Şimdi Ara

Caltech'e nasıl girerim?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
3 Misafir - 3 Masaüstü
5 sn
6
Cevap
2
Favori
1.190
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Öncelikle 14 yaşındayım.Fizik-Matematik alanına ilgim var ve yeteneğimin de olduğunu düşünüyorum. 50 gün falan sonra LGS'ye gireceğim. Neyse fazla uzatmayayım. Yurtdışında bir üniye girmek istiyorum ve ünileri baya araştırdım. Caltech benim hayalimdeki üniversite. Çok inek olmayan ama şuana kadar dersleri hep iyi olan biriydim (Gerçi ortaokulda zor değil iyi olmak da neyse). Sosyal ve kendi fikirleri olan biriyim. Ayrıca müzik yapıyorum. Ulusal veya uluslararası bir derecem yok ama birçok enstürman çalabiliyorum. Ama en önemlisi en başta da dediğim gibi fiziğe çok meraklıyım ve projeler üretiyorum. TUBİTAK'a bu sene katılmadım malum virüs falan ama bundan sonraki senelerde kesin katılıcam. Genelde projelerimin çizimlerini Autocad'den yapıyorum. Astronomi ve astrofiziği de çok severim. Ayrıca makale ve denemeler yazıyorum. Kısacası eğer çok çabalarsam Caltech'e girebileceğimi düşünüyorum. Ama aklımda bazı sorular var. Mesela "Hangi sınavlara girmem lazım?". Bir de burslu gidebiliyor muyum, gidebiliyorsam burs kazanmak için ne yapmalıyım?







  • Hocam merhaba, Caltech dahil T20 okullarından ret almış ve bunun yanında hedef kıtayı değiştirmek zorunda kalmış bir Class of 2024 olarak yazıyorum :)
    Öncelikle hedefiniz güzel ve astro- disiplinlerde Caltech harika bir okuldur, ancak Caltech T20 okulları arasında en az admission yapan okuldur diyebilirim. Her yıl max 200-250 öğrenci alırlar tüm dünyadan ve bunun %12-13'ünden fazlası uluslararası öğrenci olmaz. Planlamalarınızı buna göre yapmanızı tavsiye ederim.

    Öncelikle ben başvuru sürecimde Advanced Placement (AP) Diploma sahibiydim, bu 5 farklı AP sınavından 5 (en yüksek puan) almak demek oluyor, (ayrıca TOEFL-ACT-SAT Subject Testleri de almıştım) bunun yanında arkadaşlarımla kurduğum ve batırdığım bir startup'ım var ve farklı ülkelerde aktiviteler yapan bir topluluğun kurucusuyum. Ek olarak (maalesef isim veremeyeceğim) dünyaca ünlü bir üniversitede h-indexi yüksek hocalarla yaklaşık 12-13 aydır çalışıyorum (11. sınıfta uzaktan çalışmaya başladım) ve hocanın okulu dahil 20 okuldan ret aldım.
    Ben astromkimya alanında ilerleyebilmek için kimya ilk major tercihim, planetary science ikinci tercihim olarak belirtmiştim. Ancak ikisi de olmadı, ben de şu an için eğitimime İngiltere'deki bir okulda devam edecek gibi duruyorum.

    Tavsiyem şudur ki lisede devam edebiliyorsanız RC gibi, Üsküdar Amerikan gibi yurt dışı bağlantılı okullara devam etmeye çalışın. Eğer devam edemiyorsanız matematik için İEL, fizik için Bahçeşehir FenTek gibi okullar da iyi bir yolculuğa çıkış için ideal noktalardır, çünkü bu okullardan çıkarsanız uluslararası öğrenciler için wild card sayılabilecek IPhO, IMO madalyaları gibi madalyaları alma imkanınız artar. Benim ret almama neden olan şey hiç şüphesiz uluslararası olimpiyat madalyam olmamasıydı. O yüzden mutlaka bir uluslararası nicel başarınız olsun, yoksa Amerikan Rüyasından acı çığlıklarla uyanabilirsiniz. (COVID süreci de işin tuzu biberi oldu, int'l öğrenci kontenjanları yarı yarıya düştü denebilir)

    Burs noktasında, maddi durumunuzu belgelediğiniz takdirde okul sizi ya burslu kabul edecektir ya da etmeyecektir çünkü T20 okullarının büyük çoğunluğu "need-blind" dediğimiz türde okullardır. Aklınıza takılan soruları özelden sorabilirsiniz. Bu arada galiba bu okullar SAT Subject Test zorunluluğunu ortadan kaldırdı, okulların admission sayfalarını takip etmenizde fayda vardır.

