Şimdi Ara

BOZULAN ŞARJLI PİL TAMİR OLUR MU ?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
14
Cevap
0
Favori
19.562
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • GP quick şarj cihazının sadece GP marka pilleri şarj etmek için olduğunu yeni öğrendim
    duracell ve sony marka 4 tane şarjlı AA pilimi ve 2 tane panasonic AAA pilimi bozdu... şarj tutmuyolar artık...,
    şoklama falan ile düzelir mi bunlar ?



  • upupupupu
  • tamir olmaz.parçası olsa da değiştirince düzelir desek.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi celibar -- 18 Haziran 2010; 22:57:19 >
  • gp cihazı ile her marka pili şar edersin yanlış bilgi edinmişsin.
    pillerin bozulma sebebi kımyasal değişim, iç direncin artması gibi sebeplerden olabilir. bunlarında sebebleri raf omru, şarj omru, ısınma gibi farklı nedenlerden kaynaklanmış olabilir
    şoklama daha fazla hasar verir.
    tek ihtimal bir el feneri ile pillerin voltaj değerini 1v altına duşurdukten sonra yaklaşık 1A lik bir akımla şarj etmen(nimah pillere uygun bir şarj aleti ile).
    bağzıları 1 amper sakınjalı diyebilir istersen amperi daha duşuk tutabilirsin. benim okuduğum makaleler olmuş pili diriltmek için yuksek akım gerektiğini yazmaktaydı
  • Şarjlı pillerde arıza veya bozulmalar genel olarak 2 nedene dayanır.
    1. İçten + ve - plakalar arsındaki seperatörlerin delinerek 2 plaka arsında oluşan kısa devreler.
    Bunların nedeni tek kelime ile Hızlı şarj nedeniyle pilin iç ısısının anormal yükselmesi sonucu oluşur . Pillerde kısa devre sayısı fazla ya da tek noktada olur ve temas noktası büyük değilse çözüm genellikle vardır (Ni-Cd), Ni-Mhd pillerde ise bazen bir çözümü vardır ama bu çözüm asla yüksek akımla şarj değildir. Zaten bozulma nedeni de yüksek akımla şarjdır. Bunun için bir düzenek kurmak gerekir. 10-50.000 uF arası ve 50 VDC'ye dayanıklı bir kondansatör, 25-30 VDC ile şarj edilir ve şarj olan kondansatör + ve - uçlara dikkat edilerek pilin 2 kutbuna birer kablo yardımıyla değdirilir. Kısa devre olan pilin kısa devre noktası üzerinden çok çok kısa bir süre içinde sayısal bir rakkam vermeyeyim, ürkütücüdür çok yüksek bir akım akar. Bu akan akım bazen ilk denemede bazen 2.-5. denemede kısa devreyi eriterek pili normal hale getirir. İlk denemelerde kısa devre devam ederken kondansatörle temasta bayağı yüksek-Parlak bir
    kıvılcım çıkar hatta değdirdiğiniz kablo pilin metal yüzeyine kaynakta olabilir, Kısa devre kalktığında bu kıvılcım ya çok küçük olur yada farkedilmez. Bu durumda deneme en fazla bir defa daha yapılır ve pil şarja bağlanır. Ancak pilin iç izalatörü bozulduğundan artık bu pili asla üzerinde yazılı standard şarj akımının değerinden fazla bir akımla şarj etmemek gerekir. Aynı tas- aynı hamam taktiği güdülürse, o noktada yine bir kısa devre oluşması kaçınılmazdır. (Pilin üzerinde yazılı değerin 1/10 kadar bir akımla)
    2. Bayat, ya da zaman içinde verimi düşen, veya uzun süre kullanılmamak sonucu şarj tutmayan piller:
    Nedeni ne olursa olursun sonuçta pili meydana getiren elektrotlar ya yıpranmıştır yada kalıcı reaksiyonla yüzeyleri yer yer akım vermeyecek hale gelmiş demektir. Bu pilleri (Ni-Mhd için) 3-5 defa ard arda şarj/ deşarj işlemine tabi tutmak veya voltaj kontrollu bir DC akım kaynağı ile yüksek akım çekecek şekilde şarj voltajını dikkatli bir şekilde arttırarak iç ısınmayı bir katalizör gibi kullanmak suretiyle yer yer oluşan oksidasyon veya kimyasal değişimleri kısmende olsa geri almak mümkündür. Yine ancak diyeceğim bu şekilde pili geri getirseniz bile elektrotlarda oluşan bozuk alanlar inceldiği için yada artık bozuk alanlar kaldığı için pilin eski verimine getirmek imkansızdir ve verimi düşer. Bu durum size ancak belirli bir süre ki bu süreyi tahminde zordur, kazandırır.
    3. Bazen pillerin + kutubu üzerinde beyaz renkli kuru köpük görünümünde bir oluşum olur. Bu durum ya çok uzun süre şarjsiz kalan pillerde, yada aşırı şarj akımına maruz pillerde görülür. Bu durum, pilin yolcu olmak üzere olduğunun göstergesidir. Bu oluşumu asla kazımayın sadece ılık suya tutun anında temizlenir. Ve pillerinizi asla hızlı şarj yapmayın. Std akımla şarj edin Bu durumda, bu olay tekrarlanmaz.
    4. Pilleri kullanmadığınızda, asla şarjsız bırakmayın. Ni-Mhd pilleri ayda bir deşarj edip tekrar şarj edin. Aksi halde pilleri kaybedebilirsiniz. (Özellikle fason ve GP' leri- Diğer markalarda da 1.5-2 yıllık eski piller)
    5. Ni-Mhd pilleri eğer sık sık kullanıyor ve deşarj ediyorsanız bu pillere şarj/ deşarj işlemini özel olarak uygulamak gereksizdir. Aralıklı kullanım durumda ya 40-50 deşarj sonrası veya 5-6 ayda bir, ardı ardına 2-5 defa şarj/deşarj işlemini arka arkaya uygulayın. Pilleriniz canlanır. ASLA bu tip pilleri sıfır volta indirene kadar deşarj edip bırakmayın veya şarj için ara vermeyin. Bazen tekrar şarj tutması imkansız hale gelebilir, pili kaybedersiniz. Ni-MHd pillerin deşarj alt sınır voltajı 0.7-0.9 V arasındadır.
    6. Ni-Cd pillerde durum farklıdır. Piller tümüyle boşalmadan ASLA şarj edilmemelidir. Aksi halde 3-5 şarjdan sonra kalıcı hafıza gelişir ve pilin verimi çok düşer. Bu tip pilleri verimi düştüğünde veya 3-4 ay aralıklarla REFRESH işlemine tabi tutmak gerekir yada küçük bir fener ampulü ile pil voltajını SIFIRLAMAK gerekir. Tekrar şarja bağlandığında Pil eğer eski değilse normal verimine kavuşur.
    7. Özellikle Hızlı şarj sonucu veya Fb. hatalı pillerde aşırı ısınma sonucu pilin üstündeki koruyucu kılıfta çatlama veya pilde bir genleşme oluşmuşsa bu pilleri ASLA Fotograf makinası veya benzer pil yuvalı elektronik cihazlarda kullanmayın. En azından pil yatağına koyar ama bir daha asla çıkartamayabilirsiniz. Kısacası pil çalışsa bile bu pilleri açık pil kartuşların dışında bir yerde kullanmayın, en iyisi atın !
    Böylece pil bakımı nasıl yapılır? kısaca değinmiş olduk......




