Şimdi Ara

C için en iyi derleyici

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
3 Misafir - 3 Masaüstü
5 sn
8
Cevap
0
Favori
25.503
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • EEM okuyorum ve yazılıma karşı duyduğum ilgiden dolayı C öğrenmeye çalışıyorum. Çok fazla ileri olduğum söylenemez ama adım adım ilerliyorum . Derleyici olarak ise Dev-C++ kullanıyorum. Şu an için işimi görüyor fakat forumlarda biraz dolaştığımda farklı derleyicilerden bahsedilmiş (emacs gibi). Başlangıç ve orta seviye için en iyi olan derleyici hangisidir tavsiye verebilecek programlama işine gönül vermiş , fikir paylaşımı yapabilecek kişiler aranıyor .







  • Öncelikle Dev-C++ bir derleyici değildir IDE'dir (Integrated Development Environment). Yani yazılımın geliştirildiği ortamdır. Dev-C++ programı ekstra bir düzenleme yapmadan kurulduğunda standart derleyici olarak GNU Compiler Collection (GCC) kullanır. Zaten en çok kullanılan ve önerilen de bu derleyicidir.

    IDE olarak Dev-C++ pek önerilmez. Codeblocks daha çok tavsiye edilen bir alternatiftir. Ayrıca Codeblocks'ta diğer dillerle de program yazılabiliyor. Her bir farklı dil için farklı bir IDE kullanmak yerine insanlar tek bir IDE ile bütün işlerini halledebilmeyi tercih ediyor. Codeblocks daha ayrıntılı bir IDE olduğu için Dev-C++'a göre daha hantal tabi. Büyük projeler için kullanılmayacaksa can sıkıcı olabiliyor. Bu yüzden ben tercih etmiyorum.

    Siz de daha çok elektronik amaçlı kullanmayı düşünüyorsanız ya da görsellik gerektirmeyen ufak tefek terminal programları yazmak için kullanacaksanız, ki zaten C bu tarz işlerde kullanılır, Codeblocks ya da Dev-C++ gibi programlara ihtiyacınız yok.

    Programınızı; not defteri, notepad++ gibi herhangi bir text editöründe yazabilirsiniz. Tabi sırf program yazmak için geliştirilmiş text editörleri var. Bunlar dille alakalı keywordleri otomatik renklendirmek, kütüphaneleri okuyarak kodlarla ilgili bilgi sunmak ve kodları otomatik tamamlamak vs. gibi kodlamayı kolaylaştırmaya yönelik özelliklere sahipler.

    Ben Visual Studio Code editörünü kullanıyorum ve tavsiye ediyorum. Çok hızlı ve hoş renklendirmelere sahip. Kullanımı da oldukça rahat.

    Bu editörde yazdığım kodu da GCC ile terminalden derliyorum. (Fakat Visual Studio Code editörüne, derleyicilerin yerini gösterirseniz tıpkı bir IDE gibi direkt editör içerisinden de derleme yapabilirsiniz. Ben Linux kullandığım için her işimi terminalden halletmeyi tercih ediyorum.)

    Basitçe;
    gcc program.c -o program.o

    Ya da Windows kullanıyorsanız;
    gcc program.c -o program.exe

    Linux sistemlerinde GCC zaten bulunur. Windowsta ise sisteminize uygun GCC'yi indirmek size kalmış bir şey.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi akcaliberg -- 9 Temmuz 2017; 22:57:31 >




  • Iki derleyici kullandim. Birk Dev C++ Biri Turbo C

    Turbo C yi kesinlikle onermem.

    Ama C++ Gayet iyi.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Emacs derleyici değil, yazı editörü. Eklentilerle IDE gibi bir şey haline gelebiliyor. Pek amatör işi değil. O şekilde C geliştirecekseniz emacs + cli'dan gcc kullanacaksınız demek oluyor. İnternetten aynı bu şekilde aratın, bir bakın sizlik mi: "coding c with emacs workflow"
  • GCC genel olarak en iyi derleyici, cunku hem tüm OS'lerde (Windows, OSX, Linux) çalışıyor hem de her sene güncelleniyor. Apple GCC'ye alternatif olarak LLVM (Java'daki JVM gibi temele sahip ancak biraz daha farklı çalışan) sistemini kullanmaya başladı ve LLVM'nin default C derleyicisi (llvm-gcc) yerine kendi C derleyicisi olan Clang'ı geliştirdi; nitekim iOS geliştirme ortamlarında C kodu derlenecekse Clang kullanlıyor. Windows 'ta da GCC'ye ek olarak Microsoft'un meşhur 'cl' adlı derleyicisi kullanılıyor.

    emacs, derleyici değil tabi ki fakat her bir derleyici ve dil ile çalışabilen esnek bir geliştirme ortamı, yani Eclipse gibi fakat Eclipse'ten cok daha az RAM ve disk harcayan ve daha seri çalışan bir ortam cunku işlemleri yaparken fareyi oraya buraya sürükleyip vakit kaybetmiyorsunuz.

