Şimdi Ara

Cep Telefonlarına ZAM Haberleri Hk.

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
6
Cevap
0
Favori
287
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
1 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • İlköğretim okulları müfredatında "Okuduğunu Anlama" dersi gördüğüm zaman çok şaşırmıştım ama sonra bu dersin müfredata girmesine sebep olanları görünce daha çok şaşırıyor insan malesef.

    Burada asıl sorun Gözetime Tabii olan ürünlerdeki minimum vergi "Matrah"ının yükselmesi değil, ShiftDelete ve diğer yayın organlarının, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı İthalat/İhracat Yönetmelikleri hakkında fikir sahibi olmadan, bazı basın/yayın kuruluşlarındaki haberleri kaynakça göstererek kendilerine ses getirecek, tıklanacak içerik yapıyor olmaları.

    Bu haberi yapan editör arkadaşın Gümrük Ticaret Bakanlığıyla bir kere bile iş yapmadığını, ilaveten Amerika'dan dönüş uçuşunda olan Hakkı Alkan Bey'in bu içeriğe onay verip vermediğini merak etmiyor değilim.

    Arkadaşlar, yaptığınız ve basın/yayın kuruluşlarında yapılan bu yanlış bilgilendirmeden dolayı tüm piyasa bir zam beklentisi içerisine girdi ve gerek satıcıları elindeki telefonları satmayıp bekletme, gerekse potansiyel müşterileri bir beklenti içerisine sokarak telefon alımına yönlendirmiş oldunuz. Dahası 27 Mart günü telefon satan işletmelerin (Zorlu Apple dahil) önünde kuyruk oluşmasına ve insanların en pahalı telefonları satın alıp yatırım amaçlı kenara atmalarına vesile oldunuz.

    Sorun şu ki bu kararname ile fiyatı artması gereken tek ürün, ürünün yurt dışından Türkiye Cumhuriyeti Devletine girerken ki baz fiyatı 200$' A KADAR olan ürünlerdi.

    Örneğin, 100$'lık bir telefon ülkemize giriş yapacağı zaman ürünün vergileri 27 Mart 2023 tarihine kadar 200$ üzerinden hesaplanıyordu. Yanlış anlaşılmasın ürününü fiyatı 200$'a çıkartılmıyor, ürünün vergileri sanki ürün fiyatı 200$ mış gibi hesaplanıyor ve birim alış fiyatı olan 100$'ın üstüne ilave ediliyordu.

    28 Mart 2023 tarihi itibariyle de yine aynı telefon yani 100$ alış fiyatı olan bir ürünün vergileri hesaplanırken, sanki ürün fiyatı 350$'mış gibi vergileri hesaplanıyor ve yine alış fiyatı olan 100$'ın üstüne bu vergiler ilave ediliyor.

    Uzun lafın kısası, normalde kimse ortalığı karıştırmasa, sadece en ucuz fiyata satılan akıllı telefonlara vergi artışından dolayı bir zam gelecekti fakat bu gibi haberler yüzünden şu an iPhone 14 Pro Max gibi cihazlarda bile zam beklentisi oluştu, çünkü algı bu yönde oluşturuldu ve malesef amiral gemisi olarak tabir edilen cihazlara bile zam geldi.

    Yalnız bilinmesi gerekir ki birim fiyatı 350$ üzerinde olan hiçbir cihaza Gümrük ve Ticaret Bakanlığının Gözetim uygulamasındaki vergi artışından dolayı zam gelmedi.

    350$ üzerindeki tüm cihazların fiyatlarına zam gelmesindeki birinci sebep bu haberler, ikinci sebep de bu haberlere istinaden zam beklentisine giren piyasada itiraz edecek bilinçli kullanıcı sayısı çok az olduğundan satıcıların da fiyatlarını yükseltmeleri ve satış oranlarının düşmemesi.

