Şimdi Ara

Bireysel Emeklilik Sistemi Ve Emeklilik Yatırım Fonları (147. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
4 Misafir (1 Mobil) - 3 Masaüstü1 Mobil
5 sn
5.641
Cevap
276
Favori
344.369
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
14 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 145146147148149
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Herkese merhaba. Bireysel emeklilik sistemini yapmayı düşünüyorum fakat tam karar veremedim bu şeyi yapmaya. Değer mi değmez mi emin değilim. Konuya biraz baktım fakat tam anlayamadım. Bu sisteme uzun süredir dahil olup, olayı tam kavrayabilen birileri varsa beni aydınlatsa çok mutlu olurum :).


    yaşımdan dolayı genç emeklilik sistemi öneriyor banka. Aylık 180TL yerine, 100 TL ödeyebileceğim sistem var mıdır?


    Genç emeklilik sisteminin herhangi bir artısı var mı?

  • pandarosa P kullanıcısına yanıt

    İki eşim adına iki kendi adıma 4 hesabım var ve 4500 TL aylık ödemem var , geleceğimi tamamen bu sistem üzerine kurdum , üstelik geç kaldığım için devlet katkısının yüzde 60 ini alacağım yani 10 yıl dolduğu zaman eşimi maassiz emekli edip kendim maaşlı emekli olacağım, yaklaşık gelirimiz şuan 14000 lira , emekli olduğum zaman gelirim sadece 4000 lira olacak çünkü eşimi maassiz emekli edeceğim aradaki 10.000 lira gelir farkını da tahminime göre birikmiş olan bir milyon TL den kapatmaya çalışacağım


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Victoriou_S kullanıcısına yanıt

    Bireysel Emeklilik PARA BİRİKTİRME Sistemi’nde,

    yönetim gider kesintisi, ara verme kesintisi ve fon işletim gider kesintisi bulunmaktadır.

    Yönetim gider kesintisi ve ara verme kesintisi plan özelliklerinize göre değişkenlik gösterirken, fon işletim kesintisi ise seçilen fona göre değişkenlik gösterir.

    Ayrıca sistemden 5 yılı doldurmadan çıkış veya başka bir emeklilik şirketine birikiminizi aktarmanız durumunda, çıkışa ertelenmiş giriş aidatı alınır.

    Emeklilik hakkının kullanılması, vefat, maluliyet veya şirketin tasfiyesi gibi zorunlu nedenlerle ayrılma durumlarında ertelenmiş giriş aidatı alınmaz.

    BU KESİNTİLERİN ORANLARINI KARŞILAŞTIRABİLİRSİNİZ.

    kesintiler konusunda otomatik bes avantajlıdır.

    otomatik bes de Fon işletim gider kesintisi dışında herhangi bir kesinti yapılmaz.


    Brüt maaşınızın yüzde üçü kadar ödeme ile iş yerinizden otomatik bes değerlendirilebilir.


    En düşük miktarlarla , bütçenize dokunmadan, Birikim yapması açısından BES mantıklıdır.


    Yüzde 25 de devlet katkısı mevcuttur.(maksimum limit vardır)

    sistemde 10 yıl kalırsanız bu devlet katkısının yüzde 60’ını hak edersiniz.

    sistemde 10 yıl kalıp, 56 yaşınızı da beklerseniz devlet katkısının yüzde yüzünü hakedersiniz.

    mesela ; ortalama aylık 100 liradan 120 ay sistemde kaldınız diyelim, birikimleriniz fon getirileriyle birlikte 40000 lira birikti diyelim.

    10 yılı doldurup 56 yaşını beklemeden sistemden ayrılırsanız , 6000 lirada devlet katkısı alırsınız. (Birikimlerinizin yüzde 25’inin yüzde 60’ı ).

    56 yaşını da beklerseniz, 10000 lira devlet katkısı hakedersiniz. (Birikimlerinizin yüzde 25’inin tamamı) tabi yıllarca fonların artışını da siz düşünün.

    .

    Birikimlerinizin Faizsiz değerlenmesini istiyorsanız Katılım emeklilik firmaları değerlendirilebilir.


