Şimdi Ara

***ÇÖZÜM*** Meizu MX5 Mikrofon (Görüşme Sesi) Probleminin Sebebi ve Çözümü

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
4 Misafir (1 Mobil) - 3 Masaüstü1 Mobil
5 sn
7
Cevap
1
Favori
5.690
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • SOLVED: The Reason and Solution of the Meizu MX5 Microphone (Call Voice) Problem
    ÇÖZÜM: Meizu MX5 Mikrofon (Görüşme Sesi) Probleminin Sebebi ve Çözümü

    Aliexpress'den tedarik edilmiş olan Meizu MX5 telefonumdaki problemlerden bahsetmiştim daha önce. En can sıkıcı olanlardan biri de mikrofon problemiydi. Diğerleri gibi bunu da açıklayan bir video yüklemiştim Youtube'a:

    Ana mikrofon arızalı! (Meizu MX5 microphone problem)
    https://www.youtube.com/watch?v=AblqKmFDAWc



    Mikrofon probleminin ayrıntıları:
    Telefon görüşmelerinde ses karşı tarafa gitmiyor ve görüştüğümüz kişi bizi duyamıyor. Eğer görüşme esnasında hoparlörü aktif edersek o zaman karşı taraf bizi duyabiliyor (Tabii karşı tarafın sesi hoparlörden geldiği için bu yöntem mantıklı bir çözüm değil). Ayrıca kulaklık ya da bluetooth cihaz kullanılırsa da ses karşı tarafa ulaşıyor. Ama tüm bu alternatif çözümler haricinde normal telefon görüşmesi mümkün değil.

    Ayrıca şu deneyimimi de ekleyeyim. Normal ve oldukça yüksek denebilecek ses seviyelerinde mikrofon sanki hiç yokmuş gibiydi ve karşı tarafa hiç ses gitmiyordu. Sonraları aklıma direkt mikrofona bağırmayı denemek geldi. Farkettim ki, mikrofon girişi ağıza yaklaştırarak çok yüksek sesle haykırıldığında karşı tarafta çok kısık ve kesik kesik bazı sesler duyulabiliyor. Bunu görünce mikrofonun ve bağlantısının fiziksel olarak mevcut olduğunu ama bir nesnenin mikrofonu tıkadığını ya da bloke ettiğini düşünmeye başlamıştım.

    Dikkat: Ses kaydı, video çekimi gibi uygulamalarda ve ayrıca mikrofon kullanan bazı 3. parti yazılımlarda seste bir sorun olmadığını görürsünüz. Bu, sözkonusu problemin yazılımsal olduğu ve ana mikrofonun sağlam olduğu anlamına gelmiyor! Çünkü bu tür aktiviteler ve yazılımlar genelde alttaki ana görüşme mikrofonu yerine varsayılan olarak 2. mikrofonu, yani üstteki "gürültü önleyici mikrofon"u kullanır (aynı görüşme esnasında hoparlöre geçtiğimizde olduğu gibi). O yüzden yanılgıya düşmemek lazım.

    Her ihtimale karşı, rastgele kapanma problemim de olduğu için, ben yine de farklı Çin (A) ve Global Romları yükleyip onlarda da problemin devam ettiğinden emin oldum.

    Bu denemelerden sonra ana görüşme mikrofonunun arızalı olduğundan artık neredeyse tamamen emindim. Ve mikrofon değişimi için parça araştırmaya başladım. Aliexpress'de mikrofon için yedek parça satanları buldum ve hatta içlerinden güvenilir gibi görünen bir tane belirleyip ileride sipariş vermek için favorilerime ekledim:

    Aliexpress Link: MEIZU MX5 USB Port and Microphone Flex Cable

     ***ÇÖZÜM*** Meizu MX5 Mikrofon (Görüşme Sesi) Probleminin Sebebi ve Çözümü

    Kargoyla beraber yaklaşık 6$'a mal olacaktı ve geldiğinde parçayı kendim değiştiririm diye düşünüyordum. Bu arada dikkat ederseniz ürün mikrofon ve USB portu içeren bir flex kablodan oluşuyor ve üstünde titreşim motoru için bağlantı padleri var. Yani bu parçayı takarken eskisinden titreşim motoru bağlantısının ayırılıp yeni flex kabloya lehimlenmesi gerekiyor. Bu şimdilik aklımızda bulunsun, zaten her şey yolunda giderse yedek parça almaya da, değiştirmeye de gerek kalmayacak:

     ***ÇÖZÜM*** Meizu MX5 Mikrofon (Görüşme Sesi) Probleminin Sebebi ve Çözümü

    Sipariş vermek için gerekli araştırmayı ve hazırlığı yapmıştım. Ama sipariş vermeden önce telefonu açıp mikrofonu kontrol etmeye karar verdim. Mikrofonu kapatan bir cisim olabilirdi, belki bir yapıştırıcı mikrofona akmıştı ya da mikrofon bağlantısı düzgün yapılmamış olabilirdi. Ayrıca kontrol ederken değiştireceğim parçanın doğru malzeme olduğundan da emin olmak istedim.

