Şimdi Ara

Covid-19 ve Klima Kullanımı

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
2
Cevap
1
Favori
914
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
1 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Covid-19 ve Klima Kullanımı


    "Konuyu PDF Formatında İncelemek için Tıklayabilirsiniz"


    Covid-19 Nedir ?


    Yeni Koronavirüs Hastalığı (COVID-19), ilk olarak Çin’in Vuhan Eyaleti’nde Aralık ayının sonlarında solunum yolu belirtileri (ateş, öksürük, nefes darlığı) gelişen bir grup hastada yapılan araştırmalar sonucunda 13 Ocak 2020’de tanımlanmış bir virüstür.

    Salgın başlangıçta bu bölgedeki deniz ürünleri ve hayvan pazarında (Huanan Pazarı) bulunanlarda tespit edilmiştir. Daha sonra insandan insana bulaşarak Vuhan başta olmak üzere Hubei eyaletindeki diğer şehirlere ve Çin Halk Cumhuriyeti’nin diğer eyaletlerine ve diğer dünya ülkelerine yayılmıştır.

    Koronavirüsler, hayvanlarda veya insanlarda hastalığa neden olabilecek büyük bir virüs ailesidir. İnsanlarda, birkaç koronavirüsün soğuk algınlığından Orta Doğu Solunum Sendromu (MERS) ve Şiddetli Akut Solunum Sendromu (SARS) gibi daha şiddetli hastalıklara kadar solunum yolu enfeksiyonlarına neden olduğu bilinmektedir. Yeni Koronavirüs Hastalığına SAR-CoV-2 virüsü neden olur.


    Covid-19 ve Klima Kullanımı

    Belirtileri Nelerdir?


    Belirtisiz olgular olabileceği bildirilmekle birlikte, bunların oranı bilinmemektedir. En çok karşılaşılan belirtiler ateş, öksürük ve nefes darlığıdır. Şiddetli olgularda zatürre, ağır solunum yetmezliği, böbrek yetmezliği ve ölüm gelişebilmektedir.


    Nasıl Bulaşır?


    Hasta bireylerin öksürmeleri aksırmaları ile ortama saçılan damlacıkların solunması ile bulaşır. Hastaların solunum parçacıkları ile kirlenmiş yüzeylere dokunulduktan sonra ellerin yıkanmadan yüz, göz, burun veya ağıza götürülmesi ile de virüs alınabilir. Kirli ellerle göz, burun veya ağıza temas etmek risklidir.


    Kimler Daha Fazla Risk Altında?


    COVID-19 enfeksiyonu ile ilgili şimdiye kadar edinilen bilgiler, bazı insanların daha fazla hastalanma ve ciddi semptomlar geliştirme riski altında olduğunu göstermiştir. 

    - Vakaların yüzde 80'i hastalığı hafif geçirmektedir.

    - Vakaların %20’si hastane koşullarında tedavi edilmektedir.

    - Hastalık, genellikle 60 yaş ve üzerindeki kişileri daha fazla etkilemektedir.


    Hastalıktan En Çok Etkilenen Kişiler:


    - 60 yaş üstü olanlar

    - Ciddi kronik tıbbi rahatsızlıkları olan insanlar:

    - Kalp hastalığı

    - Hipertansiyon

    - Diyabet

    - Kronik Solunum yolu hastalığı

    - Kanser gibi

    - Sağlık Çalışanları


    Çocuklar Risk Altında mı?


    Çocuklarda hastalık nadir ve hafif görünmektedir. 

    Çocuklarda şimdiye kadar ölüm görülmemiştir.


    Hamileler Risk Altında mı?


    COVID-19 enfeksiyonu gelişen gebe kadınlarda hastalığın ciddiyeti konusunda sınırlı bilimsel kanıt vardır. 

    Bununla birlikte mevcut kanıtlar COVID-19 enfeksiyonu sonrası hamile kadınlar arasındaki hastalık şiddetinin, hamile olmayan yetişkin COVID-19 vakalarına benzer olduğunu ve hamilelik sırasında COVID-19 ile enfeksiyonun fetüste olumsuz bir etkisi olduğunu gösteren hiçbir veri olmadığını göstermektedir. 