    Not: BES; bildiğimiz tarzda emeklilik Sistemi değildir. Kumbara gibi Para biriktirme sistemi gibi düşünün. Ama Birikimleriniz fonlarda değerlenir.


    https://www.egm.org.tr/otomatik-katilim/oks--bes-karsilastirmasi/


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • Victoriou_S kullanıcısına yanıt



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi lordford50 -- 20 Şubat 2021; 23:41:13 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • Victoriou_S kullanıcısına yanıt

    haziran 2013 de vakıf emeklilikte Altın katılım fonunda her ay 50 lira değerlendiren gencimiz,

    şimdiye kadar 104 ayda yaklaşık 5200 lira ödemiş, yatırımları yüzde 370’e yakın değer kazanmış 19000 lira getiri sağlamış ve kumbarası kabaca en iyi şekliyle 24000 liraya ulaşmış,

    seneye yani 120 ayını doldurduğunda sistemden çıktığında devlet de birikiminin yüzde 25’inin yüzde 60’ı kadar destek verecek.

    Yani 10 yıl da Toplam 6000 lira ödediği halde Kabataslak 33000 lira alıp sistemden çıkabilir.

    en iyi varsayım bu şekildedir.

    işler kötü giderse, yani değişik fonlara göre 10-15 bin lira alıp , eyvallah diyebilir.

    fon yönetimi önemli.

     Bireysel Emeklilik Sistemi Ve Emeklilik Yatırım Fonları

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • Victoriou_S kullanıcısına yanıt

    Ritmik vakıf katılım Faizsiz emeklilik planı aylık 115 lira,


     Bireysel Emeklilik Sistemi Ve Emeklilik Yatırım Fonları

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • pandarosa P kullanıcısına yanıt

    Not 5


    Gelirin %10’unu BES'te biriktirmek çok zor.


     “Brüt gelirin en az %10’unu BES'te biriktirmek lazım” dedim ama bu çok iddialı. Bugün (BES’i bu kadar savunan ben dahil) BES için bu oranda  para ayırabilen yoktur diye tahmin ediyorum. Avrupalı, Amerikalı bunu yapabiliyor, çünkü tasarruf edilebilir geliri var. Satın alma gücü paritesine* göre kişi başı GSYH’ye baktığımızda bu tutar; bir Hollandalı için bizim 2 katımız, Amerikalı için 2,3 katımız, İsviçreli için 2,5 katımız. Bu matematiksel bir gerçek ve en temel açmazımız. Kültürel farkı da eklediğimizde, batılının gelirinin %10-%15’ini BES’e ayırmasıyla, bizim ayırmamız aynı şey değil.


    Evet, batıyla karşılaştırdığımızda gelirimiz düşük. Ama BES için sistemin/şirketin izin verdiği asgari katkı payını 10 yıl ödeyip, ömür boyu dolgun bir emekli maaşı beklemek de ne kadar gerçekçi bilemedim. Yani ayda 150₺ ödeyip 10 yıl sistemde kaldıktan sonra emekli olmak! Bugünün parasıyla 10 yılda toplam 18 bin ₺ ödeyip ve “Şartları sağladım” diyerek ayda en az (bugünün parasıyla) 750 ₺ ömür boyu maaş hayal edenler hiç de az değil.


    Bunu diyen bir katılımcı adayına BES satmaya çalışan birisi “Böyle olmaz. Gelirinizin en az %10’unu ayırmanız ve sistemde daha uzun süre kalmanız gerek” derse satış yapamayacağı için hayalleriyle baş başa bırakıp satışı yapıyor. Zaten bu katılımcı büyük ihtimalle 3 yıla kalmadan da sistemden çıkıyor.


    *Kişi başı GSYH farkı çok daha fazla. Ama zengin ülkelerde hayat da pahalı. Onlar 0,5 lt suyu 1 TL’ye içmiyorlar. O yüzden yaşam pahalılığını da göz önüne alarak normalize eden satın alma gücü paritesine göre GSYH’yi kullandım. 





  • pandarosa P kullanıcısına yanıt

    Faydalı bilgilendirmeler emeğinize sağlık....


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • antireis A kullanıcısına yanıt

    Rica ederim. Kuralları az bilinen bir sektör. Dünyanın parasını veriyoruz. Geleceğimizi emanet ediyoruz. Çoğunluk zifiri karanlıktra yürüyor gibi. Elimden geldiğince merak edenlere bilgi vermeye çalışıyorum.

