Şimdi Ara

BSD ve Linux Arasındaki Farklar

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
26
Cevap
1
Favori
2.910
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
3 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Sıklıkla Linux dağıtımları ile *BSD işletim sistemi ailesi pek sık kıyaslanmaz ama genelde yarpılan karşılaştırmalar da "lisans" daha öteye gitmez. Temel olarak Linux dağıtımları ile *BSD işletim sistemi ailesinin ortak noktası kullanıcılara güvenli, kararlı ve kullanışlı bir işletim sistemi sunmayı amaçlamalarıdır. Öte yandan *BSD işletim sistemi ailesi ile Linux dağıtımları arasında önemli farklar bulunmaktadır.


    Uyarı: Paylaşılan içerik 10 yıldan eski olduğundan ve orijinal kaynak erişimi sona erdiğinden metin içerisindeki bilgiler geçerliliğini yitirmiş, eksik veya hatalı olabilir.

    • Lisans: Linux dağıtımları GPL lisansı kullanır. GPL esas amacı kapalı kaynak kodlu yazılımların diğer yazılımlar ile birlikte kullanılmasını önlemek ve aynı zamanda kaynak kodun açık ve erişilebilir olmasını amaçlar. GPL lisansı genelde derlenmiş ve kaynak kod olarak dağıtılmayan uygulamaları önlemek için hazırlanmıştır. BSD lisansı ise daha az kısıtlayıcıdır. Hatta derlenmiş olarak yazılımların dağıtılmasına da izin verir. İki lisans arasındaki temel fark ise GPL lisansının yazılıma ait kaynak kodlarında derlenmiş yazılım ile birlikte verilmesini öngörürken, BSD lisansında kaynak kodların dağıtılmasında zorunluluk yoktur. Buna kaynak kodunuz da değişiklik yaparak, farklı bir yazılım üreten kişi veya kişilerin de değişiklik yapılmış olan kaynak kodu dağıtmalarını zorunlu kılan bir hüküm içermez.

    • Kontrol: *BSD işletim sisteminin kaynak kodları herhangi bir kurum veya kişi tarafından kontrol edilmez. Bunun aksine olarak Linux çekirdeği tek bir kişi tarafından Linus Torvalds tarafından kontrol edilir. *BSD sisteme eklenecek olan bileşenlerin neler olacağına ve olmayacağına "çekirdek ekip" olarak adlandırılan ve belirli bir süre için bu görevi üstlenen geliştiriciler tarafından karar verilir. Bu çekirdek ekip projenin geleceğine yön verir. Dolayısıyla Linux dağıtımlarında tek bir geliştirici bulunurken *BSD işletim sisteminde birden çok geliştirici bulunur.

    • Çekirdek ve İşletim Sistemi: *BSD işletim sistemi ailesinde geliştiriciler tüm bir işletim sistemini geliştirir. Bu işletim sisteminde derleyiciler, kütüphanler, kılavuz sayfaları, kabuklar ve bir UNIX sistemde bulunması zorunlu olan tüm bileşenler yer alır. Linux ise sadece ve sadece çekirdek-kernel olarak geliştirilir. Bir Linux dağıtımı aslında *BSD işletim sistemi ile aynı uygulamaları barındırsalar da sistemi oluşturma süreçleri farklılık göstermektedir.

    • UNIX Türevi: Eski bir bilgisayar özdeyişi şöyledir: "*BSD, bir grup UNIX hacker'ın oturup UNIX sistemi PC aktardıklarında ortaya çıkandır. Linux ise bir grup PC hacker'ın oturup PC için bir UNIX yazmaya çalışmalarının sonucudur. Bu özdeyiş aradaki farkı gayet güzel özetler. *BSD işletim sistemi Linux dağıtımları ile karşılaştırıldığında daha UNIX'varidir. Zira *BSD işletim sisteminin kökleri doğrudan UNIX'e dayanır. Linux ise bir UNIX benzeri olan MINIX esas alınarak geliştirilmiştir.

    • Temel Sistem: *BSD işletim sistemi ile Linux dağıtımları arasındaki farkı kavrayabilmek için temel sistem kavramının anlaşılması önemlidir. Bir linux dağıtımı için temel sistem olarak tanımlanacak bir şey yoktur. Linux dağıtımları aslında bir çok farklı uygulmanın ve Linux çekirdeğinin bir araya getirilmesi ile ortaya çıkar. Bir çok kişi için ise temel sistem Linux çekirdeği-kernel'dir. Temel sorun ise bir çekirdeğin-kernel'in kullanılabilir uygulamalar olmadan bir işe yaramamasıdır. *BSD işletim sistemlerinde ise temel sistem çekirdek ve uygulamalar olarak bir bütündür ve bu bütün temel sistem olarak sunulur. *BSD sistemde temel sistem ile bir UNIX sistemde çalışabildiğiniz gibi çalışabilirsiniz.

    • Ağırlıklı Olarak Kaynak Kod Kullanımı: *BSD sistemlerin geliştirme sürecinin etkisi olarak *BSD işletim sisteminde uygulamalar port ve pksrc yararlanılarak kaynak kod kullanılarak kurulur. Hem ports hemde pkgsrc için derlenmiş ve hazır paketlerin oluşturulması olanaklı olsa da yaygın oalrak kaynak koddan kurulum yapılır. Bunun olumlu ve olumsuz yanları kullanıcının tercihine göre değişir. Eğer "kullanıcı dostu" olan sistemleri tercih edenlerdenseniz, ve özellikle de yeni kullanıcılar söz konusu olduğunda caydırıcı olacaktır. Öte yandan kaynak koddan derleme yaparak kurulumu gerçekleştirmek kütüphaneler, paketler ve sisteme özel yapılandırma gibi özellikleri hazır derlenmiş paketlştre göre dahacazip kılmaktadır.

