Şimdi Ara

CDPR nin yalan reklam ve tanıtımlar ile oyuncuları manipüle etmesi

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
12
Cevap
0
Favori
826
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
12 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Öncelikle burada Cyberpunk 2077 nin yapısı ile ilgili birşey söylemeyeceğim. Ben PC de oynuyorum oyunu sevdim ve 20 saat kadar oynadım. Tüm hatalarına rağmen zevk almaya bakıyorum. Oyunun iyi yönleri kötü yönlerini zaten birçok kişi açıkladı ortada. 1 haftadır oyunla ilgili birçok platforma ve incelemelere baktım. Ciddi birkaç nokta var bahsetmek istediğim CDPR ile ilgili. 


    CDPR herkesin dediği gibi evet ben de sempatiyle yaklaşıyordum kendi nedenlerimle. Türkçe dile önem vermesi kısmende olsa uygun fiyattan çıkması saçma sapan DLC politikalarının olmaması özellikle Witcher 3 e getirikleri genişleme paketlerinin gerçekten çok kaliteli olması vs. Sonuçta herkesin kendine göre sebeplerle firmaya bir sempati beslediği bilinen bir gerçek.


    Fakat bakalım CDPR nasıl bir yol izlemiş bu oyunla ilgili.


    1) 2-3 Hafta önce birçok yabancı basın kuruluşunda haber çıktı. CDPR oyunun PS4 ve Xbox One versiyonlarının sürpriz şekilde iyi çalıştığından bahsediyor. 


    https://www.altchar.com/game-news/cyberpunk-2077-performance-on-base-ps4-and-xbox-one-is-surprisingly-good-cdpr-say-ac38K7i5GsmM


    https://gamingbolt.com/cyberpunk-2077-on-base-ps4-and-xbox-one-is-surprisingly-good-for-such-a-huge-world-cdpr


    ** Görüldüğü gibi bu açıklama baştan sona yalan dolan. Bizzat kendim görmek için gidip arkadaşımda PS4 ile oynadım hemen prologue kısmında sonra oyun ps4 de rezil durumda. Daha sonra Digital Foundry videosunu izledim oyun ara sokakta çatışma esnasında 16-18 fps ile çalışıyor. Bariz şekilde oyun mevcut nesile de bir şekilde satılsın diye oyunculara umut verilmiş.


    2) Yine 1 ay önce Resmi playstation youtube kanalından direkt PS4 gameplay başlığıyla yayınlanan videoya bakın ve izleyin. Videodaki kalite bırakın PS4te şuan PC de bile yok. 



    ** Şunu PS4 gameplay diye yayınlamış adamlar hem de son ertelemenin olduğu gün. Yine bariz şekilde yalan ve yalnış yönlendirmeyle oyun gereksiz yere hype üstüne hype yaptırılmış. 


    3) Son olarak oyunun inceleme kopyaları verilirken sadece PC verildi. Bilerek Xbox ve PS4 kopyaları verilmemiş incelemelerde çünkü bunlar verilseydi 50-60 ortalama olacaktı konsol tarafında. 


    ** Buradaki sıkıntı şu adamlar açıklama yaptı satışların %60 ı PC %40 Konsol diye. Bu %40 lık kesim ps5 ve series olmadığına göre bu adamlar xbox one ve ps4 sahipleri. Ve CDPR bu adamlara oyunu satıp incelemeler ile manipüle etmiş. Oyunun çıkışında konsol incelemesi yok. Bu hareketi Ubisoft yapsa mahvetmişlerdi adamları.



    *** Sonuç olarak oyun harika yön değiştiren acaip iyi bir oyun değil. Oyunu sevdim oynuyorum muhtemelen 1-2 sene sonra PC de ve yeni nesilde sorunların hepsi çözülür yine oynanır sorun değil. 