    Şu ana kadar COVID-19'un hamilelik sırasında anneden bebeğe bulaştığına dair de bir kanıt bulunmamaktadır.


    Tanı Nasıl Konur?


    Yeni Koronavirüs tanısı için gerekli moleküler testler ülkemizde mevcuttur. Tanı testi sadece Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü Ulusal Viroloji Referans Laboratuvarında ve belirlenmiş Halk Sağlığı Laboratuvarlarında yapılmaktadır.


    Korunma Yolları Nelerdir?


    Mümkün olduğu kadar yurtdışına yolculuk yapılmaması önerilmektedir. Yurtdışına çıkışın zorunlu olduğu durumlarda aşağıdaki kurallara dikkat edilmelidir: 

    Akut solunum yolu enfeksiyonlarının genel bulaşma riskini azaltmak için önerilen temel ilkeler Yeni Koronavirüs Hastalığı (COVID-19) için de geçerlidir. Bunlar;

    -El temizliğine dikkat edilmelidir. Eller en az 20 saniye boyunca sabun ve suyla yıkanmalı, sabun ve suyun olmadığı durumlarda alkol bazlı el antiseptiği kullanılmalıdır. Antiseptik veya antibakteriyel içeren sabun kullanmaya gerek yoktur, normal sabun yeterlidir.

    - Eller yıkanmadan ağız, burun ve gözlerle temas edilmemelidir.

    - Hasta insanlarla temastan kaçınmalıdır (mümkün ise en az 1 m uzakta bulunulmalı).

    - Özellikle hasta insanlarla veya çevreleriyle doğrudan temas ettikten sonra eller sık sık temizlenmelidir

    - Hastaların yoğun olarak bulunması nedeniyle mümkün ise sağlık merkezlerine gidilmemeli, sağlık kuruluşuna gidilmesi gereken durumlarda diğer hastalarla temas en aza indirilmelidir.

    - Öksürme veya hapşırma sırasında burun ve ağız tek kullanımlık kağıt mendil ile örtülmeli, kağıt mendilin bulunmadığı durumlarda ise dirsek içi kullanılmalı, mümkünse kalabalık yerlere girilmemeli, eğer girmek zorunda kalınıyorsa ağız ve burun kapatılmalı, tıbbi maske kullanılmalıdır.

    - Çiğ veya az pişmiş hayvan ürünleri yemekten kaçınılmalıdır. İyi pişmiş yiyecekler tercih edilmelidir.

    - Çiftlikler, canlı hayvan pazarları ve hayvanların kesilebileceği alanlar gibi genel enfeksiyonlar açısından yüksek riskli alanlardan kaçınılmalıdır.

    - Seyahat sonrası 14 gün içinde herhangi bir solunum yolu semptomu olursa maske takılarak en yakın sağlık kuruluşuna başvurulmalı, doktora seyahat öyküsü hakkında bilgi verilmelidir.

    Covid-19 ve Klima İlişkisi


    Covid-19 ve Klima Kullanımı

    Evlerimizde,iş yerlerimizde kullanmış olduğumuz klimalar,iklimlendirme ve soğutmanın bir parçası olup,sıcak yaz günlerinde ve soğuk kış günlerinde birer ihtiyaç haline gelmektedir. Pandemi sürecinde klima kullanımı,klimaların virüs yayılımına etkisinin olup olmadığı konusunda soru işaretleri meydana getirmektedir.


    Klimalar Covid-19 Virüsünün Yayılmasına Sebep Olur mu ?


    Bu sorunun cevabı,henüz netlik kazanabilmiş değildir. Virüsün yayılmasına bir etkisinin olduğu net olarak saptanabilmiş değildir.


    Bu nedenle klimaların virüs yayılımına etkisi araştırılmaktadır.


    Damlacık iletimi en yaygın yöntem olarak kabul edilir. Enfekte bir kişi nefes aldığında, konuştuğunda, öksürdüğünde veya hapşırdığında burnundan veya ağzından virüs dolu bir nefes veya tükürük parçacığı çıkar. Bu damlacıklar genellikle onları dışarı atan kişinin birkaç metre yakınında dağılır. Ancak birinin gözleri, burnu veya ağzı ile temas ederlerse virüsü bulaştırabilirler.


