Şimdi Ara

BOĞAZ KELEBEĞİ İLE İMTİHAN OLMAK...

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
23
Cevap
1
Favori
8.137
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
3 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Merhaba arkadaşlar imzamdaki 180 bin km'deki aracım soğuk havalarda motor ısındıktan sonra bile yüksek rölantide çalışıyordu. Birçok noktayı kontrol ettim, motor sıcaklık müşürü, maf sensörü, termostat vs... Elimde OBD cihazı var, sensörlerden gelen sinyallerde herhangi bir problem görmedim. Maf sensörünü temizledim sonuç değişmedi. Son olarak kelebek boğazı temizliğine giriştim, sanırım burada hata ettim, ayarı bozulmasın diye araçtan sökmeden yerinde balata spreyiyle temizledim. İlk başta her şey yolunda iken araç ısındıktan sonra rolanti iyice düştü ve motor çok titremeye başladı. Tespit ettiğim kadarıyla rolanti motoru çalışmıyor devir düzeltme yapmıyordu.
    Geçen pazar sabah ilk iş akü kutup başını söküp 20 dk. bekledim, tekrar takıp rolanti programlama yaptıracaktım ki (Mitsubishi araçların beyni rölantide bir süre sabit çalıştırmayla devir optimizasyonu yapıyor) bu mümkün olmadı, gaza basmayınca rolantide durmuyor stop ediyordu. Boğaz kelebeğini komple söktüm bu sefer daha ayrıntılı temizledim ama rolanti motorunu tutan üç vida kaynamış açamadım. Bu sırada kelebeği yerine takmadan kablo bağlantılarını yapıp kontağı aç-kapa yaptım ve rolanti valfinin harekete geçtiğini sesinden anladım. İyice kuruladıktan sonra boğazı yerine taktım ve marşa bastım araç direkt 1500 devirde rölantide çalıştı, çok sevindim. Eskisinden de güzeldi, çünkü eskiden 2500 devirde çalışıyor ve çok geç normale dönüyor hatta bazen 1500 lerde takılıp kalıyordu.

    Her şey yolunda iken motor ideal sıcaklığa gelip de rolanti valfi kapanınca yine sıkıntı başladı. Devir 500 ün altına iniyor ve klima veya far devreye girince zangır zangır titriyordu. Stop etmediğini görünce yine rolanti programlamayı denedim. İlk 15 dk. elektrik aksamı kapalı, sonra tekrar marşla 15 dk. fan, klima, buğu çözücü gibi aksamlar açık denesem de yok nafile... En son çare stop etmeden günlük kullanabilmek için boğaz kelebeği üzerindeki vida ile ayarı oynayarak devri elle yükselttim. Bir hafta böyle kullandım

    Uyguladığım manuel devir yükseltme yöntemin sağlıksız olduğu belliydi. Ortalama tüketim değeri de bariz arttı.

    Dün akşam indim ve boğazı komple söküp eve çıkardım. Daha önce sökemediğim vidaları farklı yöntemlerle açmayı başararak rölanti motorunu boğazdan söktüm. Tekrar aracın başına inip rölanti motoruna kablosunu takıp anahtarı çevirerek motorun tepkisini gözlemledim. Her anahtar tetiklemesinde motorun ucundaki hareketli parçanın olduğu yerde sıkışmış gibi zorlandığını fark ettim. Hemen söküp eve döndüm.

    Zaten bir haftadır internet üzerinden rölanti valfinin nasıl kontrol edildiğini taramaya koyulmuştum. Çalışma prensibini öğrendim. Step motor biçiminde olduğu için direkt akım vererek kontrol edilemiyor, ecu tarafından sağlanan değişken sinyal ile çalışıyor ve valfin açık kapalı oluşuna göre hesap yaparak hareket ettiriliyor. Şöyle ki; İçinde bulunan yivli bir mil onu bilezik gibi saran sonsuz dişli ile çevresindeki bobinin indülkenmesiyle belli yönde ve miktarda hareket ediyor. Bobinin indüklenmesi beynin gönderdiği sıralı sinyallerle gerçekleşiyor. Ben bu sinyali manuel olarak vermeye çalıştım ve minik bir düzenek kurdum.

