Şimdi Ara

dc voltaj duşumu hk.

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
20
Cevap
0
Favori
1.945
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • konuyu okudugunuz için tşkler.

    elimde 36V 7 Amp Tam Regüleli Swith Mode adaptör var ben cıkış akımını adaptöre dokunmadan 30volt indirmem gerekli direnç kullansam 6a yük taşımaz ısından yanar diye duşunuyorum nasıl duşurebilirim benim düşüncem.

    8 tane diyot seri bağlayarak düşürmeyi duşunuyorum daha mantıklı ve az elamanlı tavsiyesi olan varmıdır ?

    36-(8*0,7)=
    36-5,6=30.4volt yapar

    tavsiyelere açıgım



  • quote:

    Orijinalden alıntı: mirac_ozturk

    konuyu okudugunuz için tşkler.

    elimde 36V 7 Amp Tam Regüleli Swith Mode adaptör var ben cıkış akımını adaptöre dokunmadan 30volt indirmem gerekli direnç kullansam 6a yük taşımaz ısından yanar diye duşunuyorum nasıl duşurebilirim benim düşüncem.

    8 tane diyot seri bağlayarak düşürmeyi duşunuyorum daha mantıklı ve az elamanlı tavsiyesi olan varmıdır ?

    36-(8*0,7)=
    36-5,6=30.4volt yapar

    tavsiyelere açıgım


    En verimlisi step down converter.
    7A max. akımında her diyot kayıbı 0,6V baz alınırsa;0,6Vx7A=4,2Watt,,,0,7V alınırsa 0,7Vx7=4,9Watt kayıp demek olur.8 adet seri diyotda kayıp=yaklaşık 40watt,,hiçde az değil.

    Bu kayıp hesabından sonra,eklemek istediğim seri diyotlu tekniğin bir başka zararı net regülasyon hesabı yapamayız.Kullandığınız diyot çeşidine göre voltaj kayıbı olacağından çıkışta da farklı voltaj elde edilebilir.Oysa FB. kontrollu bir step down ile nokta atışlı sonuç alırsınız.




  • step down 10a çıkışlısını bulamadım o yuzden diyot duşundum :(
  • Uzun süredir bu ürünlerle çalışıyorum,fevkalade memnunum.Mükemmel kararlılık kısa devre,termal koruma,akım sınırı gibi özellikleri içinde barındıran harika bir entegre.Evet XL4016'dan bahsediyorum.Giriş voltajı 2-3V düşük olsaydı(ör;32-34V givi)daha güçlüsü olan XL4012 tavsiye edecektim.
    Niye bu entegreler derseniz,en az malzeme ile en net sonuç almak için.
    Datasheet'inde verilen örnek devre resmini ekliyorum.
     dc voltaj duşumu hk.




  • Aynı anda yazmışıyız. Bahse konu 7A olduğu için bir üstteki XL4016 devresini tavsiye etmiştim.
    10A için ise;LM2596'lı 2xIRF4905li bir devre ile 15-16A'leri rahat çekersiniz.
  • şimdi Tam Regüleli Swith Mode adaptör üzerindeki pot ile %10'luk bir gerilim artırıp azaltabiliyorum. 36-3,6= 32,4 volta kadar düşerebilirim. adaptör 7a niye 10a istediğime gelince regüle devresi %100 çalışıp ısınmasın diye 10a istedim kapasitenin %70 ile çalışmış olur diye duşundugumdem 10a istedim :)
  • quote:

    Orijinalden alıntı: mirac_ozturk

    şimdi Tam Regüleli Swith Mode adaptör üzerindeki pot ile %10'luk bir gerilim artırıp azaltabiliyorum. 36-3,6= 32,4 volta kadar düşerebilirim. adaptör 7a niye 10a istediğime gelince regüle devresi %100 çalışıp ısınmasın diye 10a istedim kapasitenin %70 ile çalışmış olur diye duşundugumdem 10a istedim :)

    Bu adaptör,,şu bildiğimiz metal kasa adaptörümü?Eğer öyleyse işlem gayet basit.Hatda bununla ilgili bir konu paylaşmıştım.Orada voltajı 0-30V ayar edilebiledildiğini yazmıştım.