    Havaya karışan zerreciklerin,aynı ortamda bulunan kişilere ulaşarak solunum yollarından vücuda girmesi,aerosol geçiş olarak adlandırılır.


    Bilim adamları arasında, aerosol geçişinin enfeksiyona ne ölçüde neden olduğu konusunda devam eden tartışmalar vardır . Bununla birlikte, özellikle kapalı ortamlarda meydana geldiği genel olarak kabul edilmiştir . Sonuç olarak, klimanın potansiyel bir bulaşma yolu olma olasılığı vardır. Enfekte bir kişi tarafından solunan virüs parçacıklarını klima emer ve aynı ortama veya başka bir ortama havayı üfleyerek taşır.

     

    Aslında kızamık, tüberküloz, suçiçeği, grip, çiçek hastalığı ve SARS gibi diğer bulaşıcı hastalıkların hepsinin ısıtma, havalandırma ve klima sistemleriyle yayıldığı gösterilmiştir .

     

    Ancak, HVAC (Isıtma,Havalandırma ve İklimlendirme) sistemlerinin COVID-19'un yayılmasında oynayabileceği rol hakkında kesin sonuçlara varmak zordur. Bu konuyla alakalı yalnızca birkaç yayınlanmış çalışma var ve uzmanlar, yeni koronavirüsün yayılmasında iklimlendirme sistemlerinin rolü hakkında çok az araştırma yapıldığını kabul ediyor.


    Harvard Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde bir doktor ve küresel sağlık araştırmacısı olan Abraar Karan , "Havalandırmaya muhtemelen olması gerektiği kadar erken odaklanmadık" diyerek bu eksiği ifade ediyor.


    Bildiğimiz bir şey var ise ; Taze Havalı İklimlendirme sistemleri dış ortam havasını iç ortama taşır ve bina iç bölümlerinin gerektirdiği şekilde eşit miktarda iç mekana dağıtır. Bu hava tazelemesinin amacı ; zerrecikler, yapı malzemelerinden yayılan kimyasallar ve kokuya neden olan insanlardan kaynaklanan salınımlar gibi kirleticileri seyreltmek ve uzaklaştırmaktır. Birçok sistem, teorik olarak viral aerosol partiküllerini bir alandan diğerine yayabilecek olan iç havayı yeniden dolaştırır, ancak bunun COVID-19 enfeksiyonlarına neden olduğuna dair şimdiye kadar hiçbir kanıt yoktur. Bu devridaim ayrıca, devridaim edilen hava koşullandırılmış alanlara dönmeden önce filtrelerden geçerken partiküllerin havadan uzaklaştırılmasına da yardımcı olur.


    Ön söz olarak çevrimiçi olarak sunulan ve bilimsel incelemeden geçmeyen bir çalışmaya göre , Oregon'daki araştırmacılar bir hastanenin iklimlendirme sistemi içindeki çeşitli yerlerden örnekler topladılar ve COVID'e sebep olan virüs SARS-CoV-2'den genetik materyal buldular. Bu, virüsün iklimlendirme sistemleri aracılığıyla bulaşmasının mümkün olabileceğini göstermektedir.


    Bununla birlikte, araştırmacılar, buldukları genetik materyalin enfeksiyona neden olup olmadığını değerlendirmediler ve havalandırma sistemlerinde bulunan örneklerle ilişkili doğrulanmış COVID-19 vakası olmadığını belirttiler.


    Şu anda bir klima ünitesi aracılığıyla COVID-19 iletimi olasılığını belgeleyen başka bir kanıt yoktur.


    Harvard Tıp Fakültesi'nde çevre sağlığı ve immünoloji ve bulaşıcı hastalıklar profesörü olan Edward Nardell , daha büyük riskin, dışarıdaki sıcak havanın

    insanların iç mekanlarda klima konforu aramasına neden olması olduğunu söylüyor ve iç mekanda, daha az havalandırma ve hastalığın yayılması için daha fazla fırsat var.


    "Özellikle bulaştıran klima değildir," diyor Nardell. "İç mekanda olduğunuz, sosyal olarak uzaklaşmadığınız ve insanların az önce verdiği havayı yeniden soluyacağınız bir gerçektir”.