    EKLEME: Emacs'te C kodu yazarken kodu derlemek veya çalıştırmak için Terminal gibi CLI araçları şart deil cunku Emacs 'te shell modu ile yeni pencere (Emacs jargonunda 'buffer') açtığınızda Terminal'in eşdeğeri oluyor, örnek:

    C için en iyi derleyici

    Hızliresim . com sunucularında SSL probleminden dolayı şu anda resimleri açmıyor : (



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Tuğkan-0153 -- 10 Temmuz 2017; 2:5:36 >
    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >




  • Öncelikle çok teşekkür ediyorum değerli cevaplarınız için. Kendimi biraz daha geliştirdikten sonra GCC yükleyip Linux'a geçmek mantıklı bir hareket gibi geliyor. Fakat önümde gitmem gereken çok yol var. Kullandığım kitaptaki C/C++ ile ilgili basit ve orta seviye olan problemlere bakıyor ve onları çözmeye çalışarak kodlamayı elimden geldiğince öğrenmeye çalışıyorum. En azından işin biraz temelini anladıktan sonra İngilizce bir kitap alıp kaçırdığım can alıcı noktaları görmek ve öğrenmek şu anki planım.

    Linux isletim sistemi yanlışım yoksa kodlarla çalışıyor ve yazılım öğrenmek için Linux bir PC kullanmak iyi bir gelişim sağlayabilir diye düşünüyorum. Bu düşünce ne kadar sağlıklıdır bilmiyorum ama elimde 2 adet PC bulunma ihtimali var ve eski olanı Linux'a döndürmeyi düşünüyorum.Böylelikle kendimi zorlayıp kod yazmak için geniş bir alan bulmak güzel olacaktır diye düşünüyorum.

    Tekrardan teşekkür eder iyi günler iyi çalışmalar dilerim.




  • Linux 'ta terminal programı default olarak bulunduğundan komut satırı / command line girişleri kolaylaşıyor. Windows'taki CMD.exe de aslında tam bir terminal programı, ancak kullanımı ve özellikleri sıradan bir Linux terminaline göre daha kısıtlı, Windows'ta Linux terminal programına yakın çalışan ConEmu var. ConEmu + MSYS2 (her ikisinin de 32bit ve 64bit versiyonları var, ConEmu - Terminal emulator, MSYS2 - Unix kabuğu) ile Linux ayarında bir terminal ve Unix shell / kabuk ortamı oluşturabilirsin, benim WinXP ve Vista (64bit) bilgisayarlarımda bu ikili kurulu ve sorunsuz çalışıyor. Dikkat! Başlangıçta kurulum+ayar+kullanması zor gelebilir.



    GCC'ye gelince, Bloodshed Dev-C++ ile esasen bir Windows GCC programı da geliyor. Ancak Windows ta GCC'yi harici olarak başka klasöre elle kendin de kurabiliyorsun. Bu amaçla Windows'ta en yaygın kullanılan GCC'nin adı : MinGW 'dir ve onun da 32bit ve 64bit versionları var. Ben 1-2 sene MinGW kullandıktan sonra MinGW ile aynı kodlardan ufak birkaç değişiklik ile derlenmiş olan TDM-GCC'yi tercih ediyorum. WinXP'mdeki 32bit ve Vista'mdaki ConEmu, MSYS2-64 ve TDM-GCC-64 ile birçok Unix programını kaynak kodlarından derleyip kurmayı başardım. Örneğin WinXP'mde curl isimli komut satırından URL indirme programını derleyip çalıştırdım. bu şekilde kullanınca Windows Linux farketmez,bilgisayarın istediğin her yemeği pişirebildiğin bir mutfak gibi oluyor. Linux a GNOME temalı bir masaüstü kurup, programları Linux paket deposundan indiren kişi için Linux 'un çok esprisi kalmaz.



    Tüm bu şeyler OSX için de geçerli. OSX te de default Terminal.app var, yani Unix'e geçiş kolay. Derleyici için başta XCode'un Unix Tools paketini yüklemek gerekiyor ki o da esasen ya LLVM GCC derleyici ya da (tahminen XCode 4'ten itibaren) LLVM Clang derleyici olacaktır. C++ için olanı da LLVM G++ ve LLVM Clang++. OSX e başta bu iki derleyiciyi kurduktan sonra GCC-5.0.0 veya GCC-7'yi kurabilirsin. OSX te Clang daha cok iOS gibi Apple a özel sistemlerde derleme için uygun, iPhone da çalışacak C / C++ programları için ideal fakat yine de deneme, test için GCC olması önemli. apple Clang 'ı çıkarınca GCC bitecek zannedildi fakat GCC eskiyen özelliklerini güncellediği için pek öyle olmadı, şu anda GCC-5 ve 7 hemen kod repertuarlarını derleyebiliyor.

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >




  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.