    MX5'i açmak kolay ama farklı olarak alttaki 2 vida için 5 noktalı tornavidaya ve ayrıca bir vantuza ihtiyacınız olacak. Ben daha önce Aliexpress'den Xperia Go için yedek pil almıştım, onun yanında gelen malzemeler arasında bu tipte tornavida ve vantuz da vardı. Siz de temin etmeye çalışın, farklı bir cisim uydurmak çözüm olabilir ama vidaları bozmak istemezsiniz muhtemelen. Youtubeda gördüğüm bir eleman elindeki farklı bir tornavidayı uydurmuş ve banyodaki bir askının vantuzunu kullanmıştı mesela, çareler tükenmez :

     ***ÇÖZÜM*** Meizu MX5 Mikrofon (Görüşme Sesi) Probleminin Sebebi ve Çözümü

    Telefonu açmaya çalışmadan önce demontaj videolarını izlemek çok faydalı olur, hem zaman kazanırsınız hem de yanlış girişimlerde bulunup telefona zarar vermezsiniz. Nette MX5 demontajı için birçok video var zaten. Şu örnekte gayet açıklayıcı gösterilmiş mesela:

    Meizu MX5 teardown [How to disassemble Meizu MX5]
    https://www.youtube.com/watch?v=BZ1k6hAnNNw



    İlk 1 dk.lık bölüm temelde yeterli olacaktır. Aslında temiz ve güvenilir bir iş çıkarabilmek için pili ve diğer parçaları da sökmek gerekirdi ama ben daha fazla zarar verebileceğimden çekinerek sadece mikrofon kısmını kapatan parçayı söktüm. (Flex kabloyu değiştirmek gerekirse daha fazla parçayı sökmek gerekecek zaten):

     ***ÇÖZÜM*** Meizu MX5 Mikrofon (Görüşme Sesi) Probleminin Sebebi ve Çözümü

    Bu koruyucu parçayı söktüğümde flex kablonun alt komponent kısmı da görülebilir hale geldi. Flex kablo internette bulduğumla aynı gibi görünüyordu. Hemen mikrofona baktım ama her şey normal gibiydi, mikrofonu tıkayan bir şey gözükmüyordu. Fakat hemen arkasından problemin olası sebebini gördüm; flex kablonun üzerindeki 3 komponent arasında lehim atlaması vardı ve kısa devre oluştuğu görülebiliyordu. Bu aşamada fotoğraflarını da çekmiştim, aşağıda net olarak görebilirsiniz, sorunlu olan yeri işaretledim:

     ***ÇÖZÜM*** Meizu MX5 Mikrofon (Görüşme Sesi) Probleminin Sebebi ve Çözümü .  ***ÇÖZÜM*** Meizu MX5 Mikrofon (Görüşme Sesi) Probleminin Sebebi ve Çözümü .  ***ÇÖZÜM*** Meizu MX5 Mikrofon (Görüşme Sesi) Probleminin Sebebi ve Çözümü

    Mikrofonun çalışmasını engelleyen sebep bu 3 komponent arasındaki kısa devre olmalıydı. Komponentler fotoğraflardan da görebileceğiniz gibi çok küçük ve birbirine çok yakın. Normal SMD kılıftan daha küçük malzeme kullanmışlar ve çok yakın tasarlamışlar. Tabii böyle olunca sanırım lehim fazla gelmiş bu noktalara ve kısa devre oluşmuş. Aslında bu bölümün riskli olduğu çok belli ve üretim aşamasında bu noktaya dikkat edilmesi gerekir kontrollerde. Gözle kontrol edilmediği çok belli, eğer edilseydi kolayca farkedilirdi çünkü. Sonrasında da elektriksel testi yapılmamış anlaşılan. Buradan da Meizu'nun ne kadar ciddiyetsiz iş yaptığını düşünmeden edemiyorum. Zaten netteki problemleri okuduğumda Meizunun üretiminin problemli olduğunu, kalite kontrolün eksik olduğunu, ve son aşamada kontrolden geçemeyen cihazların da resmi olmayan yollarla dışarıya ucuza verildiğini ve bunların da netten satıldığını düşünüyorum. Benim telefonda ekranda 11-12 tane ölü pixel de var örneğin, kalite kontrolden geçmesi imkansıza yakın normal şartlar altında.