    • Terfiler ve Güncellemeler: *BSD sistemlerin geliştirme sürecini dikkat aldığımı da (Bkz: Madde 5) temel sisteminizi kolaylıkla kaynak koddan derleyerek en güncel sürüme terfi edebilirsiniz. Bunun için de bir kaç komut kullanmak yeterli olacaktır. Bu durumda temel sistemi güncellemiş olursunuz. Diğer bileşenlerin ise ayrıca güncellenmesi gerekebilir. Linux için ise dağıtım ile sunulan paket yönetim sisteminin kullanılması gerekecektir. Böylelikle tüm paketler bir üst sürüme terfi edilmiş olacaktır. Bu durumda Linux'un paket yönetim sisteminin daha iyi olduğu ileri sürülebilir ama teoride olması gerektiği ileri sürülse de pratikte olmadığına, sistemin yeni sürümün sıfırdan kurulduğuna sıklıkla tanık olduğum için *BSD işletim sistemlerinin güncellemesi ve terfi edilmesi bana daha kolay gelmektedir. freeBSD 6.3'den bu güne dek terfi edilerek gelen bir FreeBSD-8.1 sistem kullanıyorum :)

    • En Son Sürüm Yazılımlar: Bir *BSD işletim sistemini kullanırken bir çok yazılımın en son sürümünün kullanıldığına pek rastlamazsınız. Eğer bozuk değilse, bırak öyle kalsın diyenlerdenseniz *BSD işletim sistemi ailesi sizin için idealdir. Öte yandan en son çıkan yazılımları kullanmayı tercih ediyorsanız bu tercihinize uyan bir çok Linux dağıtımı bulabilirsiniz.

    • Donanım Desteği: Genel olarak bakıldığında Linux donanım desteği açısından *BSD ailesi ile karşılaştırıldığında daha üstün durumdadır. Bu *BSD işletim sistemi ailesinin Linux dağıtımları kadar çok donanım desteklemediği anlamına gelmez. tersine Linux donanımları *BSD ailesinden daha önce desteklemeye başlayacaktır. Dolayısıyla daha dün piyasaya sürüne donanımları kullanan hzılı kullanıcılardan iseniz Linux sizin için öncelikli olmalıdır.

    • Kullanıcı Profili: Bilgisayar kullanıcıları arasında bir genelleme yapmak ve sınıflandırmak kolaya kaçmak olsa da aslında istisnaları çıkardığınızda yanılgı payınız son derece düşük olacaktır. Aşağıda okuyacağınız sıralama kişisel deneyimlerime ve gözlemlerime dayanmaktadır. Sıralamadan en solda sadece tıklayan ve en sağda ise sistemi en iyi bilen ve kontrol eden kullanıcılar ye almaktadır. Bu sıralama da Linux dağıtımlarının kullanıcıları ortaya yakın ve BSD kullanıcıları daha sağ tarafta yer almaktadır. Kullanıcıların profilleri ile tercih ettikleri işletim sistemleri göz önüne alındığında genellemenin doğruluğu ortaya çıkmaktadır.
      Mac -> Windows -> Linux -> BSD -> UNIX

    Kaynak Görseli:
    BSD ve Linux Arasındaki Farklar

    Kaynak: BSD Türkiye Felasife (Ekim 2010)
    Kaynak (BSD Türkiye):http://bsd-tr.org/discussion/1/bsd-ve-linux-arasindaki-farklar
    Kaynak (Web Archive):https://web.archive.org/web/20170211043242/http://bsd-tr.org/discussion/1/bsd-ve-linux-arasindaki-farklar
    < Bu mesaj bir yönetici tarafından değiştirilmiştir >
    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >







  • Hocam linuxte tek bir geliştirici bulunurken bsd de birden çok geliştirici bulunur kısmına kadar okudum. Orada bir yanlış anlaşılma var linux dünyanın en çok geliştiriciye sahip projesidir, farklı firmalarda çalışan binlerce geliştirici bireysel gönüllü olarak linux'e destek vermekle birlikte birçok çok teknoloji firmasıda resmi olarak linux'e destek verir.
  • Orda bahsedilen konu karnel .karnel bir kişinin elinden geçiyor deniyor

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • Konun tamamını az önce okudum, yararlı konu teşekkürler ancak azıcık kör olmadım değil. Maddeleri paragraf paragraf ayırmak okunulabilirliği arttıracaktır. Linux'e başladığımdan beri bsd'yi de hep merak etmişimdir. Yabancı kaynaklarda yaptığım araştırmalar genellikle lisans ve bsd'nin tam bir işletim sistemi linux'un ise sadece bir kernel olduğunu belirtmekten ileri gitmiyor. Hazır kullanıcısını bulmuşken sorayım. Bsd'de paket yönetimi nasıl oluyor, Linux dağıtımları gibi paket yöneticileri mi kullanılıyor? Bsd native ne kadar uygulama var, uygulamalar genellikle windows mac ve linux'a destek beriyorlar hiç bsd'ye rastladığımı hatırlamıyorum. Masaüstü ortamları seçilebiliyor mu? Yoksa bsd tam bir işletim sistemi olduğu için default masaüstü ortamını mı kullanmak zorundayız? Hangi masaüstü ortamlarının bsd desteği var? Ve oyunlarda durum nasıl oluyor oyun oynamak mümkün mü? Ayrıca son satırdaki sıralamanız tartışmaya açık arch ve ya gentoo kurmak gerçekten iyi bir tecrübe ve bilgisayara hakimiyet gerekiyor bu tarz distoların bsd'den sağda yer aldığını düşünüyorum.




