Şimdi Ara

Çin, 9 milyar dolar yatırımla kendi küresel konumlama sistemini geliştiriyor

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
42
Cevap
0
Favori
2.661
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj

  • Bugün Dünya üzerinde kullanılan GPS sistemi tüm ülkelere açık olsa da, ABD Hava Kuvvetleri tarafından işletilmekte. 1990’dan bu yana kendi küresel konumlama versiyonunu geliştirmeyi amaçlayan Çin, yatırımları hızlandırmak için düğmeye bastı. 2020 yılında tüm Dünya’yı kaplaması beklenen sisteme 9 milyar dolarlık bütçe ayrılmış. Yeni sistem çalışmaya başladıktan sonra Çin savaş uçakları ve gemilerinin yeni yol göstericisi olacak. 

    Beidou “Büyükayı”


    Beidou olarak adlandırılacak sistem adını Büyükayı Takımyıldızı’ndan alıyor. Çin, Beidou’yu 90'lı yıllardan bu yana geliştirmekteydi. 2020 yılına gelindiğinde sistem için harcanan paranın 8,98 milyar dolar ile 10,6 milyar dolar arasında olması bekleniyor. ABD-Çin ekonomik savaşının projenin önemini arttırdığı düşünülüyor. Hızını artıran proje bu yıl 18 uydu fırlatarak toplam uydu sayısını 40’a yükseltti. Sistem, 2020 yılında devreye girmeden önce 11 uydu daha fırlatılacak.


    Her ne kadar sistemin ilk aşamaları hızlı ilerlese de çalışması için kendine özel donanım ve yazılım çözümleri gerektirdiğinden dolayı Çin, firmaları 2020 yılına kadar Beidou uyumlu cihazlar üretmek amacıyla destekleyecek. Pekin merkezli NavInfo firması önümüzdeki iki yıl içinde Beidou navigasyon çözümüne yarı iletkenler üretmeyi planlıyor.


    Sistemin bir kısmı şu an aktif durumda, Çin ve komşu ülkeleri tarafından kullanılabiliyor. Hatta NavInfo isimli firma Ekim ayında Singapur hükümeti için Beidou tabanlı haritalama hizmeti sunmaya başlamıştı. Proje direktörü Wang Yan “Stratejik açıdan, navigasyon sistemlerinde kullanılmak amacıyla Çin’in kendi uydularına sahip olması önemli bir konu. Beidou tek seçeneğimiz.” açıklamalarında bulundu. Geleceğin otonom araçları ve akıllı cihazlarının böyle bir sisteme ihtiyaç duymasının öneminden de bahsedildi.



    Firmalar Beidou için hazırlanıyor


    Çin pazarının büyüklüğü düşünülerek firmalar Beidou küresel konumlama sistemi üzerinde çalışmalarına şimdiden başladılar. Örneğin Volkswagen, araçlarının 2020 yılında yeni sisteme hazır olacağını belirtti. Samsung, Huawei ve Xiaomi gibi akıllı telefon üreticileri de bu desteği veriyorlar. Amerika merkezli Qualcomm firması da hazırlıklara başladığını bildirmiş.


    Dünya üzerinde ABD’nin GPS, Rusya’nın GLONASS ve Avrupa'nın Galileo sistemi global çapta hizmet verebiliyorlar. 2020 yılında Beidou tamamlandığında yeni bir oyuncu olarak bu ülkelerin arasına Çin de eklenecek.




  • bumu mesajdan anladığın? ve verebileceğin cevap. Türkiyenin kendi gps sistemi olması kötü bişeymi? dışa bağımlı olmak hoşunamı gidiyor? mevcut sistem yine kullanılsın fakat askeri olarak kendi sistemimiz olması kötü bir durum değil. Türkiyenin dışa bağımlı olması işine geliyorsa o ayrı tabi.
  • Türkiyeninde en azından kendi çoğrafyamızı kapsayacak bir konumlandırma sistemi kurması lazım. savaş durumunda gps vb. kapatılsa bile en azından kendimize ait bir sistemle devam edebilmeliyiz.

