Şimdi Ara

Çözüldü: AIO Cooler değişimi sonrası Overclock ve XMP yapınca sistem açılmaması problemi

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
2
Cevap
0
Favori
1.603
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • -Çözüldü- anakartı kasadan söküp kasa dışında denemek (sorunsuzca çalıştı) ve sonra tekrar anakartı kasaya geri oturtmak (yine sorunsuzca çalıştı) dışında bir şey yapmadım, ben de şaşkınım. -Çözüldü-

    selamlar.

    sistem kararlılığı ile ilgili acayip bir sorun yaşamaktayım ve bir türlü de işin içinden çıkamıyorum.

    yeni sıvı soğutma gelip de sisteme bağladığımdan bu yana sistemi önceden bu tarafa kullanageldiğim overclock ayarlarım ile sorunsuzca başlatamıyorum. bırakalım overclock ayarlarını RAM'leri 3200MHz kullanabilmek için XMP'yi dahi aktive edemiyorum.

    birkaç istisnası ve biraz kulağı farklı elle tutmayı andıran garip şekillerde sorunu geçici olarak aşabilme trickleri var ama tabi o şekilde kullanmak da pek mümkün ve mantıklı değil.

    nedir peki sorunlar ve bu bahsettiğim trickler.

    evvela eğer sistemi 32GB değil de 24GB ile ne kullandığım RAM modülleri ne de kullandığım slotlar fark etmeksizin çalıştırırsam bu bahsettiğim sorun kesinlikle yaşanmıyor, aynen eski overclock ayarlarımı tekrar girip hiçbir sorun olmadan sistemi başlatabiliyorum, ya da sadece XMP'yi istediğim şekilde aktive edebiliyorum.

    yine 24 değil de 32GB RAM dizilimi ile sistemi başlatıp anakarttaki hata bildirim ledlerinden RAM ile ilgili olanı (RAM'leri ayrıca saatleri boyu test ettim, hatasızlar. ayrıca bir üstte de belirttiğim, modül ya da slot farkı olmaksızın 24GB'ı nasıl ne şekilde dizersem dizeyim zaten sorun yok) yandığında sistemi resetleyip tekrar başlattığımda bu defa sistem açılıyor ancak bu defa da anakarttaki BOOT HDD/SSD ledi yanıyor ve sistem boot etmiyor. F1'e basıp BIOS'a girerek oradan boot seçeneklerinden Windows'un kurulu olduğu M.2 SSD'ye tıklarsam sorunsuzca açılıyor, 2 gün aralıksız sorunsuz çalıştı bu şekilde üstelik. Lakin ne zamanki sistemi kapattım, geri açtığımda tüm sorunlar aynı şekilde geri döndüler, yine bu döngüyü tekrarlarsam yine açılıyor, ancak kapattığımda yine başa sarıyoruz.

    anakartın BIOS pilini çıkardım ve CMOS reset için Jumper'ı da ayarlayıp bir gün bekledim, fakat yine sorun çözülmedi.

    velhasılkelam önceki Corsair H100i GTX ile o arızalandığı için yerine gelen Corsair H100i RGB Pro XT arasında güç bağlantısı konusunda bir fark var, H100i GTX'de ilave bir güç kablosu yoktu (sanırım anakarttaki USB girişine bağlandığında gücü de oradan çekiyordu) lakin bu arkadaş gücü PSU'nun SATA kablolarından boştaki herhangi biri üzerinden almak durumunda. (boştakilerin hepsini teeek tek denedim.)

    netice itibariyle kafayı yiyeceğim. doğrudan "bu sorun PSU'dandır" diyerek haybeden yere denemeden etmeden PSU'da almak istemiyorum, sonra iadesiydi vs'siydi bir sürü uğraş çıkacak. NE YAPABİLİRİM? akıl akıldan üstündür, bir çözüm çare üretelim bu garipliğe.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi UnicornKnight -- 20 Eylül 2020; 22:26:41 >







  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.