  • Toriko kullanıcısına yanıt
    Şu adreste ki videoya bakarsan karneli kim geliştirdiğini görürsünhttps://www.ted.com/talks/linus_torvalds_the_mind_behind_linux/up-next?language=tr adam birşey kaçırmamak için odanın rengini dahi değiştirmiş

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: sireno52

    Şu adreste ki videoya bakarsan karneli kim geliştirdiğini görürsünhttps://www.ted.com/talks/linus_torvalds_the_mind_behind_linux/up-next?language=tr adam birşey kaçırmamak için odanın rengini dahi değiştirmiş
    Hocam linus'un neredeyse tüm videolarını izledim, benim size sorduğum sorular bsd içindi. Onları merak ediyorum vaktiniz varsa cevaplayabilir misiniz?
  • Konuyu düzeltmek istedim fakat mümkün olmadı sanırım şebeke kaynaklı bir durum

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • sireno52 kullanıcısına yanıt
    mesajıma cevap olarakta yazabilirsiniz hocam, mesaj yukarıda zaten cevaplarınızı hemen hemen herkes görecektir.
  • Toriko kullanıcısına yanıt
    O zaman sana göndereyim düzeltilmiş halini 😂
    Sıklıkla Linux dağıtımları ile *BSD işletim sistemi ailesi pek sık kıyaslanmaz ama genelde yarpılan karşılaştırmalar da "lisans" daha öteye gitmez. Temel olarak Linux dağıtımları ile *BSD işletim sistemi ailesinin ortak noktası kullanıcılara güvenli, kararlı ve kullanışlı bir işletim sistemi sunmayı amaçlamalarıdır. Öte yandan *BSD işletim sistemi ailesi ile Linux dağıtımları arasında önemli farklar bulunmaktadır

    .Lisans: Linux dağıtımları GPL lisansı kullanır. GPL esas amacı kapalı kaynak kodlu yazılımların diğer yazılımlar ile birlikte kullanılmasını önlemek ve aynı zamanda kaynak kodun açık ve erişilebilir olmasını amaçlar. GPL lisansı genelde derlenmiş ve kaynak kod olarak dağıtılmayan uygulamaları önlemek için hazırlanmıştır. BSD lisansı ise daha az kısıtlayıcıdır. Hatta derlenmiş olarak yazılaımların dağıtılmasına da izin verir. İki lisans arasındaki temel fark ise GPL lisansının yazılıma ait kaynak kodlarında derlenmiş yazılım ile birlikte verilmesini öngörürken, BSD lisansında kaynak kodların dağıtılmasında zorunluluk yoktur. Buna kaynak kodunuzda değişiklik yaparak, farklı bir yazılım üreten kişi veya kişilerin de değişiklik yapılmış olan kaynak kodu dağıtmalarını zorunlu kılan bir hüküm içermez

    .Kontrol: *BSD işletim sisteminin kaynak kodları herhangi bir kurum veya kişi tarafından kontrol edilmez. Bunun aksine olarak Linux çekirdeği tek bir kişi tarafından Linus Torvalds tarafından kontrol edilir. *BSD  sisteme eklenecek olan bileşenlerin neler olacağına ve olmayacağına "çekirdek ekip" olarak adlandırılan ve belirli bir süre için bu görevi üstlenen geliştiriciler tarafından karar verilir. Bu çekirdek ekip projenin geleceğine yön verir. Dolayısıyla Linux dağıtımlarında tek bir geliştirici bulunurken *BSD işletim sisteminde birden çok geliştirici bulunur

    .Çekirdek ve İşletim Sistemi: *BSD işletim sistemi ailesinde geliştiriciler tüm bir işletim sistemini geliştirir. Bu işletim sisteminde derleyiciler, kütüphanler, kılavuz sayfaları, kabuklar ve bir UNIX sistemdebulunması zorunlu olan tüm bileşenler yer alır. Linux ise sadece ve sadece çekirdek-kernel olarak geliştirilir. Bir Linux dağıtımı aslında *BSD işletim sistemi ile aynı uygulamaları barındırsalar da sistemi oluşturma süreçleri farklılık göstermektedir

    .UNIX Türevi: Eski bir bilgisayar özdeyişi şöyledir: "*BSD, bir grup UNIX hacker'ın oturup UNIX sistemi PC aktardıklarında ortaya çıkandır. Linux ise bir grup PC hacker'ın oturup PC için bir UNIX yazmaya çalışmalarının sonucudur. Bu özdeyiş aradaki farkı gayet güzel özetler. *BSD işletim sistemi Linux dağıtımları ile karşılaştırıldığında daha UNIX'varidir. Zira *BSD işletim sisteminin kökleri doğrudan UNIX'e dayanır. Linux ise bir UNIX benzeri olan MINIX esas alınarak geliştirilmiştir

    .Temel Sistem: *BSD işletim sistemi ile Linux dağıtımları arasındaki farkı kayvrayabilmek için temel sistem kavramının anlaşılması önemlidir. Bir linux dağıtımı için temel sistem olarak tanımlanacak bir şey yoktur. Linux dağıtımları aslında bir çok farklı uygulmanın ve Linux çekirdeğinin bir araya getirilmesi ile ortaya çıkar. Bir çok kişi için ise temel sistem Linux çekirdeği-kernel'dir. Temel sorun ise bir çekirdeğin-kernel'in kullanılabilir uygulamalar olmadan bir işe yaramamasıdır. *BSD işletim sistemlerinde ise temel sistem çekirdek ve uygulamalar olarak bir bütündür ve bu bütün temel sistem olarak sunulur. *BSD sistemde temel sistem ile bir UNIX sistemde çalışabildiğiniz gibi çalışabilirsiniz