    Neyse, ben kısa devreyi farkedince sevindim de bir taraftan. Eğer düzgün bir şekilde temizleyebilirsem daha fazla masraf yapmadan ve zaman kaybetmeden mikrofonu çalışır hale getirebilecektim çünkü. Bu aşamada hemen ucunu yeni değiştirdiğim bir maket bıçağını aldım ve kısa devreye yol açan lehimi kazımaya başladım. Aslında neşter tipi bir bıçak daha kullanışlı olur, onlar daha ince ve keskin olabiliyor çünkü. Hobiyle uğraşanlarda vardır kesin ama bende yoktu. Falçatayla yavaş ve sakin bir şekilde fazlalık lehimi temizledim. Bunu yaparken siz de birinden yardım alsanız çok iyi olur. Fazladan ışık ve büyüteçe de ihtiyaç duyacaksınız çünkü. Eğer düzgün bir büyüteciniz yoksa başka bir telefonun kamerasını ve LED aydınlatmasını kullanın benim gibi. Direkt kameranın dijital zoomunu kullanabileceğiniz gibi 3. parti bir yazılımın büyüteç uygulamasını da kullanabilirsiniz. Benim tavsiyem "Army Knife for Android" olur. İçindeki diğer araçlar gibi büyüteç aracı da çok işlevsel:

    Google Play Link: Army Knife for Android

     ***ÇÖZÜM*** Meizu MX5 Mikrofon (Görüşme Sesi) Probleminin Sebebi ve Çözümü

    İnce ve titiz denebilecek bir işlemden sonra flex kabloya ve komponentlere zarar vermeden kazıma işlemini tamamladım. Aslında komponentlerin bazı kısımları flexden bağlantılı olabilir, çok küçük olduğundan flex üzerindeki su yollarını tam anlamıyla göremiyoruz. Siz yine de benim gibi 3 komponenti birbirinden ayıracak şekilde aradaki tüm lehim parçasını temizleyin. Oluşan lehim parça ve partiküllerini telefon içerisine kaçırmadan temizleyin ki başka istenmeyen kısa devrelere vs. sebep olmasın. Ve unutmadan, eğer benim gibi pili vs. çıkarmadan işlem yapacaksanız başka kısa devrelere ve darbelere kesinlikle yol açmayacak şekilde dikkatli çalışın. Yoksa mikrofonu tamir edeyim derken daha büyük hasarlara yol açıp telefonu tamamen kullanılamaz hale de getirebilirsiniz. En azından tamir esnasında pilin bağlantı konnektörünü geçici olarak sökün.

    Kısa devre temizlendikten sonra da fotoğraflarını çekmiştim, son halini görebilirsiniz:

     ***ÇÖZÜM*** Meizu MX5 Mikrofon (Görüşme Sesi) Probleminin Sebebi ve Çözümü .  ***ÇÖZÜM*** Meizu MX5 Mikrofon (Görüşme Sesi) Probleminin Sebebi ve Çözümü .  ***ÇÖZÜM*** Meizu MX5 Mikrofon (Görüşme Sesi) Probleminin Sebebi ve Çözümü

    Temizlik işleminin düzgün olduğuna kanaat getirince telefonu topladım ve büyük bir heyecanla ilk denememi yaptım. Ve sonuç OLUMLU! Artık mikrofon sorunsuz çalışıyor ve normal telefon görüşmesi yapabiliyorum, ses de gayet net ve berrak şekilde ulaşıyor karşı tarafa.

    Sonuç olarak; sorunun oluştuğu bölgeyi ve netteki şikayetleri göz önünde bulundurduğumda, tamamı değilse bile çoğu kişinin karşılaştığı mikrofon probleminin kaynağının bu kısa devre olduğunu düşünüyorum.

    Kendine güvenen arkadaşlar fazladan masraf yapmak istemiyorlarsa ve telefonları garanti dışı ise bu şekilde telefonlarını kontrol edebilirler. Kısa devreyi farkederlerse kendileri halletmek isteyebilirler veya bir telefon tamircisine verip tamir ettirebilirler. En azından gerekli ekipmanı bulunan düzgün bir yerde ucuza yaptırma şansı olur.