  • buyrun 9 milyar dolarınız varsa yapın sizi tutan yok

  • ceo-tr kullanıcısına yanıt
    Var zaten.Yerli savaş araçlarında alternatif olarak uyduya ihtiyaç kalmadan veritabanındaki resimlerle konum bulabilen seyrüsefer sistemleri var.

  • salihmanisali S kullanıcısına yanıt
    Bişey bildiğini zannedip bilmeyen arkadaş, o senin dediginle anca uçan araçlar bir nebze yerini bulur, yerdeki, denizdeki araçlar ne yapacak?

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • aynen bu konuda bizde varız demeliyiz

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • türkiyedede böyle şeyler görmek lazım. Çin çok bize lazım

  • aynen bu konuda bizde varız demeliyiz..

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: cabriyo

    buyrun 9 milyar dolarınız varsa yapın sizi tutan yok
    bumu mesajdan anladığın? ve verebileceğin cevap. Türkiyenin kendi gps sistemi olması kötü bişeymi? dışa bağımlı olmak hoşunamı gidiyor? mevcut sistem yine kullanılsın fakat askeri olarak kendi sistemimiz olması kötü bir durum değil. Türkiyenin dışa bağımlı olması işine geliyorsa o ayrı tabi.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: salihmanisali

    Var zaten.Yerli savaş araçlarında alternatif olarak uyduya ihtiyaç kalmadan veritabanındaki resimlerle konum bulabilen seyrüsefer sistemleri var.
    gps kadar işe yarıyorsa güzel fakat pek sanmıyorum. alternatif sistemlerimizin olması güzel. umarım dediğiniz gibi iyi bir alternatiftir.
  • Yanlis bilmiyorsam tr’nin yakin gelecek icin bolgesel bir konumlama sistemi kurma plani var. Tabi yakin gelecek 2030’lu yillar xd.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Biz böyle sıradan basit işlere para harcayamayız.

    Kanal İstanbul gibi çok daha önemli bir proje bizi bekliyor.
  • Yakında tepemize uydu düşmeye başlar.

  • salihmanisali S kullanıcısına yanıt
    Bizim yerli füzelerde dahil çoğu füzelerimiz GPS askeri sistemini kullanıyor. İşin sonunda buda bizim hareket kabileyetimizi kısıtlıyor.

  • ceo-tr kullanıcısına yanıt
    Türksat bunu yapabilir diye düşüyorum. Ama en az 15 milyar $ para lazım böyle bir şey. Devasa bir AR-GE yapmak lazım.

  • adamlar yapıyorlar bide biz yapsak
  • cabriyo kullanıcısına yanıt
    bizde para çokta bize kadar yok. suriyelilere verdiğimiz paralarla bunlardan 3-4 sistem kurarız. ama işte bize para yok..
  • quote:

    Orijinalden alıntı: sniper23

    Türksat bunu yapabilir diye düşüyorum. Ama en az 15 milyar $ para lazım böyle bir şey. Devasa bir AR-GE yapmak lazım.
    GPS, GLONASS gibi sistem kurmak için en az 30 uydu fırlatmak gerek. Sadece para değil mevcut teknoloji ile Türkiye'nin bunu yapması mümkün değil.
  • Seçim yardımı için partilere 6xx.000.000 tl yardım yapılacakmış. Bizim gündemimiz daha ekonomik.

  • Süper güç iddiası bulunan bir ülke için olmazsa olmaz bir yatırım. Rus GLONASS'ın hassasiyetinin çok iyi olmadığı söyleniyor. Bakalım Çinliler bu işi kıvırabilecek mi?
    Aslında biz de sadece Ülkemiz ve yakın çevresinde çalışabilecek bir ağ kurabiliriz. Az sayıda uydu yeterli. Aynı noktayı 4 farklı uydunun görmesi yeterli oluyor. Tüm dünyayı kapsamak için 32 uydu gerekli. Afrin harekatı sırasında ABD'nin bölgede GPS sinyallerini perdelediğini duymuştuk.
  • 
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.