    Sıcak havayı dışarıda tutmak için kapıları ve pencereleri kapattığınızda, esasen temiz hava akışını ortadan kaldırmış olursunuz, böylece odadaki herkes aynı havayı solur ve aynı ortama bırakır. Odadaki biri COVID-19 ile enfekte olursa, o zaman havadaki damlacıklarda bulunabilen ve başka bir kişi tarafından solunarak potansiyel olarak enfeksiyona neden olabilecek virüsü başkaları soluyor demektir.


    Karşılaştırmak gerekirse, bazı viral partikülleri soluyan enfekte bir kişinin dışında ve yakınında olsaydınız, bu partikülleri hızla dağıtmak ve seyreltmek için çok daha büyük bir hava akışı varsa bu, yakındaki başka bir kişiye yayılma riskini azaltır. Bu nedenle bulaşıcı hastalık uzmanları, dışarıdaki toplantıları ve etkinlikleri kapalı mekanlara göre daha az riskli bulmaktadır (tamamen risksiz olmasa da).


    Diğer büyük risk, klima ünitelerinin, fanların ve hatta açık bir pencerenin, virüs içeren damlacıkları bir oda içinde hareket ettirmek için yeterince güçlü hava akımları oluşturabilmesidir. Bu göre, COVID-19 hastalığına sahip olan bir kişi ile diğer beş kişi uzağa 1-2 metre aralıklı komşu masalarda oturan kişilerin virüsü kapabileceği tespit edilmiştir. Çin, bir restoranda Ocak ayında yapılan çalışmada Çin Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi'ne bağlı bilim adamları tarafından. enfekte olan restoran müşterilerinin video görüntülerini inceledikten ve virüsün bulaşmasını simüle ettikten sonra, bilim adamları küçük salgının, enfekte bir kişiden virüs içeren aerosolleri üfleyen yemek odalarının üzerindeki klima ünitesinden gelen güçlü hava akımlarından kaynaklandığı sonucuna vardılar. Restoranda ayrıca pencere ve dolayısıyla temiz hava getiren ve havadaki virüs partiküllerini seyrelten havalandırma da yoktu. Bu bağlamda aralarında 1-2 metre mesafe bulunan ve klima sistemi çalışan bir restoranda enfekte bir kişi,2 metre uzağındaki başka bir kişi veya kişilere virüsü bulaştırabiliyor.

     

    Edward Nardell’in yorumuna göre ; havaya karışan,virüs içerikli damlacıkların hava akımlarıyla bu şekilde hareket edebilmesi gerçeği, enfekte bir kişinin bulunduğu bir odadaysanız ve temiz hava dolaşmıyorsa, sosyal olarak en az 2 metre uzakta durarak mesafeli olsanız bile,tam anlamıyla güvende olmadığınızı gösterir. Şu anda havadaki COVID-19 parçacıklarının tam olarak ne kadar uzağa gidebileceğini inceleyen yayınlanmış hiçbir çalışma olmamasına rağmen , grip üzerine yapılan önceki araştırmalar , viral parçacıkların havada 9 metre yukarı hareket edebileceğini tespit etmiştir.


    Açık konuşmamız gerekirse, bu yalnızca paylaşılan halka açık yerlerde bulunan bir risktir. Evde, COVID-19'u hava akımları veya klima üniteleri yoluyla bulaşma riski, virüsü yakın temas yoluyla veya kontamine yüzeylere dokunarak yaymaktan daha yüksek ihtimale sahip değildir ve risk oluşturan sadece sıcak hava ve iklimlendirme değildir. Taksiler ve toplu taşıma araçları,enfekte biriyle kapalı bir alanda olabileceğiniz başka bir yerdir. Abraar Karan, virüs parçacıklarının arabadaki hava akımları yoluyla yayılabileceğini belirtiyor.


    İster taksiye biniyor olun, ister evinize veya iş yerinize bulunuyor olun,Abraar Karan’ın tavsiyesi aynıdır.


    “Pencereleri açık tutun ve işverenlerinizle çok çeşitli parçacıkları filtreleyebilen hava filtreleme sistemlerine bakıp bakmadıklarını konuşun derim,” diyor. Ayrıca, virüsü filtreleyebilen ve tüm gün giyecek kadar rahat olan daha iyi bir koruyucu maske tasarlamamız gerekir diye ekliyor.


