Şimdi Ara

Değer Kaybı ve Hasar Tazminatı nasıl alınır

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
2
Cevap
0
Favori
141
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Araç Değer Kaybı Nedir ?

    Araç değer kaybı ve hasar tazminatı nasıl alınacağına değinmeden önce değer kaybının ne olduğunu anlamak gerekir. Araç değer kaybı, kaza sebebiyle onarım gören araçların ikinci el piyasa değerlerinde meydana gelen maddi kaybı ifade eder. Değer kaybına bir nevi, aracın orijinalliğinden değer yitirmesi de diyebiliriz. Aracınız kazada herhangi bir hasar görmüşse tamamen ve en düzgün şekilde tamir edilmiş olsa dahi her halükarda aracınız kaza öncesindeki belirlenen satış fiyatından daha düşük bir fiyata sahip olacaktır. Aracın piyasa fiyatındaki bu azalış değer kaybını oluşturur.

    Değer kaybı hesaplaması yaparken dikkate alınan bazı kriterler bulunuyor. Bunlar arasında;

    • Aracınızın markası modeli
    • Aracınızın model yılı
    • Aracınızın kilometresi
    • Trafiğe çıktığı tarih
    • Aracınızın piyasa değeri gibi bazı kriterler göz önünde bulundurulur.

    Şunu da önemle belirtmek gerekir ki araç değer kaybı başvurusunu kaza tarihinden itibaren 2 sene içinde yapmak zorundasınız , aksi takdirde bu haktan mahrum kalırsınız. 

    Eğer bir kazada kusurlu taraf siz değilseniz ya da karşı tarafa kıyasla kusurunuz daha azsa aracınızda meydana gelen değer kaybı, kazaya karışan diğer sürücü tarafından karşılanır.

    Şimdi araç değer kaybı ve hasar tazminatının kusurlu taraftan nasıl tazmin edilebileceğinden bahsedeceğiz.

    Araçtaki hasar ve değer kaybı iki şekilde karşılanabilir. Bunlardan biri Zorunlu Trafik Sigortası, diğeri ise Kasko Sigortası’dır.

    Zorunlu Trafik Sigortası, trafikteki diğer araçları koruma altına alıp araç sahibinin maddi ve manevi yükünü karşılamayı amaçlar.

    Kasko ise bir aracın kaza geçirmesi, yanması, çalınması veya çalınmaya teşebbüs edilmesi sonucu oluşabilecek zararları güvence altına alan bir sigorta sözleşmesine verilen addır. Trafik sigortasından farklı olarak, poliçe sahibinin kendi aracının hasarını da kısmen veya tamamen karşılar. Kaza durumunda kusurlu tarafın trafik sigortasının olmaması durumunda kasko sahibiyseniz hasarınızın karşılanmasını sigorta kuruluşunuza başvurarak talep edebilirsiniz.

    Eğer bunlardan hiçbirine sahip değilseniz yani kaskonuz veya trafik sigortasınız yoksa oluşan maddi kayıp ancak Türk Borçlar Kanununda düzenlenmiş olan haksız fiil hükümlerine dayanılarak kusurlu taraftan talep edilebilecektir.

    Değer Kaybı ve Hasar Tazminatı nasıl alınır ? Başvurabileceğiniz Hukuksal yollar

    Öncelikle değer kaybı veya hasar tazminatı talebiyle başvurabileceğiniz iki yargısal yol var. Bunlar, Genel mahkemelerde dava açmak veya Sigorta Tahkim Komisyonuna başvuruda bulunmak. İkinci seçenek hemen zaman hem de maliyet açısından kanımızca genel mahkemelerde dava açmaya oranla daha avantajlıdır

     Peki Sigorta Tahkim Komisyonuna kimler ve nasıl başvurabilir ?

    Öncelikle Sigorta Tahkim Komisyonuna başvurabilmek için bir sigorta poliçesiyle teminat altını alınmış bir menfaatiniz olması ve bundan kaynaklı uyuşmazlıklar için başvuruda bulunmanız mümkündür. 

    Ancak Komisyona başvuruda bulunmadan önce mutlaka talebinize ilişkin olarak ilgili yani kusurlu tarafın sigorta kuruluşuna yazılı olarak başvurmanız gerekmektedir. İlgili kuruluş talebinize olumsuz cevap vermişse , 15 gün içerisinde cevap vermemişse veya talebinize karşılık eksik ödeme yapıldığını düşünüyorsanız komisyona başvuru yapabilirsiniz

    Başvurunuzu aşağıda vermiş olduğumuz başvuru formu linkinden çıktı alıp doldurarak ve başvuru dilekçenizle birlikte fiziki olarak komisyona teslim edebilir veya kargo yoluyla sigorta tahkim komisyonuna iletebilirsiniz.

    Sigorta Tahkim Komisyonuna yapmış olduğunuz başvurular öncelikle komisyonca şekil şartları bakımından bir ön incelemeye tabi tutulur. Ön inceleme sonucunda gerekli başvuru şartları sağlanmışsa 15 gün içinde başvurunuz geçerli olarak kabul edilir.

    Bu aşamadan sonra sigorta tahkim komisyonunun bağımsız hakemleri tarafından incelenip 4 ay içerisinde sonuçlanır. Ancak uygulamada zaman zaman bu 4 aylık süre hakemlerin başvuruyu karara erdirebilmesi için yeterli olamayabilip hakemlerce taraflardan ek süre talep edilebiliyor. Hakemlerin başvuruyu karara bağlayabilmek adına ek süre talebinde bulunması ancak tarafların açık rızasıyla mümkün olup, tarafların açık rızalarının olmaması durumunda hakem ilgili başvuru dosyasından el çekebilir.

    Hakem Kararlarına karşı itiraz yolları

    Hakem tarafından başvurunuzun nihayete erdirilip bir karara çıkması durumunda eğer uyuşmazlık tutarı 5000 TL ve üstündeyse hakem kararına karşı yine komisyon nezdinde 10 gün içerisinde itiraz yoluna başvurulabilir. Ancak uyuşmazlık tutarının 5000 TL altında olması durumunda verilen hakem kararları kesin olup ilam niteliğindedir ve ilamlı icraya konu edilebilir. Hakem kararına karşı itiraz yoluna başvurulması durumunda uyuşmazlık tutarı 40.000TL ye kadar olan itiraz başvurularında verilen itiraz hakem heyeti kararları kesin karar niteliğinde olup bu meblağın üzerindeki hakem kararlarına karşı temyiz yolu açıktır.


    Kaynak : https://artukluhukukdanismanlik.com/arac-deger-kaybi-ve-hasar-tazminati-nasil-alinir//








  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.