    Fakat şu yapılanları EA ya da Ubisoft yapsa gerçekten insanlar yapmadıklarını bırakmazlardı. Yahu 1 ay önce Valhalla çıktı onuda 40 saat oynadım yani şu oyundaki bugları görünce nur nimetmiş Valhalla bug açısından. Aslında iyi oldu bir nevi firmaya umarım ayaklarını yere basarlar. Kötü bir duruma girmelerini oyuncu olarak istemem sonuçta belki 10 sene içinde daha güzel oyunlar yapabilirler. Ama ciddi anlamda yanlış yönlendirmelerle ile boşa hype yaptırmamaları gerektiğini anlamışlardır. 




  • Özgeçmiş, 'favori süper kahramanınız bile oyuna etki edecek' yalanları, stiliniz oynanışınıza yansıyacak, oyuna kendiniz yön vereceksiniz vs. gibi kolpalar da cabası...


    Herkesi kandırdılar resmen. Bu oyun baştan sona füturustik, FPS açısıyla oynanan hafif RPG soslu bir GTA olarak pazarlansa ve adam gibi grafiklerle ve optimizasyonla çıksa kimse siz ne b.k yediniz demeyecekti.


    Her şeyi yapmaya çalıştılar, her şeyin içine ettiler.

  • Tüm bunun sebebi yapımcı firmanın önceki oyunlarından gelen kredisinin etkisi ve pohpohlanması. Neyseki oyun dünyası böyle bir gerçeğide öğrenmiş oldu.
  • Özgeçmiş, 'favori süper kahramanınız bile oyuna etki edecek' yalanları, stiliniz oynanışınıza yansıyacak, oyuna kendiniz yön vereceksiniz vs. gibi kolpalar da cabası...


    Herkesi kandırdılar resmen. Bu oyun baştan sona füturustik, FPS açısıyla oynanan hafif RPG soslu bir GTA olarak pazarlansa ve adam gibi grafiklerle ve optimizasyonla çıksa kimse siz ne b.k yediniz demeyecekti.


    Her şeyi yapmaya çalıştılar, her şeyin içine ettiler.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi U2ME2 -- 13 Aralık 2020; 11:29:26 >
  • U2ME2 kullanıcısına yanıt

    oyunda baya bir ilerledim ve bu baştaki 3 tane arkaplan hikayesi seçiminin ben bir olayını görmedim oyunun ilk yarım saati değişiyor ve sonra 3-5 yerde ekstra seçenek çıkıyor o kadar. halbuki tanıtılırken baya abartılmıştı bu durum

  • TLOU Part II fragmanında yapılandan daha büyük bir ayıp. Ps4 için almaktan vazgeçmişim iyi ki.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Tanıtırken neyi abartmadılar ki herkesi dolandırdılar ama yine bunları savunan bir kitle var çok garip

  • Bu tür büyük oyunlarda maalesef sonuç hep aynı. Tamamen reklam, pazarlama ve dağıtıcı şirketlerin baskıları sonucu oluyor. 2 seçenek var ya çok paran olacak EA, Activision gibi Ubisoft gibi reklam ve pazarlama şirketlerini kendin yöneteceksin. Yada oyunu sessiz sedasız çıkarıp gelişmelerini takip edeceksin. Paran yoksa reklam ihtiyacın varsa sonuç Cyberpunk oyunu.


    Bu şeye benziyor müzik şirketlerinin birini ünlü yaparken kişiye kurdukları baskı gibi . Onu giyme bunu yapma vs. Olay bundan ibaret.


    Aynı şekilde Watch Dog oyununda da benzer sorunlar gördük. Gta 5 e kafa tuttular tanım videolarında öyle görseller gösterdiler ki vay be dedirtecek. Yapay zeka keza öyle oyun çıktı. Grafikler düşürülmüş yapay, zeka boş, efektler keza öyle azaltılmış vs. Oyunu alıp oynayanlar şok oldu ve linç ettiler Ubisoft firmasını.


    Cyberpunk oyununu linç etmiyorlar çünkü şirketin gücü ortada... Yaptıkları hataları görmezden geliyorlar şimdilik. Oyuncunun kulağına küpe oldu ama. Bir sonra ki oyunda yada dlc de bu tarz hatalar yapılırsa linç edilmeyi hak ettiklerini düşünerek bir linç kampanyasını başlatacaklardır.