    Ya da direkt yedek parça alıp değiştirmeyi de düşünebilirsiniz. Ama bunu ilk etapta tavsiye etmem. Hem zaman ve para kaybı olur, hem de flexi değiştirmek için birçok parçayı dikkatlice söküp takmak zorunda kalırsınız. Ayrıca yukarıda anlattığım gibi bu flexe bağlı olan bir de titreşim motoru var, onu da ayırıp sonra yeni flexe lehimlemeniz gerekecek.

    Benim tavsiyem;
    1) Mikrofonun çalışmadığından ve yazılımal bir sorun olmadığından emin olun. En üstteki 2. mikrofon konusundaki uyarımı göz önünde bulundurun!
    2) Telefonu üstteki uyarılarımı da dikkate alarak açın ve kısa devre olup olmadığını kontrol edin.
    3) Kısa devre varsa temizlemeyi ciddi olarak düşünün. Sorunlu bölgedeki komponentleri yanlışlıkla kaldırsanız ya da su yollarına zarar verseniz bile zaten çalışmayan bir mikrofonunuz var. O zaman yedek parça siparişini verirsiniz. Abartmadığınız sürece USB portuna ya da titreşim motoruna zarar vermeniz pek olası değil. Yedek parça gelinceye dek önceki haliyle kullanmaya devam edersiniz.
    4) Bahsettiğim bölgede kısa devre yoksa bile dikkatlice tüm parçaları gözlemleyin. Kopmuş ya da yerinden kalkmış bir komponent olabilir. Ya da farklı bir bölgede kısa devre olabilir.
    5) Kendinize ve sabrınıza güvenemiyorsanız tamir işlemlerini bir telefoncuya/servise yaptırın. Sorunu bilirseniz en azından tamirine yüksek ücretler ödemezsiniz, muhtemelen.

    NOT: Aslında sistem ayarlarında değişiklik yapabilsek ve telefonun yazılımsal olarak 2. mikrofonu, yani üstteki "gürültü önleyici mikrofon"u ana görüşme mikrofonu olarak kullanmasını sağlayabilsek tüm bu donanımsal müdahalelere de gerek kalmazdı. Ben yaptığım araştırmalarda bu tür bir ayara, ya da benzer şekilde mikrofonları takas (swap) yapmayı sağlayacak bir kod değişikliğine ulaşamadım. Eğer mümkünse bu tür bir yöntemle kısa ve zahmetsiz yoldan problemin etrafından dolanarak da olsa bir çözüme ulaşılabilir ve tamir riskine girilmemiş olur.

    UYARI: Bahsettiğim tüm konular yanlış ya da eksik bilgi içeriyor olabilir, ama risk içerdiği kesindir! Uygulamalarda tüm sorumluluk size aittir!



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi rapidocorwo -- 3 Temmuz 2016; 8:12:37 >







  • Bu 2. postu da rezerve edeyim, XDA için ingilizcesini yazarsam buraya da kopyalarım.
  • Merhaba @rapidocorwo,

    Kardeşime ait M3 Note'ta da karşı tarafa sesin aşırı derecede derinden gelme sıkıntısı var fakat telefonu yeniden başlatınca sorun düzeliyor.
    Sizdeki sorun bizdekine benzer bir sorun değil sanırım ama yine de bir sormak istedim.
    Böyle bir sıkıntıya denk geldiniz mi hiç?

    Selamlar

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Hortlatayım güzel bir konu olmuş. Meizu M2 note'da aynı sıkıntıyı yaşıyorum ama elimden lehim vs. işleri gelmez. Hangi parça bu mikrofonun parçası, komple değiştirsem amazondan - gearbestten ne diye aramam almam lazım?
  • quote:

    Orijinalden alıntı: rapidocorwo

    Bu 2. postu da rezerve edeyim, XDA için ingilizcesini yazarsam buraya da kopyalarım.

    hocam musait olunca mesajlarınıza bakarsanız sevınırım mx5 kapanma sorunu ıcın .
  • 3. haftası dolmamış meizu 16 telefonumda da aynı problem var. Bunu meizuturkiye.org sitesinde dile getirir getirmez siteden şutlandım.


    pazarlamacıları bu konuda çok kesin. asla sorun kabul etmiyorlar.
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.