    Havalandırma, hava kalitesini korumak veya iyileştirmek için egzoz havasını çıkarırken,egzoz yapılan mekâna temiz hava verilmesini içerir. Havalandırma doğal olarak (örneğin bir pencere açılarak) veya mekanik bir sistem kurularak sağlanabilir.

    COVID-19'un yayılması, çoğunlukla, enfekte bir kişi başka bir kişiyle yakın veya doğrudan temas halinde olduğunda ortaya çıkar demiştik. Virüsün yayılma riski, insanların yakın mesafede uzun süre birlikte geçirdikleri kalabalık ve yetersiz havalandırılan alanlarda daha yüksektir. İç mekan havalandırmasının iyileştirilmesi, virüsün iç mekanlarda yayılma riskini azaltabilir.

    Havalandırma bağımsız bir önlem değildir ve fiziksel mesafe, maske takma, sık sık el temizleme ve bükülmüş bir dirseğe doğru öksürme veya hapşırma gibi kapsamlı bir önlem paketinin parçası olarak uygulanmalıdır. Tek başına virüsü engelleyici bir çözüm olamaz.

    Bunların her biri sizi COVID-19 virüsüne karşı korumak için önemlidir.


    Bir Oda Doğal olarak Nasıl Havalandırılabilir ?


    Başkalarıyla aynı kapalı ortamda bulunurken, mümkün olduğunca pencereleri veya kapıları açın. Örneğin, bir pencereden gelen havanın odanın karşısına geçip başka bir pencereden çıkması için çapraz bir esinti almaya çalışın (cereyan yaptırın).


    Evdeki İklimlendirme Sistemleri Nasıl İyileştirilebilir ?


    Fancoil veya ev tipi klimalar gibi havayı devirdaim eden ısıtma ve iklimlendirme üniteleri, üretici tavsiyelerine göre değerlendirilmeli, bakımı yapılmalı ve temizlenmelidir. COVID haricindeki hastalıklara ve pandemi sürecinde COVID hastalığına karşı tedbiren klimaların periyodik bakımlarının aksatılmadan yapılması çok önemlidir. Bakımı düzenli olarak yapılmayan klimalar,COVID ile beraber başka hastalıkların da yayılmasına sebep olur.


    Evlerde Vantilatör Kullanılabilir mi ?


    Virüse kapılmış bir kişiden kapalı bir alanda başka bir kişiye doğrudan hava üflenmesi, virüsün bir kişiden diğerine yayılma riskini artırır. 

    COVID-19 çevrenizde bulaş gösterdiyse ve vantilatör kullanılması kaçınılmazsa,ortam mutlaka havalandırılarak vantilatör kullanılmalıdır.

    Tavan vantilatörlerinin kullanılması, dışarıdan gelen havanın dolaşımını iyileştirebilir ve iç mekanlarda oluşan durgun hava ceplerini önleyebilir. Ancak, tavan

    vantilatörlerini kullanırken, örneğin pencereleri açarak dışarıdan hava almak çok önemlidir. Asla taze hava alımı olmadan kullanılmamalıdır.


    Bir Evde COVID Hastası Var ise Havalandırma Nasıl Yapılmalıdır?


    Evde bulunan bir kişi veya birden fazla kişi hastaysa ve evde bakılıyorsa, işte alınması gereken bazı önlemler,


    • Hasta kişi ayrı bir odada kalmalıdır. Bu mümkün değilse, hasta olan kişiden en az 1 metre uzakta durulmalıdır. Ayrıca hasta olan kişi ve aynı odada bulunan herhangi biri tıbbi maske takmalıdır.
    • Hasta kişinin odasında ve ortak alanlarda iyi bir havalandırma sağlayın ve mümkünse ve bunu yapmak için güvenliyse (hırsızlık,haşere girmesi vb. riskler yoksa)  pencereleri açın.
    • Odanın her iki tarafındaki pencereleri veya kapıları açarak doğal hava hareketini artırmak için çapraz havalandırma kullanın (cereyan yaptırın).
    • Mümkünse havanın hasta kişinin odasından evin geri kalanına gitmesini engelleyin (pencereleri açın ancak kapıyı kapalı tutun).
    • Varsa, yüksek hızda çalışması gereken bir aspiratör ve (var ise) özel tuvaleti olan bir oda seçin.
    • Ek olarak, MERV14 / F8 filtreli bağımsız bir hava temizleyici kullanabilirsiniz. Bu tarz hava temizleyici cihazlar hava kalitesini artırabilir ancak taze hava ile havalandırmanın yerini tutmaz.