    .Ağırlıklı Olarak Kaynak Kod Kullanımı: *BSD sistemlerin geliştirme sürecinin etkisi olarak *BSD işletim sisteminde uygulamalar port ve pksrc yararlanılarak kaynak kod kullanılarak kurulur.  Hem ports hemde pkgsrc için derlenmiş ve hazır paketlerin oluşturulması olanaklı olsa da yaygın oalrak kaynak koddan kurulum yapılır. Bunun olumlu ve olumsuz yanları kullanıcının tercihine göre değişir. Eğer "kullanıcı dostu" olan sistemleri tercih edenlerdenseniz, ve özellikle de yeni kullanıcılar söz konusu olduğunda caydırıcı olacaktır. Öte yandan kaynak koddan derleme yaparak kurulumu gerçekleştirmek kütüphaneler, paketler ve sisteme özel yapılandırma gibi özellikleri hazır derlenmiş paketlştre göre dahacazip kılmaktadır

    .Terfiler ve Güncellemeler: *BSD sistemlerin geliştirme sürecini dikkat aldığımıda (Bkz: Madde 5) teme lsisteminizi kolaylıkla kaynak koddan derleyerek en güncel sürüme terfi edebilirsiniz. Bunun içinm de bir kaç komut kullanmak yeterli olacaktır. Bu durumda temel sistemi güncellemiş olursunuz. Diğer biileşenlerin ise ayrıca güncellenmesi gerekebilir. Linux için ise dağıtım ile sunulan paket yönetim sisteminin kullanılması gerekecektir. Böylelikle tüm paketler bir üst sürüme terfi edilmiş olacaktır. Bu durumda Linux'un paket yönetim sisteminin daha iyi olduğu ileri sürülebilir ama teoride olması gerektiği ileri sürülse de pratikte olmadığına, sistemin yeni sürümün sıfırdan kurulduğuna sıklıkla tanık olduğum iöçin *BSD işletim sistmelrinin güncellenemsi ve terfi edilmesi bana daha kolay gelmektedir. freeBSD 6.3'den bu güne dek terfi edilerek gelen bir FreeBSD-8.1 sistem kullanıyorum :)

    .En Son Sürüm Yazılımlar: Bir *BSD işletim sistemini kullanırken bir çok yazılımın en son sürümünün kullanıldığına pek rastlamazsınız. Eğer bozuk değilse, bırak öyle kalsın diyenlerdenseniz *BSD işletim sistemi ailesi sizin için ideldir. Öte yandan esn son çıkan yazılımları kullanmayı tercih ediyorsanız bu tercihinize uyan bir çok Linux dağıtımı bulabilirsiniz

    .Donanım Desteği: Genel olarak bakıldığında Linux donanım desteği açısından *BSD ailesi ile karşılaştırıldığında daha üsütün durudmadır. Bu *BSD işletim sistemi ialesinin Linux dağıtımları kadar çok donanım desteklmediği anlamına gelmez. tersine Linux donanımları *BSD ailesinden daha önce desteklemeye başlayacaktır. Dolayısıyla daha dün piyasaya sürüne donanımları kullanan hzılı kullanıcılardan iseniz Linux sizin için öncelikli olmalıdır

    .Kullanıcı Profili: Bilgisayar kullanıcıları arasında bir genelleme yapmak ve sınıflandırmak kolaya kaçmak olsa da aslında istisnaları çıkardığınızda yanılgı payınız son derece düşük olacaktır. Aşağıdaokuyacağınız sıralama kişisel deneyimlerime ve gözlemlerime dayanmaktadır. Sıralamadan en solda sadece tıklayan ve en sağda ise sistemi en iyi bilen ve kontro leden kullanıcılar ye almaktadır. Bu sıralamda Linux dağıtımlarının kullanıcılaro ortaya yakın ve BSD kullanıcıları daha sağ tarafta yer almaktadır. Kullanıcıların profilleri ile tercih ettikleri işletim sistemleri göz önüne alındığında genellemenin doğruluğu ortaya çıkmaktadır.

    Mac -> Windows -> Linux -> BSD -> UNIX

    KAYNAK : http://bsd-tr.org/discussion/1/bsd-ve-linux-arasindaki-farklar

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >




  • quote:

    Orijinalden alıntı: sireno52

    O zaman sana göndereyim düzeltilmiş halini 😂
    Sıklıkla Linux dağıtımları ile *BSD işletim sistemi ailesi pek sık kıyaslanmaz ama genelde yarpılan karşılaştırmalar da "lisans" daha öteye gitmez. Temel olarak Linux dağıtımları ile *BSD işletim sistemi ailesinin ortak noktası kullanıcılara güvenli, kararlı ve kullanışlı bir işletim sistemi sunmayı amaçlamalarıdır. Öte yandan *BSD işletim sistemi ailesi ile Linux dağıtımları arasında önemli farklar bulunmaktadır