    Konsol konusuna gelince CDPR nin böyle bir sorumluluğa tek başına karar verdiklerini sanmıyorum. Yine baskılar altında, olsun yapın satarsınız bu kadar reklam bütçesi ile destek verdik şu kadar satış yakalanır vs baskı üzerine baskı ile oyunu adamlara port ettirdiler. Açıkçası bir çok oyuncu özellikle AAA yapımlarını kaçırmayan. Çıkış tarihinden itibaren deneyimleme şansı olanlar her şeyi ortaya koyuyor. Yakın zamandan örnek verirsek. Rockstar şirketinin öncelikli olarak çıkardığı GTA5 - RDR2 yapımları konsollarda kullanılan AMD GPU ve CPU lar için en iyi şekilde optimize edildi. Oyunu PC ye getirdiklerinde İntel ve Nvidia sistemler için oldukça fazla sorun çıkardı bir de üzerine port edilirken çıkan sorunlar var. Tamamen optimize hale gelmesi 6 ila 1 sene sürdü. Şimdi bu tarz örnekler mevcut geçmişte. Cyberpunk oyunu için de geçerli bu durum . PC için İntel ve Nvidia öncellikli donanımlar için optimize çıkan bir PC oyunu sen Konsolda oynarım ben bunu dersen hata edersin. İyi oyun açılmış PS4 de ben hiç çalışmaz diye tahmin ediyordum.


    EA gibi köklü şirketler için durum farklı onlar eş zamanlı oyunu hem PC hem de Konsollar için işin başından itibaren projelerini yönetiyorlar. Sony şirketi akıllıca hamleler yapıyor . Özel kendi konsoluna çıkardığı oyunu PC ye getirmeden önce 1 sene kadar bekliyor. Para kazanmak diye dertleri yok öncelikleri marka değerleri. Zaten kazandıkları para otomatik halde onlara geliyor. Hal böyle olunca onları baskılayan hiç bir reklam pazarlama dağıtım şirketi söz sahibi olamıyor.

  • Bu oyunun ana fikri ortaya 2012'de atıldı. 2016'da Witcher 3'ün son Dlc'si Blood and Wine'dan sonra Cd red tüm stüdyosunu bu oyuna adadı. 2018'in sonunda oyun bitmişti aslında ama yayıncılar reklam için Keanu ile anlaştı. Bu anlaşma sonrasında gerçekleşen olaylar sonrası yayıncılar, geliştiricilerden Keanu'nun oyunda yer almasını istedi, ama bu yer öyle küçük bir side quest'lik yer değildi. Ana hikayenin çoğu kısmını silip içine Keanu'yu koydular. Ortalığa kırılmış cam gibi parçalanan bir hikaye kalınca da toparlamakta çok zorluk çektiler, bunun üstüne oyunun açık dünyası ve teknik kısımlarına yeterince vakit ayıramadılar. 2018 sonunda ortadaki Cyberpunk daha küçük ama tam bir oyundu, yayıncıların baskısı yüzünden büyümeye zorlandı ve değiştirildi. O yüzden bu hale geldi.

  • MuharremAylar kullanıcısına yanıt
    CDPR kendi yayıncısı değil mi zaten başka yayıncı mi var? Yatırımcılardan mi bahsediyorsunuz?
  • Öncelikle belirtiyim oyunu 160 saat kadar oynadım ve beğendim, ama her seferinde "NEDEN NEDEN?" diye haykırdım. Hikaye pek umrumda değildir hiç bir oyunda anlatımı güzel olsun yeter, ve Cyberpunk 2077 efsane bir hikaye anlatımına sahip. Teknik sıkıntılar bir yana oyunda ciddi eksiklikler ve düşünülmemiş pek çok yer var, ciddi anlamda teknik sıkıntılar umrumda bile değil. Gördüğüm eksik ve düşünülmemiş yerleri listelemek istedim ve dev gibi bir liste çıktı paylaşıyım dedim.