    Havalandırma,Uçak vb. Taşıtlarda Bulaş Riskini Nasıl Azaltabilir ?


    Çoğu uçakta, virüsleri ve mikropları hızlı bir şekilde temizleyebilen HEPA filtreleriyle donatılmış kabin hava filtreleme sistemleri vardır, bu da insanların herhangi bir potansiyel bulaşıcı virüse veya öksürük veya hapşırıkla dışarı atılan bakterilere karşı maruziyet miktarınızı en aza indirir. Kabin hava sistemleri, yaklaşık yüzde 50 dış hava ve yüzde 50 filtrelenmiş, devirdaim havası sağlayarak en verimli şekilde çalışmak üzere tasarlanmıştır. Hava kaynağı esasen sterildir ve partikül içermez. Bununla birlikte, yeterli havalandırma, COVID-19 bulaşma riskini azaltmaya yönelik önleyici tedbirlerden yalnızca biridir,tamamı değildir. Diğer önemli önlemler arasında mümkün olduğunca en az 1 metrelik fiziksel mesafenin korunması, maske takılması, sık el hijyeni yer alıyor. 


    Özet


    Aylardır halk sağlığı uzmanları, hava yoluyla bulaşma olasılığı veya virüsün kapalı havada oyalanabilen ve 6 metreden daha uzağa gidebilen küçük solunan parçacıklar (aerosoller) yoluyla yayılması konusunda uyarıda bulundu. (Öte yandan, birisi öksürdüğünde veya hapşırdığında oluşan büyük solunum damlacıkları, yere veya yakındaki bir yüzeye düşmek için daha hızlıdır). Ve Temmuz ayı başlarında, 32 ülkeden 239 bilim insanı, Dünya Sağlık Örgütü'nü (WHO) çağıran bir mektup yayınladı ) koronavirüsün yayılmasında havadan bulaşmanın rolünü kabul etmek gerekmektedir.


    Bilim adamlarının iddiasından yaklaşık bir hafta sonra, DSÖ (Dünya Sağlık Örgütü) aerosol iletimi konusundaki duruşunu değiştirdi ve bu küçük damlacıkların daha önce düşünülenden daha büyük bir sorun olabileceğini fark etti.


    Farklı klima sistemleri, havayı farklı şekillerde dağıtır - küçük alanları soğutan tek iç üniteli sistemlerden, büyük binalardaki sıcaklıkları düzenleyen karmaşık iklimlendirme sistemlerine kadar. Virginia Tech'te inşaat ve çevre mühendisliği profesörü ve aerosol biliminde uzman olan Linsey Marr, ortak noktaları, değişen yüzdelerde de olsa "havanın büyük bir kısmının devridaim yapmasıdır" diyor. "Ve o havayı yeniden dolaştırdığınızda, bu, virüsün muhtemelen virüssüz olan daha fazla dış hava ile değiştirmek yerine, o binada hala dolaştığı anlamına geliyor."


    Marr, virüsün henüz klima üniteleri yoluyla yayılan doğrulanmış bir vakası olmadığını, ancak virüsün bir hastanedeki hava işleme kanallarında bulunduğunu söylüyor. (Birini enfekte etmek için yeterli virüs olup olmadığı belirsizdir; çalışma henüz hakem tarafından incelenmemiştir.) Hastalık Kontrol ve


    Önleme Merkezleri (CDC) tarafından yayınlanan bir analiz, bir klima ünitesinin oynamış olabileceği rolü de incelemektedir. Virüsün Guangzhou, Çin'deki küçük, yetersiz havalandırılan bir restoranda yayılması,buna bir örnektir.