    En önemlisi, ret alsanız da unutmayın: süreç size acısıyla, tatlısıyla çok şey katacak




  • Bu aralarda LGS sınav sonuçları açıklanacak. Umarım istediğin okulu kazanırsın.

    Caltech'ten mezun birisini tanıyorum. Çok zor bir okul olduğunu biliyorum. Bu tanıdığım kişi Üsküdar Amerikan Lisesi'nden(Burs almadan okuyarak) mezun olmuştu(Sanırım 2. olarak mezun olmuştu). Okul notları çok yüksekti ve SAT sınavlarında oldukça yüksek puan elde etmişti. Çok yüksek puan almasına rağmen Caltech burs vermemişti. Hatırladığım kadarıyla Nortwestern %100 burs vermişti. Amerika'da iyi bir üniversitede %100 burslu okuyabilmek imkansıza yakın derecede zor ancak imkansız değil. Bir başka tanıdığım çocuk da MIT'de %100 burslu okuyor ama bu çocuk dünyanın sayılı beyinlerinden... Eğer dünyanın sayılı beyinlerinden değilse, yabancı bir öğrencinin iyi bir Amerikan üniversitesinde %100 burs alması çok zor.

    Uzakdoğu gençleri zehir gibi, çok büyük rekabet var.

    Alternatif olarak Almanya'daki veya Avusturya'daki üniversiteleri de düşünmeni öneririm. Üniversiteler Almanya ve Avusturya'da ücretsiz, konaklama okul yurtlarında oldukça ucuz olabilir. Üstelik Almanya'da iş imkanı çok daha fazla. Bunun için Almanca eğitim veren bir liseyi de düşünebilirsin.

    Daha 14-15 yaşlarında bu kadar ileriyi planladığına göre, başarılı olma ihtimalin yüksek. Ancak çocukluğunu, gençliğini de yaşamalı, arkadaşlarınla eğlenmeyi, gezmeyi, oyun oynamayı ihmal etmemelisin. Artık üniversite kabullerinde sadece ders çalışan öğrencilerin yerine, sosyal hayatta daha aktif, sosyal sorumluluk projelerinde çalışan, farklı sporlarla uğraşan öğrencileri kabul ediyorlar.




  • 14 yaşında neyin makalesini yazıyorsun çok merak ettim
  • Yolun açık olsun araştırma yapmayı sakın bırakma. Benim en büyük pişmanlıklarım hep geç kalmaktan oldu. Ama senin yaşın her şey için çok ideal. Bu yaştan bu kadar ilerisini düşünüyorsan istediğin yer olmasa bile çok iyi yerlere gidersin eminim ki. Lafı uzatmadan sadece birkaç tavsiye vereceğim. Eğer bu düşüncelerini her yerde dile getiriyorsan -ki sanmıyorum ama yine de söyleme ihtiyacı hissettim- böyle devam etme. Dünyaya bakış açısı çok dar olan insanlar heves kırıcı cümleler söyleyip seni küçümseyebilir. Mesela “daha bu yaşta ne yapıyorsun ki sen?” gibi vs. Ayrıca yine üstte bahsettikleri gibi RC ya da UAA gibi liselere yönelmeni öneririm. Sadece Amerikan üniversitelerini düşünüyorsan tabii ya da ib ile kabul eden okulları istiyorsan, yoksa yine yukarıdaki arkadaşın bahsettiği gibi Almanca eğitim veren liselerden mezun olduğunda Almanya’da okuyabilirsin. Ama yok sadece Amerika’daki üniversiteleri istiyorsan ve yazdığım okullar olmadıysa üzülme. Normal bir anadolu lisesinde okurken 10.sınıfa geçtiğinde sana uygun olan bir UWC okuluna başvurabilirsin. Tabi bunun için bazı niteliklere sahip olman gerekebilir ama onları da az çok tahmin ediyorsundur. Başarılar!

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.