    - Oyuna RPG dediler, kararlarınız hikayeyi değiştireceği söylendi. Hikayeye yön verebildiğimiz tek yer oyunun sonu. Oyun sırasında örnek vermek gerekirse bir NPC nin "Gel bizim çetemize katıl" söylemine verebileceğimiz yanıtlar aynen şöyle A-Olmaz B-Hayır, üzgünüm yapamam C-Bu pek benlik değil. Baya karar bize bırakılmış. TAŞ gibi RPG.


    - Giysi dükkanları hangisine girdiğiniz nerde olduğunuz farketmeksizin rastgele giysiler satıyor. Lüks bir mekanada gitseniz, en varoş mahallenin kaldırımda giysi satan bir kıyafet dükkanına da gitseniz tamamen rastgele itemler ve bulundukları konseptle konumla hiç bir alakası olmayan giysiler satıyorlar.


    - NPC ler üzerinde gördüğümüz zaten oyunda olan modellenmiş giysileri karakterimize giydiremiyoruz. [ https://www.youtube.com/watch?v=YlyDJVYqfpA&feature=youtu.be ]


    - Yalnızca ağız bölgesini kapatan bir maske takarken, aynı anda gözlük takamıyoruz çünkü ikisi içinde tek bir slotumuz mevcut.


    - Bir çok NPC de gördüğümüz aksesuarları karakterimize uygulayamıyoruz. Özellikle 2077 yılında sokakta gezerken görebileceğiniz kolları, bacakları kromla kaplanmış değiştirilmiş bir çok insan var iken biz bunlardan mahrum kalıyoruz. [ https://www.youtube.com/watch?v=YlyDJVYqfpA&feature=youtu.be?t=63 ]


    - NPC yapay zekası (AI) berbat ötesi. Anlatmaya gerek dahi yok.


    - Araç satın alma sistemi malesef hiç de iyi değil. Telefonunuza gelen bir mesaj sayesinde satılan aracın konumu fotoğrafı size gönderiliyor. Sizde açık dünyada o konuma giderek aracı direkt satın alıyorsunuz. Size belirtilen araçlar dışında başka araçları almak malesef mümkün değil. Eğer oyun size istediğiniz arabanın kırmızı rengini satıyor ise siz kırmızı almak zorundasınız, istediğiniz gibi aracın rengini değiştirme gibi bir opsiyonunuzda yok. Keşke galariye gidip istediğimiz aracın istediğimiz rengini alabilseydik ya da en azından GTA V in yaptığı gibi bir internet sitesi koysaydınız.


    - Envanterden doplamaya vb. item transferlerinde her bir item aktarımında envanterin yenilenmesini beklemek zorundasınız ki bu da eğer envanteriniz kalabalıksa ve bu itemleri bir yerde depolamak isterseniz sıkıntı çıkarıyor. Her bir itemi karşı tarada gönderdikten sonra 1-2 saniye bekliyorsunuz. Ciddi anlamda çok zaman yiyebiliyor.


    - PERK sistemi yalnızca %5 daha fazla hasar, %10 kritik ihtimali vb. PASİF yeteneklerden oluşuyor. Bir çok skillin üzerine bu aktif değildir sakın karıştırmayın dercesine PASİF yazılmış. Toplam 236 skill var ve bunların 211'i pasif.


    - Oyunda nerdeyse senaryoda planlanmış olan bazı yerler dışında hiç bir yerde robot yok, göremiyorsun.


    - Yakın dövüş sırasında dash atıp zamanı yavaşlatınca rakibin kollarına adeta kendinizi bırakıyorsunuz. Rakip size o yavaş çekimde bile 1-2 geçirebiliyor ama biz yumruk dahi zor sallıyoruz.