    Motor, verilen sıralı gerilim ile tek yönde çalışıyor yani sadece mili itme hareketi uygulayabiliyordu. Diğer yön için gerilim uygulandığında zorlanıyor bir iki hareketten sonra sıkışıp duruyordu. Mili yuvadan çıkarmak için itme yönünde gerilim uygulayarak sökmeyi başardım. Balata spreyinin plastik ve elektronik aksamda uygun olmadığını öğrendiğim için wd40 kullanarak motorun içini temizlemeye çalıştım. Yoğun miktarda kurum aktı. Mili tekrar yuvaya yerleştirdim, biraz önce çalışmayan çekme yönündeki hareket artık gerçekleşiyordu. Elimde gres olmadığı için mecburen vazelin tarzı bir yağlayıcı ile hareketli plastiği yuvasına alıştırdım ve motoru topladım. Defalarca deneme yaptım mil her iki yöne de rahat çalışıyordu.

    Boğaz kelebeğinin incik boncuk her ulaşabildiğim yerini güzelce temizledim. Bu sabah montaj için arabaya inince rolanti motorunu tek başına bağlayıp kontak aç kapa yaparak ucunun rahat hareket ettiğini görüp gönül rahatlığıyla boğaza taktım, boğazı da arabaya bağladım. Daha önce açtığım rölanti ayar vidasını geri sıktım ve besmeleyle marşa bastım. Motor 1500 devir civarı çalışmaya başladı, benzinde 15dk kadar bu şekilde çalıştırıp rölanti programlama yaptırdım. En son stop etmeden önce devir 850 civarı idi ve stabildi. Sonra kontağı kapatıp tekrar çalıştırdım her şey yolundaydı, rölanti motoru, direksiyon hareketlerine ve elektrikli donanıma düzeltme uyguluyordu. Çok sevindim. İnşallah tekrar sorun çıkarmaz, bir iki foto ekliyorum.

    Bu parçanın neden yenisini alıp takmadığımı düşünenler olmuştur. Fakat rölanti motoru bizim araçta kolay bulunan bir parça değil serviste 1400 tl civarıymış yan sanayisi bile 320 tl...


     BOĞAZ KELEBEĞİ İLE İMTİHAN OLMAK...



     BOĞAZ KELEBEĞİ İLE İMTİHAN OLMAK...



     BOĞAZ KELEBEĞİ İLE İMTİHAN OLMAK...



     BOĞAZ KELEBEĞİ İLE İMTİHAN OLMAK...



     BOĞAZ KELEBEĞİ İLE İMTİHAN OLMAK...



     BOĞAZ KELEBEĞİ İLE İMTİHAN OLMAK...







  • Geçen sene Mitsubishi Carisma vardı, lanet bi kronik sorunu bu boğaz kelebeği. Topkapı sanayide Skoda ustası vardı babamın, şansa Carismalardan da anlıyormuş. 1 sene usta usta dolaştığım bu sorunu çözmüştü 10 dakika da. Sonra akü bitince tekrar aynı sorun olmuştu. Arabanın beyni sıfırlanıyor sanırım, rolantiyi tekrar yanlış yapıyor.


    Sizin yaptığınız gerçekten köklü çözüm olmuş, elinize sağlık.