    Sıkılmıyorsanız benim için sorun yok. Çünkü şirkette bile bunları merak edip araştıran/okuyan/dinleyen insan sayısı çok değil:)

  • Benim BES deki amacım;
    SGK emeklilik yaşım 65 ama BES 56 yaşında emekli olma imkanı veriyor. 56 - 65 aralığını BES ile ödeme almak sonrada normal SGK emekliliğine devam etmek. Bu sadece bir plan , zaman ne gösterir bilinmez.

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Hazinem33 H kullanıcısına yanıt

    Eğer içeride ulaşacağınız birikimi, sistemde kalacağınız süreyi ve yaptığınız ödemeyi uyumlu ayarladıysanız bence mantıksız değil. Tabii burada SGK'dan alacağınız maaşın yeteceğini kabul ediyoruz.

    Bir tane doğru yok zaten. Herkesin kendine özel şartları var. Hesaplama mantıklı olduğu müddetçe çok alternatif olabilir.

    Mesela ben; ömrüm oldukça, iş hayatından gelirim kalmayana kadar ödeme yapmayı hayal ediyorum.

    Antireis geçen gün yazdı; eşi ve kendisi 10 yıl kalıp çıkmayı hedefliyorlar. Bunun için de yüksek katkı paytı ödüyorlar.


    Ama dediğiniz gibi; zaman içinde ne yaşarız, neler değişir bilinmez.

  • Anadolu hayat ısrarla ağırlıklı olarak hisse senedinde tutmaya devam ediyor fonları , 1 aydır müdahale etmediler eksi yazdik, kızmaya başladım :)

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • antireis A kullanıcısına yanıt

    Fon dağılım değişikliği hakkını yılda 6'dan 12'ye çıkarsalar da herkes rahatlasa. Bu kısıttan dolayı yapamıyorlar diye düşünüyorum.

    Bir de öyle bir dönemdeyiz ki; 10 ekonomiste "BİST100, dolar, altın önümüzdeki 2 ay ne olur?" diye sorsak; 5-5 taban tabana zıt tahmin verirler. Hatta 2 gün sonra tahminlerini değiştirirler. O yüzden de hareketsiz kalıyor olabilirler.

    Ben hep diyorum anitreis hocam; bu robot fon size göre değil:) Katılımcıların %95'i, fonunu 1 yıl boyunca hiç değiştirmiyordu. O %95'lik kitle için bence faydalı bir ürün.

  • pandarosa P kullanıcısına yanıt

    4 hesabın ikisini çıkarmayı düşünüyorum robottan


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Aviva, Avivasa'daki payını Belçikalı Ageas'a sattı. Vatana, millete hayırlı olsun...



    https://www.borsagundem.com/haber/avivasada-ortaklik-degisimi-ageas-avivasaya-ortak-oluyor/1551622

  • pandarosa P kullanıcısına yanıt

    Not 6


    Sistemde sonuna kadar kalmayacaksan başlama!!


    Karar vermemiz gereken şey: “Kim öle kim kala. O yaşa geleceğim bile belli değil” deyip biriktirmemek mi? Bugün kredi kartına bağlayıp, yıllarca zorlanıp tasarruf ederek “Yaşarsam ilave birikimim olsun” demek mi? Bu ikisinden birini seçeceğiz. Zorlanmadan biriktirme ihtimalimiz yok.

    Saçma bir benzetme olabilir ama; cep telefonunu, arabayı, ev eşyasını, spor ayakkabıyı vs yenilemeyi çikolata yemeye; BES’i ise oruç tutmaya benzetiyorum. Birisi kendiliğinden motivasyonlu, eğlenceli, hemen keyif veriyor. Diğeri ise bugün emek veriyorsun, zorlanıyorsun; ödülü çok sonra. Ödülün ne olacağı da muamma…


    Birinci kural: Yıllarca düzenli ödeyeceğinizi düşünmüyorsanız (işsiz kalma, sağlık sorunları, ev alma vs gibi sebeplerle toplu para ihtiyacı hariç) hiç başlamayın. Çünkü 5-6 ay ödeyip, sonra ileride başlamak üzere birikimi durdurduğunuzda, o başlama tarihi hep ertelenir. Emeklilik şirketi ilk yıl (bugünkü rakamlar) 304 ₺ masraf kesebilir. Yıldönümünde bir daha (asgari brüt ücret artacağı için kesinti tutarı da artar) keser. “Zaten kaç aydır ödemiyorum. Bunlar da habire kesip duruyor” diye emeklilik şirketine, satan bankaya, bankacıya, emeklilik şirketi çalışanına kızıp çıkmaya karar verirsiniz.