  • charge only gp batteries
    other types of batteries may burst causing personel injury and damages

    diyo arkasında aletin
  • aletin arkasında yazanları boş ver hocam. yazılmasının tek sebebi sana kendi pillerini ve cihazlarını kullandırmak.
    bundan emin olabilirsin. aksi halde her pil için farklı cihaz kullanmamız gerekirdi.
    makinelerin hepsinde aynı elektrik var. piller (nimh)için aynı şarj yontemi kullanılır.
    tek değişen şey uygulanan amper değeridir, buda sadece şarj suresini değiştirir. mesela gp nin 15dakikada şarj eden cihazıda, 18 saatte şarj eden cihazıda mevcuttur.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi jeofizikci -- 20 Haziran 2010; 14:42:55 >
  • GP bataryalarını şarj ediniz.....
    Diğer tip bataryalar (piller) patlayabilir, kişinin yaralanmasına ve zarar görmesine neden olunabilir.

    Buradan kasıt sadece GP pillerini şarj ediniz değil her ne kadar yazının tercümesi bu ise, Burada önemli olan şarj edilebilir pillerin dışında diğer tip pilleri (Alkalin-Li-ON hatta çinko karbon pilleri şarj etmeyin denmek isteniyor.
    quote:

    Orijinalden alıntı: Bye Bye Beatiful

    charge only gp batteries
    other types of batteries may burst causing personel injury and damages

    diyo arkasında aletin

  • quote:

    Orijinalden alıntı: bipekkan

    GP bataryalarını şarj ediniz.....
    Diğer tip bataryalar (piller) patlayabilir, kişinin yaralanmasına ve zarar görmesine neden olunabilir.

    Buradan kasıt sadece GP pillerini şarj ediniz değil her ne kadar yazının tercümesi bu ise, Burada önemli olan şarj edilebilir pillerin dışında diğer tip pilleri (Alkalin-Li-ON hatta çinko karbon pilleri şarj etmeyin denmek isteniyor.
    quote:

    Orijinalden alıntı: Bye Bye Beatiful

    charge only gp batteries
    other types of batteries may burst causing personel injury and damages

    diyo arkasında aletin




    evet eğer ki oyle bi duşunceniz varsa, gp marka bile olsa şarj edilmeyen hiç bir pili takmayınız. hatta cihazın modeline baplı olarak ni-cd pilleri bile takmamalısınız




  • Benim çantamdaki şampuanın akması sonucu piller de bozuldu ve şarj olmuyor. Tamiri mümkün mü?
  • aynı şeyler sizin piller içinde geçerli
  • şarj makinesi tamiratı nerede yapılır. benim de gp marka şarj cihazım bozuldu
  • pil tamir konusunda hizmet veren yerler var istanbulda birikimpilleri ve bataryatamiri.net gibi ben bi kaç scooter pili ve şarjlı matkap pilinde tamir yaptırmıştım.

  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.