Şimdi Ara

ÇİN-HİNDİSTAN STRATEJİK ORTAKLIĞI:

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
2
Cevap
0
Favori
219
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • 'Dünyayı yeniden şekillendirebiliriz!'

    Asya'da yükselen yeni cephe: Çin-Rusya-Hindistan! Amaç siyasi ve ekonomik tek kutuplu Atlantik hegemonyasına son vermek. Rusya ve Çin'den sonra Hindistan da aynı cepheye katılıyor. Hindistan Başbakanı Singh: "Çin ile birlikte dünya düzenini yeniden şekillendirebiliriz"

    HÜSEYİN VODİNALI

    Kadife darbelerle Asya'ya doğru genişleme çabasına giren ABD ve Avrupa'ya yanıt Asya'nın doğusundan geliyor. 2020'de dünyanın en büyük ekonomisi olmasına kesin gözüyle bakılan Çin, Rusya ile birlikte dev bir diplomasi atağında. Bunun son önemli aşaması geçen haftaki Çin-Hindistan Stratejik Ortaklık anlaşması oldu.
    Dünya nüfusunun üçte birini oluşturan iki nükleer güç, Çin ve Hindistan, stratejik ortaklık yolunda. İki ülke, ikili ticari-ekonomik işbirliğinin geliştirilmesini öngören bir dizi anlaşmayla birlikte, stratejik ortaklığı da imzaya geçirdi.

     ÇİN-HİNDİSTAN STRATEJİK ORTAKLIĞI:


    ASKERİ BOYUT DA VAR

    Çin Başbakanı Wen Jiabao ve Hindistan Başbakanı Manmohan Singh tarafından Yeni Delhi'de imzalanan tarihi anlaşma ile Asya'da dünya nüfusunun üçte birini oluşturan iki ülke yeni bir döneme girdi.
    Hindistan Başbakanı Singh bu anlaşma ile, "Hindistan ile Çin'in birlikte dünya düzenini yeniden şekillendirebileceğini" söyledi.
    Stratejik ortaklığı getiren bu yeni anlaşmaya, Hindistan ve Çin'in 1962'de savaştığı Himalayalar sınırı sorununun çözümü önayak oldu. Askeri boyutu henüz açıklanmayan, işbirliğine ilişkin bir dizi anlaşma, sivil havacılık, maliye, eğitim, bilim, teknoloji, turizm ve kültürel değişim gibi alanları kapsıyor.

    ORTAK SERBEST TİCARET BÖLGESİ

    Çin Başbakanı Wen, Hindistan'ın bilgisayar yazılımındaki donanımıyla Çin'in bilgisayar donanım malzemeleri alanındaki üretim yeteneği birleşirse iki ülkenin dünya bilişim sektörüne önderlik edebileceğini belirtti. İki ülke, ortak serbest ticaret bölgesi kurulması üzerinde de anlaştı. Toplam nüfusları 2 milyarı bulan iki ülkenin, bu planı uygulaması durumunda, dünyanın en büyük serbest ticaret bölgesi ortaya çıkacak.
    Bu durumda Çin, Hindistan'ın en büyük ticaret ortağı olan ABDi'nin de yerini almış olacak.

    ABD BOZMAK İÇİN UĞRAŞIYOR

    ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice'ın geçen ayki Asya turu, bölgedeki yeni barış ve işbirliği havasını engellemeye yönelikti. Rice, öncelikle Pakistan ile yakınlaşan Hindistan'ın önünü kesmek için mesajlar verdi. Pakistan'a yeni silahların satılması ve Hindistan'daki sol ittifak yönetiminin yeniden batıya çevrilmesi çabaları sonuçsuz kaldı ve Pakistan ile Hindistan bir dizi yeni adım attı. Bunlardan en önemlisi Keşmir'de karşılıklı ulaşımın yeniden başlatılmasıydı. Aşırı dincilerin sabotajları da sonuç vermedi ve barış süreci giderek gelişiyor.
    Rice'ın Çin'den AB'ye gönderdiği "silah ambargosunu kaldırmayın" yollu tehdit mesajı da yerini bulmadı. Buna önce Fransa karşı çıktı. Cumhurbaşkanı Chirac'ın NATO askeri kanadından çıkmış bir ülkenin lideri olarak verdiği yanıt olumsuz oldu.
    Son olarak da Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti'ne karşı artan Japonya düşmanlığı, tarih kitapları ve ihtilaflı Doğu Çin denizindeki doğalgaz arama çalışmalarıyla Çin'e de yönlendirildi.

    RUSYA-ÇİN-HİNDİSTAN

    Soğuk savaş döneminde SSCB ve Çin Halk Cumhuriyeti'ne mesafeli duran ve hatta zaman zaman Batı yanlısı politikalar izleyen Hindistan, Rusya ile de ilişkilerini özellikle askeri alanda arttırıyor. Adını Brahmaputra ve Moskova'dan alan iki ülkenin ortak yapımı güdümlü "Brahmos" füzeleri geçen yıl başarıyla denenirken, Rusya'dan Hindistan'a nükleer denizaltı, ve ağır silahların satışı da gündemde.
    Çin Rusya ilişkileri ise tarihin hiçbir döneminde olmadığı kadar yoğun ve dostça gelişiyor. Hindistan'dan önce stratejik ortaklık anlaşmalarını imzalayan iki ülke bu yılın Ağustos ayında çok geniş kapsamlı bir ortak askeri tatbikat düzenleyecek. Batıdan gelen tehdide karşı yapılacak bu tatbikatta pek çok yeni silah denenecek.
    Rusya, Çin ve Hindistan hem toprak, hem nüfus bakımından dev ölçekli ülkeler. Ayrıca üçü de gelişmiş teknolojilere sahip. Nükleer güç, uzay çalışmaları, bilgi teknolojileri açısından da ortak özellikleri paylaşıyorlar.

    ASYA ÖRGÜTLENMELERİ GELİŞİYOR

    Gücünü başta Rusya ve Çin'den alan Şanghay İşbirliği Örgütü de gelecek dönemde Asya'daki faaliyetlerini artırmayı hedefliyor. Bölgedeki kadife darbelere kaba güç yerine akılcı siyasetle yanıt verilmesi hedefleniyor.
    Kafkaslar, Afganistan, Özbekistan ve Kırgızistan ile Çin'in Şincian bölgesindeki kökten dinci terörist hareketlere karşı önlemler arttırılırken, Türkiye, İran, Pakistan, Malezya gibi önemli ülkelere de yeni açılımlar yapılması planlanıyor.
    Asya-Pasifik Ekonomik İşbirliği Örgütü ASEAN'da da son dönemde Rusya, Çin ve Hindistan'ın işbirliği daha çok dikkat çekiyor. 22-23 Nisan tarihlerinde Endonezya'da toplanacak 55 ülkenin liderlerinin katılacağı Asya-Afrika zirvesinde de, geçmişteki önemli "Bağlantısızlar Hareketini" başlatan "Bandung Konferansı"nın 50. yıldönümü özel bir önemle kutlanacak. Bu toplantılarda batıya, "Yeni sömürü düzenine hayır" ve "Artık Tek Kutuplu bir dünyada yaşamıyoruz" sesi verilecek.


    Kaynak Aydınlık dergisi Nisan sayısı



    İnşallah bizim Ülkemizde birgün bu duruma gelir



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi mustaafa -- 29 Nisan 2005, 16:56:23 >







  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.