    - Karakter yaratma ekranında "neyse bunu da oyunda değiştiririm" dediğim saç, sakal, dövme vb. hiç bir şey sonradan değiştirilemiyor. Ve çeşitlilik bakımından dövme sayısı ciddi oranda az. NPC lerde gördüğünüz zaten modellenmiş oyunda var olan dövmeler bile karakter yaratırken yok. Yapmışsın işte eklesene. 


    - Gelelim 3 farklı başlangıç muhabbetine. Bu 3 geçmişinde ciddi anlamda akışa bir etkisi yok. Ben heryeri lootlayan gördüğünü kaçırmayan tipte bir oyuncu olduğum için 30 dk da hiç bir konuşmayı geçmeden başlangıcı bitirdim. Hangi başlangıcı seçerseniz seçin 20-30 dk sonra üç başlangıç da aynı yerde kesişiyor. Bu zaten beklenmedik değildi illaki kesişicekti her biri için ayrı ayrı farklı hikaye yaratmalarını beklemiyordum ama bu kadar kısa süreceklerinide hiç beklemiyordum, daha uzun olmalıydı. 

    Ayriyetten oyunu hem NOMAD hem de STREET KID olarak oynadım. Oyunda size bazı diyaloglarda seçtiğiniz geçmişe göre özel konuşmalar sunuyor, ama sanmayın ki bu yalnızca bu geçmişe özel. Aynı yerde, aynı konuşmada, aynı diyalogda tüm 3 geçmişe de birer özel diyalog sunuyor oyun. Aslında bu özel seçimlerinde bir önemi yok çünkü hiç bir işe yaramıyorlar, yalnızca söyleyeceğiniz şeyi farklı cümleler kurarak anlatıyorsunuz.


    - Suç sistemi gerçekten rezalet. Şuana kadar gördüğümün en kötüsü, 2001 yılında çıkan GTA 3'ün ki bile kat ve kat daha iyi. Suç işlediğinizde polisler direkt olarak arkanızda ve yanınızda yoktan var oluyorlar, arabaya binip 100 metre gittiğinizde ise direkt polislerden kurtuluyorsunuz çünkü polislerin arbası olmasına rağmen, anahtarları yok galiba.


    - Minimap aşırı yakın ve az bir alanı gösteriyor. Arabayla haritadan bakarak bir yere gidiyorsanız döneceğiniz yere geldiğinizde anca daha yeni minimap de gözüküyor. Hızlı giderken gireceğiniz yeri kaçırma ihtimaliniz çok yüksek.


    - NPC lerin hayat döngüsünü bırak, NPC lerin olduğundan bile şüpheliyim. Sanki renklendirilmiş hava gibi. Hiçbir NPC nin bir hacmi bir ağırlığı yok.


    - Ana senaryo gereği oyuncu dışı yan karakterlerin şöyle bir durumu var. Bu yan karakterler A noktasından B noktasına gitmeye kodlanmamış. A noktasından B noktasına yalnıca çizilmiş olan bir yoldan gitmeye kodlanmışlar. Örneğin siz bu yan karakterlerin yoluna dağlarıda koysanız bunlar "etrafından dolaşıyım" demek yerine sanki hiç bir engel yokmuş gibi içinden geçerek yoluna devam ediyor.


    - Araba sürerken silah kullanma gibi bir vaat leri vardı, hatta gameplayi de var youtube da ama gel gör ki oyunda yok. [ https://www.youtube.com/watch?t=1500&v=vjF9GgrY9c0&feature=youtu.be

    Edit: SONRADAN FARKETTİM DİREKSİYONU JACKIE ALIYORMUŞ.


    - Senaryo gereği yan karakteri takip etme onla birlikte yürüme sekanslarında oyun bizim hızımızı düşürüp onunla birlikte yürümemiz için bir imkan veriyor, ama bu bile bozuk ve tam düşünülmemiş. Öncelikle yürüme modunda kalmak için karkaterin tam arkasında yürümeniz gerekiyor az sağa yada sola giderseniz bu yürüme bozuluyor ya da karakterle yan yana yürümek isterseniz bu da imkansız çünkü tam arkasında olmak zorundasınız yanına geçtiğinizde yavaş yürümeniz bozuluyor. Aslında bunlarıda dert etmeye gerek yok çünkü bu sekanslarda takip etmeniz gereken karakterle sizin hızınız senkronize değil, genel olarak yürüseniz bile takip etmeniz gereken karakteri geçebiliyosunuz.