    Bu adaptörler ise;24V çıkışlı da 27K direnç oluyor ben bunun yerine pot montajlıyorum.36V çıkışlı da tahminim 47K yada 56K direnç vardır.Aynen bu direnç değerini değiştirerek net sonuç alabilirsiniz.Cevabınızda evet o adaptör derseniz ve bu direncin net değerini,resmini çekip verirseniz 30V çıkış için beraber hesap yaparız.Vel hasıl;bir direnç değiştirme ile sonuç alabilirsiniz.




  • evt o metal kasalı adaptörlerden ürünlere dikkat etmeden aldım şimdi sıkıntı yaşıyorum.

    bir tane güneş paneli şarj regülatoru aldım 24 volt akü grubu şarj etmek için çıkış hattınada 12 volt ile besleyeceğim devreyi takacagım burada cok sık elektrik gidip geliyor modem ve access pointte ups uzak yerde onları yapacagım devre ile beslemeyi düşünuyorum resmi upload etmeye çalışıyorum abi birazdan link koyacagım
  •  dc voltaj duşumu hk.



    resim boyutu edit.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi mirac_ozturk -- 22 Ocak 2016; 1:49:27 >
  • 24V akü şarj etmek için madem şarj cihazı almışsınız,adaptörün kendi potu ile 32-33V'a düşürmek yeterli olur.Bu voltajlar elinizdeki 24V Ş.cihazının girişine zarar vermez.Yani istediğiniz 30V'a düşürmek gereksiz olur.Bu Ş.cihazları 35-36V'a dayanır.

    Yok bu cihazı kullanmayayım,adaptör çıkışını ayar edip,aküyü şarj edeyim diyebilirsiniz,olur yani.Bu defa adaptör üzerinde resmini çizdiğim direnç değişikliği yapmak gerekir.31 nolu 56K direnç yerine 33K+10K=43K direnç montajı yaparsanız 27,5-28V alırsınız.Bu voltajlar 24v akü grubu için ideal olan voltajlardır.Tabi kuru akü için diyelim.Sulu akü olursa 27V'u geçmemesi gerekir.

    Vel hasıl;2 tercihiniz var,kolay olanı Ş.cihazı kullanmak.Zor olanı ise direnç değişikliği yapıp bu adaptörle direk akü şarjı.Kolay gelsin.
     dc voltaj duşumu hk.




  • şimdi almış oldugum ürünün giriş max voltajı 32 volt ama biz ayarı ile en fazla 32.4volt duşurubiliyorum 0.4volt fazla oldugu için giriş voltajı sorun cıkarbilir diye duşunuyorum. Aldıgım panel bu

    bunun solar panel kısmına adaptor ile 30 volt verip 4 tane 6 volt 12a aküyü seri bağlayarak şarj ettirip cıkış hattına ise step down ile 15 düşürüp devreyi besleyeceğim. o yuzden 30 volt indirmek istiyorum.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: mirac_ozturk

    şimdi almış oldugum ürünün giriş max voltajı 32 volt ama biz ayarı ile en fazla 32.4volt duşurubiliyorum 0.4volt fazla oldugu için giriş voltajı sorun cıkarbilir diye duşunuyorum. Aldıgım panel bu

    bunun solar panel kısmına adaptor ile 30 volt verip 4 tane 6 volt 12a aküyü seri bağlayarak şarj ettirip cıkış hattına ise step down ile 15 düşürüp devreyi besleyeceğim. o yuzden 30 volt indirmek istiyorum.

    Bu durumda sadece bahsettiğim direnci değiştireceksiniz. 30V almak için 56K direnç yerine direk 47K direnç takarsanız benim hesabıma göre 30,4V alacaksınız.
    Tabi işi garantiye getirmek önemli.Bu durumda tavsiyem kontrollu iş yapmak olacak.Ör;Bahsettiğim 31nolu 56K direncin bir ucu artı çıkışta direk bağlı olmalı.Evet direk bağlı gördüğümüzde aynen 47K omajlı direnç ile değiştirip,çalıştırın ve voltajı ölçün.Ölçün çünkü aynı firma ürünü olsa dahi farklı voltajlar alınabilir.İşte ölçüm sonrası direnç oranını daha da netleştirirsiniz.Ör;voltaj istenilenden yüksek geldiyse direncin omajını daha düşürün,voltaj düşük geldiyse direncin omajını 220R yada 330R gibi yükseltin,yani ekleyin.




