninin olmadığı yerde anarşi olur. Farklı yorum ve fikirlere açık olsa da devlet, ihtiyaçtan doğmuştur.

    Böyle bir organizasyonun olmaması durumunda güçlünün zayıfı ezeceği bir düzen ortaya çıkar. Bu yüzdendir ki anayasa eşitlik ilkesine vurgu yapmaktadır.

  • Up

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Nat Alianovna kullanıcısına yanıt

    hocam düzenli yazdığınız herhangi bir site var mı? ekşi'de kesin hesabınız vardır. yazdıklarınızı, düşüncelerinizi okumak isterim.


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.