    Allen, "Klimanın doğası gereği yanlış olan hiçbir şey yok; uygulama hatalı olduğunda sorun meydana gelir," diyor. Bu nedenle, okullar ve işletmeler yeniden açılmak için en güvenli eylem yolunu belirledikçe, dikkatlerin çoğu binaların iklimlendirme ve havalandırma sistemleri olabildiğince sağlıklı olması üzerine toplanmalıdır.


    Evdeki Klimamı Kullanabilir miyim ?


    Covid-19 ve Klima Kullanımı



    Klimanızı evde çalıştırmanızın,ancak gerekli şartlara riayet etmeniz halinde bir sakıncası yoktur. özellikle de bunca zaman maruz kaldığınız aynı grup insanlarla birlikteyseniz. Enfeksiyon riskini azaltmak için yaşlı yetişkinlerin diğer insanlarla olan etkileşimlerini mümkün olduğunca sınırlamaları gereklidir.


    Ayrıca Portland Eyalet Üniversitesi'nin Maseeh Mühendislik ve Bilgisayar Koleji Dekanı Richard L. Corsi, yaz aylarında sıcak çarpması ve diğer sıcaklığa bağlı hastalıkların özellikle yaşlı yetişkinler arasında göz ardı edilemeyeceğini söylüyor. CDC'ye (Centers for Disease Control and Prevention) göre klima, ısıya bağlı hastalık ve ölüme karşı bir numaralı koruyucu faktördür.


    Bununla birlikte, evinizde dolaşan havanın kalitesiyle ilgili endişeleriniz varsa, yapabileceğiniz birkaç şey var. İlk olarak: Özellikle uzun bir süre olduysa, klima sisteminizdeki filtreleri değiştirin.Evde klimanız yoksa,dışarıdaki havayı içeriye getirmek için pencerelerinizi açın. Bu, sıkışan havanın seyreltilmesine ve temizlenmesine yardımcı olacaktır. Son olarak: Evinizin dışından,ev sakinlerinden hariç insanlarla bir arabaya biniyorsanız(taksi,toplu taşıma veya yolcu olarak oturduğunuz tanıdığınızın bir aracı) camları mutlaka açın. Bu büyük bir fark oluşturur. Arabalar genellikle klima için havayı yeniden dolaştırır. " Aynısı, çoğu zaman yolcuların açabileceği halk otobüsleri için de geçerlidir. Araç kliması kullanırken mutlaka taze hava girişi açık olacak şekilde çalıştırın.


    Evinizdeki veya iş yerinizdeki klimanızı kullanacaksanız,taze havalandırma sistemi olan merkezi sisteme sahipseniz mutlaka taze hava girişi açık olacak şekilde kullanmalısınız.


    Ev tipi bir klima sistemine sahipseniz,taze hava girişi bulunmayacak ve içerideki havayı devirdaim edecektir. Bu tarz bir uygulamada ise mekânınızda aspiratör var ise mutlaka çalıştırıp havayı tazelemeli,yok ise pencereleri çapraz olarak açıp cereyan yaptırarak ortamın havalandırmasını sağlayabilirsiniz. Enerji/Isı Geri


    Kazanımlı Havalandırma (ERV-HRV) sistemleri iklimlendirme,havalandırma ve filtrasyon işlemlerini bir arada gerçekleştiren sistemlerdir. Bu sistemlerde dış ortamdan taze hava alınırken,ısı geri kazanımı sağlanarak ek enerji sarfiyatının önüne geçilir. Ev tipi uygulamalarda bu mümkün değildir. Mekânı havalandırmak için pencerelerin açılması gerekecektir. Bu,her ne kadar iklimlendirme için yapılan sarfiyatı artırsa da sağlığınızdan önemli değildir. Klimanızı kullanacaksanız,mutlaka ve mutlaka ortamın havalandırılmasına,filtre temizliklerinin ve bakımlarının aksatılmadan periyodik olarak yapılmasına özen gösteriniz.


    Kaynakça

    Covid-19 Nedir ?


    https://covid19.saglik.gov.tr/TR-66300/covid-19-nedir-.html


    Düzenleme : PDF linki yenilendi


    -klima5505


    Saygılarımla…




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi klima5505 -- 26 Kasım 2022; 19:35:17 >



  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.