  • peki ben size birşey daha sormak istiyorum bu aldıgım solar panel şarj devresi akülere şarj akımı ne kadar uygular bilginiz varmı ? aküler 12a bunu %10 ile şarj edecegimiz için en fazla 1.2a şarj etmek gerekli bu solar şarj paneli 1.2a yuksek akım verirse akülere şişme meydana gelir. buna nasıl bir çozum bulabiriz urun yolda daha elime ulaşmadı ulaştıgı zaman pens amper metre ile olecegim akuler boşken şarj akımı ne kadar veriyor diye eğer fazla verirse akımı nasıl istedigimiz akımda sabit tutabiliriz ?.
  • Ben açık ve net olarak doğru bildiğimi yazacağım.
    Akülerin en fazla 10/1 oranında akımla şarj olur bilgisi safsatadan ibaretdir.Yanlış bilgidir.Bu konuyla yıllardır ilgileniyorum,üzerinde çalışıyorum.Gördüğüm şu;Akü şarjında bize yol gösteren,ışık tutan unsur voltajdır.Bir akünün çeşidine göre(sulu,kuru,jel)max. voltajda şarjı durdurması,yada max. voltajda şarja devam etmesi en ideal olandır.Bu bilgiye en büyük desteğim;oto(araç) şarj sistemidir.elektrik tesisatı sağlam ve yeni bir arabada bir akü en az 4 yıl gider.Öyle ki sulu akü olduğu halde.Hatda kendi aracımda 5 yıl görmüşlüğüm vardır.Demek ki akü ömrü uzun süre ve uygun süre dayandığına göre araç şarj tekniği en idealidir demek gerekir,öyledir de.

    Gelelim araç şarj tekniğine;kısaca;akü voltajı 13,9-14V oluncaya kadar üretim yaparak aküye amperi basar.Yine kendi aracımda ölçümlerimle konuşayım,araç ilk çalışırken 115-117A akım çekiyor,çalışınca bütün alet,cihaz kapalı olduğu halde aküye 17-20A akım basmaya başlıyor.Bu kısa zamanda 6-8 amperlere düşüyor.Niye düşüyor?Çünkü konjektör akü voltajını 13,9-14V gördüğü müddetçe üretimi azaltma yoluna gider.İşte bir akünün sağlam ideal şarjı max. voltajında kalınarak şarja devam edilmesidir.Akü kapasitesi 60AH olduğu halde 17-20 amper şarj akımını hesap ettiğimizde 3/1 oranı değilmi?

    10/1 oranı ile şarj etmeye çalışmak akünün sülfatlaşmasına,kireçlenip ömrünün kısalmasına destek vermiş oluruz.Gelelim tersine,,sizde duymuşsunuzdur,,traktörde akü patladı,kamyonda akü su kaynattı diye.İşte bütün mesele şarj kontrolunda yatıyor.Konjektörü bozulan bir aracın en iyi ihtimalle aküsü su kaynatır,kısa süre içinde miadını tamamlar.Kötü ihtimal bomba gibi patlar.Sağlam konjektörlü bir aracın aküsü ne su kaynatır ne akü patlatır.Aynen bunun gibi,sizinde Ş.cihazınnız sağlam ve düzenli çalışıyorsa(ısrarla kontrol etmenizi tavsiye ederim),,akülerinizi problemsiz yıllarca kullanırsınız.2-3 ad. bende Çinden alıp satmışlığım var ve biri arızalı gelmişti,bir dostumun da arızalı olduğunu gördüm.Problem ne?problem max. voltajda akımı kesmeyip şarja son gaz devam ediyor voltaj 17Voltları görüyor akabinde bommm!!!İşte sizin aldığınız cihazda en fazla 14-14,3voltlarda şarjı durdurması gerekir.Durdurmuyorsa sakın kullanmayın.