    Mitsubishi Carisma rölanti sorunu
    Mitsubishi Carisma boğaz kelebeği
    Mitsubishi Carisma rolanti

    Şöyle iki etiket ekleyeyim de birileri googledan bulabilsin bu konuyu
  • Merhaba forumda yeniyim adım idris benim aracımda carisma 1.6 glx aynı sorun bende de var bende boğaz kelebeğini söktüm temizledim fakat rölanti sensörünün 3 vidasından ikisini bir türlü açamadım ne yaptıysam olmadı motora zarar vermemek içinde çok fazla zorlamak istemedim sen nasıl açabildin yardımcı vidaları
  • Aynı durum bende de oldu, o vidalar tornavidayla açılmadı ben de boğazı komple söktükten sonra iyi bir yan keskinin ağzıyla vidayı içten ve dıştan kıstırarark adeta ıssırtarak küçük hamlelerle cevirerek sökmeyi başardım. Hatta vidanın çevresine biraz wd40 sıkmak da işe yarayabilir.
  • Merhaba mustafa bey rolanti motoruna ileri yönde gerilimi nasıl uyguladınız. Yani voltaj bağlantısını nasıl yaptınız. Kaç volt ve hangi ayaklara hangi kablo bağlanmalı.
  • Merhaba, rolanti motorunun 6 pini var biliyorsunuz. Ortada bulunan alt ve üst pinler ortak şasi yani eksi hattı olacak. Diğer 4 pine ise sırayla +12 volt değdirmeniz lazım. Bu sırayı şöyle izah edeyim. Orta ikili hatta şasi bağladıktan sonra solunda kalan iki pinin alttaki 1, üstteki 2 nolu olacak, sağda kalan ikili pinin ise üstteki 3 alttaki 4 nolu olacak. 12v artı hattını 1,2,3,4 sıralamasını sürekli tekrar edecek şekilde değdirerek gezdirirseniz valf ucu bir yöne, bu sırayı tersine giderseniz ise uç diğer yöne hareket edecektir.

    Ben bunu timsah ağzı kablolarla yaptım daha kolay oldu. Çünkü direkt pinler üzerinde yapmak çok zor, bu işlemi kabloları dairesel sıralayarak uyguladım.
  • mustyyyyy kullanıcısına yanıt
    Bu değerli bilgi için çok teşekkür ederim.
  • en güzelini yapmışsın, yan sanayisini alsan daha çok uğraşırdın, araç üzerindeki orijinal parçayı onarmak her zaman daha sağlıklı sonuçlar veriyor
  • O rölantinin stabil çalışmasını görmek paha biçilemez değil mi:) Elinize sağlık.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi RCRICOS -- 3 Mart 2018; 10:55:4 >
  • Aynen öyle, hele bir de el emeğiyle bir sorunu çözebilmenin keyfi paha biçilemez...
  • Geçen sene Mitsubishi Carisma vardı, lanet bi kronik sorunu bu boğaz kelebeği. Topkapı sanayide Skoda ustası vardı babamın, şansa Carismalardan da anlıyormuş. 1 sene usta usta dolaştığım bu sorunu çözmüştü 10 dakika da. Sonra akü bitince tekrar aynı sorun olmuştu. Arabanın beyni sıfırlanıyor sanırım, rolantiyi tekrar yanlış yapıyor.


    Sizin yaptığınız gerçekten köklü çözüm olmuş, elinize sağlık.




    Mitsubishi Carisma rölanti sorunu
    Mitsubishi Carisma boğaz kelebeği
    Mitsubishi Carisma rolanti

    Şöyle iki etiket ekleyeyim de birileri googledan bulabilsin bu konuyu



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi zQrba -- 19 Mart 2018; 0:26:30 >
  • Çin'den gelen parça bu
     BOĞAZ KELEBEĞİ İLE İMTİHAN OLMAK...
     BOĞAZ KELEBEĞİ İLE İMTİHAN OLMAK...
     BOĞAZ KELEBEĞİ İLE İMTİHAN OLMAK...



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi carpediem03 -- 22 Mart 2019; 17:36:48 >




  • Evet neredeyse benim valfin aynısı, 6 pinli. Elin yatkınsa benim yaptığım gibi mini bir 12v besleme düzeneği kurarak kafa ve mili harekete geçirip sökebilirsin içini temizleyebilirsin. Çünkü içindeki mil yatağı zamanla pislik doluyor, mil ve kafa sıkışıyor. O yüzden görevini yapamıyor.