    - Oyunda zaten TPS modunun olmayacağını biliyorduk. Ama ara sahnelerde karakterimizi görebilecektik ki... bu da oyundan çıkarılmış. [ https://www.youtube.com/watch?t=506&v=vjF9GgrY9c0&feature=youtu.be ]


    - Oyunun başı dışında yıkılabilir çevre nerdeyse yok, tam bir pazarlama taktiği. [ https://www.youtube.com/watch?t=221&v=vjF9GgrY9c0&feature=youtu.be ]


    - Yayınlanan gameplay de BRAINDANCE adlı bir sekme görüyoruz [ https://www.youtube.com/watch?t=554&v=vjF9GgrY9c0&feature=youtu.be ] . Büyük ihtimal istediğimiz zaman evimizde bir şekilde BD'ler elde edip (Oyunda BD satan kişiler var, ama BD üzerinde yazılımınızla uyumsuz yazıyor.) bunları istediğimiz zaman oynatıp izleyebilecektik. Malesef bu BD olayı oyundaki 5-6 yerde karşımıza çıkıyor ve bir daha BD teknolojisini kullanamıyoruz.


    - Oyunda vücudumuza siber donanımlar takabiliyoruz. Yayımlanan gameplayi izlerseniz [ https://www.youtube.com/watch?t=1199&v=vjF9GgrY9c0&feature=youtu.be ] biz koltuğa yatıyoruz ve önümüze gelen panelden siber donanım seçiyoruz ve bu siber donanımlar vücudumuza ekleniyor, ortada bir animayon gayet düşünülmüş bir sistem var. Gel gör ki oyunun şuanki mevcut halinde bu yok KASAPLAR'a (siber donanım takan kişiler) gidiyorsunuz satın alma menüsü çıkıyor satın alıyorsunuz ve bu kadar işlem bitti. Animsayon fln girmiyor işlem direk bitiyor. Aslında bu konu öyle aman aman takıldığım bir konu değil ama bu resmen yasal dolandırıcılık. 


    - O yatağa yatma animasyonu ne cidden. Tamam pek de önemli bir konu değil ama hiç mi demediniz aga biz napıyoruz.


    - Oyunda motor süren tek bir NPC bile yok.


    - Karakterimizin gölgesinde saçı yok.


    - Oyunun başlarında Jackie ile arabada giderken karşımıza MAX-TAC ekibi çıkıyor ve bir 30 saniye bu ekibin suçla nasıl mücadele ettiğini gösteriyor. Sonra mı? sonrası yok birdaha bu ekibi oyunda görmüyorsunuz.


    - Çoğu kişi farketmesede; silahın envanterdeki görünümüyle, elinize alınıp kullandığınız görünümü/skini farklı. (Bazı silahlarda)


    - Metro var, hızlı seyehat yapabileceksiniz dendi... oyundan çıkarıldı.


    - Evet istiyorum [ https://www.youtube.com/watch?t=9&v=6a8f1TbYb2w&feature=youtu.be ]

     

    Bunlar yetmediyse bir gameplay vidosunda ne kadar yalan olduğunu görmek için: 

    https://www.reddit.com/r/cyberpunkgame/comments/keg3lp/heres_a_list_of_how_much_was_cut_from_cyberpunk/




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi proxxyh -- 29 Aralık 2020; 1:54:6 >
  • proxxyh P kullanıcısına yanıt
    60 saat kadar oynadım oyunu ve söylediğiniz her maddeye imzami atarım. Bu kadar sorunu olupta bu kadar uzun oynadığım başka bir oyun olmadı sanırım.

    Söyleyip yapılacak denilen hiçbirşey yok neredeyse ve bunların çoğu Bug fix ile çözülecek şey degil
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.