    .Lisans: Linux dağıtımları GPL lisansı kullanır. GPL esas amacı kapalı kaynak kodlu yazılımların diğer yazılımlar ile birlikte kullanılmasını önlemek ve aynı zamanda kaynak kodun açık ve erişilebilir olmasını amaçlar. GPL lisansı genelde derlenmiş ve kaynak kod olarak dağıtılmayan uygulamaları önlemek için hazırlanmıştır. BSD lisansı ise daha az kısıtlayıcıdır. Hatta derlenmiş olarak yazılaımların dağıtılmasına da izin verir. İki lisans arasındaki temel fark ise GPL lisansının yazılıma ait kaynak kodlarında derlenmiş yazılım ile birlikte verilmesini öngörürken, BSD lisansında kaynak kodların dağıtılmasında zorunluluk yoktur. Buna kaynak kodunuzda değişiklik yaparak, farklı bir yazılım üreten kişi veya kişilerin de değişiklik yapılmış olan kaynak kodu dağıtmalarını zorunlu kılan bir hüküm içermez

    .Kontrol: *BSD işletim sisteminin kaynak kodları herhangi bir kurum veya kişi tarafından kontrol edilmez. Bunun aksine olarak Linux çekirdeği tek bir kişi tarafından Linus Torvalds tarafından kontrol edilir. *BSD  sisteme eklenecek olan bileşenlerin neler olacağına ve olmayacağına "çekirdek ekip" olarak adlandırılan ve belirli bir süre için bu görevi üstlenen geliştiriciler tarafından karar verilir. Bu çekirdek ekip projenin geleceğine yön verir. Dolayısıyla Linux dağıtımlarında tek bir geliştirici bulunurken *BSD işletim sisteminde birden çok geliştirici bulunur

    .Çekirdek ve İşletim Sistemi: *BSD işletim sistemi ailesinde geliştiriciler tüm bir işletim sistemini geliştirir. Bu işletim sisteminde derleyiciler, kütüphanler, kılavuz sayfaları, kabuklar ve bir UNIX sistemdebulunması zorunlu olan tüm bileşenler yer alır. Linux ise sadece ve sadece çekirdek-kernel olarak geliştirilir. Bir Linux dağıtımı aslında *BSD işletim sistemi ile aynı uygulamaları barındırsalar da sistemi oluşturma süreçleri farklılık göstermektedir

    .UNIX Türevi: Eski bir bilgisayar özdeyişi şöyledir: "*BSD, bir grup UNIX hacker'ın oturup UNIX sistemi PC aktardıklarında ortaya çıkandır. Linux ise bir grup PC hacker'ın oturup PC için bir UNIX yazmaya çalışmalarının sonucudur. Bu özdeyiş aradaki farkı gayet güzel özetler. *BSD işletim sistemi Linux dağıtımları ile karşılaştırıldığında daha UNIX'varidir. Zira *BSD işletim sisteminin kökleri doğrudan UNIX'e dayanır. Linux ise bir UNIX benzeri olan MINIX esas alınarak geliştirilmiştir

    .Temel Sistem: *BSD işletim sistemi ile Linux dağıtımları arasındaki farkı kayvrayabilmek için temel sistem kavramının anlaşılması önemlidir. Bir linux dağıtımı için temel sistem olarak tanımlanacak bir şey yoktur. Linux dağıtımları aslında bir çok farklı uygulmanın ve Linux çekirdeğinin bir araya getirilmesi ile ortaya çıkar. Bir çok kişi için ise temel sistem Linux çekirdeği-kernel'dir. Temel sorun ise bir çekirdeğin-kernel'in kullanılabilir uygulamalar olmadan bir işe yaramamasıdır. *BSD işletim sistemlerinde ise temel sistem çekirdek ve uygulamalar olarak bir bütündür ve bu bütün temel sistem olarak sunulur. *BSD sistemde temel sistem ile bir UNIX sistemde çalışabildiğiniz gibi çalışabilirsiniz

    .Ağırlıklı Olarak Kaynak Kod Kullanımı: *BSD sistemlerin geliştirme sürecinin etkisi olarak *BSD işletim sisteminde uygulamalar port ve pksrc yararlanılarak kaynak kod kullanılarak kurulur.  Hem ports hemde pkgsrc için derlenmiş ve hazır paketlerin oluşturulması olanaklı olsa da yaygın oalrak kaynak koddan kurulum yapılır. Bunun olumlu ve olumsuz yanları kullanıcının tercihine göre değişir. Eğer "kullanıcı dostu" olan sistemleri tercih edenlerdenseniz, ve özellikle de yeni kullanıcılar söz konusu olduğunda caydırıcı olacaktır. Öte yandan kaynak koddan derleme yaparak kurulumu gerçekleştirmek kütüphaneler, paketler ve sisteme özel yapılandırma gibi özellikleri hazır derlenmiş paketlştre göre dahacazip kılmaktadır

    .Terfiler ve Güncellemeler: *BSD sistemlerin geliştirme sürecini dikkat aldığımıda (Bkz: Madde 5) teme lsisteminizi kolaylıkla kaynak koddan derleyerek en güncel sürüme terfi edebilirsiniz. Bunun içinm de bir kaç komut kullanmak yeterli olacaktır. Bu durumda temel sistemi güncellemiş olursunuz. Diğer biileşenlerin ise ayrıca güncellenmesi gerekebilir. Linux için ise dağıtım ile sunulan paket yönetim sisteminin kullanılması gerekecektir. Böylelikle tüm paketler bir üst sürüme terfi edilmiş olacaktır. Bu durumda Linux'un paket yönetim sisteminin daha iyi olduğu ileri sürülebilir ama teoride olması gerektiği ileri sürülse de pratikte olmadığına, sistemin yeni sürümün sıfırdan kurulduğuna sıklıkla tanık olduğum iöçin *BSD işletim sistmelrinin güncellenemsi ve terfi edilmesi bana daha kolay gelmektedir. freeBSD 6.3'den bu güne dek terfi edilerek gelen bir FreeBSD-8.1 sistem kullanıyorum :)

