Şimdi Ara

Bitcoin nasıl yatırım olabilir ki?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
9
Cevap
0
Favori
475
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Bitcoin de kafama takılıp da cevabını bir türlü bulamadığım soru.


    Örnek olarak 10 kişi bir araya gelir inşaat yapar daire yapıp satarlar ortada katma değer vardır ve evi yapan da alan da karlı bir ticaret yapmıştır genel olarak. Tabi evi yapanların zarar etme olasılığı da vardır ama genel olarak iki taraf bu işten kar görecektir.


    Yine örnek olarak bir fabrika kurduk işletiyoruz mal üretip satıyoruz hem biz kazanıyoruz hem alan kişiler o mallardan yararlanıyor. Tabi yine zarar etme olasılığı var ama genel olarak iki taraflı kazanç oluyor.


    Şimdi bitcoinde iki taraflı kazanç olayı ne zaman gerçekleşiyor acaba?

    Birilerinin parasının başkalarının cebine aktaran bir sistemden ibaret sanki.

    Talep patlamasında en yüksekten alanın elinde patlayacak bir durum oluyor.


    İşin dini boyuna girmeden mantıksal olarak bunu nasıl yatırım aracı olarak görebiliriz onu anlamak istiyorum.








  • Kripto para %90 gelecekte patlıyacak bence geri kalanda hizmet sınıfında güzel kripto projeleri misal onlar ayakta kalır diye düşünüyorum

    < Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >
  •   

  • Eğer karşılıklı bir alışveriş olarak bakarsak ben balinalar ve normal halk arasındaki bir alışveriş derdim. Hala manipülasyona çok açık.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Halkın zararına gerçekleşen bir ticaret şu anda. Bir teknoloji yatırımı olarak da göremiyorum malesef.


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • son yıllarda TL'nin değerinin düşmesinin asıl nedeni faiz kararları değil, sürekli karşılıksız TL basılıp piyasaya sürülüyor olması.

    TL bir yatırım aracı mıdır? piyasadaki TL artınca kim nasıl kâr edebilir ki?

    cevap: TL bir yatırım aracı değildir, piyasada dolaşıma olan TL paraların toplam miktarı artmayınca kimse kâr/zarar etmez ama piyasadaki toplam TL miktarı artacak olursa TL'nin takas gücü (alım gücü) düşer.

    Bitcoin'e gelince, kuantum bilgisayarlarla hash algoritmaları hızlandırılmadığı sürece blockchain sistemi manipule edilemez gibi görülüyor ve bu durum devam ettiği sürece kripto takas araçları teorik olarak kullanımda kalabilir. örneğin Rusya'da swift yasaklanınca Rus şirketleri para transferlerini kripto paralarla yapabilirler (teorik olarak bu mümkün)

    asıl detay ise şurada;

    eskiden takas aracı olarak piyasada sadece geleneksel paralar vardı. şimdi ise kripto paralar eklendi. yani dünyadaki genel takas aracı sayısı (geleneksel para + kripto paralar) arttı. bu da demek oluyor ki dünyadaki toplam mülk (commodity idi sanırım bu, reel mallar yani) artık daha fazla miktarda para ile temsil ediliyor olacak. bu da şu anlama gelir; kripto paraların takas için kullanımları yaygınlaştıkça geleneksel paraların alım güçleri kademeli olarak düşüş gösterecektir.

    eskiden sen evini satacağın zaman sadece geleneksel parası olan kişi gelip alabiliyordu.

    gelecekte sen evini kripto para ile satışa da izin vereceksin. peki o kripto para nereden gelmiş olacak? hiçbir yerden, damdan düşmüş gibi dünyaya inen bi para o. dolayısıyla, eskiden satılık bir ev vardı ve şimdi hâlâ satılık tek bi ev var, ama, almaya talip olan para miktarı artış gösterdi. sonuç net: satıcı daha çok para ister evi alacak olan kişilerden.

    para artarken aynı anda dünyadaki toplam ürün miktarı da artış gösterirse, paranın değeri düşmez. mesela ABD'de ilk seri otomobil üretimi falan başladığında artık altın karşılığı olmayan dolar basmaya başlıyorlar çünkü piyasada çok fazla satılık mal mevcut ve dolar basmak için yeterli altın yok, e dolar basmazsan ürünleri satmayacaksın yani kapitalizm'in vazgeçilmezi olan para sirkülasyonu gerçekleşmeyecek.

    günümüzde ise bunun biraz tersi bi durum oluştu. dünya genelindeki üretim artıyor ama yavaş yavaş artıyor. dünya genelindeki toplam para (takas aracı) miktarı ise orantısız artıyor. çünkü devletler sonsuz para basıp piyasaya pompalıyolar, ve ayrıca değerleri yüksek olan kripto paralar sürekli çıkıyor. bu yüzden dolar dahil tüm paralar enflasyona uğrayacak, önümüzdeki yıllarda tüm para birimlerinin alım gücü düşüyor olacak.

    ek: son yazdığım yerde kafanıza şu soru takılabilir: tüm paraların alım gücü düşecekse parası olan herkes zarara girecek demektir, peki o zararı toplayıp kâr edenler kim olacak? cevap: parayı basan kişi bedavadan kâr eden kişidir. mesela devlet memurlara kendi bastığı parayı maaş olarak verir, maaş için para bulma derdinden kurtulur, ceremesini halk çeker, çünkü dağıtılan maaş kadar o paranın değeri düşecektir ve halkın elinde de o para vardır sonuçta ve bu yüzden parayı basan devlet çakallık yapar ve faturasını halka ödetir. kripto'da ise o kripto parayı ilk basıp piyasaya veren kişi bedavadan para kazanır. mesela shitcoin denen paralar böyledir. basarsın, dolar ile satarsın, yani sen karşı tarafın elindeki dolarları alırsın, onlar da senin elindeki shitcoin'leri alırlar. sonuç: sen hiçbir iş yapmadan dolar kazancı elde ettin, geri zekalı olan alıcılar da dolarlarını sana verip karşılığında shitcoin aldılar (gelecekte değerlenir belki umudu ile) ve "alış-veriş" bitti. shitcoin'leri almış olanlar kısa süre sonra bin pişman olacaklar, sana takas için vermiş oldukları dolarlarını geri almayı hayal edecekler ama alamayacaklar çünkü sen çoktan ortalıktan kaybolmuş olacaksın. yani sen kâr etmiş olacaksın. işte bu şekilde parayı ilk basıp piyasaya süren kişi/kurum bedavadan para kazanmış olur, onun kazandığı da "enflasyon" olarak başkasının cebinden çıkar, çünkü karşılıksız basılıp piyasaya (dolaşıma) karşılıksız olarak giren her para enflasyon yaratır. (gerçi shitcoin'leri enflasyon yaramazlar çünkü shitcoin'ler piyasaya girdikten kısa süre sonra alım-satım hacmi olarak sıfırlanıyorlar yani kimse artık güvenmediği için kimse almıyor, kimse almadığı için kimse satamıyor, sonuçta sadece o shitcoin'i ilk piyasaya süren kişinin tek seferlik yaptığı dolandırıcılık ile iş kapanmış oluyor, öte yanda Ethereum gibi dolaşımda olan kripto paralar arttıkça tüm dünya genelinde tüm para birimlerinde enflasyona neden olacaklar)



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi 01001101 -- 1 Mart 2022; 7:34:19 >
    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >




  • bitcoin sanal altın. sanal ev değil

  • Böyle bakılırsa mantığa oturabilir


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.