    Yapma niyetin olursa ayrıntılı bilgi verebilirim.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: mustyyyyy

    Evet neredeyse benim valfin aynısı, 6 pinli. Elin yatkınsa benim yaptığım gibi mini bir 12v besleme düzeneği kurarak kafa ve mili harekete geçirip sökebilirsin içini temizleyebilirsin. Çünkü içindeki mil yatağı zamanla pislik doluyor, mil ve kafa sıkışıyor. O yüzden görevini yapamıyor.

    Yapma niyetin olursa ayrıntılı bilgi verebilirim.
    Elim pek yatkın değil ama bir arkadaşım var belki onunla birlikte yapabiliriz. Siz nerede ikamet ediyorsunuz ? Yakınlarda isek vaktiniz varsa birlikte yapsak
  • carpediem03 C kullanıcısına yanıt
    Balıkesir'deyim. Eğer birkaç gün idare ederim dersen valfi kargoyla yolla ben bakarım.
  • Ben de Kocaeli'ndeyim. O seçenek de aklıma gelmişti. Size soracaktım ki siz daha önce söylediniz. Teşekkür ederim.
    Elimdeki valfi takıp, araçtakini size yollayabilirim. Çok makbule geçer...
    Tekrar haberleşiriz. En olmadı bir haftasonu basıp yanınıza gelirim, hem size bir şeyler ısmarlarım, hem de valfi tamir ederiz. Size de uyarsa..
    Teşekkür ederim.
  • carpediem03 C kullanıcısına yanıt
    Bu tarafa yolunuz düşerse o da olur, her iki şekilde de yardımcı olmaya çalışırım. Özelden haberlesiriz.
  • zQrba kullanıcısına yanıt
    hocam ustanın adresini verirmisiniz ? bendede rölantı sorunu var.
  • Hocam selam bu yazınızı varya çerçeve yapıp duvara asmak lazım.Olay ancak bukadar güzel anlatılabilir.12 senelik carisma sahibiyim Allahıma şükür daha hiç arıza yüzünden yolda kalmışlığımız yok ama yaklaşık 10 senedir düşük rolanti sıkıntısını yaşamanın acısını ancak bunu yaşayan bilir.Artık bu düşük rolanti canıma tak demişti ustayım diyenlerede güvenmediğim için kendi işimi kendim yapmaya karar vermiştim.İlk önce ecu dan başladım söktüm kurcaladım ölçtüm biçtim temizledim taktım sonuç yok.Boğaz kelebeği temizledim gene yok rolanti motorunu herkez gibi bende ilkden sökemedim ama öyle veya böyle sökecektim vidalar yalama olmuş bende keskin iskarpele ve çekiçle vidaların kenarından vura vura döndürmeyi başardım ve söktüm motoru temizledim mıknatıs yay falan var içinde biraz inceledim araştırdım temizleyip yerine taktım denemek için ve çalıştırdım istop edecek kadar öksürerek çalışan motor sanki nefes almaya başladı bugün çok mutluyum sorunun kaynağını yıllar sonra bulmuştum.Şimdi bunun üstüne sizin yazınızı okudum yaşadıklarımız birebir aynı.Şimdi rolantiyi iyice ayarlamak için birazdaha çalışacağım ve arabamın keyfini Allah nasip ederse uzun yıllar süreceğim..Bu yazınız herkes için bir altın değerinde emin olun..




  • turgay coskun T kullanıcısına yanıt
    Güzel ifadeler için çok teşekkür ederim.

    Kendi işini halledebilmek çok güzel bir şey sizi tebrik ederim.
  • turgay coskun T kullanıcısına yanıt
    Hocam aynı sorun bende de var, motordan anlamıyorum. Yardımcı olursanız çok sevinirim.
  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.