    .En Son Sürüm Yazılımlar: Bir *BSD işletim sistemini kullanırken bir çok yazılımın en son sürümünün kullanıldığına pek rastlamazsınız. Eğer bozuk değilse, bırak öyle kalsın diyenlerdenseniz *BSD işletim sistemi ailesi sizin için ideldir. Öte yandan esn son çıkan yazılımları kullanmayı tercih ediyorsanız bu tercihinize uyan bir çok Linux dağıtımı bulabilirsiniz

    .Donanım Desteği: Genel olarak bakıldığında Linux donanım desteği açısından *BSD ailesi ile karşılaştırıldığında daha üsütün durudmadır. Bu *BSD işletim sistemi ialesinin Linux dağıtımları kadar çok donanım desteklmediği anlamına gelmez. tersine Linux donanımları *BSD ailesinden daha önce desteklemeye başlayacaktır. Dolayısıyla daha dün piyasaya sürüne donanımları kullanan hzılı kullanıcılardan iseniz Linux sizin için öncelikli olmalıdır

    .Kullanıcı Profili: Bilgisayar kullanıcıları arasında bir genelleme yapmak ve sınıflandırmak kolaya kaçmak olsa da aslında istisnaları çıkardığınızda yanılgı payınız son derece düşük olacaktır. Aşağıdaokuyacağınız sıralama kişisel deneyimlerime ve gözlemlerime dayanmaktadır. Sıralamadan en solda sadece tıklayan ve en sağda ise sistemi en iyi bilen ve kontro leden kullanıcılar ye almaktadır. Bu sıralamda Linux dağıtımlarının kullanıcılaro ortaya yakın ve BSD kullanıcıları daha sağ tarafta yer almaktadır. Kullanıcıların profilleri ile tercih ettikleri işletim sistemleri göz önüne alındığında genellemenin doğruluğu ortaya çıkmaktadır.

    Mac -> Windows -> Linux -> BSD -> UNIX

    KAYNAK : http://bsd-tr.org/discussion/1/bsd-ve-linux-arasindaki-farklar
    yok hocam ben okudum zaten 2. mesajımda size sorular sordum onları cevaplar mısınız diyorum.




  • Toriko kullanıcısına yanıt
    Hocam sendeki İngilizce bilgisi bende olsa ortalığın tozunu attırırım valla yaş 43 olmuş bu saatten sonrada İngilizceyi kafa almaz herhalde neyse soruna bilgim yettiğince yardımcı olayım uzmanı degilm ama olsun ben freebsd tabanlı 3 dağıtım kurdum denedim ilki freebsd nin geliştirdiği pcbsd daha sonra. Pcbsd isim değişikliğine gitti şimdiki adı trueos oldu ben ilk olarak pcbsd 10.3 denedim daha sonra trueos 18.03 denedim Pcbsd 10.3 de kurulum esnasında istediğin masaustunu kurabiliyorsun Gnome .kde4 . Xfce. Vs.hatta uygulamaları dahi kurabiliyorsun virtualbox.vmware. vs. Ekran kartı kurulum esnasında seçme yöntemi ile kuruluyor kurulum linux a göre biraz farklı neyse soruna dönersek sen Ubuntu daki gibi synaptic depo tarzı bir deposu varmı diyorsun sanırım. Evet var ismi şuan tam aklımda değil caffe tarzı bir ismi var sembol olarakta beyaz buyuk kulplu kahve bardağı 😁 içinde herşey var yani linux da han uygulama varsa bundada o var neyse . ben daha sonra trueos 18.03 kurdum yalnız onda 2 masa üstü seçeneği ile geliyor ben lumina deskto diğeri şuan aklımda değil ben luminayi seçip daha sonra deposunda xfce masaustunu yükledim . birde ghost bsd var onu pek beğenmedim zira Türkçe dil desteği yetersiz unutmadan trueos un kurulumunu anlatan şu adrese bir bak.

    https://www.trueos.org/handbook/install.html

    Yazım için kusura bakma şu an cepten yazıyorum birde unutmadan Mo Os 11.1 turevini buldum oda freebsd tabanlı onu kuracağı Gnome masaüstü ile birlikte yükleniyor sanırım

    http://rnextstudios.fastportatil.com/?page_id=3289

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >




  • Yarım yamalak aktarılan bir yazı olmuş. Faydadan ziyade yarım yamalak bilgi daha zararlı.

    quote:

    .Kontrol: *BSD işletim sisteminin kaynak kodları herhangi bir kurum veya kişi tarafından kontrol edilmez. Bunun aksine olarak Linux çekirdeği tek bir kişi tarafından Linus Torvalds tarafından kontrol edilir. *BSD sisteme eklenecek olan bileşenlerin neler olacağına ve olmayacağına "çekirdek ekip" olarak adlandırılan ve belirli bir süre için bu görevi üstlenen geliştiriciler tarafından karar verilir. Bu çekirdek ekip projenin geleceğine yön verir. Dolayısıyla Linux dağıtımlarında tek bir geliştirici bulunurken *BSD işletim sisteminde birden çok geliştirici bulunur


    İğnelemeden yapamayacağım:
    Yukarıda alıntı bir facia. 4.4BSD'den bahsediyor herhalde. Linus Torvalds da Linux'un kodlarını kontrol ettiğine göre yukarıdaki yazının yazılma tarihi 1992 veya 1993.

