Şimdi Ara

Bor ile elektrikli otomobillerin menzili artacak (2. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
56
Cevap
0
Favori
2.061
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Bor la çalışan siyaset yaptık ya haberiniz yok mu?

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • Erken seçim mi var?

  • At yalanı..

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • Bor değil boruuuuuuu hala okuyamadınız şunu :D

  • Yahu arkadaş bir kerede yapıyoruz değil al işte yaptık diyin buna böyle çocuk kandırır gibi hep bir seneryo.

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • benım gençliğim gitmiş bu saatten sonra gelecek borun ben insallah tüm madenlerımız borlarımız yok olur değersizleşir.

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Ooo, gene bir çeşit "Bizim oğlan Bor'usan'a girmiş çalışıyor" vakası...

    Böyle bir çalışma var. Bir yol da kat ettiler. Bunlar yalan değil. Ama bu yakıt hücresinde bor ana bileşen olarak kullanılmıyor öncelikle. Katalizör olarak kullanılıyor. Sürekli bir Bor ihtiyacı yaratacak bir pil değil.

    Enerji verimliliği de çok yüksek değil. Yoğunlaştırmanın bir yolunu bulamazlarsa, ticarileşebilecek bir şey değil.

    Gazetecilerin az biraz zeka, bilgi sahibi olup, doğru soruları sorabilmesi ve bunları da yazabilmesi lazım. Ama Türkiye'de maalesef yok böyle bir şey. 13 metre yüksekliğindeki kuleye çıkıp, "buranın yüksekliği rahat 30 metre var" diyen, 2 metre çapındaki gaz borusunun içine kafayı eğerek girip, "Bu borunun çapı 3 metre civarında" diye saçmalayan rahmetli Mehmet Ali Birand'ın çocukları neticede. Fazla yetenek ve bilgi aramamak lazım.

    ------------------------------

    Daha çok bor kullanımını sağlayacak her türlü ürün ve teknoloji geliştirme işini desteklemek lazım. Sıkıntımız bu çünkü. Dünya'nın bor tüketimi çok az. Arttırmak için, bor kullanan ürünlerin ve teknolojilerin sayısının artması lazım. Bu açıdan, yukarıdaki gibi çalışmalar önemli. Başarısız olacağını düşünüyorum. Ama buradan başka bir bulgu çıkar, oradan yürünür, bambaşka bir şey geliştirilir falan... Bu işler belli olmaz. Mikrodalga fırının arkasıdaki çalışma mantığı, askeri işler yapan bir firmada, UHF yayınları üzerinde denemeler yapılırken keşfedildi mesela. Neye niyet neye kısmet. Oluyor böyle şeyler.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Huseyin-ZST -- 18 Nisan 2019; 8:53:52 >
  • bazı yorumlardan bu ülkenin neden gelişemediği anlaşılıyor maalesef

  • Olayı biraz netleştirelim;

    - sodyum borhidrürün içindeki hidrojen yakıt pilinden geçer, havadaki oksijenle yakıt pili içinde birleşerek elektrik ve su açığa çıkarır. Elektrik motoru çevirir ve araç ilerler.

    - sodyum borhidrür yerine direkt hidrojen tankı kullanılırsa sistem daha hafif ve verimli olabilir.

    - bugün yakıt pili dediğimiz an aklımıza hidrojen gelir, peki bu hidrojen nasıl elde edilir, nasıl depolanır? Endüstride hidrojen, metandan elde edilir ama bu elde esnasında sera gazı salınımı vardır. Diğer yöntem ise hidroliz yöntemidir, verimsizdir, dolayısıyla maliyetlidir, hele ki fotovoltaik panellerle elektrik üretip hidroliz yapmak çok verimsizdir. Basınçlı tanklarda depolanır.

    Sodyum borhidrür ise birçok yöntemle elde edilebilir. Şu an en bilindik yöntemle 1kg sodyum borhidrür üretim maliyeti 100-150$ civarıdır. Sodyum borhidrür kullanılan yönteme göre açıkça bir hidrojen depolama maddesidir diyebiliriz.

    - hidrojenin araç içinde, istasyonlarda depolanması ve istasyonlara taşınması oldukça tehlikelidir.
    Sodyum borhidrür ise suya (neme) karşı çok dayanıksızdır, hemen hidrojen açığa çıkarır.

    - yakıt pili sistemi, bataryayla araç yürütme sistemine göre oldukça hafiftir. Burada hidrojeni araç içinde bir tanka sıkıştırmak en hafif sistemi kurmak demektir. Sodyum borhidrür kullanmak zannediyorum sistemi biraz daha ağır yapar.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi bulentcandan -- 18 Nisan 2019; 13:53:31 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • bazı yorumlar çok itici.ülkemizin,insanımızın menfaatine en ufacık bir olay olduğunda istemezük.ne kadar gerici insan bunlar anlamak çok zor.

    çalışmaları bütün kalbimle destekliyorum.yer altı kaynaklarımızdan ne üretip satabilirsek refah seviyemiz o derecede artacaktır.deterjan da yapılsa araçlara yakıt da olsa ne olursa olsun,önemli olan küçümsemek değil üretmektir.elbette bu arge işlerinden güzel sonuçlar alacağız ve kalkınacağız.yeter ki yapılan işleri küçümsemeyelim.

  • Toplam ağırlığı 7.5kg (yakıt pili + hidrojen üretme ve iletim sistemleri + sodyum borhidrür) olan bir sistem için enerji yoğunluğu 325Wh/kg olarak hesaplanmış yabancı bir çalışmada.

    Bir elektrikli otomobil 90km/h sabit hızla ortalama 150Wh/km tüketim yapsa, hadi diyelim yabancı çalışmadaki sodyum borhidrür 1kg olsa, ee o zaman bu araç 325Wh/150Wh/km = 2km gider. Bizimkiler nasıl 1kg sodyum borhidrürle 50km götürmüş arabayı !?

    Hadi diyelim, bizimkiler 1 kilogramın üretim maliyeti 100$ olan sodyum borhidrürle 50km yürüttüler arabayı... O zaman yürütme maliyeti 2$/km yani yaklaşık 12lira/km olmaz mı!!?



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi bulentcandan -- 18 Nisan 2019; 19:43:24 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • bu hiç de yeni bir teknoloji değil, azıcık kimya bilen herkes bilir.
    bor hidrojeni depolamak için vazgeçilmez ancak bor bir yakıt değil, yeterli bor olmaya devam ettiği sürece bizim için stratejik olmayacak.

  • Boru bırakıp Toryum a odaklanmak lazım başka çaresi yok

  • LAN yıllardır sitedeki tüm haberlerde seçim zamanı geldi muhabbeti var, ağzını kırdımın ülkesinde her gün mü seçim var saçmalamayın bu kadar!

  • 1ton bor u yabancı şirket bizden 100$ a alıyor 100gr ı 1000$ a bize satıyor :]
    (Bu arada bor madenleri de yokluk pardon varlık fonunda hükümet de varlık fonunu dıj mihraklara sattı satacak haberiniz olsun! sözde milliyetçiler)

  • bütün otomobil firmaları elektrikli otomobillerini piyasaya sürmeye hazırlanırken, hatta huawei apple
    otomobil geri bir teknolojidir diyen bir cume hurbaşkanı adayı gördü bu memleket

  • ne bormuş arkadaş sürün piyasayada asalım bayrakları
  • 
Sayfa: önceki 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.