    Emeklilik şirketleri ilk 5 yıl kesinti yaparlar. 2 yıl zaten kesmişti. Siz sistemden çıkmak isteyince her yıl peyderpey alacağı 3 yıllık masrafı da toplu halde alır. Elinize ya hiç para geçmez, ya da çok az geçer. Sisteme ve sistemdeki herkese küfür eden bir BES’zedemiz olur.

    Yani, düzenli birikim yapmayı düşünüyorsanız başlayın.


    Bu yazdıklarımın çoğunluk için geçerli olduğunu düşünüyorum. Burada tabii ki istisnalar var. Geçen günlerde antireis ve Hazinem33 farklı planlarını yazdılar. Hesap yapıp, kendimize özel plan üretebilmek en güzeli. Sonuçta hepimizin farklı yaşam şartları var. Yaptığımız iş, aile yapımız, bakmakla yükümlü olduğumuz/olacağımız insanlar, sağlık durumumuz, nerede yaşamayı hedefliyoruz, ek gelirimizin olup olmaması vs.





  • pandarosa P kullanıcısına yanıt

    Sevgili pandarosa maalesef tecrubemden dolayı borsa beni yanıltmadı, ben bunu görürken Anadolu hayat gibi bir şirketin fon yöneticilerinin borsadaki düşüşü ön görememiş olması garip ve üzücü , robofon süresi dolduğu zaman usta emeklilik diye geçen yüksek miktar ödediğim iki hesabı kendim yöneteceğim, aslında fena değil ama müdahale de gecikiyorlar bu ay külliyen zarar yazdı fonlar, yıllık getiri beklentim de şaştı böylece...


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • antireis A kullanıcısına yanıt

    Antireis hocam,

    İnanın çok zor. Son 2 hafta içinde tahminler 2 defa sert değişti. Yılda 6 değişiklik kısıtı var. Bu sebeple robot danışmanlığın önerisini değiştirmeden önce biraz bekliyorlardır. Tahminler de bu aralar sık değişince, hareketsiz kalıyorlardır.

    Borsa için bu hafta başında şöyle bir öngörü vardı: Düzeltme olabilir. Ama ABD para basıp piyasaya verdiği müddetçe borsa yükselir. Belki de geç kalmadılar, bilerek bekliyorlardır.

    Ne kadar tutar bilemem tabii.

    Bana bu görüş çok hitap etmedi, geçen hafta hisse fonları sattım.

  •  Bireysel Emeklilik Sistemi Ve Emeklilik Yatırım Fonları

    İq fon mu daha iyi anayorum fon mu daha iyidir hiç bir bilgim yok fonlarla ilgili. Risk profil anketinde orta(dengeli) risk profiline sahibim.


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Horozmania20 H kullanıcısına yanıt

    "Fonlarla ilgili bilgim yok" dediğiniz için bence Fonmatik Robo'yu kullanın.


    Maksimum getiriyi sağlayamaz. Ama bir fonda yıllarca demir atmanızı önler. Ve enflasyonun üzerinde getiri sağlar diye tahmin ediyorum.

    Antireis'in yatırım enstrümanları hakkında bilgisi olduğu için kendisi gelecek hakkında tahmin yapabiliyor. Ve şirketin önerisini yanlış/gecikmiş diye değerlendirebiliyor. Ama büyük çoğunluk bu konuda bilgili değil.


    Artık antireis'le aramızda bir hukuk oluştu:) O yüzden ilk günden beri "Bence size uygun değil" diyorum.

    Ama bence otomatik fon değişimi size uygun.


    https://www.anadoluhayat.com.tr/urunlerimiz/fonmatik-robo




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi pandarosa -- 25 Şubat 2021; 11:43:28 >




  • 
Sayfa: önceki 145146147148149
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.