    BSD-Linux karşılaştırması:
    https://docs.freebsd.org/doc/9.2-RELEASE/usr/share/doc/freebsd/tr/articles/explaining-bsd/ar01s04.html

    Türkçeye çevrilmiş röportaj:
    https://bsd-tr.blogspot.com/2013/05/bsd-ve-linux-arasndaki-farklara-iliskin.html




  • quote:

    Orijinalden alıntı: Wolf_263

    Yarım yamalak aktarılan bir yazı olmuş. Faydadan ziyade yarım yamalak bilgi daha zararlı.

    quote:

    .Kontrol: *BSD işletim sisteminin kaynak kodları herhangi bir kurum veya kişi tarafından kontrol edilmez. Bunun aksine olarak Linux çekirdeği tek bir kişi tarafından Linus Torvalds tarafından kontrol edilir. *BSD sisteme eklenecek olan bileşenlerin neler olacağına ve olmayacağına "çekirdek ekip" olarak adlandırılan ve belirli bir süre için bu görevi üstlenen geliştiriciler tarafından karar verilir. Bu çekirdek ekip projenin geleceğine yön verir. Dolayısıyla Linux dağıtımlarında tek bir geliştirici bulunurken *BSD işletim sisteminde birden çok geliştirici bulunur


    İğnelemeden yapamayacağım:
    Yukarıda alıntı bir facia. 4.4BSD'den bahsediyor herhalde. Linus Torvalds da Linux'un kodlarını kontrol ettiğine göre yukarıdaki yazının yazılma tarihi 1992 veya 1993.

    BSD-Linux karşılaştırması:
    https://docs.freebsd.org/doc/9.2-RELEASE/usr/share/doc/freebsd/tr/articles/explaining-bsd/ar01s04.html

    Türkçeye çevrilmiş röportaj:
    https://bsd-tr.blogspot.com/2013/05/bsd-ve-linux-arasndaki-farklara-iliskin.html
    valla ben tarihi kaynagını araştırmadım okadar elime gecen yazıları okuyorum ama mantıklı değilmi örnegin bir fabrika düşün bu fabrikada gözle kontrol bölmü var nasıl derler onünde hareket halinde üzerinde urünlerin bulundugu tıpkı bir akarsu gibi urünler bir kişinin onunden geciyor ve bu kişi gecen ürünlerin içinden hartalı urünleri secip bir kenara koyuyor sence bu kişinin hata yapma olasılı nedir birde aynı mekanizma uzerinden 15-20 kişinin hatalı urun seçme olasılıgı nedir 1 kişinin gözünden bir hata gözden kaçabilir ama kalabalık bir ekibin gözünden kaçması imkansız verdiğim adreslerde yazılan yazıları okumuşsan orda freebsd de çalışanların nasıl desem tıpkı rutbeli askerler gibi uzman ekip cekirdekle ilgileniyor sırasıyla diğerleride farklı bölümleriyle ilgileniyor




  • quote:

    Orijinalden alıntı: Wolf_263

    Yarım yamalak aktarılan bir yazı olmuş. Faydadan ziyade yarım yamalak bilgi daha zararlı.

    quote:

    .Kontrol: *BSD işletim sisteminin kaynak kodları herhangi bir kurum veya kişi tarafından kontrol edilmez. Bunun aksine olarak Linux çekirdeği tek bir kişi tarafından Linus Torvalds tarafından kontrol edilir. *BSD sisteme eklenecek olan bileşenlerin neler olacağına ve olmayacağına "çekirdek ekip" olarak adlandırılan ve belirli bir süre için bu görevi üstlenen geliştiriciler tarafından karar verilir. Bu çekirdek ekip projenin geleceğine yön verir. Dolayısıyla Linux dağıtımlarında tek bir geliştirici bulunurken *BSD işletim sisteminde birden çok geliştirici bulunur


    İğnelemeden yapamayacağım:
    Yukarıda alıntı bir facia. 4.4BSD'den bahsediyor herhalde. Linus Torvalds da Linux'un kodlarını kontrol ettiğine göre yukarıdaki yazının yazılma tarihi 1992 veya 1993.

    BSD-Linux karşılaştırması:
    https://docs.freebsd.org/doc/9.2-RELEASE/usr/share/doc/freebsd/tr/articles/explaining-bsd/ar01s04.html

    Türkçeye çevrilmiş röportaj:
    https://bsd-tr.blogspot.com/2013/05/bsd-ve-linux-arasndaki-farklara-iliskin.html
    4.2. BSD nasıl geliştirildi ve güncellendi?
    BSD çekirde?i Açık kaynak geliştirim modeli ile geliştirilmiştir. Her proje erişimi herkese açık olan kaynak kodu a?acı altında Concurrent Versions System (CVS) ile da?ıtıldı. Bu sistemde BSD ile alakalı doküman ve di?er dosyalar da bulunmaktadır. CVS ile herhangi bir kişi “check out” (yani gerekli dosyaların bir kopyasını sistemine indirerek) yaparak sistemin herhangi bir bolümüne sahip olabilmektedir.

    Dünya üzerinde odukça fazla sayıda programcı BSD'nin gelişimine katkıda bulunur. Bu programcı ve geliştiriciler temelde üç kısma ayrılır:

    Contributors(Katkıta Bulunanlar) doküman ya da kod yazarlar. Bu grubun direk olarak kod a?acına herhangi bir kod eklenmelerine izin verilmez. Bu kişilerin yazdı?ı kodlar committer tarafından incelenip ana sistemde dahil edilirler.

    Committers kaynak a?acına kod ekleme yetkisinde sahip geliştiriciler. Committer olabilmek için çalıştı?ı alan üzerinde çok yüksek bilgi seviyesine sahip olması gerekir.

