Şimdi Ara

Denetim Şirketi KPMG, FTX Çöküşünden Çıkarılacak Dersleri Sıralıyor

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
2
Cevap
0
Favori
199
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Denetim ve danışmanlık şirketi KPMG’nin FTX’in çöküşünü mercek altına aldığı yeni raporunda, söz konusu iflastan çıkarılacak dersler paylaşılıyor. “Kripto sektöründeki hissedarlar için dersler ve çıkarımlar” ana mesajı ile yayımlanan araştırmada, FTX'i çöküşe götüren temel nedenler sekiz başlık altında sıralanıyor.

    1-Şirket ve müşteri fonlarının karıştırılması: FTX'in kardeş şirketi Alameda Research'e milyarlarca dolarlık müşteri fonunu borç olarak verdiği ortaya çıktı. [/b]Müşteri fonlarını başkalarına vermek ve izin alınmadan bu fonlar ile işlem yapmak ABD menkul kıymetler yasasına göre yasa dışı olduğu gibi FTX'in kendi hizmet şartlarını da ihlal ediyor.

    2-Çıkar çatışmaları: Kripto para Terra (Luna) ve stable coin UST'nin 2021 yılının mayıs ayında çöküşü, FTX'in arka planda likidasyon kaynağı olmasından ötürü Alameda'nın girmiş olduğu işlemlerde kayıplar yaşamasının nedeni oldu.

    3-Token'ların teminat olarak kullanılması: FTX'in kendi FTT token'i Alameda tarafından kaldıraçlı işlemlerde teminat olarak kullanıldı. Bu nedenle FTT'nin değeri FTX'in varlığını sürdürmesine bağlıydı. FTT'nin fiyatı 22 doların altına düştüğünde Alameda'nın borçlarını geri ödeyemediği için kredileri de likide edildi.

    4-Token miktarı ve değerlemesi: Bilanço açıklamaları FTX'in özel şirketlere yatırım yapmanın yanı sıra elinde yüksek miktarda varlık (5,4 milyar dolar) bulundurduğunu gösteriyordu. Ancak bu varlıklar düşük miktarda işlem gören ve piyasa değeri seyreltilmiş (FVD) token'lardan oluşuyordu. Bunlar içerisinde likidasyon senaryolarındaki makul değerleri iddia edilen değerlerinin oldukça atlında olan FTT ve Serum da bulunuyordu.

    5-Kurumsal yönetim yetersizliği: FTX'in yönetim kurulunda üçüncü tarafları temsil eden hiçbir üye yoktu. Kontrol deneyimsiz, bilgisiz ve potansiyel olarak riskli bireylerden oluşan çok küçük bir gruptaydı.

    6-Kayıt eksikliği: Finansal raporlama sistemleri ve kurumsal kontroller için yetersiz altyapı, güvenilir finansal bilgilere ulaşılamamasına neden oluyordu. Ödemeler, işe alınan çalışanlar ve satın alınan varlıklara ilişkin kayıtlar eksikti. FTX'in işlevsel bir muhasebe birimi veya CFO'su yoktu.

    7-Üçüncü taraf yatırımcıların sınırlı denetimi: Kurumsal kontrollerin ve mali bilgilerin eksikliğine ilişkin son açıklamalar göz önüne alındığında, önde gelen yatırımcıların FTX'teki hisseleri, kısıtlı bir araştırma sonucunda satın aldıkları görülüyor. Nitekim tanınmış özel sermaye, risk sermayesi, emeklilik ve devlet varlık fonları bu yatırımları iptal ettiklerini kamuoyuna açıkladı.

    8-Risk yönetimi politikalarının eksikliği: FTX ve Alameda sağlam aktif-pasif ve likidite risk yönetimi politikalarından yoksundu. Müşteri mevduatlarının likit olmayan yatırımlara yatırılması ve bu yatırımların teminat olarak kullanılması yüksek borçlanma ile sonuçlandı.


    Kaynak: https://www.coindeskturkiye.com/sirketler/denetci-sirket-kpmgden-ftx-cokusunden-cikarilacak-dersler-3321

    Özetle;
    - Merkezi borsalar kripto trade ve saklama hizmeti mi, yatırım firması mı olduğuna karar vermeli

    - Müşteri fonlarını hiçbir surette farklı amaçla kullanmasını engelleyen yasal çerçeve sağlanmalı

    - Kullanıcılar, "büyük olduğu için güvenlidir" anlayışından vazgeçmeli

    - Borsalar, blokzincir mantalitesinin gerektirdiği güveni ortadan kaldıran bir sisteme sadık olduklarını beyan etmedikçe ve "güven unsurunu minimuma indiren bir teknoloji ve altyapıya yatırım yaptığını bize göstermedikçe hiçbir borsaya itimat etmemeli.

    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >







  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.