    Özetle,max. voltaj bir şarj sisteminin püf noktasıdır,bel kemiğidir.Akünün ideal şarjı,uzun ömürlü olması sağlam kalması hep max. voltajda gizlidir.60AH bir akü başlangıçta 25A-30A akım çekebilir,max. voltaja geldiği sürece akünün çektiği akım otomatik düşeceğinden akü full dolduğunda aynı voltajda kalırken çekilen akım 0,1-0,2Amperlere düşer.Başka bir örnek vereyim;akü boşken atıyorum iç direnci 0,2OHM ise % 90 dolduğunda iç direnci 15 ohm olur.% 99 doluyken yine atıyorum 30 ohm olur.14V sabitliğini göz önünde tutarak bu omajlarda bir yük ne kadar akım çeker siz hesaplayın artık....

    Sonuç olarak;aldığınız Ş.cihazı akım sınırı yapmaz,voltaj gözeterek aküye ne ihtiyaçsa verir ama sağlam olan Ş.cihazı,,,arızalı,bozuk Ş.cihazı değil.Bu normal durumdur.Haa gelelim sizin adaptöre,,zaten bu adaptörün 6-7amperlerde sınırı var.Bu amperler üzerine çıkmaz.Çıksa da kısa sürede cihaz kesintili ideal şarja devam edeceğinden problem yok demektir.

    Not=Yazı uzun oldu farkındayım ama önemli konu olduğu için bildiklerimde cimrilik yapmak istemedim.




  • cevap için tşkler
  • Bende teşekkür ederim.

    Yeri gelmişken;
    şimdilerde forumda sıkça gördüğümüz soru,UPS'ye 100AH akü takıp kullansam ne olur? sorusu.

    Olmaz arkadaş,o UPS o aküyü şarj edemez.Çünkü o UPS'nin şarj akımı 10-12 led yakmaya yeteceği halde sen 60+55watt far ampüllerini bu kaynakla yakmaya çalışıyorsun demektir.1000VA PCM bir UPS'nin şarj akımı 0,1-0,3A akımı geçmediğini biliyorum gördüm.
    12V 0,2A=6watt gücünde bir güç kaynağı düşünelim.2 adet far ampülünü ne kadar ışık şiddeti ile yakabilir ki?Yakamaz arkadaşlar,olacak işe bakalım.
    Nasıl olabilir?Elbette harici Şarj cihazı yapılırsa çok güzel olur.UPS uygun yükte kullanıldığı sürece hele birde fan ile soğutma yapılırsa inverter'lere taş çıkartır.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi malisert32 -- 22 Ocak 2016; 23:42:54 >
  • valla hocam ben ups ile ugraşmaya sıcak bakmıyorum bana gore akü invertör daha mantıklı geliyor.
  • benim evde 4KW tam sinus invertör ve 20 tane 12 volt 80a sulu akü seri bağlı birbirine 2 tane kontaktor ile devreyi kontrol ediyorum.

    1 tane 3 faz koruma rölesi var bunun acık ve kapalı uclarına 24 volt kontaktor baglı sebeke varken 1'nci kontaktor cekiyor sebeke gidince 2'nci kontaktor cekiyor ve daireyi besliyor.


    bizim burada cok sık kısa kısa enerji gidip geliyor gun içinde 2-3 sefer elektrik gidip geliyor 10-15dk sürüyor.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: mirac_ozturk

    valla hocam ben ups ile ugraşmaya sıcak bakmıyorum bana gore akü invertör daha mantıklı geliyor.

    Tercih meselesi tabi ama UPS'nin gelen voltajı regüle etmesi üstünlüğünü göz ardı etmeyin.Ben 2000W UPS tipi inverter'de gördüm.Çalıştırdım,inceledim.Aslında tamirini yaptım diyelim.
    İşte ben inverter modelini beğenmedim.Şebekeden gelen voltajı aynen çıkışa veriyor,sadece elk. gittiğinde röleyi düşürüp aküden devam ediyor.Bunu UPS'de yapıyor ama regüleyi inverter yapamıyor.Sizce hangisi üstün?
    1000Watt bir inverter'e 3 tane fan koymuşlar,UPS'ye 3 fan koyun bakın bakalım ne oluyor?

    Haa bence ikisi de değil.Bence online UPS,tek geçerim.....




  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.