    Bazı commiterler bütün kaynak koduna ulaşma yetkisine sahiptirler di?erleri ise gerçek koddan ayrı tutulurlar. Dökümantasyonla ilgilenenler normal olarak kernel koduna ulaşma yetkisine sahip de?illerdir. Principal Architect olarak adlandırılan çekirdek takımındaki bazı şahısların ise back out adı verilen kaynak kodu a?acındaki kodları silme hakkı vardır. Bütün committer 'lar yapılan her bir commit (işlem) için e-posta alırlar ve böylece gizlice bir kodun kaynak kodu a?acına girmesi engellenmiş olur.

    Core team (Çekirdek Takımı). FreeBSD ve NetBSD kesinlikle bir çekirdek takıma sahiptir. Çekirdek takım projenin gelişimi ve oluşturulması sırasında programlarını yaparlar ve rolleri tam olarak belli de?ildir. Çekirdek takımı üyesi olmak için program geliştirici (developer) olma zorunlulu?u yoktur ve buda son derece normaldir. Çekirdek takım için kurallar bir projeden di?erine farklılık gösterebilir ve genel olarak çekirdek takımın projenin gelişme ve gidişat noktasındaki görüş ve fikirleri kesinlikle Çekirdek Takım üyesi olmayan kişilerin görüş ve fikirlerinden daha üstün tutulur.

    İşte bütün bu düzenlemeler Linux'ten birçok noktada farklılık gösterir:

    Hiç kimse sistem içeri?ini kontrol edemez. Pratikte bu farklılık göze çok önemli gelebilir. Asıl mimar (Chief Architect) kodun asıl koddan çıkartılması iste?inde bulunabilir ve hatta Linux projelerinde birçok kişi de?işiklikler yapabilir.

    Di?er taraftan merkezi bir depo vardır. Bu depo eski tüm versiyonlarda dahil olmak üzere bir noktada toplanmış olarak işletim sistemine ait tüm kodları barındırır.

    BSD projeleri yalnızca kernel(çekirdek) olarak de?il “bütün işletim sistemi” olarak kabul edilir. Bu özellik yalnızca marjinal olarak faydalıdır. Ne BSD nede Linux programlar olmadan yararlı de?ildir. Ve bu programlar Linux altında BSD altında kullanıldı?ı gibi kullanılır.

    CVS kod a?acının (source tree) biçimlendirilmiş olmasının bir neticesi olarak BSD gelişim evreleri gayet açıktır ve herhangi bir versiyona ait bilgi versiyon numarası yada piyasaya sürülme tarihi ile bulunabilir. Hatta CVS güncellemelere izin bile verir. Örne?in FreeBSD deposu ortalama günde 100 kez güncellenir ancak bu güncellemeler ço?u kez çok küçüktür.




  • sireno52 kullanıcısına yanıt
    İlk senin üzerine yükleneceğim.
    Kaynağı belli olmayan, yalan yanlış bir yazıyı getirmiş, buna inanmış ve üzerine yorumlar yapmaya başlamışsın.
    Ciddi ciddi hâlâ Linux kodlarını sadece Linus Torvalds'ın kontrol ettiğine inanıyorsun.
    Eğitim seviyen ciddi derecede düşük. Yazım tarzından, kasaba kahvehanesindeki muhabbetlerdeki gibi her duyduğunu anlatma şeklinden belli.

    Öncelikle her duyduğuna inanmamayı, şüphe etmeyi, konuyu derinlemesine araştırmayı öğren.
    Bilimsel makale nedir, nasıl yazılır, kaynak gösterme, atıf yapma...
    Bunları kavra ki bir yazının bir bakışta bile doğru mu, yanlış mı, şüpheli mi olduğunu anla.

    Herneyse, nasihatlerden sonra gelelim Linux kodlarını kontrol edenlere.

    Linux çekirdeği kernel.org sitesinde yayınlanır, son olarak Linux Kernel Organization tarafından incelenip çekirdeğe ekleme yapılır.
    Siteye girip sadece alta bakarsan destek veren şirketlerden bir kaçını görebilirsin.

    Daha önce de yazdım, yine yazayım: Linux çekirdeğinin kodlarına katkı yapan, açıkları kapatan şirketlerden bazıları: RedHat, Intel, SUSE, Google, Samsung, Microsoft, Oracle...
    Daha bir sürü şirket, bunun haricinde FSF, The Linux Foundation gibi vakıflar ve sayısı belirsiz anonim katkı şahıslar var.




  • Lisans kısmını bir tarafa bırakırsak. Son kullanıcı, ikisini de rahatlıkla kullanabilir.

    Temelde hepsi aynı browser, e-posta, e-kitap, resim müzik düzenleme, kelime işlemci filan linux, bsd fatketmeden çalışıyor.

    Linux ve bsd gnome, kde, xfce fina filan hepsini çalıştırır. Yüzlerce dağıtımdan hoşuna gideni kullanabilir insanoğlu.
  • Konuyu yeni gördüm, ikinci maddeyi okurken dedim noluyor :D Tartışmalarda da uyaranlar olmuş. Konunun başına "Bilgiler güncel ve doğru değildir" gibi bir uyarı koyabilir misiniz? Konu sahibi nereden ulaşmış o bilgilere bilemedim ama yanıltıcı bilgiler var, çünkü muhtemelen güncelliğini yitirmiş. Kaynağa erişim de yok



    Yazılım konusunda Steam kırmızı çizgimdir... Geri kalan hemen her şey komutlar ve metin editörü veya İnternet tarayıcılar ve eklentileri ile halledilebilir durumda. Gerçi Steam'i de *BSD'de çalıştıranlar var :)

  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.