Şimdi Ara

DC motorun devir yönünün değiştirilmesi.

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
8
Cevap
0
Favori
5.961
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Arkadaşlar Pic16F628 ve transistörlerle bir DC motorun devir yönünü değiştirmeye çalıştım, fakat tam olarak başaramadım. DC motor, bir teyp motoru büyüklüğünde, boşta 0,5 Amper akım çekiyor. Motorun gerilimi 4 veya 5 V civarı. (Üzerindeki gerilim değeri silinmiş.) Motora direk bu gerilimleri uyguladığımda, iki yöne de iyi bir torkla normal devir de dönüyor, fakat şekilde ki gibi devrede ise motor ya zorla kalkınıyor, (elle yol verilirse) cok ağır dönüyor veya kalkınamıyor. Kullandığım elemanların değerleri şekilde verdiğim ile aynı. Devreyi proteus da denedim çalışıyor. Tahminin ya BD139 transistörler bu iş için uygun değil veya transistörlerin uygun şekilde sürülmemesinden kaynaklanıyor. Ama elimde bulunan güç transistörleri BD139.
    Arkadaşlar, devrenin çalışması için ne yapmam gerekli yardımcı olurmusunuz ? veya elinde buna benzer devre olan varsa rica etsem gönderebilir mi? Yardımlarınız için şimdiden teşekkürler.
     DC motorun devir yönünün değiştirilmesi.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Elektron74 -- 9 Mayıs 2007; 23:14:10 >







  • gördüğüm kadarıyla devrede bir problem yok, düşündüğün gibi transistörlerden olabilir ama birde ilk 1-2 saniyede %50 daha düşük gerilimle çalıştırıp sonrada normal gerilime geçirmeyi dene, bu DC motorlara yolverme yöntemidir.
  • direnç degerlerini 200ohm yap ve darlington baglantı yap yani trslerin önüne birer trs daha bağla burda 2 tane pnp mesela bc214 bagla tabi bunların bazınada direnç koymak zorundasın
  •  DC motorun devir yönünün değiştirilmesi.

    mesela bu işini görür
  • @cundali11
    Burada benim çizdiğim devreye ek olarak, BC214 PNP transistörleri eklemişsiniz. Sanırım Pic işlemcinin akımı BD139 ları sürmeye yetmediğini düşündüğünüz için bağladınız. Eğer düşündüğüm nedenden dolayı ise ben transistörlerin beyzine direk 5 V gerilim vererek de test ettim. Sonuç yukarda anlattım gibi. Yalnız direnç değerlerini sizin söylediğiniz değerlerde hiç denemedim. Bir de 220 ohm dirençle deneyelim ne olacak bakalım. Cevap için teşekkürler.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Elektron74 -- 9 Mayıs 2007; 23:50:42 >
  • Bu tarz bir devre de işinizi görebilir:

     DC motorun devir yönünün değiştirilmesi.
  • H bridge ( full bridge ) bağlantısı
    http://www.dprg.org/tutorials/1998-04a/
    adresindeki gibi olmalı.
    http://www.mcmanis.com/chuck/Robotics/tutorial/h-bridge/bjt-circuit.html
    http://home.cogeco.ca/~rpaisley4/HBridge.html
    bu adreslerde fikir verecektir.
    işin mantığıda, BJT kullanılarak yapılan anahtarlama devrelerinde yük collektör yükü olmalıdır dan gelir. dikkat edin verdiğim adreslerdeki H köprüsündeki motorun herhangi bir ucu BJT lerin emetörüne bağlanmaz. bağlanırsa durum sizinki gibi olur...




  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.