    Haberde geçen 3.800TL olan cihaza 2.500TL zam gibi saçma bir durum olmayacak. Dolar kuru 19TL baz alınarak 200$’lık yani 3.800TL’lik bir ürüne, 150$ yani 2.500TL zam gelmeyecek (o bile yanlış, 150$ zaten 2.850TL yapar). 3.800TL’lik bir ürün vergisi hesaplanırken, ürünün matrahı 6.650TL olarak hesaplanıp çıkan vergiler 3.800TL’nin üzerine ilave edilecek.

    Yeteri kadar anlaşılır yazdığım kanaatindeyim, umarım siz değerli okuyucular konu hakkında fikir sahibi olmuşsunuzdur ve değerli editörler de daha hassas davranırlar temennisiyle.








  • Güzel yazmışsınız. Ancak konunun özünü değiştirmiyor yazdıklarınız.


    Mevcut baz fiyat ve vergilendirilecek asgari fiyat farkı nedeniyle bahsettiğiniz şekilde alt modellerde artış oluyor. Ancak bu durumun sadece alt modellere yansıyacağını düşünmek hayalperestlik olur.


    Neden?


    Alt seviye bir telefonda oluşan fiyat artışı, üst seviye telefonları da etkiler. Zira bunlar arasındaki teknoloji farkı, marka değeri farkı, model değeri farkı gibi satış fiyatını belirleyici unsurları dikkate alırsanız, alt model ile aynı fiyatta olan bir orta model telefon göremezsiniz.


    Alt model, asgari telefon fiyatıdır. Bu fiyat orta modele yaklaştıkça, orta modelin fiyatını yukarı taşımaya neden olur, orta model fiyatı üst modele yaklaştıkça, üst modelin fiyatı artmalıdır.


    Aksi halde, aralarında oldukça düşük farklar oluşan bir model trafiği olur. Bu ise satıcıların asla uygulamayacağı bir fiyatlandırma yöntemidir.


    Tabi anlatılanlar Türkiye gerçeğidir, başka ülkelerde ya da üniversitelerin maliye, işletme, iktisat gibi bölümlerinde anlatılan ekonomi teorisine uygun olmayabilir. Ancak ülke gerçeği budur.


    Yapılan haberde sizin kadar detaylı çalışılsa ve örnekler verilse idi keşke. Ancak en azından gerçek bir duruma parmak basılmış.


    Gerçi son günlerde sarı siteye bakıyorum, anladığım kadarıyla Türkiye pet şişe çöplüğünden, telefon çöplüğüne doğru seviye atlamış.


    Bunun nedenini de geçen günlerde yabancı basın yazdı. Türkiyedeki enflasyon artışları nedeniyle, artık hiçbir yatırıma yönelemeyen orta gelirlinin, tüketim ihtiyacını bu nedenle körüklediği, ihtiyacı olmayan ürünleri satın almaya başladığı yazıldı.


    Yani ev, araba gibi araçlara parası yetmeyen orta gelirli, elindeki parayı bu şekilde değerlendiriyor.


    Doğal sonuçları yaşıyoruz.





  • Alt modellerdeki fiyat artışının orta ve üst modellere yansıması tabiri caizse domino taşı etkisi oluyor, ilk taş devrilince peşinden diğerleri de devriliyor.

    Sizin de bahsettiğiniz gibi alt modelde fiyat artınca, ufak da olsa orta ve üst modellere de yansır ki kategoriler arasındaki fiyat farkı korunsun. Doğruluğu veya yanlışlığına değinmiyorum ama olmasaydı alt model alacak birisi çok az bir farkla orta model alabilirdi. Lakin haber içeriği sanki bütün fiyat kategorilerine % X kadar zam gelecekmiş gibi olduğundan son derece yanlış.


    Zaten cep telefonunun yaydığı radyasyon miktarı (SAR değeri) kesinlikle göz önünde bulundurulmayan bir dönemdeyiz.

    Tüketim topluluğumuz en yenisi en iyisi mantığıyla alımlar gerçekleştiriyor malesef.

  • Zam iptal olmuş
  • Siz sorunun kıl tüy kısmına takılmışsınız. Sorunun kaynağı durdurulamaz bir şekilde sürekli artan vergi saçmalıkları. Gümrük gözetim ne abi. Vergi saplamak için uydurulmuş bir şey.
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.